För trött?

Igår blev det en härlig avslutning på dagen hos syrran och ikväll har jag precis av misstag råkat slänga 150 bilder... för gott... Tur att jag tar mycket bilder och att jag bloggar så att en del finns kvar där. Nä, jag orkar inte ens bli arg trots att gårdagens fina bilder på bebben försvann... Fast jag är besviken som fan! Och nog lite trött i hjärnan...
 
Hur som helst har jag haft en bra dag om än något ansträngande jobbmässigt. Vaknade ju med en go' tjej på snart fem år i sängen och vi låg och pratade länge innan vi steg upp. Ja, länge för My är ungefär 10 minuter men det är ändå bra.


Sedan blev det lite mysmorgon med barn-TV och lillebror! Visst ser hon ut som en riktig storasyster? 


Och Max ser också ut att trivas! Så söta ungar båda två!


Idag var det ju den enda och riktiga Halloweendagen så det blev häxhatt och egentillverkad fladdermus med på Förskolan!


Och mamman fick lite avlastning och kunde piffa upp sig för att hinna gå på arbetsplatsträff med sina jobbarkompisar. Kul och så fin! Ja, Max hängde ju med förstås. Men det är bara för att han gillar "kommunen"... Haha! 

Sedan åkte jag hem och var sååå trött. La mig på sängen en timme och domnade bort. Sedan satte jag mig vid datorn och där har jag suttit klistrad... ända tills nu! Den norrländska passionen har fått mycket tid den här månaden - men har också krävt det. Den vita julen ska vi repetera imorrn så jag avslutade med lite textjobb... Men jag är slut nu och ska slänga mig i säng!

Fast lite roligt har jag ju också hunnit ha ikväll! Åkte iväg en snabbis för att gratulera finaste Anna på födelsedan' och där fick jag både kramas och äta en underbar tårta! Inte för att jag behövde det - men bara för att det var gott! Tack! Ja, jag fick också lagad middag av maken som varit i servicesvängen ikväll men fick lägga sig irriterad han också sedan installationen av nya Boxen inte gick så där lysande... Teknik är bra - men bara när den funkar!


Och lite busiga besök har vi haft! Vi hade ju laddat med godis som tur var!


Strax därefter kom nästa gäng och så var den skålen slut! Haha! Hoppas ni hade en lönsam runda!

Nu är det oåterkalleligen kväll! Och natt! God natt!


 

Härlig avslutning!

Startade upp med att åka till teatern och jobba några timmar med den norrländska passionen! Fortsätter jag så här är jag väl i nån livsfarlig toppform framåt våren! Haha! Nåja, det är i alla fall fullt upp och nu gäller det också att få ihop en budget som ser ut att kunna stämma hela vägen. Inte lätt med så mycket människor och föreställningsdelar inblandade. Tur att jag kan bolla lite ekonomi och teknik på teatern.
 
Jag borde också ha renskrivit lite texter från igår men det blir nog inte av ikväll. Jag ville ju ila hem för att också hinna träna - särskilt roligt var det idag eftersom Anki är tillbaka från sin fantastiska resa! Vi har saknat dig! 
 

Efter ett skönt pass får ni här nån form av indisk bild på hela gänget! Tack för ikväll! Det var bara för härligt!

Och sedan hade jag lovat att åka till syrran som är gräsänka ett par dagar. Jag förstår precis hur tufft det kan kännas ibland med två småbarn så det är skönt att kunna vara ett stöd då och då! Jag menar, man får ju myyyysa också! Och lillebror reagerade ungefär som storasyster:


Oh my God! Är moster här igen? 


Max var på ett synnerligen gott humör och här undrade jag vad han hade hittat på eftersom han såg så nöjd ut? När jag kände värmen på magen så förstod jag - och då hade den söta pojken kissat färdigt! Haha! Tur att jag hade med mig ombyte och att jag inte hunnit duscha...


Ja, det är skönt för mamma att också hinna sitta med My och mysa! Här lyssnar de på musik och My är väldigt konfunderad över hur någon kan få sitt hjärta krossat... 

Och jag fortsatte att prata med Max. Jag kämpade länge och frågade till slut om han inte hade tänkt ge mig ett leende...


"Självklart! Varför sa du inte det från början?" Haha! Sååå söööt bebis!

Avslutade med dubbelmys innan sängdags! Känner mig lycklig och priviligierad som får ha både syrran och de här fina barnen på nära håll! Tack för att jag fick komma!

Nu är det bara sängen som återstår och jag tror jag tar en bok med mig och lägger mig. Lång dag och ganska slut - bäst att ladda batterierna inför morgondagen! Sov gott alla! 
 
 

På väg...

"Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd." skrev Karin Boye och idag tycker jag verkligen att den textraden stämmer!

Åkte till Åsa i Piteå för att jobba fram mer text och stuva om i vårt manus till "White Christmas"! Vi har kommit en god bit på väg och ska träffa Lillemor på fredag (hon som så förnämligt regisserade "Mens Night 2"). Nu får vi se vad hon har att säga om våra nya påhitt. Kanske kan hon tänka sig att jobba lite med oss? Eller åtminstone stryka lite? Haha!

Vi bubblade på ganska bra! På flera sätt... En del onämnbara! Haha! Man kan väl säga så här; Att tillsammans med Åsa kan jag verkligen vara mig själv för en stund... Hur det gick för oss?
 

Ja, vad fanken ska man säga? Går det åt skogen?

Haha! Nej, det kommer nog att flyta på lika bra som vanligt! 

Det blev en helt suverän arbetsdag där vi fick mycket ur händerna och hittade flera nya ingångar! När vi jobbar bra ihop så jobbar vi verkligen bra ihop! Det är hur roligt som helst! Vi bollar tankar och idéer och det bara flyter på. Man får stundom skriva så tangenterna glöder... 

Det är märkligt det där med kreativt arbete. Ibland kan man sätta sig vid datorn och så kommer det ingenting - tills man möjligen tvingar sig. Andra dagar är det som om det bubblar över! Vansinnigt roligt!

Efter jobbet åkte vi också in till stan för en bit mat och för att sedan gå till caféet "Krokodil" där Åsa skulle vara gäst i Studieförbundet Bildas arrangemang "Vägen till nu"!
 

Och här skulle jag ta en bild av Åsas syster Anita. Gick ju sådär... Nåt som stör i bakgrunden... Nåja, vi gjorde ett nytt försök:


Haha! Ja, ni förstår ju vem som skulle vara i centrum ikväll? Åsa!


Det blev fullsmockat ikväll och Ronny, som driver caféet tillsammans med sin hustru, fick bära in massor med extrastolar! Jag fick också sällskap av en kompis från Luleå som körde ner för att se föreställningen! Kul! Och kanske tur att vi inte pratade hockey ikväll eftersom det var derby...


Och till slut fick Åsa ta plats i heta stolen! Det gjorde hon med den äran! Jag var i och för sig aldrig rädd - men nu blev det också bekräftat att Åsa är en fantastisk person och en härlig entertainer som bjuder på sig själv!


Hon blev intervjuad av Patrik Öhlund som ställde frågor om livsresan fram till idag och det var kanske inte det lättaste... Att intervjua någon som själv känner sig "hemma" på scenen kan vara lite vanskligt. Åsa hade lätt kunnat ta över helt men hon hittade en bra balansgång! 


Hon överraskade också oss alla med att släppa micken till dottern Linda-Marie som fick sjunga en av låtarna! Jättefint! Och Rickard Tjärnlund är en gudabenådad pianist! Klockrent!


En härlig kväll med många glada skratt, igenkännande, glädje, allvar, sång och gemenskap! Jag var så stolt över dig Åsa! Du är fantastisk och så värd de här två timmarna i centrum! Stor kärlek och många kramar till dig min fina vän! 

Jag funderade flera gånger över vad jag själv skulle ha sagt och jag tror inte att svaren eller historien hade varit lika självklar. Kanske är jag komplicerad eller inte lika trygg? Nåja, nyttigt att tänka igenom sin situation ibland. Vart är jag på väg och vill jag dit? Och hur är läget på vägen?

Läget på hemvägen var dock ganska självklart! 4 plusgrader och ingen trafik! Hann tänka att det ju är så lugnt på kvällarna och om man skulle bli stoppad av polisen skulle man faktiskt undrat hur de fördelade sina resurser? Då passerar jag Kinnbäck och där lyste blåljusen på långt håll! Inte mindre än två polisbilar och fyra poliser mitt på vägen - och inte en akut situation i sikte... Vad de sysslade med har jag ingen aning om men jag hoppas att det inte var något allvarligt. 
 
Nu är jag hemma, vansinnigt trött men oerhört nöjd med den här dagen! Ibland är vägen allt! Avrundar med hela Karin Boyes fantastiska dikt! Sov gott alla!
 
I RÖRELSE 
Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd. Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast. På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång. Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.
 
 

Vardagslyx!

28 oktober. Bra dag. Steg upp tidigt. Åt frukost. Jobbade. Åt lunch. Skrev text. Drack kaffe. Hela tiden. 

Nej, jag tror att jag får lämna "En kos dagbok"-stilen! Det blir en lite tråkig blogg och dessutom blir meningarna alldeles för korta för att jag överhuvud taget ska hinna berätta allt jag vill, allt jag tycker och allt jag känner... 


Övergår till det normala: Åkte till frissan. Skööönt som fanken! På denna mycket oskarpa bild hade jag tänkt visa min nya halsduk som jag tycker passar klockrent till glasögonen! Nöjd!

Och till Emilia kan jag säga att jag äntligen också hittade en likadan svart halsduk som jag fick till jul men som tyvärr försvann i Göteborg... Ordningen är återställd!
 

Och så här glad var jag redan innan Sara började färga och klippa. Älskar att gå till frissan! Gott om tid att luta sig tillbaka, bli ompysslad, dricka kaffe, ha trevliga samtal, bläddra i Svensk Damtidning (En minut räcker. Alla har långklänningar och några har gift sig...) och få håret fixat utan att behöva lyfta ett finger. Vardagslyx! Någon "efter-bild" blev det inte men jag ser ut precis som vanligt! Haha!

Sedan åkte jag en sväng till teatern för att träffa lite folk och ta några bilder av Helenas förnämliga modell av bygget!
 

Här visar hon både sittplatserna och sin nyvikta hatt... Haha! Hon har skön humor den kvinnan!


Ja, hon har så mycket humor att hon valde att önska den här tavlan av Mattias Olofsson till teatern när Skellefteå Kommun visade upp konsten till det offentliga rummet. En del tyckte nog att det var lite nördigt och att Stor-Stina inte heller är särskilt seriös konst på en teater. Är man förresten konstnär om man klär ut sig och åker runt och blir fotograferad? Jag var tvungen att googla lite på konstnären och han hade större tankar än så:
 
"Hur ser den svenska identiteten ut i dag? Vem har makt att bestämma vem som ”tillhör” och vem som inte gör det?" Konstnären Mattias Olofsson har sedan slutet av 1990-talet rört sig kring dessa frågor, främst genom sitt arbete med karaktären Stor-Stina, där han iklätt sig rollen av en lappländsk kvinna i traditionell dräkt och gjort nedslag på en rad olika platser, från Venedig till Rinkeby.
 
För er som inte vet så var ju Stor-Stina en verklig person som på grund av sin längd och sitt androgyna utseende fick turnera runt i Europa som en sevärdhet. Christina Catharina Larsdotter, som hon hette, levde mellan 1819 och 1854 och växte upp i byn Brännäs i södra Lappland. Man kan bland annat läsa om henne i Åke Lundgrens bok Långa lappflickan: Sägnen om Stor-Stina från 1981.
 
Stor-Stina slutade aldrig att växa. När hon dog 35 år gammal var hon två meter och tio centimeter lång, femtio centimeter längre än den tidens medellängd för den samiska befolkningen. Så, nu vet ni!
 
Avslutade kvällen med ett träningspass! Hade tänkt gå på Indoor Walking men fick ett hugskott och bokade Bodypump - mest för att de som jobbar på 360 säger att man måste prova lite olika saker. Sagt och gjort! Och sablar så jobbigt! Men kul!

