Prag - lördag med walkabout!

Lördag morgon, ljumma sommarvindar och solen strålade - då passar det fint att gå en lååååång promenad och kika på sevärdheter. Det är gångavstånd till det mesta men allt beror ju naturligtvis på hur långt man tycker det är bekvämt att gå. Vi avverkade mer än två mil i lördags och det funkade alldeles utmärkt med lite stopp för mat och dryck.


Här har maken närmat sig Karlsbron som naturligtvis var full med folk.


En pippi tog ett snack med en av statyerna...


Och en annan visade vägen till Pragborgen dit vi var på väg!


Fler vackra fasader på vägen!


Och här passerade vi en butik som sålde cannabisklubbor... Helt sjukt!


Uppe vid entrén till Pragborgen var utsikten lika slående som från andra hållet.


Pragborgen, Pražský hrad, är en av stans största sevärdheter. Med ett mått på 570 gånger 130 meter är det världens största forntida slott enligt Guinness rekordbok. Det är dock inte bara ett hus utan snarare en borggård med flera byggnader, gator och gränder. Inom Pragborgen finns fyra palats, fyra kyrkor, åtta andra större byggnader och fem trädgårdar. Vi hann väl inte se riktigt alla...


Och den här mäktiga byggnaden med tinnar och torn är i själva verket St. Vitus-katedralen som dock är Tjeckiens största kyrka. Kyrkan grundades redan på 900-talet men började byggas sin nuvarande stil i mitten av 1300-talet. Ett riktigt "gammhus".


Urban och maken tog en paus i skuggan innan vi gick vidare. 


Vi hade gärna gått in i katedralen men den var bara öppen senare på eftermiddagen. Bättre då att hinna se den ordentligt från utsidan.


Jo, hejsan! Där det fanns fotovinkel pågick också renovering. 


Nåja, jag tog med det viktigaste! 


St. George-basilikan är den äldsta byggnaden inom Pragborgen och ska vara byggd redan år 20.


Utsmyckad även den.


Efter lite rundvandring och ett par nya vyer traskade vi ned igen.


Fina trappor! Men när vi kommit ca 40 meter ned valde vi att gå uppåt igen för att se den botaniska trädgården som ligger ovanför borgen.


Vackert och prydligt med många olika arter. Vi kände igen en hel del skandinaviska träd.


Som t ex den här hängbjörken!


Och det här var väl magnifikt?
 

Ja, det gäller att se upp så att man inte missar något.


Borgen och katedralen var väl synliga från den här platsen.

En gruppbild innan vi började traska nedåt igen för att följa Lillsidan och se Kampa Island.
 
Fina pingviner! Kampa Island är ett kulturområde med mycket konst och muséer.


De här skulpturerna heter "Crawling babies".


"John Lennon Wall" är en mur som sedan 1980-talet fyllts med John Lennon-inspirerad graffiti och texter från Beatleslåtar. Myndigheterna har i perioder försökt att måla över budskapen men de kommer snabbt tillbaka igen. Svårt dock att komma nära då alla ville ta bilder...


...men till slut så. Han har efter sin död blivit en fredssymbol för många unga i Tjeckien.


Vi letade också upp monumentet som hedrar kommunismens offer.

Otroligt starkt med skulpturer av män som till slut var helt förintade. På sista steget syns bara ett par fötter...
 
Nu var det dags att gå över till andra sidan igen och som ni ser är offentliga toaletter väl skyltade. Den här nere vid vattnet hade t o m blomlåda. Det är väldigt gott om toaletter överallt och med tanke på allt öl som serveras är det en bra balans.
 
Vi avslutade dock promenaden med att gå in på det traditionella "Café Slavia" där vi avnjöt gott kaffe och en apfelstrudel!

Lite shopping fick avsluta rundan och sedan hem för att byta om till kvällens aktivitet; en båttur med middag! Men det tar vi senare. Jobbet kallar... 

Prag - fredag!

Pragresan var ju våra fina kompisars present till Ulf som fyllde jämnt i februari. Det finns fördelar med att bli lite äldre... Haha! En annan som också får lägga ytterligare ett år till handlingarna är Carina som fyllde år i fredags:
 

Hon blev firad redan till frukost då Anders ordnat med skumpa och jordgubbar till hela gänget. Vi sjöng såklart och passade på att fira henne hela dagen! Och när man fyller år får man ju önska sig aktiviteter va? Det betydde i alla fall att vi fick börja med shopping! 


Rustad till tänderna - men lite kort i rocken... Haha!


Vi skildes åt eftersom damerna behövde lite mer tid i affärerna men bestämde oss för att ses på Vaclavtorget. Ja, här hade vi kommit fram men några respektive såg vi inte till...

Med fläckvis usel mottagning var det knepigt att få kontakt och vi fick försöka åtskilliga gånger innan vi till slut kunde se dem komma travande. På frågan var de hade hållit hus svarade de; "Vi vet inte..." Haha! 


