Blöt men glad Midsommarhelg!

Himlen öppnade sig på midsommarafton men det finns ju inget dåligt väder så det var bara att klä sig! Beväpnade med regnkläder och partyglasögon samlades hela gänget på bryggan för att åka ut till våra kompisars fina stuga!


Crazy Midsommar på er! Glasögonen väckte lite munterhet och jag hade förståss med mig till hela gänget...
 

Otroligt söta och fina vänner! <3

Härligt att vi fick vara tillsammans ännu en midsommar - börjar vara 35 år nu... Vi har gjort det mesta genom åren, delat glädje och sorg - och trivts tillsammans både som unga, med alla fina barnen och numera som hyfsat vuxna. Känns fint!


Midsommaraftonen inleddes med sill och tillbehör som smakade fantastiskt!


Sedan hade maken förberett en liten ölprovning med tillhörande brickor.


Han hade valt lite ovanliga sorter med omsorg och det är ju spännande att testa nyheter. 


Eller? Urban såg en aning skeptisk ut...


Syrligt... 

Eller bara surt? Haha!


Och julklappsspelet passar året runt! Tänk vad några hyfsat billiga prylar kan väcka ens habegär... 


Ja, vi gjorde vårt bästa och alla fick med sig paket hem. Vem som vann flest?

Samma som förra året; Helena! Bara att gratulera!

En otroligt trivsam kväll som avslutades med spel och det helt galna "Speak out"... Därifrån kommer det inga bilder - men himmel vad vi skrattade!

Almanacksbladet för Midsommarafton var klockrent och vi gjorde vårt bästa!

Gårdagen ägnades åt städning (undertecknad) och altanrengöring (min bättre hälft) med fotboll som avslutning. Fantastiska prestationer av svenska landslaget men Tyskland var tyvärr ett nummer för stora.

De efterföljande rasistiska kommentarerna mot Jimmy Durmaz är dock lika avskyvärda och korkade som dem mot Hanna Marklund som kommentor. Skämmes! Människor som inte står ut med att någon pratar dialekt eller ser annorlunda ut har sällan åstadkommit något på egen hand. All kritik borde verkligen inledas med en stor portion självkritik. Då skulle en del grodor aldrig behöva lämna munnen...
 
Till er övriga kloka människor säger jag; Lev nu! :)
 
 

Lyckoregn och sommarljus!

Finfin början på veckan där gårdagen var en riktig lyckokick! Vi firade nämligen 80:e föreställningen av "Lyckligare nu" och fick förmånen att göra det i Götes Hölada i Södra Svedjan. Det kunde inte ha blivit bättre!


Jag och Kågis - så glada!
 
När vi kom fram till spelplatsen med den finaste utsikten ner mot Storkågeträsket föll det ordentligt med droppar från himlen. Kändes kanske lite grått, men Johanna Hellström som tillsammans med maken Pär driver "Svedjan Ost" kallade det för lyckoregn, och så blev det!
 

Efter att ha riggat på scenen i höladan fick vi en personlig visning av deras ostproduktion och här fick vi rå om Johanna lite extra. Maken till positiv människa får man leta efter!


Här är hon tillsammans med maken Pär som ju är den som leder ostproduktionen.


Kågis tänkte göra en djupdykning i karet - men det var tyvärr tomt... Haha!


Pär visade stolt upp Svedjan Rustik!


Och här står Johanna mitt i det nya och stora ostlagret. Imponerande! Jag tycker att Johanna och Pär är så fantastiska - både som människor och företagare! Driftiga, kreativa, uppfinnigsrika, positiva och kunniga som lyckats ta fram ostar som verkligen är unika. Har ni inte smakat måste ni göra det! Nu finns även en egen halloumiost som är smarrig men prova deras hårdost och blåmögelost. Ni kommer att bli lyriska! 


Sedan åkte vi en lite bit till runt träsket och kom fram till Mattias barndomshem där hans föräldrar bjöd på god middag! Här ser ni utsikten från deras hus... Magiskt fint!


Mamma Birgitta!


Pappa Sören!


