Sommaren 2022 - Guldkorn och besvikelser

Det är kanske konstigt att blogga om semestern efter så här lång tid men det blir ett fint sätt att återuppleva allt och vi hade verklgen en otroligt bra husbilssemester! Ingen stress, underbart väder, vackra platser, bra böcker, fint sällskap och möjligheten att ta dagen som den kommer. Instämmer i Omar Khayymans fantastiska dikt:
 
En bok, ett krus och dig,
som jag har kär,
till paradis
förvandlas ödemarken -
så mycket paradis som jag begär.
 
Och han hade inte ens husbil! Haha!
 
Men det fanns också platser som var något av en besvikelse. Ja, allt handlar väl om förväntningar, men vi hade kanske förväntat oss mer än den lite mer stereotypa klichén. 
 

Båstad. Vi har kört igenom staden tidigare och tyckte att det såg fint ut. Stannade därför några timmar på väg mellan Torekov och Varberg.


Men det var inte mycket som attraherade. Massor med mäklare i flådiga hus som skulle locka till sig nya köpare under den kommande tennisveckan, exklusiva butiker där allt kostade meeeer.. och lite dryga människor (jag hoppas att vi träffade på fel personer). Det var trångt på gatorna och då hade inte ens den stora semester-tennis-rusningen kommit igång. Att vi inte spelar tennis framgår säkert...


Fläskiga privatbåtar i hamnen...


...och försök med palmer i säckvävdstäckta krukor drog inte upp glansen på den vissnade midsommarstången. Stranden och badhuset såg dock fint ut!


Och arenan! Ja, man måste ju se det som Båstad väl är mest känt för.


Så vi sa hej då till Birgit Nilsson och drog vidare! Om vi var onödigt negativa så beror det förmodligen på att vi hade för höga förväntningar. Det hade jag på ytterligare en stad och då går det som det går. Att vara openminded är ju det allra bästa!


Att istället landa vid havet i Varberg var mer än ljuvligt! Det är väl något med vatten... Vi söker oss till kusterna och njuter otroligt mycket av havet.


Och efter en lång promenad också Varbergs Fästning. Ni ser att maken fortfarande är i fin form!


Han dyker upp när man minst anar det...


Att det stundom blåser en del från havet kan man ana på det här trädet.


Vackra vyer!


Utsikt mot entréhuset inifrån Borggården. Det förbereddes medeltida dagar där och vi hade turen att även i Varberg komma för tidigt... haha!


Vy från en fästning.


Och supervackert kallbadhus!


Det blev ett par dagar med sol, bad och...


...löpning! Vissa lite mer än andra... haha!

Vi hade ju börjat vända hemåt och 2 juli var det dags att sticka av inåt landet mot Mariestad som nog är Sveriges husbilsvänligaste stad! Där finns under sommarsäsongen hundratals platser centralt så det är ett säkert stopp om man ankommer sent. Annars bör man vara på plats innan lunch.


Fina hus även där!


Residenet Mariesund. Pampigt!


Och grafittivägg vid vattnet för den som kände sig konstnärlig.


Hamninlopp. Här landar kanske en del båtar som kör Göta Kanal?


Snickarglädje!


Vackra hus i härliga färger.


Och komministerbostaden var rikt smyckad!


Kyrktornet stack upp i sommarhimlen!


Och vi landade i yttre hamnen med fin kvällsutsikt! 

Vi hade ju valt genomfart i ett par städer som vi trodde skulle vara fina. Båstad var den första, och den var givetvis fin men inte som vi hade hoppats. Sigtuna var den andra då jag sett bilder därifrån som min pappa tog i mitten på 70-talet. Har fortfarande kvar den fina asken i trä som han köpte i present och gladde mig åt att få vandra i hans fotspår i den medeltida stadskärnan. 


Men det är mycket som hänt på 50 år... Alla vackra hus och var fyllda med butiker och kitsch! Allt det genuina hade förlorat sin charm och jag blev lite ledsen. 


Riktigt fin var dock denna bokkiosk; Sigtunas minsta bibliotek! Hittade inte något jag behövde och hade heller inte med mig något att byta med. Tanken här är att man får ta det man behöver men ställa dit något man har över. Väldigt kul idé!


Vi vandrade runt lite och kikade närmare på St Pers maffiga kyrkoruin.

Ruinsten?
 

Och valv på valv... Inte bara Tranströmmer som tänkte i de banorna!

Efter en natt i Uppsala kände vi att det drog norrut så vi gav oss av tidigt till Gävle för att se om vi skulle få plats vid kanalen...

Ups and downs på resan men mest av allt magiskt fint! Och det är det man tar med sig av sommaren 2022.