Själv har jag mina aningar...

Nåja, vi träffades ju till slut och bestämde oss för att söka upp det stora monumentet som rests till Franz Kafkas ära. Det ligger väldigt nära Vaclavtorget och bör inte missas om ni åker till Prag! Konstnären David Cerny hyllas i Tjeckien, och det är lätt att förstå varför när man ser det här:
 

Huvudet/konstverket som snurrar runt i olika lager ska symbolisera hur Franz Kafkas texter behandlar läsaren – de vrider och vänder på läsarens sinnen och det är svårt att uppfatta vad som är verkligt och vad som är fantasier. Hur coolt som helst! 


Man måste ju bara ta en selfie med Kafka... 


Bredvid låg ett litet shoppingcenter där några jobbade på hög nivå... Vi passade på att gå en shoppingtur därinne och när vi kom ut var våra gubbar borta igen... 


Men de hade bara hittat en egen "Husband day care"... Haha! Efter en god lunch och en del skrattande travade vi vidare för att se det dansande huset. Ingen hängde läpp...


...utom möjligen den här mannen som befann sig mellan två hus. Han var dock lite stelbent och ville inte komma ner.


"Det dansande huset" (Tančící dům) färdigställdes 1996 och ersatte byggnader som rasat under USA:s bombning av Prag 1945. Den otraditionella utformningen skapade lite kontroverser men presidenten var positiv så de fick lov att bli så här avvikande. Huset heter egentligen "Fred och Ginger" efter de berömda dansarna och visst påminner det om ett dansande par?


Utanför satt Sean Connery staty... Nej, det var naturligtvis någon helt annan men hyfsat likt ändå.


Ocj vi åkte givetvis upp för att se på utsikten och ta en iskaffe...


...och en bild som inte var en selfie! Haha!


Ja, längst bort ser ni borgen igen.


I Tjeckien är nog inte säkerhetsföreskrifterna lika noggranna som dem i Sverige. Ser ni mannen på taket därborta? Inte en säkerhetslina... Men det verkade gå bra ändå!


Konstverket på taket av dansande huset var ett rufs av plåt och nät. Kanske inte det snyggaste jag har sett men väldigt excentriskt!
 

Mer vackra byggnader när vi kom ner. Den här gången en kyrka.

När vi kommit fram till "Det dansande huset" kom herrarna på att de nog hade gått nästan ända dit när vi hade dem borta. De kände faktiskt igen korsningen bredvid och då förstod vi varför det blev som det blev:


De var alla tre helt övertygade om att deras väg var den rätta... Haha! Ja, det är tur att alla har humor och kan bjuda på sig själva. Vi har skrattat gott många gånger under den här resan.


Mera shopping och Carina och Anders hittade en egen affär...


Glada barn fascinerades av gatukonstnärer med såpbubblor! Det var rätt mycket folk överallt men ändå ett lugn och avslappnat tempo. Väldigt skönt och lite ovanligt för att vara en storstad med 1,3 miljoner invånare.
 

Efter lyckosam shopping och vila tog vi på oss lite nya outfits och gav oss iväg till helgens verkliga "bätterställe"; "Restaurang Bellevue"! Som ni ser är det kullersten överallt och inte läge för högklackat. Nu har mina fötter också slutat acceptera dessa och med 1,5-2 mils promenerande varje dag var det bara att kliva i sköna skor igen. Ja, det finns gott om transportmedel men vi gillar ju att gå.

Fint kvällsljus över torget när vi stegade iväg. Vädret har varit helt magisk bra - både i Prag och här hemma förstår jag. Sååå skönt för oss alla!
 

Här hade vi slagit oss ned till bords och började givetvis med ett glas bubbel för att skåla för födelsedagsbarnet! Det här restaurangtipset (Tack Lars och Pia!) var helt suveränt och det var skönt att veta att det var bra då man också fick betala en deposit på 20€/person redan när man bokade bord. Alla bokningar har för övrigt funkat fantastiskt bra! 

Vi valde Chef's meny som bestod av fyra rätter men blev serverade sex olika som alla smakade ljuvligt!


Efter en shot med soppa gjord på syrliga äpplen kom den här gravade och lättrökta fisken med asiatiska smaker... Mmm... Sååå god!


Därefter kom en anka med sprött hölje och primörer...


En och annan bild hann vi ta men mer var det inte. Aktiv middag på alla sätt med suverän service. Urban, Carina och maken var nöjda! "Andra sidan är ni klara?"


"Jajamensan, fattas bara!" Här är det jag och Helena som fick rå om Anders!


Varmrätten bestod av en långbakad spädgris med rödbetor och kål....


Och den här första desserten var rykande het - fast kall då.


Spännande anrättning med passionsfrukt omgiven av någon form av kolsyresnö. Fräscht!


