Fina vänner, träning, jobb och TV!

Den här veckan har det blivit en hel del nödvändigt pappersarbete, härlig tjejmiddag med fina vänner, hård träning och även en dag på TV där jag i vanlig ordning tipsade om fantastiska böcker i Go'kväll!


Här är jag i fint sällskap med Beppe som programledde, f d Skelleftebon Per som tipsade tillsammans med mig och Dan som var kvällens fantastiske gäst!


Arvidsjaurbon Dan Eriksson gör viktigt volontärarbete i föreningen "Suicide Zero" och är idag en lycklig människa - men det har inte alltid varit så. Psykisk ohälsa och självmordsförsök har kantat hans liv men nu använder han sina erfarenheter till att hjälpa andra. Och jag kan bara instämma: Det är sååå viktigt att vi vågar prata med varandra när vi mår dåligt. 

Jag och Dan fick fin kontakt direkt då våra "missions" tangerar varandra även om min ingång är alkoholismen. Som av en händelse hade jag också valt att tipsa om Anna Sundström Lindmarks och Elisabet Widmarks nyutkomna "Vi skulle segla runt jorden" - en grafisk roman från 12 år om en pappa som tar sitt liv - allt sett ur barnets perspektiv.
 
Det är en helt fantastisk bok - vacker, stark och drabbande om ett svårt ämne. Kanske kan den också hjälpa anhöriga att sätta ord på sina känslor och prata mer öppet om psykisk ohälsa. Tiden läker inte alla sår men man lär sig leva med dem och de ljusa dagarna blir fler.  Älskar den poetiska texten på baksidan:

"I framtiden skulle vi segla runt jorden. När vi hade råd och jag hunnit bli lite äldre. Vissa säger att pappa inte ville leva. Det stämmer inte. Han fick en sjukdom. Han kunde inte rå för det."

Vi hann också spexa lite och här dök Beppe in i min sefie. Han fick bli det tredje ögat... Haha!

Det kanske verkar opassande att larva sig när programmets innehåll var så allvarligt men Dan har kommit långt i sitt tillfrisknande och vi var båda överens om att humorn är en stor tillgång. Tack för ett fint möte! 

---
 
I övrigt är allt bra då jag äntligen kunnat träna igen och nu sitter träningsvärken som en fläskläpp i skinkorna efter Ankis hårda pass! Ja, vi klagar vilt under tiden men tycker ju egentligen att det är perfekt att få ta ut sig ordentligt... Har också hunnit en sväng med mamma på akuten men det var som tur var inte så allvarligt och hon fick åka hem efter att ha blivit kollad ordentligt. Smärta i ryggen och sidan gör ju att man oroar sig för eventuella hjärtproblem - men nu fick hon istället en helkväll men mig och syrran och det är aldrig fel för en sällskapssjuk moder.
 
Ikväll har jag fått en egen helkväll med fina kompisarna Karin och Tina. Vi har ätit Pokebowl, kladdkaka och pratat ikapp om aaaaallt. Tusen tack för att ni kom finingar! Att träffas live är ju det bästa som finns och jag är så tacksam över alla fina och nära vänner som finns i mitt liv.

Ja, jag har ju väldigt många vänner även på sociala medier men har mer och mer börjat se de röda notissiffrorna på telefonen som en stressfaktor. För en tid sedan tog jag helt sonika bort notiserna och går istället in om och när jag själv vill och har tid. Jag hinner gilla det viktigaste i alla fall och känner mig betydligt lugnare nu. De som vill något viktigt tar ju kontakt på annat sätt och dessutom får jag mer tid över för livekontakt. Kram på er alla!
 
 
 
 

Galapremiär och finbesök!

Det ser ut som om jag veckobloggar numera - men så länge jag mår bra och gör saker som jag själv vill så är allting helt okej. Och jag mår så förträffligt bra!
 