Birgittas barndomsvän Birgit! Hon var jag redan bekant med då hon bor i Önnesmark tillsammans med...


...sin Erland! Han är barnbarn till min farfars brors fru Mimmi. Låter det krångligt? Då är han i så fall närmaste granne till mitt barndomshem och en bra kraft i byn!
 

Tillbaka i höladan och uppladdning inför föreställningen! En kylslagen kväll i juni visste vi inte hur många vi skulle locka - men Svedjan visade sig från sin allra bästa sida!


Här har publiken börjat strömma in... 


...och när vi började hade det kommit ca 80 personer! Såååå fint!


Det blev en magisk kväll och jag kände mig oerhört tacksam och lycklig över allt från mottagande till publikkontakt. Kärlek och tack till er alla!

På vägen hem passerade vi Björkdalsgruvan (som jag knappt vetat var den låg) - och det fina sommarljuset i följde med oss ända hem!

Ett värdigt jubileum och nu fortsätter vi med fler föreställningar i höst. 8 augusti kan ni se oss i Kusmark! Tack till Kågis för bästa samarbetet - nu ska vi skriva och skapa fler föreställningar tillsammans!

 

Sommarkänslor!

Ett säkert sommartecken är ju premiären av Västerbottensteaterns sommarteateruppsättning! Jag var med och jobbade med de här produktionerna redan från start 1987 då vi inledde med en mycket liten föreställning, Carl Jonas Love Almqvists "Det går an", som sedan gav mersmak. Jag har t o m varit med ett par somrar och det var underbara säsonger med härlig publik!

Nu är det en given tradition med fina föreställningar där proffs blandas med duktiga teateramatörer - och även om jag inte längre är inblandad missar jag ogärna en premiär! Vädret i lördags var ju heeeelt perfekt, tills vi närmade oss avfärd... regn. Haha! Jaa, jag har sett många premiärer i regnställ och täckbyxor. Det hör till!
 

Glad ändå då föreställningen var heeeeelt fantastisk! I år spelas familjeföreställningen "Bröderna Lejonhjärta" och det är ju en ganska gripande historia som här gjorts med glimten i ögat.


Superläcker scenografi i den vackra Medleforsparken som verkligen var en lysande spelplats. Ronny Danielsson har regisserat och gjort det med den äran! Tillsammans med fantastiskt jobb av koreograf, kostymör, scenograf och maskör blev det hela oerhört maffigt och storslaget!


I mitten, som ledare i Körsbärsdalen, ser ni Anna Söderling som är en så jäkla bra skådis! Imponerande insatser även här!

Och Bröderna Lejonhjärta... Otroligt fina insatser och perfekt castade för rollerna! Ni måste ta chansen i sommar och göra ett besök i Astrid Lindgrens sagovärld där allt kan hända! Jag var både lite gråtmild och lycklig när vi åkte hem. Stort Tack alla!
 

Det passar bra att strosa lite i omgivningarna och smälta allt när man går därifrån.

Idag har vädret varit desto bättre men jag har faktiskt jobbat hela dagen med planering och förberedelser. Det är mycket som ska stämma inför det kommande eventet och man vill ju inte att något ska falla mellan stolarna. Har naturligtvis motionerat också men foten är inte i toppform och vi är inte överens om löpningen - men idag vann tjurskallen... Haha!

Kanske gick allt så bra eftersom jag gjorde ett besök på Blomsterslottet och handlade cheesecake av fina Molly Marklund som tillsammans med kompisen Clara har popup-café fre-sön den här sommaren. Gör ett besök! Magiskt fika... 

Ha en fin början på veckan alla! Jag verkar ha kommit in i någon form av semestermode när det gäller bloggen och är inte här mer än var tredje dag. Nåja, viktigast för mig är ju att jag får skriva av mig då och då och snart är det ledigt och mer tid över. Sommarkänslorna bubblar och jag längtar efter semester och barnen! :)


 
 

Härlig skrattfest!

Sommaren är väl kanske inte på sitt soligaste humör just nu men jag kompenserar moln och kyla med mycket skratt och rörelse. Funkar faktiskt. Åtminstone tillfälligt!