Och till sist en citrusdessert med karamelliserat socker... Ja, ja, jaaaaa - det var magiskt gott!

Och välgödda efter en fantastisk middag rullade vi hem längs gatorna. Det är tur att vi promenerat så mycket för vi har verkligen ätit gott hela tiden!

Två intensiva dagar var över och fler skulle det bli - men de får jag återkomma till. Stort tack till våra fina vänner som gjorde resan så minnesvärd! Vi saknade givetvis Per-Erik och Marika som fick lov att stanna hemma p g a sjukdom men det kommer fler resor med det här gänget. Kanske redan nästa år? :)

Prag - vilken stad!

Veckan som gått har varit fylld med upplevelser! En del kommer kanske inte med på bloggen då de överskuggas av en långweekend i Prag som var en av de mest fantastiska städer vi besökt. Sällan har vi varit så nöjda med sevärdheter, promenader, mat, väder, shopping - och naturligtvis det fina sällskapet.
 

Vi flög tidigt på torsdag morgon och var därför framme i Prag redan efter lunch. Perfekt för en första rundvandring och lite mat. Vi bodde strategiskt i gamla stan (Prag 1) och hade promenadavstånd till det mesta - och vi gillar ju att gå långt.


Hela gänget på uteservering med den obligatoriska tjeckiska ölen som har en gedigen tradition! Och joo, det finns alkoholfritt överallt.


På torget i gamla stan står också det astronomiska uret som var vår första sevärdhet. 


Tyvärr renoverades klockan och huset var därför delvis täckt med dukar. Men man kunde tydligen gå upp i tornet och det ville vi givetvis göra!
 

Gångar runt ett bildmässigt hisschakt ledde oss uppåt. Tyvärr blev det lite väl magstarkt för mig. När jag nått nästan överst och upptäckte att den sista biten bestod av en spiraltrappa så fick jag en fruktansvärd svindel och blev helt skakis i benen... Bara att gå neråt igen längst med väggarna. Att titta nedåt gjorde mig alldeles svettig...

Men jag är ju tjurig så när jag kommit längst ned och tagit ett par bilder av hissen gick jag in, blundade och höll i mig och vips var jag längst upp!


En magisk utsikt över staden! Väl uppe var inte svindeln så påtaglig. Det var det det öppna hisschaktet som gjorde mig helt skakis. 


Ännu en vy och vid pilen ser ni Pragborgen som vi skulle ta en promenad till ett par dagar senare. 


Otroligt många vackra byggnader!


Som den här!


Och här en överblick över torget i gamla stan.


Glad över att få sällskap i hissen på vägen ner. Och tittar man uppåt ser man bara spegeltaket... Haha!


Väl nere var vi tvungna att testa den tjeckiska specialiteten Trdlo eller Trdelnik som är ett bakverk, typ spettekaka, fylld med glass. Gott, men vi hade nog lite bråttom och skulle ha köpt den där den serverades nygräddad och lite varm. Den såldes ööööverallt!
 

En promenad ned mot Karlsbron...


...där den här puben också erbjöd "Husband day care" om man ville få lite shoppingtid för sig själv. Haha! Tyvärr var man tvungen att betala för deras drinkar...


Fina krukor för kryddor vid restaurang! Kanske något för den händige?


Karlsbron! Som ni ser var där tjockt med folk och vi fick betydligt bättre bilder av den senare. Efter några timmar på stan var det dags att gå hem och fräscha upp sig, vila benen två minuter och gå ut för att äta.

Vi hade bokat bord på kvällarna och det var klokt när vi också var så pass många - annars hamnar man gärna på turistfällor där maten inte är så märkvärdig. Stort tack till Lars och Pia för alla tips! De har besökt staden många gånger och vet var man ska gå. Det första hade vi dock hittat via en annan bekant och La Casa Argentina låg på den restaurangtäta gatan Dloha.


Hit ska man gå om man gillar bra kött, argentinsk musik och salsarytmer! Man behöver ju inte äta tjeckiskt varje dag bara för att man är i Prag.


Här var det klackarna i taket på många sätt!


Och grillspetten var helt enorma! 

Fin, och otroligt svängig, musikunderhållning av en trio på piano, bas och cajun förhöjde stämningen och när vi ätit klart blev det häftigare rytmer:


Salsa med en kvartett där de här två herrarna började! 


Det här paret var också störtsköna och följdes av en flamencodansande kvinna som verkligen tog plats. 

Stämningsfull inredning och en otroligt härlig kväll! Mer än mätta traskade vi hem för att få några timmars sömn innan nästa dag tog vid. Den återkommer jag till då vi nu är hemma igen och jobbet väntar. 

Prag kan vi dock rekommendera å det varmaste! En av de häftigare städerna vi besökt.
 
 
 
 
 

Kalas och uppåttjack!