Börjar med att rapportera från torsdagens galapremiär av Ted Kjellsons "Ensamma i rymden" - science fiction för spänningstörstande människor från 7 år. Tackar för inbjudan och njöt av att få med mig både kompisen Karin och finaste My som ju verkligen tillhör rätt målgrupp.
 

Här har vi gjort entré och fått lite bubbel innan showen.


Det blev en helkväll då vi började med att gå och äta dumplings som ju är en gemensam favorit!


Karin - med pinnar! Hade planerat in en middag hemma med Karin och Tina den här kvällen men det tar vi snart igen då Tina inte hann med den spontana tidplanen.


En liten runda på stan där My hittade den här fina kompisen.


Karin undrade om den här reaboken kunde vara lösningen på vår kommande löparkarriär? Haha!


Ja, så var vi som sagt på plats för att se vad den skånske skellefteåregissören hittat på. Att han har en fascination för space är väl känt och jag är så glad för hans skull att den envetna lusten äntligen gett honom möjlighet att pitcha in och göra en långfilm för bioduken! Bra jobbat och grattis Ted!
 
Det är en väldigt spännande historia om de två syskonen Gladys och Keaton (som uttalas på svenska), ensamma på ett rymskepp som åkt från jorden sedan vi människor förstört den. Högst aktuella tankar. Deras mamma, som konstruerat skeppet, har dock försvunnit och de är på väg till planeten Vial när de plötsligt får sällskap av ett alienliknande monster... Här blev det oerhört spännande och lite skrämmande för 9-åringen men det här är ju en familjefilm så monstret har både humor och goda egenskaper.

Hur det slutar ska jag inte berätta men jag vill verkligen hylla barnskådespelarna Ella Rae Rappaport och Dante Fleischanderl. Deras syskongemenskap är så oerhört varm och fin. En extra eloge även till Henrik Ståhl som både skådespelar och skrivit manus tillsammans med Ted. Manuset bygger på Henriks pjäs "Vial" som gjordes på Profilteatern så det är kul att allt är så lokalförankrat - och väldigt bra. Ni måste givetvis se filmen! 
---
Nåväl, det är inte allt jag ägnat mig åt den här veckan. I måndags hade jag tid för en operation på Kvinnokliniken men jag hoppas att de prover som nu skickas visar att mina cellförändringar är ofarliga. Jag är i alla fall inte orolig och allt gick väldigt bra. Jag har dessutom gjort som doktorn sa och vilat från träning hela veckan. I förrgår var det dock nödvändigt att börja om med promenaderna. Har man vant sig vid att röra på sig varje dag så blir det som ett väldigt positivt gift och jag mår ju så bra av det.

Tisdag tog jag det väldigt lugnt (jooo, faktiskt!) och läste ut en av de böcker jag ska prata om nu på tisdag 25/9 i Go'kväll. Jag och katten satt ute och njöt av höstsolen och han jagade varje löv som blåste omkring. Skönt och harmoniskt! Jag har också ägnat mig åt lite andra funderingar men det tror jag får komma i nästa inlägg. Torsdag hann jag med att träffa nästa kompis-Karin och i fredags fick vi fint helgbesök:
 
Finaste Oskar kom hem och det blev fiskmiddag och Hipster-öl. Så roligt att rå om honom lite och vi avslutade med äppelpaj och filmkväll. Gött!
 
Sedan har han hunnit med klättring med kompisar och vi fick bjuda hem syrran med familj på eftermiddagsfika med kaffe och våfflor. Lät sedan en porterstek puttra på så att vi kunde äta en husmansmiddag igår. Inga bilder blev tagna men många kramar utdelade! Ibland måste man bara vara... 
 
Tack alla för en magisk vecka! 
 
 
 

Jobbhelg och kalas!

Några intensiva dagar är över och jag är tillbaka i hemmet efter en föreställningshelg i Umeå. Riktigt roligt att spela "Räkna med mord" igen och alltid härligt att träffa mina kompisar på Profilteatern! 
 