Kände mig som en segrare jag också när jag kom ut därifrån! Nu sitter jag hemma och vårdar mina ömma muskler och har just avnjutit en kantarelltoast till kvällsmat! Det är verkligen vardagslyx så det sjunger om det!

Imorrn blir det Piteå hela dagen och det ska bli så kul att jobba intensivt med Åsa igen! Ska desstom gå på caféet Krokodil på kvällen för att se henne bli intervjuad av Patrik Öhlund i Studieförbundet Bildas serie "Vägen till nu". Kul! Ha en bra kväll alla!
 

Vintertid...

Man borde ha vaknat vid nio och skruvat tillbaka klockan och gjort lite nytta idag... Själv slog jag upp mina ljusblå vid elva och får väl vara helvittis glad över att det inte var värre... Åt frukost och började skruva om klockor. Det gick lite fort och jag tittade nog inte efter ordentligt för plötsligt hade jag ställt fram(!) klockorna i köket en timme! Helt fel! Särskilt fel blev det också eftersom maken redan ställt tillbaka dem... Haha! 

Nåja, allt är fixat och vi har nu haft vintertid hela dagen! Eller har man det? Är det inte så att man nu också tänker att klockan "egentligen" är en timme senare...? Precis som man gör när man ställer om till sommartid? Kan bero på att kroppen tar några dagar på sig att komma i ordning. Själv hoppas jag att det ska bli lättare att vakna på morgonen framöver. Det verkar behövas! 

Lite hemmastök i garberober där jag nu närmat mig Emilias kvarvarande jackor, skor och ungefär 40 handväskor... Nja, kanske lite överdrivet - men ganska många. Har nu fått klartecken att slänga eller skänka bort så det blir till att fortsätta. Att röja och bli av med lite saker är nästan lika roligt som att köpa nya! Men bara nästan... Jag är ju inte galen på det viset! 
 
Hade tänkt hinna en vernissage också men det får kanske bli ett besök på Höstsalongen imorrn istället. I afton var vi i alla fall hembjudna till en av konstnärerna (Den effektivaste! Hon hann med både vernissage och hem för att laga en trerätters middag till oss ett par timmar senare...). Jag pratar om virvelvinden Christina Lundström!
 

Alltid så trevligt att komma ut till deras vinterbonade stuga som de bor i när de inte är i Helsingborg. Numera har familjen också utökats med den här söta vovven Charlie! Han såg lite misstänksamt på mig redan från början...


Men Helena blev godkänd och fick både sitta i soffan och klia på magen! Jag tror personligen att mitt högljudda skratt skrämde den lille kraken... Förlåt!


Glada miner redan från början! Alltid kul att träffa mina gamla jobbarkompisar från teatertiden! Numera har jag ju förmånen att träffa de som jobbar kvar ganska ofta - men Chrissie och Gunnel blir mer sällan.


Chrissie är en höjdare i köket och här fick vi parmesanflarn till förrätt med lite rökt lax och citronsås. Superbt! Och Helena hjälpte till att förhöja bilden ett snäpp genom att skjuta till min snusdosa... Haha!


Det blir också mycket prat och här berättar Gunnel om deras nya lägenhet i Skellefteå som de precis flyttat in i. De har ju annars levt ett flackande liv mellan stugor och utlandet. Nu kanske vi får ses oftare?


Åsså varmrätt... Underbart gott och mört kött med rostad potatis, sås, gelé och sallad. Sååååå mumsigt!


Och lite mer prat. Vi hann ventilera fläckvis funktionella familjer, fläckborttagning, ylletyg (ej fläckigt!), soffor, dessertskedar, akuten,  och här är det Chrissie som berättar en anekdot om hennes dust med superlim - i munnen... Jeeezus! Haha!

Roligt hade vi och gott åt vi! Underbar fruktsallad på slutet och gott kaffe. Det var bara att luta sig tillbaka och njuta! Den här fina lampan i fönstret var ju också för söt! De omger sig med väldigt charmiga prylar och stugan är så fin och trivsam!

Tusen Tack för en fantastiskt trevlig kväll som vi började redan på aftonen för att vi skulle hinna hem och se "Bron"! Börjar vi bli äldre eller är vi bara väldigt praktiska? Haha! Vi säger praktiska och skyller resten på vintertiden!Löööööördag...

Lördagsmysmorgon. Lördagsregn. Lördagslättja. Lördagsmättnad. Lördagskoma... Lördag med andra ord!
 
Utnyttjade i alla fall dagen till att tvätta en maskin, äntligen få iväg lite paket och brev på posten och handla saker som fattades. Kände mig sedan blek och en aning rastlös... Städning? Nja... Maken har ju dammsugit och varför förstöra en ledig dag? Satte därför in en köttbit i ugnen som fick klara sig själv och åkte ner till solariet och vilade mig i form! (Jaaa, jag vet att det är onödigt och onyttigt men det är ju nästan allt - så jag gör som jag vill...) Nu är jag pigg som en mört! Haha!
 

Jättemuntert väder... Hade tänkt springa eller promenera idag men sparar mig tills imorrn! Ni som kan säga var jag var när bilden togs vinner ett stort Grattis! 


Väl hemkommen tog jag tag i middagen! Köttet som var en stor bit karré, hade jag bara öst en stark marinad över och sedan låtit stå i ugnen, blev helt sjukt mört, gott och saftigt! Idag också! Lite majs och rösti på halvfabrikat fick komplettera det hela. Inte särskilt hemlagat - men ändå lagat. Nu har vi nått paltkomaläge...


Några som säkert får ännu godare mat är Sonja och Sture som skulle iväg på kalas och var så här fina och upprymda innan de skulle åka! Berith hade shoppat fina kläder och de blev verkligen stiliga! Lånade din bild Berith... Hoppas att det var OK och att ni just nu har väldigt trevligt!
 
Jag funderar på att skriva på lite korta texter som jag påbörjat. Eller kanske bara landa i soffan... Det kändes också helt OK! 
 

Äntligen helg!

Fredagar har sina klara fördelar! Och nackdelar... Har naturligtvis jobbat idag och det gick så bra att jag kunde avsluta dagen med lite ärenden. Härligt! Ja, jag hade lite fix på stan som banken, revisorn och sånt som också måste göras. 

Hann även med ett besök på teatern och titta på den modell som Helena gjort av själva bygget till Norrländsk Passion. Modeller är mycket bra! Allt blir så tydligt! VI kikade och resonerade och hälsade i tanken till Tage som är sjuuuuuk... Jättesjuuuuuk... Förkyyyyyld... Nej, jag ska inte skämta. Krya på dig! Annars bestämmer vi allting själva... Haha! 

Det sista jag gjorde innan jag skulle åka och träna var att handla mat. Det skulle jag inte ha gjort. Åtminstone inte på Solbacken... Jag kunde ha skrivit en ny variant på "En kos dagbok". Vad tror ni om den här:

25 oktober. Regnade. Slutade regna. Åkte och handlade. Stod i kö. Köpte lax. Stod i kö en gång till. Sneglade på damen framför mig som ville ha en mindre lax. Det fanns ingen mindre lax. Då ville hon ha den fjällad. Blir den mindre då? Betalade i kassan. Stod i kö för att komma mig till bilen. Lastade in alla påsar. Körde iväg. Stannade. Stod i kö. Stod i kö. Stod i kö...

(Jag skulle gärna avslutat dagboken med "Rymde!")
 

Det tog nästan 40 minuter att ta sig från Solbacken och hem till Morö Backe! Och då har vi bara drygt 500 meter dit! Jaaaa, jag kunde ha promenerat... Men det är INTE kul att promenera HEM med fyra matkassar och en låda kattsand... Så jag stod i kö. Och höll på att missa träningstiden!
 

Hade tänkt lägga in en bild jag tog av mig själv där jag visar fingret till alla som har något att göra med från- och tillfarterna till Solbacken men jag är ju en person som snabbt blir glad igen - så det fick bli en förväntansfull men stressig blick på väg ner till 360!

Idag blev det två korta pass med Core och Indoor Walking! Skönt som tusan! Och ett bra sätt att göra sig av med eventuella aggressioner... Haha! Så när jag kom hem var det bara att lägga in en ny snus och sätta igång med maten! 


Gjorde det enkelt för mig idag och fyllde långpannan (jag älskar att den är teflonbelagd!) med grovhackad paprika och lök. Insåg att jag också brukar ha chili och vårlök i den här blandningen men det glömde jag när jag stod i laxkön och fjällade... Haha!

Salt och peppar på både lax och grönsaker - lägg laxen på "mage" så ångar all den goda saftigheten från paprikorna upp i laxen. Och stannar där. 


20 minuter senare var det klart! Bara att slita bort skinnet och servera!


Lite sallad och en klick crème fraiche på toppen räckte bra! Hur den blev? SAFTIG! Och sååå god! Det här är nog min snabbaste favoritlax!

Nu ska vi bara hänga i soffan och ta det lugnt! Skönt med en ledig kväll även om jag nog borde ha skrivit lite. Men det är ju en dag imorrn också. Nu är det helg! Ha en trevlig sådan alla glada!

 

FN-dagen!

Helt OK dag - om man få vara inomhus... Haha! Det här sura regnvädret gör ingen glad och man önskar ju att det hade kommit snö istället så att det åtminstone hade blivit vitt och ljust ute. Men det är ju bara att gilla läget!

Idag är det också FN-dagen och jag väljer att slå ett slag för Barnkonventionen och alla barns lika rätt och värde. Jag har varit inne och skrivit på för att den också ska bli svensk lag - gör det du också! Just nu var det knappt 37 000 namnunderskrifter och vi måste naturligtvis bli fler!


http://unicef.se/flykten-slutar-har?fb_action_ids=679377825406796&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Efter att ha jobbat hela dagen med papper, ekonomi och diverse akuta mailutryckningar så valde jag att ta igen mig en stund. Med träning. Haha! Skönt med ett Indoor-pass och idag var jag så tidig att det blev en hel timmes trampande. Gör gott för flåset och fläsket!

Efteråt blev jag lite kramsjuk och svängde därför in hos syrran för att snusa lite på go'ungarna! Ja, vad ska man göra när man inte kan mysa med sina egna? Och Max blev naturligtvis jätteglad att se sin svettiga moster:


Haha! Det finns ju en hel serie med Max-böcker och jag funderar nu på att ge ut "Max Moster". Fast på bilden kan man tro att det är "Max Monster"... Haha!


Men han blev nöjdare! Och jag fick äta en jättegod indisk kyckling! Vi blev med andra ord nöjdare båda två!


My ville låna kameran och ta en bild av sin svettiga moster... Snyggt... var det kanske inte. Men jag tycker ändå att hennes bild av mitt hår var bäst:


Haha! Ja, det blev verkligen en bild av bara håret...


Det lilla hjärtegrynet sprudlar av energi! Glad att vi också fick en stund i soffan där vi kunde läsa Beppe Wolgers underbara "En kos dagbok". Den måste ni läsa!


Och lillebror blev mycket nöjdare när han fick sitta hos mamma! Och vi hann surra lite vilket alltid är en skön paus i tillvaron! Så glad att vi har varandra Malin! :)
 
Nä, nu har jag suttit här som ett "slack" länge nog. Mot duschen! Kanske blir det en tidig kväll eftersom morgondagen har en lång lista... Men med mig vet man aldrig. Tjolahopp!
 
 

Bäst och sämst!

Det sämsta började redan när jag steg upp och öppnade tidningen. Nu kan man tro att den här dagen således fortsatte rakt åt pipan - men så var absolut inte fallet! 
 

Började alltså med att läsa om brodebatten...

Jo, jag förstår att det var heta känslor. Själv tycker jag inte att vi ska bygga någon fler bro utan istället renovera och bredda Parkbron. Då är det ju redan klart vart trafiken tar vägen på andra sidan. Men nu har det ju gått troll i det här (också!). Precis som med Kulturhusbygget så är bron något som Socialdemokraterna lovat och därför benhårt vidhåller som vallöfte. Ändå vågar de inte fatta det avgörande beslutet eftersom de också har ett nytt val att tänka på... Prestige så det sjunger om det!