Vi firade 24-årig bröllopsdag igår men tog ut segern i förskott redan i söndags med en god middag i det nystädade uterummet. Mitt sommarfavoritställe! Det är inte så noga om det blir på rätt dag - det är väl tanken som räknas? Nästa år måste vi kanske slå på stort då vi firar 25 år, och 40 år sedan vi träffades. Herregud, vad hände? Haha!


Nöjd med somrig middag!


Och maken hade förberett kul potatis... Tack för att du både stått ut och hållit humöret oppe! 

Efter maten gick vi dock in för att se VM-finalen i ishockey och blev inte besvikna då heller. En så ruggigt spännande match mot Schweiz som slutade med:


Guldregn! Så bra jobbat alla grabbar och särskilt roligt att se skellefteåkillarna in action.


Det här måste vara en alldeles overkligt härlig känsla! Grattis!

Igår blev det mest jobb i solen och självklart träning. Här var jag ute på en gå/löp-runda och sedan körde jag ett svettigt pass med cirkelträning i Kasamgarage. Vi gav järnet och jag tror att jag drack en liter vatten under tiden... Vilken värme vi fått ha. Superhärligt!
 
Idag har jag varit en sväng till Sjöbotten för att byta däck på husbilen. Känns ju kanske som att man kan ta av vinterdäcken nu... Roligt också att surra ett tag med Per-Erik och Marika. Hon mår hyfsat OK nu och det är roligt att se! Dessutom hade hon gjort rabarberpaj så jag fick både sommardäck och gofika. Tack!

Men det skulle bli mer fika. Mamma fyller 81 idag och vi åkte dit med blommor och fikade tårta. Hon blev så glad över sällskapet - men kanske mest överraskad att det ringde en Önnemarkare som fick vara med på högtalartelefon. Kul att du hörde av dig Östen!
 

Lilla mamma! Hon är så söt när hon skrattar...

...och är full i sjutton! Grattis än en gång och hoppas att din dag blir fortsatt fin!

Nu återstår en svettig promenad (hur långt måste man gå för att bli av med både tårta och paj? Måste nog googla... haha!), lite mer skrivjobb och packning inför helgen. Ha det bäst alla och njut av all tid ni kan få utomhus. Det är världens uppåttjack!
 
 
 
 

Röjardagar

Efter att ha ägnat mycket tid framför datorn några dagar kände jag att helgen måste användas till mer praktiska sysslor. Det är otroligt skönt att göra saker där man ser ett direkt resultat. Därför klippte jag buskar, tog bort ris och skrot, fyllde släpen, planterade blommor, klippte gräset - och blev både trött och tillfredsställd! Dessutom sken ju solen och den fyller mig alltid med så mycket energi.

I rabatterna under makens fina bygge har vi nu satt humle och lite blommor. Blir Spännande att se om de överlever... 

Häromkvällen gick vi en runda och noterade saker som måste göras utomhus och nu har jag faktiskt prickat av ett tiotal uppgifter. Jag gillar listor. Det betyder att man kan beta av och faktiskt inse att något har blivit gjort även om mycket återstår. Allt som ökar den personliga tillfredsställelsen är bra! Förra året var vi på resa den här helgen och därför ligger vi hur som helst bättre till i tid. 

Dessutom såg det ut så här 2017:
 
Snöööööööö... Den här bilden togs 15 maj och utsikten manade inte direkt till gräsklippning... Helt sjukt. Fast när vi gifte oss -94 snöade det också ett par dagar innan och vi fick ha björkarna i garaget för att de skulle hinna slå ut. Nu är allting så skönt och grönt!
 
Idag har jag städat upp uterummet och torkat alla glasrutor. Det är ju vår lilla oas så ikväll blir det premiärmiddag därute. Inte lika fint väder idag men det betyder att jag förmodligen hinner med lite annat jobb innan dess.
 
Känner mig riktigt nöjd och tror jag ska fira med en långpromenad. Ha en fin söndag alla!

Mmm...

Mycket meningsfullt materialförfattande, minst molnigt, massor med motion, mumsig middag, mätt, mötesfri - m a o mycket munter majdag! :)  

Som ni märker är jag så där äckligt glad igen efter att ha jobbat undan och avslutat dagen med plantering och helt ljuvlig fiskmiddag.
 

Det här kanske inte ser så gott ut men skrejtorsk på låg temp med smör, rivet limeskal, selleri och tranbär är bland det godaste jag vet! 

Det kändes bra med en fräsch rätt efter en dag i solen där jag jobbat hårt med en hyfsat komplicerad ansökan som ska in för att kanske generera pengar till ett kommande projekt. Ja, jag ska harva på några dagar till så jag återkommer väl och beklagar mig när det börjar köra ihop sig... Haha!


Har suttit i solen där jag ju trivs som fisken (igen!) även om vindarna var betydligt svalare idag. Datorn klagar inte heller särskilt mycket av utevistelsen och får jag bara damma av lite pollen kommer den att gå som smort imorrn också.