I fredags inledde vi med textrep då det är länge sedan vi spelade och sedan var det bara att åka till Elite Hotel Mimer och flytta in. 


Här är Lina laddad och klar för entré!


Janne är betydligt mer digital privat än den konservative rollkaraktären Egil...


...och Tobias är och förblir en superhjälte!

Ont i foten, risig i magen, sovit uselt och läst ut en bok jag inte blev nöjd med - men annars har jag haft en toppenhelg i Skellefteå Södra! Jag har väl inte fått upp föreställningskondisen ännu men det kommer. Det krävs en annan typ av ork för att hålla energin oppe en hel föreställning och det märks kanske inte så mycket för publiken - men det känns.


Sent igår kväll var det bara att vinka hejdå till hotellet och köra hem. Trött som ett tok men nu har jag fått sova ordentligt en natt och dessutom firat med kalas idag för finaste...

...systersonen Max som blir 5 år imorrn! Idag var det vuxenkalas och han håvade in en hel del presenter. Vi hade köpt den önskade kockkniven så jag ser fram emot att få laga mat tillsammans framöver. 


Dessutom vankades det tårta. En jättestoooor...


Här övervakas själva entrén och det blev givetvis succé för den smarriga skapelsen!


Mamma var också med och hade på sig klänningen jag hade köpt. Fin!
 

Hon tyckte själv att hon och Malin hade nästan likadana men jag tror nog att det var färgerna som stämde mest överens då syrrans fina var köpt i Barcelona... 


Farfars hade köpt en ukulele så det kanske blir en rock-kock vad det lider?


Coola killar i det härliga vädret!

Här hemma är det full rulle på Snurre och han har redan visat sin tuffa sida:

Innan vi hann med hade han tagit sin första fågel... Ja, det är väl naturligt men sidensvansarna får gärna leva om jag får välja.

Idag har han varit över till grannarnas kanin Olle och hälsat på i hans hus. De spanade länge men fortsatte att vara vänner. Det är fint!

Nej, nu får det bli middagsfix och jag längtar efter fisk! :) 

Jobb och suuuuuuring!

Gårdagen började lite illa då jag trampade snett utomhus (barfota i slippers på blött gräs). Åsså var det "sämmerfoten"... Ja, är huvet' dumt får kroppen lida men det känns lite bättre idag. Det blev därför inga promenader utan istället en heldag framför datorn där jag istället fick mycket gjort. Avslutade sedan på bästa sätt med att träffa tjejerna i Kasam som var bjudna till Anitas stuga för att äta surströmming!
 

Här åker jag, Charlotte och Lollo - überglada och skrattiga - med Anki till Gamla Falmark! Det var bra fart i Teslan och vi behövde inte ens koppla in racerläget "ludicrous"... Den gick löjligt fort i alla fall!


Framme hos Anita där läget vid Falmarksträsket var alldeles underbart! 


Glada, förväntansfulla - och hungriga - på Anitas altan!


Ja, läget alltså... Hur fint som helst!


Och åt andra hållet såg man Sjöbosand!


I det här gänget finns bara handlingskraftiga kvinnor så vi hjälptes åt med det sista. Lollo skar tomater...


...och Ann-Katrin plockade fram.


Eivor, Lotta, Ylva och Annika dukade. Med den här organisationsförmågan var det inga problem att få in 16 pers vid ett bord för 10... 


Där var potatisen färdigkokt!


Annika visade upp sitt fina stugköp som får bli nästa års utflyktsmål!


Varde ljus! Och då var det bara att äta. Här lade jag bort kameran eftersom hunger och surströmming kräver lite koncentration innan man fått klart den första:
 

Klämman! Såååå sjukt gott. Vi åt tills vi var proppmätta och då anlände Li med äppel- och blåbärspajer till dessert... Oj, oj, oj så goda... 

Mycket prat och sköna skratt med fina tjejer innan vi till slut åkte hem. Tusen Tack Anita och Li för allt gott och hela gänget för fantastisk gemenskap!

