Måndagsmys!

Har ju precis avreagerat mig så nu kan jag ägna den här bloggen åt kärlek och mys med finingar! Börjar i lördags då jag lagade den bästa middagen på riktigt länge. Stort Tack till Roland för den fina älgfilén! Den var liksom en förutsättning. 


Rostade potatis och blomkål, bottnade tallriken med gräddstuvad purjo, stekte filén så perfekt jag kunde och knaperstekte lök och svamp (karl-johan) som jag strödde över på slutet. Sablar så gott!

Fick en bra känsla inför den kommande vintern. Kan bli mindre förkylning och istället en och annan matkväll... 
 

Idag fick vi också skymten av första snön!

Annars har jag haft en fin måndag. En timmes fotvård hos bästa Susanne på Fothälsan gör mig lycklig i hela kroppen! Det ÄR skönt när fötterna mår bra. 


I eftermiddag har jag också varit och firat min fina vän Anna som fyller år idag! Grattis igen hjärtat! <3


Hon var hemma och VAB-ade de här smågrynen! Fina Leo och Alma! Lite hosta och snor - men ändå ursöta! Det kan jag inte skryta med när jag är sjuk.


Och vi fick tårta! Mmm...


Leo sparar ut håret till en Zlatan-frisyr. Har han valt det själv eller är det föräldrarna?


Föräldrarna... Haha! Snodden åkte i alla fall av direkt!
 

Jag tog chansen att få en läsa en stund i soffan. Hur mysigt är inte det här? Och Max bil... Det var ett tag sedan.


Alla ville inte vara med på bild hela tiden... Haha!

Vi beslöt oss för att ta en fin gruppbild på Anna och barnen. Det kan väl inte vara så svårt med tre så underbara människor?


Fötterna på bordet borde ju ha gjort alla lyckliga...


Två av tre tittar i kameran...


En av tre...


Full fart på fötterna!


Sittningar hos fotografen är tröttsamma. Leo är på väg att kasta in handduken...


Men här är vi nära...


Och då ger Alma upp... Haha! Ja, ni är så söta allihopa!

Och mest glad är jag över att ha dig som vän fina Anna! <3

Ibland ses vi alldeles för sällan så redan imorrn blir det en gemensam promenad! Tack för tårta och kramar och mys! U made my day!
 
 
 
 

Måndagsreaktioner!

Jag hade en period när jag publicerade tisdagstankar på bloggen. Slutade eftersom jag tyckte att det blev tråkigt när innehållet var förutbestämt - dessutom tänkte jag även övriga veckodagar... Haha!
 
Nu har jag dock gått igång så dagens inlägg får bli lite vassare än tankar. Reaktioner? Ja! Aggressioner? Ja, t o m det.
 
LÄRARLÖNELYFTET
Vad är det för ett skitförslag?? Hur kan vuxna människor ha suttit i (fleeeeeera) möten och kommit fram till en sådan lösning? Att höja lärarnas status genom att höja lönerna för en del av dem - och samtidigt utse ett B-lag bland personalen?
 
Nej, jag vet att man inte ska se de som inte fått lyftet som något B-lag, men tänk själva... För det första finns det en klick lärare som ansökt om att bli "förstelärare" på skolan i sitt ämne. De har tidigare fått ett lönepåslag på 5000:- och som motprestation ska de ställa upp lite extra på skolan. Men hur många gör det?? Rätta mig gärna.
 
Dessa förstelärare ingår nu också i den grupp som fått ta del av lärarlönelyftet och har därför kammat hem ytterligare 3000:- extra/månad! De har alltså fått en löneökning på 96 000:-/år! Det är självklart jättebra - men alla lärare är värda högre löner för sitt viktiga arbete!
 
Fridolin var på besök i Skellefteå i oktober och sa att lönelyftet är tänkt att gå till dem som vill stanna och utvecklas i yrket på skolan... Men hallå!! Det är massor med lärare som vill stanna och utvecklas - men nu får en del av dem göra det utan lönepåslag... Hur rättvist är det? Och hur motiverad blir man nu?
 
Varför i hela helvetet kunde inte lönepåslaget gå till ALLA? Det skulle höjt statusen på hela yrkesgruppen, skapat en vi-känsla och gjort att kollegiet känt respekt för varandra och samlat gemensam kraft.

Fridolin säger att de med förslaget ska få lärare att stanna i yrket. Jag säger, vissa av dem... Ja, resultatet blir ju så! De vill också jobba för en förbättrad arbetsmiljö... Jo, tjenare! Att särskilja kollegor på det här sättet har aldrig lett till något annat än osämja och missunnsamhet!

Många av de som fått lönelyftet skäms för att de blivit utvalda. Nja, kanske inte så mycket att de protesterat och sagt att alla i hela gruppen istället ska få dela på pengarna... Och de som inte fått: Där tror jag tyvärr att proppen gick ur... Sjukskrivningarna kommer att öka och att någon vill stanna i ett yrke, där man så tydligt inte respekteras, tror jag är mycket tveksamt!


SKÄMMES! GÖR OM OCH GÖR RÄTT!

Jag skrev om nazister igår och blir upprörd över att många inte delar värderingarna om människors lika rätt och värde. När det gäller Lärarlönelyftet är värderingarna lika skruvade - men har tagit plats i de finare salongerna.

Jag hatar orättvisor!

---

REGERINGEN

Många uttryckte glädje över att det blev ett byte så att vi nu skulle få en regering som stöttade de svaga och agerade rättvist. Hur går det tycker ni?