Det är ju så här det ska se ut... Älskar värmen som kommit, njuter av att vara utomhus och faktiskt också av mina promenad/löpturer som fortsätter varje dag. 
 
Förra året vandrade vi massor i Kroatien just den här veckan men i år får resan vänta till senare. Jag får lov att anpassa mig till jobb och andra utflykter. Vi kommer dock att göra en tur till Prag med bästa gänget och det ser jag verkligen fram emot!

Och mitt i det här osvenskt glada och positiva inlägget hör jag Kjell Höglunds underbart håglösa sång "Man vänjer sig..." som reklamsignatur på TV:n. Ungefär samtidigt lägger syrran ut ännu en klockren och rätt sur betraktelse från "Villfarelser". Båda är bara hur bra som helst men jag viker inte ner mig så lätt.
 
Haha! Så sant, men är humöret på topp mår man bra ändå! Och det bliiiiiir mer sol! Because we're worth it!
 
 
 
 
 

Solenergi

Ljuvlig dag på alla sätt. Vädret har ju varit helt galet fint och jag har både hunnit umgås, jobba och tränat massor. Tror att jag går på någon form av solenergi... Haha!

Började dagen med ett besök i Boviken hos Anki och där träffade jag en riktig snygging:


Gottfrid! Han är en oerhört söt Grand Danois som än så länge är en gänglig valp men som kommer att bli en stoooor charmör inom en mycket snar framtid. Det ska bli intressant att följa din utveckling!


Leksakspippin kommer kanske inte att hålla så länge men det är ett bra sätt att använda tänderna. De är vassa men det här är en snäll kille! Han får också lära sig av den bästa:


Cecilia och Tims Keeshond Raja! Hon är superfin och trots sin unga ålder en riktig "morsa". 

Tack för trevligt sällskap av både två- och fyrfotingar, god lunch och en härlig stund i solen i ert paradis! På eftermiddagen blev det jobb, promenad och nagelfix innan det var dags för kvällens träningspass i Kasamgaraget. Svettigt och otroligt bra!


Efter middagen ville maken ut på en prommis och jag hängde på till motionsspåret där han lagt till en tvist där vi skulle springa trappor... Jag vill bara säga att han fick leka Rocky Balboa ensam. Jag tog helt enkelt slut... Haha!

Jag tror hans energi har smittat av sig till barnen som är betydligt mer fysiska än sin mamma. Igår hade vi det stora nöjet att se Emilias Guldheden på livesändning på GP och det var hur kul som helst!


Hon fick dessutom göra första målet och vi jublade - oerhört stolta! Snyggt jobbat Emilia och hela laget! Fortfarande obesegrade i Div 2. Nu måste vi bara åka ner och se en match i början av juni. 
 
Så det har varit ett fint dygn med mycket kärlek och energi. Dagens almanacka hade förstås greppat läget med en fin sammanfattning:
 

Instämmer! Ha det fint alla!@home!

Fina turnédagar avslutades med föreställning i Örnsköldsvik igår. Kände mig laddad tack vare en soft och solig dag - smart att ta det lugnt då jag inte var hemma i Skellefteå förrän på morgontimmarna. 


Macka och vatten i solväggen innan avfärd! Skönt var det också att mina fina kollegor körde tur och retur Umeå-Ö-vik så att jag kunde vila. 


Och vi kom fram till världens utsikt över stan! 
 

Åt båda hållen kunde vi se låååååångt längst efter Höga Kusten!


Om jag visar utsikten från det här hållet förstår ni kanske att vi var uppe på Varvsberget och härifrån ser inte ens hoppbacken ut att vara särskilt hög. 
 

Fast jag tror att jag ändå passar... Höjder har aldrig riktigt varit min grej.

Om utsikten var storslagen så var logen istället desto mindre...


Vi fick turas om med ombyte och smink för att inte stå på varandra - men allt går ju bra när man är vänner. Det riktiga bakslaget var att vi höll till vägg i vägg med köket dit dörr saknades och ventilationen nog inte ens var påtänkt... 


Tur att man kunde gå ut på baksidan och njuta av utsikten... Haha!


Men jag ska inte klaga. Det blev en fin kväll med god mat och glad publik som var väldigt nöjda!

Innan 23 började vi rulla norrut och själv fortsatte jag från Umeå ända hem. Med adrenalin i kroppen håller man sig pigg och jag hann ju höra den spännande omröstningen i Eurovision där publikrösterna avgjorde till Israels fördel. Om låtarna har jag inga åsikter men det är, som någon sa, ofta mellanakterna som är bäst...

Skönt var det i alla fall att se Skellefteås skyline och landa i den egna sängen! 