Kvällen var blå och väldigt vacker!

Nu vet jag inte om surströmmingarna (eller desserterna) levt ett eget liv i min mage i natt men det har inte blivit mycket sömn. Och varje gång jag vaknat till så har katten också gjort det. Vi har umgåtts en hel del i natt... Men sömnen brukar jag ta igen och hoppas vakna utvilad imorrn då jag åker till Umeå för att repa och spela "Räkna med Mord". Nu ska det pluggas text! 

Ha en fin dag alla! :)
Elfte september...

Dagens datum är en riktig olycksdag; 1968 störtade Air France flight 1611, 1973 genomfördes Militärkuppen i Chile, 1978 avled Ronnie Peterson efter en våldsam krasch i Italien, 1987 mördades legendaren Peter Tosh... Men det vi minns bäst och som fortfarande känns otäckt är:

2001 - Tvillingtornen faller 

Den elfte september 2001 skedde det som kommit att bli synonymt med 9/11. Två flygplan styrdes in tvillingtornen World Trade Center. Drygt 3 000 personer avlider.

2003 - Anna Lindh avlider

Den elfte september 2003 avled Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh efter att hon dagen innan knivhuggits inne på varuhuset NK i centrala Stockholm.

Det gäller att bryta trenden och skapa sig nya minnen som kan fungera som en positiv motvikt. Idag har Dagny och Helny namnsdag och man kan t ex gå på slöjdkväll på Handens hus, se olika konstutställningar som t ex Eni's på Galleri 1...

 

 ...Tomas Colbengtson på Skellefteå Konsthall...
 
...eller Ulrika Sparre på Museum Anna Nordlander. Den här bilden är dessutom väldigt passande idag och kan fungera som ett sikte framåt!
 
I övrigt ska jag fixa till mina naglar idag, göra bildspel kring företagshistorik inför ett kommande event, plugga på texten till "Räkna med mord" som ska spelas i Umeå till helgen, motionera, laga kyckling, läsa mer i mitt kommande boktips (sändning 25 september), se över husbilen som ska med till Umeå... Nej, jag hinner nog inte allt idag men det som inte blir gjort är ju kvar.
 
Avslutar som Sara Lidman: Lev!
 

 

 


Självklara val!

Idag gäller det! Världen håller faktiskt andan och jag hoppas att vi svenskar röstar klokt den här gången. Vi kan inte släppa fram politiker som hatar och exkluderar andra människor. Att SD överhuvudtaget kommit in i riksdagen är ett stort misstag. Nu gäller det att värna medmänskligheten och demokratin!


Herregud & Co är som vanligt klockrena i sin analys... Valet är med andra ord självklart!

När jag imorse bläddrade igenom DN var det en hel del "sista-minuten-val-annonser" där jag fick inspiration att justera innehållet och presentera ett nytt alternativ:


"Gör-det-själv-partiet". Med maken som partiledare tror jag vi skulle kunna bygga ett riktigt roligt och bra land! (Delade denna på instagram och fick kommentarer om ett parti vars annons liknar denna - men det här är som ni ser ett alldeles privat initiativ).
 
Nåja, över till allvaret. Det blev en lång jobbdag igår (jag hade flyt och kunde inte sluta...) och sedan lite matfix innan lillebror Roland och Pim kom med både älgkött och karljohansvamp. Tusen Tack! Det blir god köttgryta idag som puttrar för fullt på spisen. Mmm... 

Snurre fick också komma ut och leka för första gången. Han har börjat leva rövare inomhus och behöver göra av med lite överskottsenergi. Det blev en lyckad dag för vårt nytillskott!


Han utforskade hela tomten...


...och särskilt pilen, där han både satt stilla och stundtals började jaga sin egen svans.


Tappar man balansen gäller det att hålla i sig... Haha!

Sedan kom grannen Ida hem från fotbollsmatch och de hittade varandra direkt! Grannarna på andra sidan kommer också att skaffa katter igen så det kommer snart fler kompisar.
 