Deras argument är också något tvivelaktiga... Det handlar inte om att använda bron för genomfartstrafik... Nähä? Varför ska vi ha den då? Jo, enligt dem, ska den vara "avlastning - och göra stan mer attraktiv"... Men visst finns det mycket annat vi skulle kunna göra för attraktiviteten - med betydligt mindre pengar? Tråkigt är också att oppositionen inte heller kommit med några egna förslag utan bara kritiserar det som ligger... Väldigt beige! När det gäller bron så tycker jag faktiskt att ingen av politikerna klarar kvalgränsen... Sämst idag alltså!

Nåja, när jag väl lugnat mig så blev det också jobbdag - jag måste ju övergå till dagens Bästisar! Idag har Norrländsk Passion gått in i Facebookvärlden och i skrivande stund har vi fått 429 Gilla! Första dagen! Det är nytt rekord i min värld! Har också lagt upp bilder på Instagram med hashtag #norrländskpassion som vi uppmanar alla att göra! Det kommer förmodligen en tävling så ladda upp! 

Jag har också bollat lite White Christmas på Facebook och ser att intresset ökar så det sjunger om det! Nu är snart 2/3 av biljetterna sålda så häng på låset om ni vill hinna se vår julskapelse! Har skrivit en bra text idag så det mesta är snart klart att börja repa. Härligt! Bäst?

Och ikväll blev det ledigt! Åkte till Piteå tillsammans med Anna för att se Claes Månsson i monologen "Bäst före"! Den går i Skellefteå imorrn men är utsåld.


Här är vi framme på Nolia och Christinasalen där scenografin stod uppställd! Och jag hade lovat att sköta mig snyggt och inte smygta några bilder under föreställningen (haha!) så det blev några på kvällens bästisar istället:


Vi satt tillsammans med Bästa Åsa och hennes Bästa syrror Anita och Britt! Den senare av dem rörde sig dock för snabbt för att jag skulle klara skärpan i dessa ljusförhållanden...


Och med mig hade jag ju Bästa Anna så ikväll har jag både njutit av ledighet, trevligt sällskap och föreställning!

Det var kanske själva föreställningen som gjorde mig minst nöjd... Jodå, den var väl bra och jag tror att den äldre delen av publiken kunde skratta mer igenkännande. Själv tyckte jag nog att man staplat onödigt många gamla vitsar och att föreställningen vunnit på att bara vara en timme - med bättre tempo. Claes Månsson är alltid bra - men kanske lite trött. Nu skulle han ju också gestalta en man som nog passerat "bäst-före-datum" (när är det?) så det kanske bara var en bra rolltolkning? You never know!


Och här står Bästa Anna och tuggar på en helt obefintlig krämbulle... Hon bestämde nämligen (Tack!) att det som händer i Piteå "stays in Piteå"... Haha!

Ja, det blev en bra dag det här också! Tror ändå att jag hade en bättre upplevelse i Christinasalen i Piteå än den på Skellefteå Kraft Arena ikväll... Förlust mot Brynäs med 3-7 känns ju inget vidare. Sämst hittills? Men vi vet ju alla att efter dåliga dagar kan det bara komma bättre! 
 
Tjolahopp!
 
 

Norrländsk passion...

...verkar vara gott som räcker längre! Började sent idag eftersom jag var helt slut - men har precis avslutat en måååånga timmar lång sittning vid datorn. 12? Det kostar på att vara passionerad! Haha!
 
  Nu kan ni i alla fall gå in och gilla vår sida på Facebook: https://www.facebook.com/norrlandskpassion
 
Det här kommer att bli hur bra som helst och får premiär i Umeå i början på maj! Föreställningar i Skellefteå blir det från 10 juni som sommarteater i ett jättetält på Nordanå! Värsta cirkusen! Biljettsläpp 15 november så håll ögonen öppna!
 
Fram till juni kan ni ju inte heller vara utan underhållning! Därför föreslår jag att ni går in på nästa Facebooksida som är: https://www.facebook.com/events/1444811342410055/?fref=ts och läser mer om White Christmas!
Det kommer att bli magiskt roligt och jag och Åsa är sååååå peppade! Häng på låset innan det är för sent! Vi vill ju att just Du kommer! :)
 
Nu säger jag som min kollega som också sitter och jobbar: "Nä nu jävlar - natt!" 
 
 
 

Luuuuule!

Vaknade hos Åsa efter att ha sovit som en stock och fick mysa lite med Alma som la sig i soffan bredvid mig. Det är en så go' vovve! Frukost och iväg till Luleå för att hämta scenografen på flyget!
 

På plats. I tid. Skönt att bara behöva åka från Piteå!

Framme på Norrbottensteatern där jag ofrivilligt fick ladda ner app och lära mig eparkera. Det gick nämligen inte att använda kort - och hur mycket mynt har man i börsen nu för tiden...?
 

Krispigt läge vid vattnet! Jag har varit avundsjuk på Luleås fina teaterhus sedan jag besökte det vid invigningen 1986 - för övrigt samma år som jag började på Västerbottensteatern! Mitt emot så ser ni Kulturens Hus som också är fantastiskt! Och i Skellefteå väntar vi fortfarande - på både Teaterhus och Kulturhus... Suck!

Sedan följde möte kring teknik och scenografi heeeeela långa dagen tills vi blev helt utan luft och bara kände att vi måste ge oss. Bra möte och fina scenografiidéer - men också massor med diskussioner kring ekonomi och budget. Stort projekt, mycket kostnader och många intressenter så det återstår en del tills vi är klara med allt. Men vi är garanterat färdiga innan det har fattats något beslut om husbygge i Skellefteå! För en sådan fördröjning av ett beslut är svår att genomföra... Haha!

När vi skildes åt åkte delar av gänget hem till Skellefteå och jag vidare till Oskar och Lisa som jag gärna ville passa på att träffa när jag ändå åker norrut! Sååååå roligt och mysigt att ses! Och så gooooa kramar! Man blir så glad!


Finingarna! <3 Vi åkte in till stan och gick på "Sushi och Sallad" för att äta middag! Förnämligt ställe där det serveras magiskt goda sallader. Nu skulle vi testa sushin!


Mmmmmmmycket bra! Fräscht och gott! Och så hann vi ju prata lite och börja planera inför julen. Eller rättare sagt, de planerade och jag försökte hitta på önskemål... Noterade också att Oskar ändå är lite lik mig:
 
Jodå. Plasttandpetare även här... Fina Oskar! Så roligt att hinna träffa er en stund! Kärlek!

Nu är jag hemma efter en snabb körning och har hunnit mysa lite med Skrållan och se "Hustoppen" på TV. Det är också precis vad jag orkade med och nu väntar sängen! Ses imorrn! (Efter lite sovmorgon... Haha!)
 
 

Ljuset kommer norrifrån...

Full arbetsdag trots söndag - men så måste det vara när man är i den här branschen! Åkte upp till Piteå idag för att jobba tillsammans med Åsa och det har varit oerhört kreativt! Vi har gått igenom material, spånat och skrivit och det har gått sååååå bra och varit såååååå roligt!!!
 
Sedan har vi ju hunnit vara utomhus också! Åsa bor nu i ett torp på landet och det har sina verkliga fördelar!


En som verkligen trivs är Alma - denna energikick! Hon t o m skrek av glädje när jag anlände - otroligt uppfriskande! Hon är verkligen en riktig söting!


Det är den här energikicken också! Härligt att ses och skönt att ta en promenad i skogen!


Vi gick mot en sandtag och där fanns också den här konstgjorda sjön - som med åren blivit en riktig sådan. Fina spegelbilder!


Och fin solnedgång!

Sedan blev det jobb, jobb, jobb - och en utfärd till restaurangen Pit-Stop! Ja, vi undrade ju vad man skulle stoppa i sig där... Eller kanske ändå inte... För oss blev det en pizza och en pratstund med en av Åsas gamla kompisar. Gott och kul att ses!

Sedna var det det där med ljuset... Så här har det sett ut hos Åsas grannar hela hösten...

Ljuset kommer med andra ord norrifrån! Hela baksidan var också täckt med lampor! Och vedboden... Folk som gillar jul? Eller hatar mörker? Eller önskar att de bodde i Amerika och inte i en by utanför Piteå? Haha!
 
Nåja, jag är i alla fall nöjd över att vara just här just nu. Har sett "Bron" (såklart!) och ämnar nu packa ihop materialet och slänga mig i sängen. Hård dag i Luleå imorrn och middag med kärlekarna! Tack för idag och sov gott alla!
 
 

Senaste nytt...

Började dagen med att läsa tidningarna - som i vårt fall är Norran och DN (som vi har på helgerna). Jag vet inte om jag blev så mycket gladare... Mest nöjd är jag kanske över att slippa vara norsk!


När deras nya Jämställdhetsminister(!) från Fremskrittspartiet redan uttalat sig så här plumpt förstår man att det kommer att bli en långvarig ilska hos de norrmän som faktiskt tycker att alla människor är lika värda! Fy faderullan så arg jag skulle ha varit - hela tiden...


I tidningarna på helgen är det mycket mode och skönhet. Då tycker jag att den här seriestrippen var rätt skön! Jodå, vi har nog många en inre skönhet - som sitter djupt därinne och trycker... Haha!


I DN fanns också det här diet-tipset! Inte dumt alls... Men det funkar väl sådär på mig idag... Maken har jobbat och när han sent omsider kom hem höll jag på att hungra ihjäl och kastade mig över kvällens middag:


Renytterfilé (Tack Malin och Martin!), VB-paj och grönsaker! Mums! 

Nu måste jag kanske arbeta en stund till (jo, jag har gjort bort lite utskick och annat idag) eftersom jag och Åsa ska träffas imorrn och jobba, jobba, jobba med vår produktion! Jag blir kvar där över natten och åker vidare till Luleå på måndag morgon för möten och en middag med Oskar och Lisa!!!
 
Men jag har inte bara jobbat - hann också ut en liten shoppingsväng där jag tack vare flera andra inköp fick köpa denna jacka med 30% rabatt! Och då blev det äntligen färg Malin!

Orange fynd! Kanske skulle ha lagt på lite smink idag men jag kan ju inte ha färg överallt... Haha!
 
 

Egen tid!

Bra jobbdag igen men otroligt trött efter den lååånga gårdagen! Lite seg morgon men sedan igång med textskrivning och jobb med White Christmas. Jag får verkligen tänka till så att jag fördelar gracerna hyfsat jämnt mellan de båda projekten!

Lite ärenden på eftermiddagen och sedan valde jag bort en After Work-inbjudan till förmån för välbehövlig träning! Är man tråkig då - eller bara smart? Haha! Ja, det blev i alla fall ett pass Core och ett pass Indoor Walking! Jag behövde verkligen lite egen tid!
 

Sjukt nöjd med mig själv när jag var klar! Om ni tycker det ser ut som om jag tar den här bilden när jag kör bil så är det helt korrekt... Inte att rekommendera kanske... Men glad!

Jag är egentligen mer nöjd med mig själv nu för tiden. Inte alls självgod - men jag börjar tycka att jag faktiskt då och då är ganska helt OK. Inte bäst på något men ganska bra på många saker. Det är stort att erkänna - men framför allt att känna! Man gör ingen skada men mår ganska bra - och det är ju huvudsaken!


Och eftersom jag kände mig både glad och lite kramsjuk efter träningen så åkte jag förbi några kärlekar på Läkarvägen! Här hade My fått besök av faster Fanny! Kul att ses igen - det var verkligen länge sedan!

Och jag har längtat efter My! Det berättar jag också för henne - kanske onödigt många gånger... "Det där har du redan sagt två gånger!" var hennes kommentar... Haha! Och eftersom jag kom precis när den jättegoda köttgrytan var klar så fick jag också middag! Tusen Tack!
 