Varje dag är jag på tur i närområdet, plågar min ömma fot, laddar kroppen med D-vitamin och förbättrar min syreupptagning. Ja, marginellt i alla fall... Jag behöver nog inte göra plats på väggarna för några idrottspriser direkt. Häromdagen tog jag och maken en gemensam runda i motionsspåret - och nej, jag hade inte en suck... Haha! 
 

Men vi kompenserar också med mycket sallad och solig mat i uterummet - de dagar vädret tillåter. Nu längtar jag dock efter värmen igen!

Annars har det varit full rulle i veckan med jobb, möten, planering, frukostmöte kring teamarbete med Styrelseakademien och en helt underbar afton med fina tjejerna i Kasam! I tisdags var vi bjudna till Sonias stuga och det blev verkligen en glad kväll på alla sätt.


Fina, begåvade Sonia hade en egen liten utställning hemma och jag köpte givetvis ännu en tavla. Jag gillar att fylla väggarna med konstverk gjorda av starka och fantastiska kvinnor!


Här är nästa fantastiska kvinna, Mie, igång med att fotografera kvällens första skrattanfall...
 

...som Ann-Katrin stod för! Härligt och smittande! Ja, jag vågar faktiskt inte skriva vad som triggade igång detta... En del saker lämpar sig inte för offentligheten. Haha!


Bubbel, mat och givande samtal med generösa och varma vänner!


Sonia fick presenter och Li hade med sig ett elegant nattlinne från Kina värdigt vår värdinneprinsessa!


Ja, det passade perfekt!


Och vi skrattade vidare...


...och lite till... Det är ju bara för härligt! 


Kvällen avslutades med bad för den som ville och här har Eivor tagit plats i baljan. Kvällens sommarflicka!

En fin kväll som avslutades med att vi körde förbi Max och tog en nattlig burgare - som värsta tonåringarna igen! Tusen tack Sonia och alla fina för en superhärlig kväll!

Idag har jag jobbat vidare med årets stora event för Nordic Light där jag ju för elfte året i rad projektleder deras sommarvecka med möten, mat, logistik, fester och gäster från hela världen! Det är ingen lek men hur roligt som helst! Vid min sida har jag som vanligt bästa grabbarna Jögga och Pär och vi är sedan länge ett väldigt samspelt team. Nu lägger vi sista handen och ser fram emot skarpt läge.
 
Men först lite sommarteaterpremiär i helgen och gärna en och annan solstråle! :)
Människosyn och värderingar

Har klurat en del på det där med värderingar och varför vi reagerar så olika. När det gäller det här ämnet är det ofta psykologen Milton Rokeach som citeras. Han menar att värderingar är relativt stabila över tid, men att det är skilt från personlighet. När det gäller värderingar har stabiliteten mer att göra med att vi inte vill eller orkar ändra på våra värderingar. Personligheten ändrar vi inte på även om vi kanske ibland gärna vill.
 
Rokeach beskriver i sin forskning fyra funktioner för värderingar:
  1. De är vår generella vägvisare till handlingar, bedömningar, attityder
  2. De fungerar som ett beslutsunderlag i konfliktsituationer och vid beslutsfattande
  3. De ger oss motivation! Något vi tror starkt på motiverar oss och driver oss.
  4. De är en grundpelare för vår självaktning d v s de bidrar till och stärker/stjälper vår självkänsla.
Många värderingar delar vi när vi ser dem enskilt men när de ställs emot varandra så rangordnar vi dem ofta olika. Intressant... Mot slutet av sin karriär jobbade han hårt med en värderingsskala där han genom att analysera rangordningen kunde förutse hur människor t ex skulle rösta. 

Denna teori ledde till en rad experiment där värdeförändringar ledde till mätbara förändringar i åsikten för en hel liten stad i delstaten Washington. 
Han gjorde t o m en studie i den amerikanska södern där han försökte hitta grunden till rasfördomar och slutsatsen blev att sådana fördomar ofta används i ett försök att höja sin egen status... Jag önskar att han hade levt idag!
 