Tuffa närkamper...
 
...men Snurre la till slut vantarna på bollen!

Ja, det var kanske inte särskilt mycket allvar i den senare delen av inlägget - men det är kul med djur! Idag har jag skjutsat lilla mamma till vallokalen, fikat efteråt och gått en långpromenad. Skönt även om det regnade lite. Nu ser jag fram emot goda grytan och en positiv valvaka!  

Länge leve demokratin!

En fantastisk kväll på Nordanåteatern igår med Unghästen från Västerbottensteatern som spelade sin alldeles utmärkta och interaktiva föreställning "Varför ska vi ha demokrati?". En enstaka offentlig kväll av en uppsättning som annars spelas internt för gymnasieelever. Lucky them! 


Det här är teater så bra på; att vara både underhållande och informativ. Unghästen har den här gången tagit hjälp av historikern Lena Berggren som lotsade oss igenom demokratins historia med alla dess avvikelser i form av orättvisor, korruption, fascism och krig som då och då fått den att dra iväg åt fel håll.

Visste ni förresten att Tyskland sedan andra världskriget antagit sådana lagar att demokratin i landet inte ens kan avskaffas? I Sverige skulle det ta 18 månader om ett parti själva får majoritet i form av 51% av rösterna... Det är ju skrämmande!

Lyyyyysande föreställning med historik, skön humor och ironi av David Åkerlund, Niklas Larsson Lirell, Firelle Najjar och Lena Berggren. Stort Tack!
 
Vi måste värna den demokratiska rättighet vi har och verkligen gå och rösta på söndag (om ni nu inte som jag redan har gjort det). Att ge bort sin röst är fruktansvärt dumt. Det är ju detsamma som att låta någon annan bestämma hur jag ska leva mitt liv. Låt vara att man kanske inte är helt insatt i politiken men att släppa fram SD är det mest förödande som kan hända. De skulle snabbt inskränka många människors rättigheter och se till att kvinnornas situation plötsligt liknar den vi hade på 1800-talet då vi inte tilläts rösta eller bestämma över våra kroppar eller ägodelar. Aldrig!!
 
Vi får aldrig glömma vår historia och situationen i Tyskland under andra världskriget är något som aldrig får upprepas. Tacka nej till brunskjortorna och gör det ordentligt! Egentligen tycker jag att alla andra partier borde kunna bilda någon form av samlings-mitt-regering där man kompromissar i alla frågor bara för att stänga SD ute. Sverige har ju valt att stå på den grund som FN:s konventioner om mänskliga rättigheter utgör och vi måste fortsätta värna alla människors lika rätt och värde. 


Jag blev så peppad efter föreställningen och önskar att den fått spelas offentligt många fler gånger. Det här är något alla borde se. Föreställningen väcker frågor på ett utmärkt sätt och deras sätt att visa på korruption är obetalbart!


När jag kom hem hade grabbarna fullt upp med Sveriges match mot Österrike. Snurre satt på första parkett och ville hjälpa till med bollen men det gick åt skogen ändå...

En bra dag på alla sätt med mycket skrivjobb, förtidsröstning, lunch med finaste syster Malin och sedan teater. Gött! Idag har jag fortsatt skriva företagshistorik och även hunnit med Rotarylunch en lång promenad.  

Avslutar med lite skrivande i solen och önskar er alla en magisk helg! 

Länge leve demokratin! :)
 
 

Tillbaka på jobbet!

Back home again! Ja, solen skiner och jag har nog längtat lite efter att komma igång med jobb och träningsrutiner igen. Igår satt jag och förberedde lite möten som jag ska ha i eftermiddag om kommande uppdrag. Hann också med ett träningspass med Anki och det känns... jättebra! 
 

Sista kvällen i Kroatien åt vi middag på Olympia Sky i deras takvåning där utsikten var fantastisk - men blänket från fönstren lite irriterande för den som vill ta bilder. Det är inte två månar ni ser på himlen utan lampor inne i restaurangen...
 