Och så hann jag mysa lite med lillebror! Han blev en månad igår och väger nu nästan fem kilo. Käkar och växer, käkar och växer... Men han insåg nog att det inte skulle bli så mycket mat hos mig...


Även om urringningen var djup så gäspade han stort... Haha!
 
Härligt att träffa syrran och hela goa' familjen! Avslutade sedan kvällen med att gå på ett bra möte och sedan hem för att sätta igång lite tvätt! Tänkte blogga också innan jag gick och duschade men när jag satte mig vid datorn satte jag också foten rakt i en kattspya... Jättefräscht... NOT!
 
Nu hade jag tänkt jobba ett par timmar till eftersom maken ändå jobbar kväll men det lutar åt att se Skavlan och har man väl landat i soffan är det lite knepigt att komma sig upp igen... Det är ju en dag imorrn också! Ha en bra kväll alla!
 
 
 
PS. Kan ni förstå hur Norges befolkning agerar när de efter Breiviks illdåd förra året inte omväljer Jens Stoltenberg (som skötte sig med den äran och då stod för de kloka värdena) utan istället väljer in ett fascistiskt parti i riksdagen? Det kan i alla fall inte jag...
 
 

Slaktad...

Idag har jag gjort något heeeeelt annat och tillbringat dagen i Önnesmark med möten och slakt! Inte så att jag direkt slaktat någon jag träffat - utan mer hjälpt till med styckningen i älgslakteriet! Riktigt kul! 

Började med att åka till pappa och mamma och tillsammans med dem träffa Biståndsbedömare för att börja ringa in om de behöver hjälp i hemmet. Det är svåra frågor som de nog får fundera en tid på men det är bra att ha tagit ett första steg och de ska nu få lite hjälpmedel som ska underlätta och det är bra!
 

Sedan skulle jag åka till slakteriet men råkade komma precis när alla skulle äta lunch... Haha! Ja, jag hade turen att också få bli hembjuden till Erland och Birgit på en fantastiskt god potatis- och purjolöksoppa! Tusen Tack! 


Roligt också att min bardomskompis Yvonne var med idag! Vi har ju hängt ihop mycket från det vi var små - men det är kanske inte så konstigt eftersom vi var närmaste grannar och jämngamla (13 dagars åldersskillnad). Här sitter hon tillsammans med söta dottern Anna! 


Och kaffet fick vi dricka ur originalporslin från huset där Johan och Mimmi bodde när jag var liten. Det kan alltså hända att jag har druckit ur den här koppen förut? 


Erland och Birgit renoverar och den lilla toan i hallen saknade just nu väggar... Haha! Ville man gå dit var det bara att bekänna färg - eller stänga dörren till köket! 


Ljuvlig dag på många sätt! Snö i stan men bara minusgrader i Önnesmark! Och här är rökarna samlade efter lunchen! 


Dags för slakt! Här är Yvonne redan igång! Hon har också jagat älg i många år men jag kom mig aldrig längre än till basstationen i byn som jag hjälpte till att sköta förr. Det kan hända att jag fick jobbet för att jag har så hög röst. Behövdes ingen sändare...? Haha! 


Det blev mycket putsning idag eftersom det som återstod var att renskära benen och mala köttfärs. Här är tigersågen framme och det såg lite farligt ut... Men Östen ser glad ut så det kan inte ha varit så farligt!


Jag tyckte att Gunnar kunde ha varit lite försiktig eftersom han redan hade tummen i bandage (och plastpåse)... Men det visade sig vara sviter efter en operation. När man slaktar ska man ju i alla fall vara försiktig med vart man stoppar in händerna. Vid köttkvarnen bör man vara extra uppmärksam...


Nej! Inte peta med fingrarna!


Men det var ett tillfälligt driftstopp och något som orsakade ett konstigt läte... Kunde jag ha glömt skära bort ett ben eller så? 


Nix! Det var en kula som hängt med i någon av köttbitarna! Här återfunnen!


Våra pappor kom också och hälsade på och här är det Yvonnes pappa Rune, eller "Pärscha" som tittar in!


Vi närmar oss slutet och Gunnar fördelar lotter för senare uppdelning!


Någon som vill koka soppa? Haha!
 

Till slut var det bara uppdelning och städning kvar. Yvonne diskar!


Jag och Maria och Yvonne nr 2 fördelar köttfärs i påsar! Men vart fanken tog alla karlar vägen?


Haha! Kaffedags... Och inte ett ljud till oss... Hmm...


Men här se ni beviset på att de kom igång igen! Och när karlar diskar så görs det med vattenslangen... Bra jobbat Greger!

En riktigt bra dag och väldigt kul att få surra med alla hemifrån! Även om man ses sällan så har man en gemensam historia vilket gör att man bara kan vara - sig själv för en stund! Ikväll har jag och lillebror packat kött. Det var ju honom jag vickade för i slakteriet - och det fattas väl bara annat när jag skulle få dela på köttet tillsammans med lillasyster! Det är bra med syskon - på många sätt!

Nu hade jag tänkt jobba ett par timmar men har just beslutat mig för att det enda jag orkar är lite hockey på TV och spel på telefonen. Känner mig faktiskt rätt slaktad... 
 
 

För kvinnor!

En bra dag - om än lång eftersom jag startade upp imorse med teaterjobb, fortsatte med lunchmöte om reklam till projektet och fortsatte eftermiddagen på teatern där jag förberett tekniska förkollen som vi ska ha i Luleå på måndag!


Ja, jag har inte suttit ensam - hade bl a Jonas vid min sida! Han ska vara Scenmästare och Inspicient under föreställningen. Känns bra att bolla med fler som ska vara inblandade i turnén och den här Jonas har jag också jobbat med i många år!

Sedan åkte jag hem och bytte om eftersom jag sneglade i kalendern i morse och fick se att jag ju hade tagit på mig ett konferencierjobb ikväll! Jag hade lovat att ställa upp ideellt på Zontas modevisning där allt överskott går till internationella projekt som förbättrar situationen för kvinnor i tredje världen. Ett lovvärt projekt som jag gärna stöttar!
 
Omklädd och klar! Tog min vita klänning eftersom jag ville passa på att promota "White Christmas" och det blev en intressant outfit - en kombo av bara ben och vinterkappa... Och den här bilden tog jag bara med för att jag tyckte att jag såg ovanligt snygg ut... Haha! Ja, ja, kvaliteten var väl sådär...
 

Framme på Nordanå och där pågick en minimässa med inbjudna företag. Här träffade jag Anneli Rönnlund från Zonta! Det orange bandet kunde man köpa och stötta projekt mot kvinnovåld. Joo, jag köpte! Och lotter också! 


Karin Ahlström och hennes kollega från Interflora Garden skänkte blommor till prisbordet och jag hade en enorm tur som fick brudbuketten som tack för kvällen! Lovely!


Näst intill fullsatt och glad stämning innan vi skulle dra igång!


Bakom scenen trängdes alla Zonta-medlemmar som skulle vara modeller under visningen! De var så snygga allihopa - piffade i håret och sminkade av "Frisörerna". Harriet blev så läcker!


Ja, här är hon igen tillsammans med några av de andra modellerna innan vi skulle dra igång!


Fredrik på Frisörerna piffade in i det sista och här är det Aina som får en sista touch!

Och som avslutning hade Bröllopsstudion, som jobbar med återbruk av brudklänningar, visning av olika modeller från 50-talet och fram till idag! Så kul! Och jag klädde mig tydligen i rätt färg ändå till slut... 


Mer White Christmas än så här får man leta efter... Haha! Snyggt jobbat alla! Ni gjorde ett kanonjobb och det blev härlig och glad stämning under hela kvällen! Jag gillar ju att skoja till det lite så att man inte tar allt på så stort allvar och det funkade utmärkt! 

Och jag fick också med mig en låda helt underbara morotsmuffins från "Mina Magiska Bakverk" som hade mässbord och även skänkte priser. Nu har jag precis tuggat i mig en sån här innan sänggåendet... Nåt så sjuuuuukt gooood! Tack Linda!

Nöjd med dagen men väldigt mycket jobb kvar den här veckan... Tur att det kommer en helg! Haha! Imorrn ska jag åka till Önnesmark för ett biståndsbedömningsmöte med mamma och pappa och efter lunch har jag lovat att hoppa in och hjälpa till i älgslakteriet... Det blir en dryg vecka det här också! Men jag mår prima och sover som en stock och då funkar det mesta! Godnatt mina vänner och tack för idag!

Passion å träning å jul...

Det blev mycket på agendan idag men och det har rullat på i ganska bra takt får jag säga! Känner mig rätt nöjd ikväll av flera anledningar. Den första är väl att en eventuell flyttning av premiärdatumet är överspelad. Skönt! Gillar inte ändringar som innebär merjobb - särskilt inte när ens tid redan är fullbokad med det ordinarie uppdrag... 

Började med lite Passionsjobb och hade bokat möte med Jonas för en avstämning. Vi har ju inte jobbat tillsammans på 15 år men det funkar precis lika bra som förr (ja, det säger i alla fall jag... haha!).
 

Bra möte där vi nog redde ut det viktigaste och t o m är överens om hur vi ska gå vidare! Kan inte bli annat än bra va? (Fast han klagar lite på att han måste vara med på bloggen bara för att vi har haft möte... Konstigt!)

Det vi saknar i dagsläget är en grafisk profil och jag föreslog att vi kanske skulle snabbgöra en affisch med bara oss på?


Haha! Jonas trodde inte på den här idén... Ja, jag skulle kanske ha piffat upp mig lite. Nu kom jag till mötet i träningskläder eftersom jag hade tänkt lunchträna när jag ändå var nere på stan...
 

Och det gjorde jag! Här är jag "Outdoor after Indoor"... Haha! Tyckte faktiskt att min look blev ännu sämre efter Kickis hårda pass (valde därför bort vissa delar...) - men jag är sjukt nöjd med mig själv! Klarar jag nu kvällen utan godis så kanske jag somnar lycklig också? Haha!

Sen då? Ja, jag har jobbat hela eftermiddagen både med teaterprojektet och med vårt kommande julspel. Håller på med en text som inte landat ännu men som kanske blir klar ikväll. Vem vet? Hann också med en sväng till Forslunds för däckbyte så nu är jag redo för en tur till Luleå på måndag! Man har ju ingen aning om vad det blir för väder. Idag snö i Kiruna...

Sedan har vi hjälpt en vän med lite bildskanning för foto till begravning och det kändes väldigt bra att kunna bidra med något litet. Det där med att ta porträtt på sig själv är något man kanske borde göra till "Vita arkivet". Jag har i alla fall tänkt skriva ned lite hur jag vill ha det för att underlätta för mina efterlevande. Nåja, det blir i alla fall inte idag. Nu går våra tankar till de som har det svårare. Stor Kram på er alla! Var rädda om er!


 

Bra jobbdag!

Riktigt bra jobbdag där jag hunnit massor och faktiskt suttit klistrad vid datorn nästan hela tiden. Inte så bildmässigt med andra ord... Men jag känner mig nöjd och på G. Det är oerhört mycket organiserande med teaterprojektet och jag gör listor och scheman och försöker se till att alla vet vad de ska göra. Och framför allt när... 

Tur att man har kontoret hemma och får gå in till köket för at hämta mer kaffe och titta ut genom fönstret där naturen tränger sig på och piffar upp tillvaron!
 

Sedär! Den Sibiriska Nötkråkan är fortfarande kvar i området. Ovanligt sent. Och nu har den börjat picka i gräsmattan efter mask... Hmm... Den äter ju bara kottar från vår Cembratall? Har den varit här så länge att den tror att den har blivit en trast? Ett mysterium! Haha!


Och vid fågelbordet var det fullt krig om den första talgbollen... Men hallå! Lite uppförande tack! 

Blev lite upprörd i afton när jag precis var klar för dagen. En person vill gärna flytta på premiären till annan ort... Det är svårt för andra att förstå att ett samarbetsprojekt av den här omfattningen inte är en båt som färdas framåt - det är ett hangarfartyg... Man flyttar inte premiärer i det här skedet när alla är med och det mesta är spikat! Försöker jämföra den byråkratiska processen med den kommunala för att de kanske ska förstå. Gånger 5! 