Idag har ju sommaren kommit på allvar så det har blivit mycket tid utomhus! Ja, det gäller att njuta av varje minut då vädret snabbt kan slå om. Vi fick också fikafrämmande av Lars och Pia som kom med såååå många fina tips om sevärdheter och restauranger i Prag dit vi åker i slutet av maj. Stort tack och väldigt trevligt att ses!

Nu är svenska landslaget tydligen förstärkt med hackspetten från Kusmark så jag ska ta en dusch och avsluta dagen med att titta på hockey! Skönt att vara @home!
 
 
 
 
 

Lite funderingar...

Igår åkte jag till Umeå för att ännu en gång spela mordgåta tillsammans med hela fina gänget på Profilteatern. Det var länge sedan sist men så kul att både ses och köra föreställning för en entusiastisk publik! 
 

Här är jag på plats utanför Hotel Mimer där vi även ska spela föreställningar i höst. Jag hoppas ju också att det ska bli några stycken i Skellefteå så att fler av mina vänner ska få chansen att se den här roliga föreställningen. Spänning och humor i skön förening!


Idag har jag njutit av sovmorgon, långpromenad och sedan lite sittning i solen där jag ägnat mig åt en del funderingar om livet. Känner mig nöjd och lycklig så jag har ingen egentlig anledning att fundera men det kommer ändå tankar.

Vad är det som gör att vissa människor inte tål att se att andra lyckas? Vad är det som gör att andra (ja, jag skriver andra för jag tror verkligen inte att jag gör så) måste trycka ner personer i sin omgivning för att själva känna sig värdefulla? Vad är det som gör att vissa bara ser misstagen och inte kan lyfta varandras förtjänster?

Jag tycker att det är enormt snålt och svagt - och tror att det beror på en egen osäkerhet som de försöker skyla över. Ibland händer det att man får ta skit för saker som egentligen inte har något med ens egna tillkortakommanden att göra utan istället beror på någon annans dåliga dag. Det är väl inte särskilt rättvist? Jag säger inte att det här drabbar mig särskilt ofta men att jag ändå noterar företeelsen när jag ser den. 

Jag säger heller inte att jag själv är ofelbar - men hoppas att någon gör mig uppmärksam på situationen om jag själv är orättvis. Jag tycker att livet är för kort för att hacka på andra - och att ge andra beröm är sååååå mycket roligare!

Om ditt hus är större än mitt - grattis! Om du tjänar mer än mig - good for you! Om du gör mer och fler roliga projekt - bra där! Då har du förmodligen jobbat dig fram till alla fördelarna själv och kan njuta livets goda! Men skryt inte i onödan inför människor som kanske inte har det lika välbeställt. Dela istället med dig om du kan. 
Nu blev det här kanske lite snusförnuftigt men det får ni ta - eller sluta läsa... Haha!
 
Jag får också mina fiskar varma lite då och då - inte minst av min mamma. Hon ringde igår och jag trodde att hon skulle tacka för en fin utflyktsdag, men hon var upprörd över att boken jag gav henne verkligen inte var passande!! Joo, det var med minst två utropstecken... Hon är sällan nöjd så jag är van - men det är ändå lite sorgligt. Livet blir ju så mycket roligare om man fokuserar på det som är positivt.

Nej, nu är vi framme i Ö-vik för kvällens föreställning och jag ska passa på att höja min kollegor till skyarna - because they're worth it! Ha den bästa fortsättningen på helgen alla fina! :)
 
 
 
 

Gökotta!

Igår kväll gjorde jag en tur till Luleå tillsammans med Kågis och Niklas för att tillsammans med Oskar och lite annat folk från teatern kika på ett par av Norrbottensteaterns föreställningar. De spelar tre olika shower parallellt i huset och det blir så härlig stämning när det är mycket folk i rörelse samtidigt. Man träffar bekanta i vimlet och den ständiga frågan blir; "Vad ska ni se då?" Ser fram emot att mingla i vårt nya Kulturhus i Skellefteå.

Jag och Oskar såg "Dissekering av ett snöfall" som var magiskt fin! Anna Azcàrate hade regisserat med den äran och skådisarna gjorde fantastiska prestationer. Dessutom fick jag chansen att träffa både teknikerbekanta och Suss efter att hennes "La Strada...". Efter lite surrande och kramar bestämde vi att ses även i sommar! 

Idag var jag rätt trött men solen sken och det kändes fint att åka till Bodbysund för gökotta tillsammans med Ulfs mammas syskon! Vi har alltid träffats i Mora för en promenad genom skogen där målet varit en liten sjö där vi grillat korv, fikat, pratat och gått tipspromenad. Fantastiskt fina utflykter som barnen också minns med glädje. Därför var det extra kul att Oskar också kunde hänga med. Emilia fick vara med på Face Time och i Göteborg sken också solen!

Idag tog vi även med oss mamma och hon uppskattade verkligen den härliga utflykten! Numera går vi inga skogspromenader utan träffas i Bodbysund dit det är lättare att ta sig fram med rullatorer och rullstolar. 
 