I grunden handlar det om att göra aktiva och medvetna val, reflektera över sina egna värderingar och fundera på vilka frågor som är viktigast att driva. Och vara tydlig. Om jag inte är tydlig med mig själv - hur ska jag då kunna vara tydlig mot andra?
 
I fredags var det dags för Rotarylunch och jag påmindes även där om värderingar. Det finns fyra viktiga frågor man som medlem bör ställa sig inför avgörande beslut:

- Är det SANT?
- Är det RÄTTVIST mot alla parter?
- Kommer det att skapa GOODWILL och BÄTTRE VÄNSKAPSFÖRHÅLLANDEN?
- Kommer det att vara till FÖRDEL för alla som det berör?
 
Klarar man att svara ja på dessa frågor innan man fattar beslut så har man kommit långt.

Temat för fredagens lunch var sommarläsning och Maria Saadio från Akademibokhandeln var på plats för att ge tips och hon är bara såååå kunnig och påläst! 

En bok som nu kommit på svenska är kloke Hans Roslings "Factfulness" och den är en av de böcker jag direkt ska införskaffa. När värderingarna i världen svajar gäller det att fylla på med fakta - och inte bara med åsikter. Jag önskar så att han hade levt idag - men vi får hjälpas åt att sprida hans exempel vidare.
---
 
Ja, det blev inte så mycket om städning, jobb, blomplantering, promenader eller träolja. Det har jag också ägnat mig åt men det är värderingarna som tar stor plats i mitt huvud nu. Alla människors rätt och lika värde har aldrig varit viktigare!
 
 
 
 
 
 

Ljusblåa dagar...

Mår gott, har det bra, gör roliga saker, träffar underbara människor, äter gott, motionerar mycket och njuter av dagarna! Ja, det låter lite skrytsamt men det kan aldrig vara fel att njuta av livet och vara positiv även om man jobabr. Allt blir lättare då.


I lördags tog jag och maken ledigt, satte oss i husbilen och styrde kosan söderut. Vi hamnade nedanför Ö-vik på den här utmärkta ställplatsen i Köpmanholmen. Friden infann sig direkt!
 

Ljuvligt väder och lång promenad i området.


Ruffig och naturlig Vilks?


Varning för vaddå?


Plantering med symbolvärde.


Entré till 27:an... Eller en öppning till Narnia?


Stenkul.


Och en underbar promenadväg som bl a ledde till Kärleksudden.

Köpmanholmen är ju en gammal bruksort och längst den här fina vägen fanns också en fotoutställning som jag gillade!


Sågverks- och massaindustri dominerade från 1800-talet fram till 1982 när bruket lades ned. På 40-talet sågs Köpmanholmen som ett mönstersamhälle och det var väldigt fint. Verkligen på landet nära stan.
 

Småbåtshamnen och ställplats för husbilar bakom de röda husen.


Lånar lite Fröding:
Det är skimmer i molnen och glitter i sjön,
det är ljus över stränder och näs
och omkring står den härliga skogen grön
bakom ängarnas gungande gräs... 


Och efter promenaden var vi tillbaka igen, fixade lite middag och åt ute i solen. 


Ja, där pekar maken ut mig... Haha!


Läsning och mys i solen. Mer behöver jag egentligen inte!

I söndags vaknade jag upp till födelsedag med fixad frukost och fina presenter från hela familjen! Roligast blir nog att gå på "Hunger och Törst" i Umeå och äta smakmeny när barnen kommer hem. Tack!

Fast resten av firandet gick heller inte av för hackor. När maken fyllde 60 i februari bjöd jag honom på IKEA-lunch i Umeå innan firandet drog igång. Han ville självklart inte vara sämre och vips var vi i Sundsvall:


Jag fick t o m dessert med extra mycket jordgubbsgelé! Nu älskar vi att gå på det här varuhuset så det är något vi båda uppskattar. Allt behöver inte vara så märkvärdigt.