För att lätta på trycket gjorde jag en köttgryta och åkte sedan till Blomsterlandet en sväng för att köpa lite ljung. Och där höll jag på att bli fast...


Innanför dörren hängde en jättelik köttätande växt... Haha! Den här har jag haft en gång - fast den var bara en tiondel så stor. Den här skulle säkert kunna sluka ett finger....

Aaaaahhhggggghhhh......  Ja, jag är för rolig....

Träffade i alla fall finaste Sonia och fick surra bort några minuter! Sååååå roligt! Jag blir glad av dig! Ja, jag blir ju glad av väldigt många människor så ni får inte bli sura över att jag inte nämner er alla!

Sedan bytte jag om och åkte ner för ett pass Indoor Walking som var jobbigt/skönt/nödvändigt! Lägg till detta lite glada telefonsamtal och så var min dag gjord! Nu ska jag duscha och kanske jobba lite till... Eller gå och lägga mig tidigt. Bra dag! Avslutar den med en skön känsla i magen - och en gooood kopp kaffe med mjölkskum!
 
 

Höstpyssel!

Låååång sovmorgon och sedan ut i trädgården där det ju samlas massor med jobb inför vintern. Vi har ju gjort bort en del men det återstår hur mycket som helst bara man orkar och hinner! Jag har i alla fall krattat ihop fler skottkärror med löv från baksidan så nu får det nog räcka för i år!
 

Skrållan är ju gärna ute och jobbar med oss! Ja, jobbar och jobbar... här har hon tyligen gömt sig under kapellet till släpen. Allt för att komma undan arbete? Haha!


Vi har också flyttat på mjölkbordet som får stå i trädgården i väntan på soptippen till våren! Men hallå! Skrållan, var är du?


Jodå! Först ut att inspektera! Men tror ni att hon hjälpte till? Näääeee...

Sedan körde maken hem lilla husbilen till farfars så jag åkte för att hämta honom lite senare. Fint att få se Önnesmark i höstfärger! Igår var jag ju på konsert och idag har jag sett...


...Svansjön! Haha! Fullt med svanar i den tjärn som ligger nedanför bönhuset och också är den som delar byn i två delar: "Öst om tjäänn" och "Väst om tjäänn"... Maken kommer från öster och jag från väster!

I afton har jag varit och pantat och bunkrat lite mat. Sedan åkte jag hem till en vän som förlorade sin man i helgen och verkligen är i chock. Känns bra att åka förbi och prata en stund - och samtidigt själv fortsätta att värdesätta varje dag. "Vi har alla ansvar att göra det bästa av våra liv" säger hon, och jag inser att hon kommer att klara det här - trots obeskrivlig sorg och saknad. Mina tankar är hos dig och jag skickar några extra kramar här tills vi ses igen! För det gör vi!


Avslutar med anledningen till att vi flyttat mjölkbordet. Nu kommer grannarnas postlådor att stå på vår uppfart och då har maken tillverkat en ny uppsättningsanordning! Fin! Och med jättestarkt lyse! Man måste ha det om man bor på Morö Backe... Haha!

Så en helg med både roliga och ledsamma upplevelser är över! Ser fram emot en bra och intensiv jobbvecka och slänger mig nu i soffan för att se "Bron"!
 
 
 

Magisk konsert!

Oj, jag kan nästan inte formulera mig! I skrivande stund så börjar kvällens andra konsert och jag är nästan sugen på att gå på den också... Det jag pratar om är Skellefteå Symfoniorkesters höstkonsert med temat ”Pop & Rock Classics including Queen Goes Symphony". För kompet stod "gamla Färdtjänst" som numera heter "Mästerskapet", dirigent var Ulf Wadenbrandt och solist Magnus Bäcklund. Så där ja. Nu kan vi börja!
 

Ja, här sitter vi på Nordanå och bara väntar...
 

Och där är vi igång! Tittar man bara på mängden fantastiska musiker på samma scen så förstår man ju att det ska bli bra! När man sedan vet att alla håller otroligt hög nivå så kan man bara luta sig tillbaka och njuta! Fast jag vet inte om man lutade så mycket... Det var så sjukt svängigt!


Och Magnus Bäcklund hade jag inga förväntningar på men han skötte sig med den äran och levererade! Att göra låtar som Freddy Mercury sjungit är ju ingen lek... Till vänster ser ni paret Åkesson som körade och fina Kågis som spelade så klockrena toner!


Bra publikkontakt och så den där fantastiska dirigenten... Ni ser ju hur han hoppar och far i bakgrunden - så höll han på hela tiden och fick både orkestern och publiken med sig! Vilken enorm energi, glädje och galenskap! Det smittade!


Magnus sjöng och Ulf hade lite show i bakgrunden... Och vi njöt! Nåt så otroligt bra! Trycket från en hel symfoniorkester är bara så mäktigt och jag blev lite avis på både musiker och sångare som fick spela och sjunga tillsammans på scenen. Det här är något utöver det vanliga!


Här har ni också resten av "Mästerskapet"! Andreas Grenholm på gitarr, Mikke Johansson på bas och Tobbe Kågström på trummor! Otroligt svängigt gäng! De har ju också gjort musikgrunder till våra föreställningar så jag kände mig så där extra stolt - de är verkligen skitbra!


Lekfullt och roligt! Här blev Magnus tagen på sängen då Ulf hade ändrat ordningen... Haha! Skönt att det kan bli lite lattjo också!


"Let me entertain you" avslutade första akt som ju var en resa i pop- och rockhistorien från 60-talet och framåt. Bra låtar, härlig stämning och fantastisk publik! Alla var med på en gång och det måste jag ge dirigenten cred för! Det är inte ofta man går på en eftermiddagskonsert och hela publiken sjunger med och står upp och dansar helt lyriska!


Jaaa, naturligtvis var jag tvungen att ta en bild när jag stötte på honom i foajén... Haha! Ja, jag skrattade gott...


Back in business och nu blev det Queens greatest under hela andra akt. De har ju gjort helt fantastiska låtar och Magnus Bäcklund gjorde väldigt bra tolkningar! Och vi fick sjunga med... Sjunga, klappa, veva med händerna, hålla upp mobiltelefonerna... Och nu pratar vi om en publik där jag verkligen inte var äldst!


Tack, Tack, Tack och åter Tack till alla fina musiker/musiklärare som sitter i symfoniorkestern! Ni är helt fantastiskt bra! Och Tack också till Mästerskapet, Magnus och Ulf! Jag var helt hög när jag gick därifrån! Hög och lite sliten i rösten och händerna efter allt sjungande och klappande... Och stolt över att vi kan bjuda på den här kvaliteten i Skellefteå! 


Efteråt gick jag och tackade alla och fick syn på Magnus! Jag och Anna stegade fram för att ta en bild tillsammans med honom också - men då hade min kusin Yvonne hunnit före! Haha! Ja, vi är lika påflugna... (Nej, jag är faktiskt mycket värre!)


Men här slipper ni se mig. Jag valde en fin bild av sötaste Anna och Magnus! Lovely! Tack Anna för att du följde med mig - det här måste vi göra om! Ska vi smyga in efter paus senare ikväll? Haha!

Nu kan jag sova gott och njuta av all kulturell påfyllning jag har fått de senaste två dagarna! Jag mår som en prinsessa! Och att vi sedan åt renskav med kantareller, hemgjort potatismos och lingonsylt gjorde inte kvällen sämre... Maken hade också snott ihop en äppelpaj medan jag var borta... Jag har det med andra ord onödigt bra! Fortsatt trevlig helg på er!
 
 
 


Träning, jobb, premiär & genrep!

Vaknade tidigt och funderade länge på att somna om eftersom jag verkligen längtar efter en sovmorgon - men jag pratade lite med mig själv och kom på att jag idag hade chansen att ta en träningsrunda innan frukost! Och jag gjorde det!
 

Nu var det faktiskt en hel månad sedan jag var ute och sprang och det gick precis så tungt som jag hade befarat... Haha! En fördel med hösten är dock att man kan trycka på sig en mössa och ge sig ut precis som man är. Min frisyr är inte den snyggaste när jag vaknar... 
 

Men en dusch, frukost och ett par jobbtimmar senare var jag på väg för att hämta min eftermiddagsdejt: My Bergvall. Jag hade nämligen bokat biljetter till dagens barnteaterpremiär "Apan & Krokodilen"!


Och eftersom vi var ute i ganska god tid hann vi gå runt och träffa lite jobbarkompisar på teatern! My gjorde sig snabbt hemmastadd och gick från att ha varit väldigt blyg till att tio minuter senare killa Tage under hakan och regissören i rumpan... Haha! Hon är ju ett riktigt charmtroll och här visar Tage sin spelande tomte som han kopplar till USB-porten! 
 

Och här stötte vi på teaterchefen i fikarummet och tycke uppstod direkt! Från båda håll! De satt och pratade länge och när vi skulle gå in till föreställningen så sa My: "Jag vill sitta med henne. Jag tycker hon var så väldigt fin!" Gulle...

Och visst fick hon sitta - mitt emellan mig och Fransesca. Allteftersom föreställningen gick så kröp hon närmare sin nyfunna vän och satt till slut i hennes knä... och höll takten till alla melodierna! 


Pjäsen som egentligen är en gammal afrikansk skröna var alltså berättarteater för barn och en jättefin föreställning! Den har mycket att säga både vuxna och barn och är i Afrika en typisk vuxenhistoria om att saker och ting ibland är för bra för att vara sanna.

Barnen hängde med och Micke och Greger ömsom berättade, spelade instrument och sjöng. Kanonfint! Fransesca delade ut blommor och vi firade dagens premiär! 


Men My kände ju också igen en av "Skrotarna" som kom och satte sig på min andra sida! "Cornelia" eller Miranda som hon egentligen heter ställde gärna upp på bild efteråt. Kul att ses!

Det är förresten Mirandas mormor Rose-Marie som efter många besök i Afrika återberättat skrönan för skådespelarna som sedan gjorde den till en föreställning. 


Och är det premiär så är det ju lite fest! Här är vi på väg in i caféet och My hittade affischen tillsammans med några andra barn.

Jag log lite när jag såg porträtten på personalen. Dessa lät jag ta av alla anställda inför öppningen av teatercaféet och den ombyggda teatern 1997... Jag minns att jag var så galet stressad att Jonas i sista minuten fick montera dem åt mig. Jag höll på med både program, byte av handtag, matbeställningar och gud vet allt... Inte undra på att jag gick i väggen. Jag hade liksom inget stopp...


Vi bjöds på festis och bullar som var både stora och goda! Undrar om hon orkade någon middag? Och jag undrar hur lugnt och stilla det egentligen blev på Läkarvägen ikväll?


När vi skulle åka så tyckte Fransesca att My skulle ta med sig en ballong hem. Berith och Catharina som blåst upp alla var inte sena att slänga ned dem i klasar för att vi skulle ta med...


Trångt och bolligt i bilen! Haha! Men jag tror att My var jättenöjd! Jag hade i alla fall en väldigt härlig eftermiddag med henne!


Ilade hem och stekte en bit oxfilé som jag tagit upp ur frysen. Det blev bara en sallad och god vinaigrette idag eftersom jag skulle iväg igen. På genrep!


Underbar himmel när jag åkte ner på teatern igen!

Ikväll var det dags för den nyskrivna och dagsaktuella pjäsen "Visst är du googlebar lille vän?". Jag hade egentligen inga förväntningar alls eftersom jag inte sett något rep eller hört annat än det jag läst i den korta pjäsbeskrivningen - men det var så otroligt mycket bättre än jag hade kunnat inbilla mig! 

Margaretha Niss är ensam på scenen som den arbetslösa Birgit som går hos en jobbcoach som tycker att hon ska "promota" sig själv via nätet. "Det måste man - annars finns man inte...". Oj, vad jag kände igen mig! Enda skillnaden mot mitt liv på nätet är väl att jag håller mig till sanningen... Haha!
 