Och mamma blev glatt överraskad att Oskar var med!


Det blev även farmor Sonja! Hon uppskattar verkligen att komma ut, få träffa sina systrar och återse sin barndoms hemtrakter! 
 

Berith och Krister var också med och här står hon tillsammans med Bibbis man Torgny.


Norma och hennes Curt är två av de ständiga fixarna. Stort tack för att ni ställer upp och ser till att det här blir av!


Alla tar med korv och fika och det blir ett enkelt sätt att träffas. När vädret är så fint som det var idag är det förstås extra härligt! Det ser ut som om herrarna tagit över den komplicerade matlagningen... 


Fast jag fick också vara med och hjälpa till. I ärlighetens namn ska jag väl säga att Oskar fick rädda korvarna då jag började gå runt och ta bilder... Haha!


Norma och Curt i solen!


Och vattenståndet i Bureälven är otroligt högt!


Därför blev vi heller inte förvånade när det plötsligt passerade ett par Jet Ski's!
 

Folkligt, festligt och fullsatt vid borden! Mamma var dessutom en stor tillgång när vi skulle sjunga sånger. Hon kan aaaaaallla verser på allt! :)

Härligt att också Johan kunde vara med. På måndag åker han iväg till Sri Lanka igen för att fortsätta sina affärskontakter.
 

Den obligatoriska frågesporten är kanske inte så svår men det är ändå aldrig någon som har alla rätt... Och detta trots att vissa frågor är desamma varje år... Haha!


Curt höll som vanligt i rättning och prisutdelning!

Och Berith hann surra en stund med sin pappa som numera blir lite orolig av att åka på utflykt. Det är inte lätt när minnet börjar svikta men vi är glada att alla kunde vara med!

Nu är vi hemkomna, promenaden är gången, middagen äten och jag ska landa i soffan med morgondagens text. Det är ju dags att åka till Umeå igen och spela "Räkna med mord" med Profilteatern och det ska bli väldigt roligt att träffa hela gänget! På fredag spelar vi i Umeå, på lördag i Ö-vik och sedan blir det hemfärd och en fullspäckad jobbvecka!

Tack alla för en fin Kristi Himmelfärds dag!
 
 
 
 

Vägen...

"Målet är ingenting - vägen är allt" sjöng Robban Broberg och långt tidigare skrev Karin Boye "Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd." Kloka tankar som borde fylla vårt medvetande varje dag. 

Självklart kan målet vara något att se fram emot men jag tänker att vägen motsvarar varje dag här i livet och att det gäller att njuta av resan. Karin Boyes dikt är förresten så fantastisk att jag tar med den i sin helhet:
 
I rörelse
Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.
 
Man kan väl säga att innehållet i dagens almanacka jobbar på samma tema:


Haha! Ja, lite humor är heller inte fel!


Idag har jag hunnit med lite möten, ett par arbetstimmar i solen, promenad och en god lunch tillsammans med en gammal kollega. Väldigt trevligt! Avslutade med ett bra arbetsmöte med styrelsen för Matfesten och det känns roligt att planera inför framtiden även om det inte blir något arrangemang det här året. Ibland måste man stanna upp och ta ut en ny kurs så att vägen blir den rätta.

Igår valde jag att dela vägen med fina kompisen Marika som behövde support när hon skulle till Umeå för provtagning inför kommande cellgiftsbehandling. Hon är redan opererad så det här är en säkerhetsåtgärd - men en skrämmande upplevelse för vem som helst. Nu är hon en riktig kämpe och jag är övertygad om att allt kommer att gå bra. Dessutom är hon omgiven av en underbar familj och vänner som bara överöser henne med stöd och kärlek! 
 
Vi håller alla tummar för morgondagen och jag hänger med till Umeå igen närhelst du vill. Stora kramar från oss alla och lycka till imorrn! <3

När någon i ens närhet blir sjuk blir man så rädd - och då blir det ännu viktigare att komma ihåg att njuta av vägen. Och att göra det idag. Skratta, visa omtanke, säga att man älskar varandra, kramas - och varför inte fylla på med lite choklad?


 
 

Tacksamhet

Det har gått ett par dagar sedan begravningen av min älskade faster Sonja i fredags men jag kände att jag behövde samla ihop mig lite innan jag skrev. Fortfarande är det så sorgligt och ofattbart att hon inte längre finns - men hennes fantastiska flickor hade ordnat ett så fint avsked. Stort Tack för att vi fick dela dagen med er!


Mamma åkte med oss ned och här har vi kommit fram till kyrkan. Det blev lite tid att fixa håret på både henne och My. Med en bra spray kan man komma hur långt som helst... 


Älskade Sonja...

Min faster var kärlek i sin renaste form och kunde bara se gott i andra människor. Jag har aldrig träffat en så omtänksam och varm person vars famn rack till ALLA. Hon var sambandscentral för hela släkten, peppade alla och tog själv minst plats.