Men att fira med att gå bland skruvar och beslag på Bauhaus kanske inte uppskattades lika mycket... Haha! Men vi avslutade med lite andra affärer så jag var mer än nöjd trots minimal shopping. Roligast var den här sökrutan på IKEA:s kunddator:


Haha!

Senare på aftonen vände vi norrut igen och stannade till vid Vedabron för att äta middag.


Ståtlig utsikt!

Det började blåsa ordentligt och då är det också skönt att ha kommit över bron där det känns i bilen. Och parkeringen vid Vedabron var nog den mest exklusiva jag sett. Ja, där stod inte bara en stor samling husbilar...


...utan inte mindre än 14(!) Ferraris! 


Imponerande! 


Vi traskade runt och kikade på området där man också gjort ett litet vattenfall. Jag tog plats bakom.


Det var fint att stå här men den tilltagande blåsten och husbilsgrannarnas konstant skrikande bebis avgjorde saken. Vi åkte vidare...


...och när himlen börjat färgas rosa landade vi i Köpmanholmen igen. Lugnt och skönt. En fin födelsedag på alla sätt!

Efter ett par dagar hemma med jobb och pyssel var det ledig dag igen igår och då kalasade vi blågult här hemma med mamma och syrran med familj. Bröderna hade fullt upp med egna aktiviteter och de får jag träffa en annan gång.


Mamma och systeryster! Haha! Alla kvinnor i min familj är lite crazy - fast på olika sätt...
 

Och jag fick mer fina presenter, blommor och ännu en "Limelight" som jag tycker så mycket om!
 

Max var fin i fluga och syrran och hennes Martin kollar in gamla bilder som mamma tagit med.


Den här med storebror Lars och eleganta faster Eivor tycker jag så mycket om!


Max - redo för en nationaldagsmiddag!


My och mamma var också på hugget!


Här har jag och Max grillat både kött och sparris!


Och här kollar My in crazy mosters muskler!


Men hon var mer imponerad av det som hängde på undersidan... Haha! Tack för bilder Malin!


Mamma hade bakat och även hjälpt mig med tårtan som vi kämpade på för att äta upp. Gott och väldigt trevligt att få rå om alla! Nu har jag fyllt år färdigt för det här året och fortsätter som en glad 56:a!


Den här fina gamla bilden av Curts studentexamen där han flankeras av pappa Algot, mamma Emelia och syrrorna Kerstin och Sonja var också så fin att den får avsluta dagen! Gissar att det var pappa som tog bilden och glad att den finns kvar.

Nu måste jag verkligen fortsätta jobbet. Har varit ute på min dagliga runda och även haft besök av finaste kompisen Anna:
 
Vi hann prata ikapp, dricka kaffe, slappa i soffan och även kika på husbilen.
 
Den fick godkänt och nu är det min tur att åka till henne och kolla in nya altanen. Puss å kram sötnöt! 

Men först lite jobb... Kan ju inte bara vara uppe i det blå!

Prag - solig söndag!

Nu kan ni börja andas ut. Det här är sista bloggen om vår Pragresa... Haha! Ja, att vi är väldigt nöjda har säkert framgått och nu blir det till att fundera var vi ska åka nästa gång. Livet är ju bara för härligt!
 

I söndags var vädret också alldeles underbart - precis som här hemma - och då måste man hitta på något njutbart.


Att sätta sig i ett skyltfönster var dock inte ett förstahandsval... Haha! 

Vi kollade igenom vår lista på sevärdheter (jo, det är bra att vara förberedd för att få ut det mesta av en weekend) och nu återstod "Man hanging out" - ett konstverk av David Černý som är en oerhört produktiv tjeckisk skulptör. Jo, det var också han som gjorde det stora Kafkahuvudet och han är verkligen lysande bra! Nu fick man verkligen hålla korpluggarna öppna och uppåtriktade för att hitta skulpturen av Sigmund Freud:


Och plötsligt dök han upp! Att han ser ut som om han ska ta livet av sig har sin förklaring i att Freud hela sitt liv var så rädd för sin egen död att när han till slut blev sjuk såg han till att överdosera morfin för att förkorta processen.