Texten är fantastiskt bra och innehåller både massor med humor och svärta. Margaretha gör den alldeles lysande och ni kommer att gilla den här föreställningen! Jag tror inte hon har varit så här bra! Paret Janne och Ulla Karlsson hade gjort regi och scenografi och har ännu en gång visat sig vara ett vinnande team! Jag skrattade gott och kände också igen en del smärtsamma bitar. Mycket bra! Se den!

Att Västerbottensteatern gör föreställningar av hög kvaliet är ingen överraskning. Än en gång har de visat att regionerna äger! Två bra uppsättningar samma dag - det är verkligen inte fy skam! Och imorrn ska jag fortsätta min kulturella gärning och gå på konsert! Det gäller att passa på att ha kul medan man lever! Haha!
 
 

Vit jul - svart gata...

Snabba kast i tillvaron! Hittills i veckan har jag mest varit norrländskt passionerad - men idag har jag övergått flyttat fokus till en vitare jul! Det passar väl bra när också okotober är vit? Ja, sober alltså! Haha! Jag är för rolig... Not...

Hur som helst har jag haft en fantastiskt bra dag! Äntligen har jag och Åsa kommit igång ordentligt och fått träffas för att sammanställa alla idéer och fortsätta skrivjobbet inför vår krogshow "White Christmas" som ska spelas 29 nov-14 dec. Så kul!


Och när jag äntligen fick "hem" Åsa efter mer än ett halvår så förberedde jag hennes ankomst med att göra lite chokladfyllda croissanter! Kommer man direkt från Frankrike så måste man väl ha en mjuk övergång? 

De blev uppskattade och sedan har vi jobbat på! White Christmas blir en "krispig" show där humorn nog får större plats än julen. Det blir ett innehåll som pendlar mellan personliga tillkortakommanden, utveckling, stress, fint/fult, sociala medier, länsdueller, hockey(?) mm...

Till detta kan läggas bra låtar, mycket publikkontakt och en liten släng av Emma och Belinda!  Vi vill att alla ska ha galet roligt och göra sig en helkväll på Folkparken med både god mat, humor och band! Snart är hälften av biljetterna sålda så ni får lov att vara på hugget! Det här kommer att bli riktigt roligt!
 
Skrattar vi mer än så här så skrattar vi väl ihjäl oss... Haha!


Och nu har vi avrundat med att boka in nya arbetsdagar och möten! Jag har nog skjutit det här jobbet framför mig lite och avvaktat tills Åsa skulle komma hem. Funderade ett tag om jag verkligen var sugen på att göra show igen? Men vi hann väl inte ses mer än fem minuter innan den där gamla härliga, positiva känslan infann sig! Underbart! Nu är vi kraftigt på G!


Och bor man i vårt hörn på Morö Backe så måste man nog lysa ganska mycket själv... För gatlyset gör det inte! Det här är vår utsikt till höger! Jo, den här lampan ska nog lysa fram till 22.00 men är trasig. Hur ser det då ut till vänster?


Ännu mörkare och lika trasig lampa... Antingen har vi fått nåt sorts straff p g a mina klagomål eller så är det här ett olyckligt sammanträffande...

Men just nu bryr jag mig inte om det svarta - jag ser fram emot en viiiiit jul! Tjolahopp!
 
 
 

Jobb och middag!

Full dag idag. Också. Börjar kännas i kroppen och knoppen men det mesta går åt rätt håll och jag hinner mycket. Känns inte stressande eller okontrollerbart. Ännu... Haha!
 
Ja, jag har jobbat med projektet idag och det är mycket skrivjobb som ligger på. Rapporter, sammanställningar, organisation, ansvarsfördelning, budget... Men fortfarande väldigt roligt! Och jag gillar att sitta på teatern och jobba "mitt i smeten" då och då. Tror att det här passar mig bra. Halva tiden tillsammans med andra och halva tiden i min egen bubbla där jag både hinner jobba undan och stundom ta det lite lugnt. Idag har det dock inte blivit så mycket lugn och ro - men när man sovit i nio timmar så går det bra! (Ja, jag har god sömn och det är nog bra som uppladdning!)

Åkte från teatern för att handla mat och sedan hem där jag landade 16.00 och en timme senare tog emot delar av familjen på middag! En fördel med hemarbete på morgonsidan var ju att jag kunde fräsa på lite kött och starta upp en gryta som puttrade på av sig själv och som jag bara färdigställde med grönsaker och en skvätt grädde när jag kom hem. Vi hade ju bestämt att vi skulle träffas och fira lillebror som fyllde år igår!
 

Fina Roland! Numera 47!


Han tycker inte om att vara till besvär men naturligtvis fick han present! Syrrorna gör precis som de vill och han verkar faktiskt gilla läget!


Det blev en skaljacka för fortsatta skogsfärder! Passade perfekt!


Sedan var det dags att smaka grytan och den blev faktiskt väldigt god tillsammans med rostad potatis, rysk yoghurt och surdegsbröd. Kul också att två av Rolands flickor, Gabriella och Hannah, följde med! Man ses för sällan...


Och Malin och Martin var givetvis med! Vi vill ju både träffa dem och deras fantastiska ungar!


My sitter också gärna hos morbror!


Hon fick också leka och bli snurrad och ompysslad av storkusinerna!


Och jag och lillebror blev lite trötta efter maten...


Det här måste vara världens underbaraste och goaste vila... :)


My och Max är populära och här fick Hannah ta paus i leken för att hålla honom. 

Och här är han med fina mamman... Strax innan sin dessert... Haha! Ni är så fina och det var så roligt att ha er alla på middag ikväll! Mycket skratt och go' stämning! Tack för att ni kom och Grattis än en gång lillebror! :)
 
Nu måste jag nog jobba lite till eftersom morgondagen ska ägnas åt White Christmas med finaste Åsa som kommer till stan! Så kul! 
 
 

Stort och smått!

En sån här regnig och sur dag (bara vädermässigt!) så kan man väl ägna några minuter åt att titta tillbaka på Rom! Det blir lite kontraster mot dagens arbete där jag suttit med ritning till spelplatser och turnégenomgång av Norrländsk Passion. Roligt det också - men just nu inte så bildmässigt. 

Det mesta i Rom är ju väldigt storslaget - men det finns kontraster även där. Gammalt och nytt, stort och litet! Ja, jag ska ge er några exempel:


Ta bara det där med kaffet. Det är fantastiskt gott och jag dricker ju gärna cappuchino. Maken förälskade sig ordentligt i espresson men att få 2 cl i koppen är inte riktigt min grej... Ja, ni ser ju skillnaden!


Sedan har vi det där med bilarna... Mycket trafik, extremt trånga gator och gränder gör att den här modellen är en smart storsäljare! Kan parkeras åt vilket håll som helst... Haha! 
 

Sopbilarna var yttepyttesmå! Fanns även mindre modeller än den här! Jag har ju haft lite anmärkningar på sophanteringen som är precis lika dålig som i andra städer runt Medelhavet. Man säger att man sorterar (i alla fall plast, glas och organiskt) men slänger sedan ut soppåsarna på gatan där sopbilarna varje morgon hämtar och tömmer allt i samma binge... 


Och den organiska hanteringen är precis lika minimal som den för ändamålet avsedda tunnan här... Haha! Jag har då aldrig sett mindre. Ungefär hälften av storleken på en normal tunna hemma!
 

Postbilen kan väl nästan inte kallas för bil? Haha! Men det är säkert väldigt praktiskt när man kan köra överallt. Stora bilar har ju större risk att fastna i trafiken...


Eller bli påkörda bakifrån... Haha!
 

Och katolicismen har ett starkt fäste! Stora kyrkor överallt!


Och små ikoner på alla andra ställen!
 

Stoooora tårtbitar! Och här fanns det inga små att jämföra med... Haha!


Påkostade framsidor på jättestora hus!


Och baksidor... Det här är den mindre synliga delen av Colosseum! Renovering pågår...


En helt vanlig, men otroligt utsmyckad, kyrka insprängd mellan husen i ett kvarter!


Och en svag länk i byggställningen längst upp vid kyrkan ovanför Spanska trappan... Kändes inte stabilt!
 

Massor med konst och statyer! Vissa utan huvuden...


Andra utan kropp...


Men en del också helt kompletta och otroligt vackra!

Ja, vad ville jag säga med det här då? Att allt inte är guld som glimmar? Att en stad kan vara hur vacker som helst men gärna förfaller om man inte tar hand om miljön? Att det finns sjukt mycket att se i Rom om man bara håller korpluggarna öppna? Joo, så är det nog!

Och nu ska jag ta mig tillbaka till projektet och fortsätta med jobb ett par timmar! Den här veckan är det bara galet mycket... Ses imorrn om ni orkar! Jag verkar i alla fall kallt räkna med att jag gör det... Haha!
 
 
 

Maratonmöte och Max-Mys!

Maratonmöte på teatern med Teknisk Förkollationering för Norrländsk Passion! Trodde att det skulle gå åt skogen ett tag eftersom både regissören och senografen insjuknat - men "med Guds hjälp och en träpinne" (som drängen sa) så löste vi det mesta i alla fall. Tekniska chefer från de tre regionteatrarna och kunnig teknisk personal är inte heller fy skam och vi har nu fattat några avgörande och kloka beslut inför fortsättningen. Känns bra! 

Kommer nog att återkomma till "Passionen" fler gånger och övergår nu till nästa ganska centrala punkt i mitt liv:


Max Napoleon Bergvall! En sån sockergris! Jag svängde förbi igår kväll efter att ha skjutsat Oskar och Lisa på bussen... 
 

Man vill ju gärna snusa på de här gullungarna så ofta man kan! Och My tyckte att jag skulle ta lite bilder på dem tillsammans i soffan. Inga problem!


Lika sööööööta!


Lika Spjuveraktiga!
 

Och lika skrikiga? Haha! Näääee, där tror jag att lillbrorsan leder...

I afton blev det ännu ett besök eftersom pappan var sjuk och jag erbjöd lite stöttning när det körde ihop sig. Jag är ju inte direkt nödbedd att komma över... Haha!
 

Och My gillar nog också att få besök och full uppmärksamhet! Idag har hon verkligen varit i ritartagen!


Den här underbara teckningen ska hon tydligen ge bort till besök som kommer imorgon! Jo, de ska komma ihåg att de hälsat på henne! 

Lite fruktsallad, tandborstning och läsning senare så somnade hon som en stock! Eller så orkade hon inte lyssna när jag började sjunga godnattsånger... Haha! 


Men lillebror var pigg så jag hann både krama och snusa på honom!


Han är ju bara för fin! Här med ett stadigt grepp om bläckfisken som faster virkat! Kanske ska han bli fiskare?


Eller möjligen präst? Haha! Ja, man vet aldrig! 

Härligt att träffa familjen igen och krya på pappan! Nu måste jag slänga mig i säng eftersom det blir en hård dag även imorrn!
 
 
 

Mysdag!

Uppväckt i ottan (Ja, ja, klockan halv tio... haha!) och iväg till farfars på besök! Oskar och Lisa hinner otroligt nog med att träffa nästan alla under en helg i Skellefteå och det är verkligen uppskattat! De sover minsann inte bort dagarna i onödan. Kanske har vi bytt plats åldersmässigt? Ja, när det gäller sömnen kanske för när det gäller det övriga har jag som sig bör inte en chans...


Här kommer en bild till Emilia på farfars nya bergvärmepump! Ulf troddde att du skulle bli jätteglad över att se att de har dragit så snygga kopparrör i pannrummet... Haha! 


Och Sonja och Sture blev jätteglada! De hade tagit fram en tårta och vi hade köpt med oss bullar. Ja, ni kan ju räkna ut själva hur sockermätt man blev... Men roligt att träffas igen! 


Och kärlekarna var såklart med! Oskar tycker kanske att jag tar onödigt mycket kort men jag kan liksom inte se mig mätt... Alla mammor förstår!