Nåja, maten var helt OK och bäst var den här Cevichen som vi tog till förrätt. 


Desserten orkade vi egentligen inte men delade för att få smaka. Lite för lite socker men det var nog bara bra.


En fin avslutning på ännu en fin vecka i det här vackra landet! Nästa gång kanske vi kör husbil hit. Vem vet? 

Bekvämt var det i alla fall att flyga direkt från Skellefteå och vi passade på att göra ett stopp i Sjöbotten hos Viktor och Elice för att hämta vår nya kisse...

Snurre håller nu på att acklimatisera sig i stan och verkar trivas som fisken! Han gör sina racerrundor här inne, jagar sin svans, leker med allt som är löst, sover i sängen och kurrar som bara den... Det är mysigt att ha katt igen!

Nu har jag tagit en promenad och ska skriva ut lite material till nästa möte. Vi hörs när det rörs!
 
 
 
 
 

Turister...

Igår hade vi ännu en underbar dag på stranden innan vi tog en prommis och fixade till oss inför kvällens utfärd till Zadar. Jag hade höga förväntningar eftersom vi var så imponerade vid vårt besök för nio år sedan. Joo, det var fint nu också men turisttillströmningen har verkligen ökat...
 

När vi kom fram till Havsorgeln var det ganska tjockt med folk som satt och lyssnade till de sällsamma ljud som havet och luften bildar. Man kan tro att det är valsång som låter men det är 35 orgelpipor under kajen som låter vattnet spela i olika toner. 


2009 var det betydligt lugnare - och Emilia var bara 19... Time flies!

Zadar är en av Europas äldsta städer och för nästan 3 000 år sedan, på 800-talet före Kristus, var halvön som fortfarande är stadens centrum bebodd av illyrier. Sedan har den behärskats av bland annat Romarriket, Venedig, Frankrike, Österrike-Ungern och Italien.
 

Och igår var det också en kille som ville testa gränserna längst ut på kajen. Coolt!

Havsorgeln och Solhälsningen är båda verk av arkitekten Nikola Basic. Den senare består av 300 glasplattor som drivs av solens energi och lyser i slumpmässiga mönster när solen gått ner. Vi var nästan ensamma 2009 och igår:

Som en myrstack... Och då hade den inte ens tänts...


Vi knatade runt lite för att invänta mörkret - och det var det fler som gjorde. Ballongförsäljningen var igång!


Det tvåtusenåriga torget Forum har inte kvar mycket av sin forna glans, men påminner ändå om Zadars långa historia. 


Ruiner på torget.


Pelare från de gamla romerska byggnaderna fick bli byggnadsmaterial i St Donatus kyrka.


Häftigt torn som man kunde gå upp i men vi avstod den här gången.


Det är gott om klocktorn överallt men nu började mörkret sänka sig så vi gick tillbaka till solhälsningen.


Svårt att se och en del av plattorna hade också slocknat.


2009 var det betydligt häftigare. Dessutom hade vi ju två fina barn att fotografera!


Nu fick vi nöja oss med mamman... Och sedan gå och få oss en bit mat!
 

Och dryck! Maken testade lokalt hantverksöl som var riktigt bra. Vi åt tonfisk med ett potatistillbehör med mycket mangold som smakade sådär... Dessutom blev vi lite knasiga i magen i natt men det har gått över nu. Shit happens... haha!


Fortsatt promenad innan det var dags att ta bussen tillbaka. Kul att träffa Eva och Ingemar som också var med på den här trippen! 

Idag såg det till att börja med lite mörkt ut - men molnen och regnet blåste bort och vi kunde gå och bada igen.

Imorrn är det slutturistat för den här gången och ikväll ska vi avsluta med middag uppe i Olympia Skys takvåning. Hoppas på god mat. Svårt att vara helt nyttig när man är på resa men det får man ta igen när vi kommer hem. Tjolahopp! 

RSS 2.0