Han missbrukade faktiskt kokain och det kanske inte var helt bra för tankebanorna... Han ordinerade även kokain till sina patienter, bl a som behandling för morfinberoende... Patienten blev därefter dubbeberoende. Det hade nog vem som helst kunnat räkna ut. Ja, flera av hans patienter begick faktiskt självmord - och själv hänger han från taket. Psykoanalysens fader var toppad på mer än ett sätt.

Men vi lämnade Freud och gick istället ner till floden för en båttur. Den här gången valde vi de populära trambåtarna som många andra söndagsfirare:


Otroligt skön och avkopplande aktivitet!


Ja, även för mig och Anders som trampade! Man passar ju på att få motion när man kan. 


Sämre kan man ha det i en av europas huvudstäder!


Vackert och oerhört soft!


Och det finns t o m små öar med sandstränder.


Men ingen badade...


...vilket kan bero på att vattnet i Moldau inte är det renaste! Här hittade vi nog det enda minuset under helgen. 

I övrigt var vi glada och soliga!


Men allt har ju en ände. Sista aftonen sken solen fortfarande och vi hade bara en aktivitet kvar:


Ölprovning! Här kunde man välja olika brickor med urval beroende på vilken öltyp man gillade. Det fanns 33 sorter och för den törstige fanns faktiskt möjligheten att testa alla... Haha! Själv valde jag bara en sort; alkoholfri. Gott det också!


Så tack Prag för fantastiska dagar!

Och tack hela gänget för underbart sällskap! 

Efter hemkomsten har jag bl a jobbat med en komplicerad ansökan till Matfesten och planerat in en föreställning av "Lyckligare nu" som nu får spela den 80:e föreställningen i Södra Svedjan 19 juni. Sååå roligt!

Men nu blir det helg och lite vila igen. Ja, förutom motionen då. Jag blir ingen löpstjärna men kämpar i alla fall vidare och kan nu notera en runda varje dag sedan nyår. Det får duga. Trevlig helg på er alla och njut av solen!

Prag - Lördagsmys på floden!

Nu har det snart gått en vecka och jag bloggar fortfarande om Prag... Haha! Men det var så fint och så många upplevelser som jag också vill spara för egen del. Bloggen är ju också min dagbok. Efter att ha traskat omkring ett par mil under lördagen gick vi hem för att fräscha upp oss och sedan ut igen för att promenera till upphämtningsplatsen för kvällens middag. Vi hade bokat en middagskryssning på floden.
 

Anders tog denna fina bild på oss där makens nyshoppade linnekavaj dominerade! Fin!


Och här hade vi tagit plats på båten för en trerätters/tretimmarstur. 


Det är ju roligt att se staden även från vattnet.


Karlsbron i bästa vinkeln!


Och här passerade vi pingvinerna på Kampa Island. Ja, det är pingvinerna som står i bakgrunden. Figuren i fronten är vår roliga kompis Urban... Haha!

Vi saknade ju Per-Erik och Marika på den här trippen men vi kommer att åka på fler resor. Nu fick vi njuta av sällskapet och resan med:


Carina.


Anders.


Helena.


Och Urban!

Ja, jag njöt ju givetvis av Ulfs sällskap också. Bästa reskamraten!

Trevlig tripp, fin personal, god mat, mycket prat och skratt och vi var glada att vi valde den exklusiva turen med vita dukar och serverad mat. Det finns många olika men nu satt vi längst fram i fören och hade pianounderhållningen på avstånd. Det är ju roligt att kunna prata också.
 
Till slut mörknade det ute och då var jag tvungen att gå upp på däck för att ta en bild. Det är ju svårt att ta bilder genom fönstret då det mest blir reflexer av en själv.
 

Fin vy över Karlsbron!

Och pingvinerna visade vägen hem!

Supertrevlig utflykt även det här och Prag har verkligen levererat på alla plan! Man vill åka dit igen. Söndagsmyste gjorde vi också på floden men det kommer lite senare. Ska jobba och dra iväg på Rotarylunch!
 
Vi ses, eller "vidět vás" som det heter på tjeckiska!


RSS 2.0