Jag avvek också en liten stund och hann förbi lillebror Roland i stugan! Han huserar i vår farmors gamla ställe och man blir fortfarande glad och harmonisk bara man kommer in på gården! Vår farmor var lite utöver det vanliga! Så mycket kärlek!

Roland och Hannah var klädda för skogen och skulle ta med fika och "gå linjern" som man ju gör när man vill se var man har skog och var gränserna går. Nästa sväng ska Roland följa mig ut. Tur att han trivs så bra i skogen - själv skulle jag nog gå vilse rätt snabbt... Haha!

Sedan blev det hemfärd och jag har fortsatt med trädgårdsarbetet! Klippt gräset, krattat mera, tömt krukor och annat som jag inte hann med igår. Känns bra!


Nu har vi ätit en snabb fiskmiddag och ämnar skjutsa ungdomarna till bussen. Så mysigt att ha haft er hemma i helgen! Ser redan fram emot nästa gång!
 

Kärlekarna...

Nu är det gött att vara mamma! Började dagen med att få besök av kärlekarna från Luleå!


Oskar och Lisa! Man blir alldeles varm i hjärtat! Nu skulle vi bara haft hit våra kärlekar från Göteborg så hade helgen varit komplett! Men det kanske inte dröjer så länge? Vi kanske får dem i julklapp?

Vi åkte i alla fall en tur runt möbelaffärerna för att titta på en ny soffa åt herrskapet och de hittade en jättefin som de nog ska köpa. Kul! Och jag kan ju knappt gå in på en affär utan att komma hem med något så en lampa och en ram får betecknas som en billig runda... Haha!


Sedan hem för att äta gemensam brunch/lunch! Det blev en favorit med bacon, äggröra, frukt, nötter, yoghurt, ostar, parmaskinka och ett par marmelader och surdegsbröd... Åsså kaffe då! Mums!


Ja, här sitter gullungarna och bara väntar på att få hugga in!


Och där blev den bilden förstörd... Haha! Jag säger ju att han gör vad som helst för att ta fokus! Tur att jag själv är så blygsam... Haha!

Sedan åkte de iväg på hockey och jag gick ut för att göra lite nytta! Hösten har verkligen gjort sitt intåg och det är bara att ta hand om alla utblommade krukor och löv. Men det är nåt´ skönt med det också!


Den här potatisblomman har nog gett upp för i år...


Och på gräsmattan ser man knappt gräset för alla löv...


Men vissa buskar är fortfarande färgglada och vackra!


Det här är också uppfriskande! Några skottkärror senare är i alla fall framsidan klar och imorrn ska jag börja gräva bort rabatten och alla växter. Nu blir det mer grus och sten! 


Lisa åkte på tjejfest och vi fick rå om Oskar under middagen! Idag blev det lamminnanlår, rostad potatis och ugnsbakade rödbetor med chèvreost! Helt OK!


Sedan är det ju så roligt att sitta kvar efter maten och bara umgås... över en telefon eller två! Haha! Ja, idag blev det tre... 

Och nu ska jag inte göra så mycket mer. Kanske fira två månader som rökfri med riktigt gott kaffe? Lite läsning och sittning i soffan blir det nog innan det är dags att ge upp för idag. Imorrn måste jag starta upp tidigare och kanske också hinna motionera? Ja, vi ser vad jag hinner! Jag känner i alla fall att jag har gott om energi! Ha en bra kväll alla!
 
 

Njuter livet!

Ganska skönt att vakna hemma och ta itu med jobb som legat efter! Man måste ju ha lite vardag för att uppskatta guldstunderna och alla roliga saker! För det kommer mera... Hela tiden!
 
Jag är en nog en riktig slösare - shoppar gärna, reser, kör en bensinslukare till bil och äter gott! I en del människors ögon är det kanske oansvarigt och jag blir garanterat ingen rik pensionär - men jag har väldigt roligt! Ibland har jag nog haft lite dåligt samvete över att jag inte sparar mer eller renoverar mer men idag läste jag en artikel och en blogg som jag tycker stödde en del av mina tilltag. Det kanske inte är så fel att leva fullt ut medan man kan?
 

Den australiensiska sjuksköterskan Bronnie Ware träffade dagligen döende patienter i sitt jobb på en canceravdelning. Hon pratade med sina patienter om vad de ångrade mest med sina liv och har nu gett ut boken ”The Top Five Regrets of the Dying”.

 

Och det här är i korthet vad som ångrades mest:


1. Uppfyllt sina drömmar, i stället för att lyssna på andra.

– Det här var det vanligaste av allt. Många hade inte ens uppfyllt hälften av sina drömmar, och tvingades dö med den vetskapen. De önskar att de levt sina liv som de själva velat, och inte det liv som andra förväntade sig att de skulle göra.

2. Inte jobbat så hårt.
– Varje man sa likadant. De missade sina barns uppväxt och hade velat spendera mer tid med sina fruar. Alla män jag pratade med ångrade djupt att de hade låtit jobbet ta så stor plats i sina liv.

3. Vågat säga ifrån.
– Många människor höll tyst för att inte riskera vänskapen med andra. Som ett resultat av det fick de alltid böja sig och fick ett mediokert liv, utan chans att bli den de verkligen hade kunnat bli. 

4. Haft bättre kontakt med vännerna.

– Det är först på dödsbädden som de flesta människor inser hur mycket de saknar sina vänner. Och under de sista veckorna av livet är det svårt att få kontakt med alla. Många av patienterna hade haft fullt upp med sina egna liv och tappat kontakten med sina vänner.

5. Tillåtit sig själva att vara gladare.

– Många förstod inte förrän på slutet att känna glädje och lycka är ett val man kan göra. Rädsla för förändringar hade gjort att de låtsades vara nöjda med tillvaron, fast de i själva verket längtade efter att få skratta på riktigt och ha roligt igen.


Ja, vad ska man säga? Insiktsfullt och klokt tycker jag! Dags alltså att vi gör oss av med de som slukar energi och istället omger oss med människor vi älskar och som ger energi tillbaka! Dags också att stå upp för den man är (vi duger!) och välja att vara glad! Det gör ju livet oerhört mycket enklare! Känner att jag kommit långt när det gäller skrattandet men att det finns saker och ting som jag måste jobba vidare med. Hela livet är ju som ett enda långt träningsprogram... Ett väldigt roligt sådant!

Ja, det blev mycket surrande idag men det kändes viktigt att ta upp - åtminstone för min egen del. Och nu ska jag sluta skriva och istället göra något omtänksamt för någon som jag älskar:
 
Skrållan! Dags för lite mat!
 
Ha en bra kväll alla glada! :)
 
 
 
 

At home!

Äntligen hemma! Jag trodde ett tag att det skulle bli förseningar när det stod fel tid på boardingkortet som skrevs ut i Italien. I så fall skulle vårt plan till Luleå gå 30 minuter tidigare och vi inte hinna med... Att det skulle bli som sist när vi blev försenade i Nice. Men det gick vägen - trots att det var Norwegian! Jodå, jag har också hört om alla förseningar och ilskna resenärer. Men vi klarade oss - och förra gången det sket sig var faktiskt med SAS...
 

Nu landade vi enligt planerna men sonen hade istället räknat med ett par minuters försening eftersom vi hann ända ut på parkeringen innan den här svarta skuggan gled in från höger... Haha! 


Men det är jäääädrigt gött att få bli hämtad med egna bilen och mötas av Oskar och Lisas gooooa kramar när man kommer hem! Det gör flygningar till och från Luleå ett strå vassare!

Tack för att ni skötte om bilen och tog den på en utflykt till IKEA! Där trivs den som fisken och brukar svälja det mesta! Haha! Ja, jag ville verkligen att de skulle utnyttja möjligheten när de var bilburna.


Och nu har vi landat hemma och ätit av den ljuvliga parmesanosten vi köpte! Marmeladen på gröna tomater slog dock inte den med fikon som vi hade hemma (och som vi köpt i Kroatien). Kul är det i alla fall att köpa och testa lite nytt!
 
Skönt att vara hemma igen efter en bra semesterresa och laddad till tänderna att dra igång jobbet! Ska slänga mig i sängen och spela lite wordfeud nu när vi har kommit hem till vårt fantastiska wifi! Haha! Bona Sera!
 

In the air!

Passar på att blogga från luften eftersom vi flyger Norwegian! En alldeles fantastisk vecka (6 dagar) i Rom är över och nu känns det bra att åka hem! Vi är nöjda och längtar hem till jobb och ordning! Ja, jag behöver också äta lite nyttigare för att komma i form igen! Och motionera... De långa promenaderna i raskt tempo verkar inte ha gjort någon större skillnad - men det ska ju vara så här när det är semester!

I morse steg vi upp, packade ihop och gick bort till en taxistolpe som låg 150 m från lägenheten. Perfekt! Fast pris 48 Euro var heller inget att säga om för de tre milen till flygplatsen. Skönt att göra det enkelt för sig.Därför åt vi frukost/lunch när vi kom fram och hade checkat in. Varma mackor med mozarella och parmaskinka var inte fel. Men det bästa och mest nödvändiga är som vanligt:
 

Kaffet! Jag svepte två snabba koppar och tog sedan en tredje... Haha! Vi fick gott om tid innan planet skulle gå men det är skönt. Vi hade tagit till eftersom taxiresan in förra veckan tog sådan tid p g a trafiken. Nu kunde vi strosa runt och titta på folk - och andra tittade säkert också på oss...


Ja, en del åt upp mig med blicken... Haha! Man ser ju vad han tänker: "What if..." Och jag tänkte: "Not if..."


På planet till slut! Nu är vi laddade för en lång hemresa där Oskar och Lisa möter upp i Luleå! Hade gärna tagit med dem hem men de ska jobba/skola imorrn och kommer sedan hem över helgen! Skönt! 
 

Nyss var vi någonstans över Alperna och var vi är nu har jag ingen aning om. Ska luta mig tillbaka en stund och ser fram emot att komma hem!
 
 Vi ses!
 

Lugn och Ro(m)...

En soft dag i det gamla Italien! Ja, om man inte räknar att vi promenerat den numera obligatoriska milen... Haha! Ja, herregud vad vi har gått de här dagarna... Känns i ben och rygg men har varit oerhört härligt! Man ser mer när man går.


Idag gick vi norrut igen och passerade återigen Påvens hemställe. Den här gången fortsatte vi förbi Petersplatsen och nu såg jag också infarten till Vatikanstaten! Sedär!


Och här fortsatte muren och vi gick igenom. Om man står mitt i kan man kanske säga att man har halva inne? Haha!

Hur som helst så gick vi för att hitta en helt ny shoppinggata som visade sig vara betydligt mysigare och mer avslappnad. Det gjorde också att jag fyndade två klänningar! Bra utdelning! Vi stannade också och åt lunch på ett bra ställe innan vi traskade vidare för att ännu en gång besöka Villa Borghese!


Och här är den riktiga entrén till parken. Hyfsat maffig! Förra gången kom vi in via Villa Medici och den här parken visade sig vara betydligt större än det lilla vi såg för ett par dagar sedan. Ovanpå pelarna satt det också fåglar. Örnar?


Eller gamar? Haha! Ja, man kanske beträder parken på egen risk?


Ja, det fanns portaler och gamar lite överallt... Och massor med träd och gräsmattor! Vi ville gärna ha en dag i en park med var sin bok för att också koppla av lite i solen. Nu har vi ju sett ruiner, fantastiska och antika byggnader och allt man kan tänka sig. Till slut längtar man efter avkoppling och lite lugn och ro!


Och den här entrén ledde till en konstgjord sjö som finns där uppe. Man kunde tydligen hyra båtar och ro omkring lite. Det lät ju intressant!


Men sjön var en aning torrlagd... Kanske slut på säsongen? Eller vattnet? Haha!


Vi satte oss till slut på en bänk i solen och bara njöt av lugnet och slutet på våra böcker. Ja, jag vet inte om maken njöt så värst länge... Han längtar alltid efter den här typen av aktivitet på semestern och när vi väl sätter oss så njuter han i... tio minuter... Haha! Det är tur att jag får vara den lugnare nån gång!