Det är ovanligt idag när individualismen frodas och många sätter sina egna behov i första rummet. Det bekom henne inte det minsta och hon var alltid redo att ge - allt från goa' och varma kramar till omtanke, skratt och en vällagad måltid.


Dekorationerna på kistan var så vackra. Rosor, gerbera och kalla. Hon skulle ha älskat det!

Efter begravningen i kyrkan var vi alla bjudna till Brännlands Wärdshus där vi för drygt ett år sedan också tog adjö av hennes man. Tuffa år för kusinerna men de har fått växa upp med förutsättningslös kärlek och har en bra grund att stå på när det blåser hårt. Dessutom hoppas jag att vi kan bjuda tillbaka på en del av all den kärlek vi fått av deras mamma.

Det är nog det viktigaste jag tar med mig. Att försöka förvalta det kärleksfulla arvet. Att ge utan att förvänta sig något tillbaka är stort och ibland ganska svårt - men hela livet är ju en enda lång skola så jag fortsätter att träna mig med henne i åtanke. Hur skulle hon ha gjort? Skulle hon gett upp? Knappast! "Vi får inte ge upp" var ett av hennes motton.


Vi fick en fantastisk grillbuffé och det var många som ville berätta fina minnen. Här är det min fabror Curt som återger lite barndomsminnen av en härlig och livlig syster som ville vara med på allt!


Och Malin höll ett så fint tal och läste en dikt som har tusen år på nacken. "Vattenringseffekten" kommer från Ledarskapets Tao och innehåller så mycket visdom:
 

Vattenringseffekten

Vill du vara en positiv kraft i världen? Skapa då först ordning i ditt eget liv. Förankra dig i den enda principen så att ditt beteende har en välgörande inverkan. Om du gör det vinner du respekt och blir en stark kraft.

 

Ditt beteende påverkar andra som ringar på vattnet. Vattenringseffekten fungerar därför att alla påverkar varandra. Starka människor har stor påverkan.

• Om ditt liv fungerar påverkar du din familj.

• Om din familj fungerar påverkar den samhället.

• Om ert samhälle fungerar påverkar det landet,

• Om landet fungerar påverkar det hela världen.

• Om världen fungerar sprider det sig som ringar över hela kosmos.

 

Kom ihåg att din påverkan börjar med dig själv och sprider sig utåt. Så försäkra dig om att din påverkan är stark och välgörande.

 

Hur vet jag att det fungerar?

 

Allt växande sprider sig utåt från en fruktsam och kraftfull kärna.

 

Du är en kärna.


                       Lao Tzus Tao Te ChingJa, jag pratade givetvis jag också. Vad trodde ni? Haha! Det är så många roliga och fina episoder som tränger sig på när man träffar hela släkten. Pappa och Sonja kunde "duellera" i timmar när det gällde att berätta minnen och vi försökte alla göra vårt bästa.


Max var glad över att få lägga beslag på lillebror och de är ju båda riktiga charmtroll!


Tack varma och fina kusiner för en fantastisk dag tillsammans! Och mest tack för...

...att vi fick låna er underbara mamma då och då för att berika våra egna liv! En stjärna har slocknat men vi ska fylla himlen med nya stjärnor som alla utgår ifrån Sonjas! Vila i frid och tack för allt!

Häl-vetet...

Efter fyra månader med dagliga och bitvis springande promenader hotar hälsenan nu med att bojkotta mina rutiner. Jag som varit så glad!
 
Ja, jag var ju fortfarande glad (trots vädret) när jag kom hem i förmiddags - men den inflammerade slemsäcken verkar behöva en stor "voltaren-bryta" för att bli snäll igen.

Jag har visserligen en remiss till Umeå men har hyst (naiva?) förhoppningar om att det skulle gå över av sig självt när jag tack vare motion också gått ned lite i vikt. Men... det hela kan också bero på att jag igår inte bara motionerade utan även röjde föråd hela dagen och städade i kontoret. Hmm... Slutsatsen kan med andra ord vara att jag inte ska städa så mycket? Haha! 
 
Nu överdriver jag väl inte städningen heller men det var så skönt att röja bort saker som legat och tagit upp plats. Det är väldigt mycket som man inte behöver... Nu får dock soptippen ett lass och återvinningen resten. Känns bra!
 
Har suttit och jobbat en del med planering idag och ska nu iväg på ett träningspass (där jag inte belastar foten). Orkar jag blir det föreläsning ikväll men jag tar en timme i taget. Häl-vetet kan ju komma på andra tankar och man kanske ibland måste respektera kroppen. Maken sa att han tyckte att jag skulle strunta i träningen och istället gå på föreläsning - men ibland hör jag så dåligt... Haha!
 
 
 
 
 

RSS 2.0