Och alldeles bredvid hittade vi en servering med goood glass och kaffe! Not bad - även om man får betala dubbelt så mycket om man ska sitta ner...


Fortsatt vandrande och tummen upp för att maken vill ta en bild på mig! Kul! Tills jag nu ser att jag fått ett renhorn på skallen... Haha! 


Lika bra att bjuda igen på den här trädstöttningen... Han är starkare än man tror!


Vi hade kommit fram till en del i parken där det förmodligen varit någon idrottsplats med löparbana - eller möjligen en plats för hästdressyr? Ja, den användes idag bara av ett par ensamma löpare som sprang varv på varv i solen.


Himlen såg ut att tveka ett tag men bestämde sig för att spricka upp igen. Härligt, soligt och varmt hela dagen och det tackar vi för!


Och här hade jag tänkt säga hejdå från oss och den här rapporteringen från Rom - men då glömde jag ju bort att vi också skulle ut och äta en sista gång... 
 

Innan middagen slank vi också in på en ost och delikatessbutik som vi passerat ett par gånger. Där gjorde jag lite affärer med en av de två äldre herrarna som stolt sålde och paketerade! Jag älskar när de är så där stolta över sina råvaror! 
 

Han hette Auberdeen eller något sådant och ställde gladeligen upp på bild efteråt. En charmig och glad italienare som pratade med hela kroppen för att ge mig all information! Underbart möte!


Lite elduppvisning på det lilla torget på väg till restaurangen!

Och till slut sista måltiden för den här gången i Rom! Jag kommer att sammanfatta lite mer när jag kommer hem och lägga upp fler bilder. Allt i Rom är nämligen inte stort - men det får jag återkomma till! Nu ska vi packa och slänga oss i säng! Det blir en lång resdag imorrn eftersom vi landar i Luleå och kör hem senare på kvällen.
 
Nu ska jag sova! Tack för att ni varit med på resan!
 

Rom - Kolossalt kul!

Idag var det dags! Äntligen Colosseum! Det är nog egentligen det vi båda längtat mest efter att se. Ja, vi gillar ju att ha stenkul... Haha!

Seg start med lite bloggande på morgonen men sedan bar det iväg. Ja, vi har ju kunnat åka buss de här dagarna men sevärdheterna ligger på ett vettigt avstånd från varandra - och vi gillar att gå!


Vi följde Tibern en bit söderut och det här är nog det enda snygga på hela strandpromenaden - ett sjukhus tror jag som ligger på en liten ö mitt i älven. I övrigt så skulle man ha kunnat göra så mycket mer; bänkar längst strandpromenaden och allmän uppsnyggning. Jag tycker att Rom är fantastiskt vackert - men lite skitigt...


Bortanför sjukhuset var det ett litet vattenfall. Men vad är det som åker omkring i det smutsiga vattnet? Jo, sopor... Vi fick anvisningar om att de sopsorterar men sedan ligger soporna ute på gatan och slängs huller om buller så jag tror att de behöver utveckla återvinningen lite.


När vi gått över en helt ny bro kom vi fram till en mer öppen yta där cypresserna (är det såna?) fick stå fritt mot himlen. Annars är det ju bebyggelse överallt. Och efter en liten park och några ruiner kom vi fram till slutmålet:


Colosseum! 45 minuter i kö och 120 kr i inträde och några nunnor senare (de finns överallt) var vi inne och vi gick ganska snabbt upp på övre våningen för att se bättre!


En fantastiskt upplevelse!


Nu kommer ni garanterat att tröttna på alla mina bilder som för en del kanske bara är sten och ruin men som för oss var jättehäftiga kopplingar till Romarriket! Tänk att gå på samma mark!


Och genom en av gluggarna kunde man se ruinerna av Forum Romanum som var dåtidens torg och samlingsplats.


Ja, här hade jag t o m stigit ut på en av balkongerna på Colosseum där man hade mer fri utsikt. Jag undrar faktiskt vart min svindel har tagit vägen? Tror att jag lämnade den i Sagrada Familia i Bareclona tillsammans med Anna. På väg upp i tornet där slog den nämligen till ordentligt... Haha!
 

Mycket prång och gluggar! Det här måste vara det minsta fönstret?


Ett helt fantastiskt bygge! Och då pratar vi 70-80 e Kr!


Inte lätt att på den tiden forsla upp stenblocken längst upp!


VIP-läktare? Den låg i alla fall närmast "scengolvet" och var klädd med marmorblock.


Men man ska ju inte glömma vad som utspelades i den här Amfiteatern... Spelen var oerhört grymma och pågick en hel dag. Först ut var alla dömda fångar som helt obeväpnade fick möta vilda djur som trasade sönder dem i stycken...Huga!


Men bygget är vackert och detaljerna många!
 

Delar av bygget förstördes i en jordbävning och kanske för att man slitit ut armeringsjärn och smält ner dem till vapen under något av krigen... Man smälte även ner en 40 m hög staty av Nero för detta ändamål.


Här ser man i alla fall djupet och omfattningen bäst. Colosseum har en omkrets på 524 meter och är 48 meter hög. Som mest rymdes 87 000 personer! Släng dig i väggen Friends Arena... Haha! Och under golvet låg det gångar för gladiatorerna och för kejsarna som hade en VIP-gång för att slippa beblanda sig med folket.


Ett stort kors fanns det - säkert ett hopp för många!


Underbara valv!


Och ett inkarvat kors i väggen. Såg lite mer hemmagjort ut. Någon desperat?


Och här är vi! Mitt i kulturen!


Men efter ett par timmars vandrande var det dags att gå vidare.


Och tänk att mina fötter nu trampat denna historiska mark! Känns stort! Sandalerna är för övrigt italienska...Högst passande!


Klotter på väggarna finns alltid och förr karvades det mer ordentligt...


Ja, så var det gjort. Maken ser lugn och fin ut. Han brukar ju mest vara i rörelse...


Som här! Haha! Jag vet ingen med mer studs i steget!


En fantastisk upplevelse som jag inte glömmer i första taget! Och vad gör man efter det? Inte mycket. Det blev till att smälta allt med lite strosande på stan - utan att komma hem med shoppingpåsar! Nej, det var inget beslut - men jag tror faktiskt att jag är lite för stor för Italien. Kommer hem med bara två toppar och en tröja... 
 

Genomgång mellan två gator! Enormt vackert hus!


Och man blir trött i benen och ryggen av allt promenerande. Här hittade vi ett skönt ställe att vila lite på. Men solskenet gör ju att man gärna tar sig en glass:


Och så blev det! Magiskt god på en mysig uteservering!

Här började vi vandra hemåt igen. Och fortfarande är kartan i huvudet inte gjord för Roms gator... Nej, inte så att vi går vilse, men det är oerhört svårt att tänka riktningar som stämmer.

Nu är det dock slutvandrat för idag! Vi har varit ute i kvarteret och ätit underbar Antipasti som blev en perfekt avslutning på en bra dag! Imorrn blir det nog till att ta det lite lugnt - även om det nog inte innebär att sitta stilla... Haha! Vi ses!
 

Rom - i ur och skur...

Bra och lååång gårdag med nästan 12 timmars vandrande runt stan! När vi kom hem fungerade dock detta wifi ungefär lika bra som mitt första modem på 90-talet... Väntade en timme på att bilderna skulle ladda upp men fick se mig besegrad. Men nu så här på morgonkvisten verkar jag kunna blogga, så nu kör vi!

Började i går morse med att promenera strandpromenaden norrut. Eller uppåt på kartan... Haha! Väderstrecken är inte det lättaste här... Åtminstone inte i mitt huvud!


Fin morgonvy över nästa bro! Men allt är inte guld som glimmar...


Under bron bodde också några hemlösa... Man ser en del tragiska fall även här.

Men vi gick vidare och hittade till Vatikanstaten och Petersplatsen. Som ni ser började det plötsligt regna...
 

För att sedan regna så in i... Ja, vi hade paraplyerna med oss som tur var. En del blev verkligen sjukt blöta! Och paraplyförsäljarna dök upp som svampar ur jorden... En bra dag för affärerna!


Sedan skulle vi bara besegra kön... Ni ser hur den ringlar sig - faktiskt runt hela platsen! Så vad göra? Stå minst en timme i regnet eller gå därifrån med oförättat ärende? Vi överlade - och köade!


Och kom in... tillsammans med alla andra! Man förstår mannen som tar sig åt huvudet - hur i hela friden skulle vi komma in i själva kyrkan? Så sjukt mycket folk!


Och mitt i köandet passerade påven! Eller om det var hans brorsa... Haha!


Men till slut så! Och man blev hänförd!


Enormt vackert och påkostat!


Och helt underbara målningar!

Och skulpturer! I den här kyrkan pratar vi storheter som Bernini och Michelangelo...
 

Många passade också på att använda kyrkan till det den är till för... För troende katoliker är det nog en hädelse att fotografera men det rådde faktiskt inget förbud.


Maken funderade på att bekänna sina synder... Haha! Jo, det fanns gott om biktstolar!


Mera konst i taket. Man kunde tycka att det skulle ha varit mer upplyst men starka lampor kanske inte heller är konstens bästa vän. Och vi skulle säkert ha kunnat gå vidare - jag fattar forfarande inte hur man kom vidare till resten av Vatikanstaten - men mängden människor och allt köande gjorde att vi nöjde oss med kyrkan. Det finns en gräns för allt!


Vidare mot stan igen och till vänster ser ni ett kastell som jag glömt namnet på. Eftersom vädret var lite upp och ner beslöt vi oss för en stunds shopping! Om det var jag som var värst? Nääädå!


Maken hittade en kavaj - med tillhörande expedit! Haha! Hon var en riktig försäljare och fick på honom skjorta och kavaj, halsduk och...


...gjorde honom "Italiano"! Ja, han blev lite tagen på sängen - men köpte kavajen! Haha! Ja, han kunde nog ha köpt mer eftersom han tyckte att hon såg lite ledsen ut över att han inte köpte skjortan...

Men kavajen var klart annorlunda och jättesnygg! Kul att handla något som inte finns hemma. Ja, det ska jag säga som kom ut med påse från Zara... som vanligt!


Och vädret blev bättre så vi fortsatte att gå. Här har vi kommit fram till Spanska trappan!


Hyfsad utsikt! Och medan vi ändå var igång gick vi ännu längre norrut för att hitta parken Villa Borghese.


Här passerade vi Villa Medici och ringarna på väggen var förmodligen till för att binda hästarna förr i tiden? Ja, det kom plörsligt en liten häst från vänster... Haha!


Framme i en del av parken. Jag kollade telefonen och fick i alla fall se motionärer... Haha!


En del tog det ännu lugnare...

Fint överallt och även här skulpturer och konst!
 

Maken hävdar att han är släkt med Archimedes... Rakt nedstigande led och lika smart... Man ser det på profilen... Haha! Jag tyckte att han var mer lik Zeus:


Haha!


Fin utsikt från vad jag tror är en av de högsta punkterna i stan!


Man ser i alla fall hur långt som helst!


Ja, det hann bli kväll innan vi började gå hemåt igen!


Vackert längst strandpromenaden!

I Trastevereområdet där vi bor finns det got om restauranger så vi stannade till och åt en sen middag innan vi slutligen kom hem.


På torget där vi satt höll några artister uppvisningar och den här jättelika såpbubblan såg ut att komma precis där vi satt - men en hand från en förbipasserande stoppade utflyken!


Det avslutades med eldshow och akrobatik! Roligast var nog den här hemlöse som fick hjälp med att tända cigaretten... Haha!

En bra dag och trötta fötter - men efter en natts sömn är vi på G igen! Nu blir det dusch och Collosseum! Om vi kommer oss fram i kön... Men vi garderar oss och tar med en bok om vi måste stå länge. "Vad gjorde ni i Rom då?" "Lääääääste!" Haha!

Ciao!
 

RSS 2.0