---
 
KJELL-OLOF FELDT...
Herregud! Nu är han på TV igen och pratar om sin alkoholism och hur han tillsammans med sin medberoende hustru skrivit boken "Vägen ut". Jättebra, tänkte jag först - men den handlar INTE om hur han blev nykter... Den handlar om hur han bestämt sig för att han kan dricka lagom... Det är ju varje alkoholists dröm!
 
I korthet har han efter en tids nykterhet (flera år trodde jag) på 6-7 veckor... börjat om att dricka men håller det på en låg nivå. Om den nya nivån har han skrivit att han numera bara dricker 2 whisky före maten och 2 glas vin till maten - samt lite mer vid festligare tillfällen. Varje dag! 4 glas/kväll är 28 glas/vecka och dubbelt så mycket som den som är i riskzonen dricker... Jag blir bestört! Särskilt när han också påpekar att han klarat sig tack vare sin priviligierade sociala miljö... Pah!  Det är ju svårare för de som han kallar "Bänkalkoholister"... Jo, tjenare! Vi är ju alla likadana!
 
Om det nu är så att han fixar att dricka lagom så vill jag påstå att han INTE är alkoholist. När jag såg dem på Nyhetsmorgon tidigare i höst så är det tydligt att de båda två fortfarande befinner sig i en förnekelsefas. Jag tycker att han får oförtjänt mycket publicitet där han samtidigt får alkoholister att gripa efter ett halmstrå som till 99,9% säkerhet går av direkt!
 
Det värsta är att han säger att ett liv utan alkohol är torftigt och fruktansvärt... Jag VET att det är toppen!
 
---
 
Jaha, hur ska man avrunda ett så irriterat inlägg? Jag tror jag väljer att avsluta och ta nya tag. Så häng med i måndagstankar nr 2! Kommer strax!
 
 
 
 

Kalla kårar...

Vaknade upp ordentligt idag då jag fick ett meddelande från en Facebookvän som påpekade att vi båda var vänner med människor som i sin tur är vänner med flera av de nazister(!?!) som fått sina porträtt publicerade på Norran och i VK. Va?! Jag blev alldeles iskall...
 
När människor övergår till den här typen av extrema åsikter måste vi mota bort dem direkt! Gå gärna in och läs mer eller se bilder på: http://story.norran.se/kapitel-3-har-ar-nazisterna-108
 
Vi kan inte tillåta att rasism och nazism finns i vårt samhälle - och vi har alla ett val att ta första steget!
 
Ger en extra eloge till Norran som granskar nazisterna! Det kan vara det uppvaknande vi alla behöver! 
 
---
 
I övrigt har det varit en bra dag. En extra timme i natt gjorde att jag nästan steg upp normal tid... Plockat och tvättat och gått en långpromenad - den första på flera veckor - och mått gott. Nu ska jag jobba undan lite och sedan se andra delen av nya svenska serien Midnattssol. Hoppas spänningen fortsätter - annars får jag gå och lägga mig med Kepler... Ska det vara kalla kårar i mitt liv så får de ta plats i böckerna.
 
 
 
 
 

Jubel i busken...

Ett par fina dagar med möten, förberedelser och föreställning! Varit med mamma till tandläkaren, fått besök av svärfar och svägerska på middag, lillebror kom med en sist laddning älgkött och dessutom gick jag på ett jättefint möte på torsdagkväll som en uppladdning inför helgen!
 
Med jämna mellanrum börjar jag fundera på min egen kapacitet och "gräver jag lite nedåt". Då är det fantastiskt att få gå på ett möte, dela tankarna med andra och sätta ord på sina känslor. Det är bra både för den inre styrkan - och ödmjukheten. Man rannsakar sig själv och ser lite klarare. 
 
Fredag var det nämligen full fart med jobb, däckbyte, ljudtest tillsammans med bästa Peter och sedan packning av bilen inför ännu en föreställning av "Lyckligare nu". Den här gången i Böle utanför Piteå.
 

Ni måste kolla in min minimala ljudanläggning som jag testade igår. Inte stor men det låter bra och passar perfekt när man inte har med sig någon tekniker! Tack för hjälpen Peter!

Topparna (jo, jag har ju två) sitter vid transport fast i baslådan som också är själva mixern. Nu återstår bara att köpa myggor då de jag fick hem först inte höll måttet. Tur då att Peter har på lagret! Eller är jag också delägare i de jag fick låna? Strunt samma. Det funkade jättebra!


Här har vi kommit fram, packat upp, testat ljud och fått kaffe! Kågis ser både avslappnad och nöjd ut. Själv kände jag mig lite "vobblig" då jag inte spelat så mycket i höst - men det gick vägen!


Jag hade ju glädjen att få ha bästa Åsa i publiken! Så roligt att du/ni kom! Nu har hon sett den några gånger så snart kan hon nog sufflera... Haha!


Hon kom med sin Ola (som ju bara har ögon för henne), svågern Stefan och kompisarna Annika och Urban. 
 

Glada miner! Annika är en av Åsas barndomsvänner och ingår i det fantastiska gänget "flecken". Dessutom kom Kristina från Yogahuset med sin Erik.

Tack alla för att ni kom! Det var ganska fullsatt och jag måste ge en extra eloge till Böle Hembygdsförening som gör sådana lysande arrangemang! Vi kommer gärna tillbaka!

Sov dåligt i natt och därför länge idag innan jag kom mig ut för att göra något på gården. Det har varit magert med den saken och jag har heller inte motionerat på fyra veckor!! Men förkylningen har varit extremt seg att bli av med... Nu kunde jag i alla fall ägna några timmar åt att klippa ned både buskar och tukta tujorna som växer så det knakar - även in på grannarnas tomt! 
 
Jubel i busken? I alla fall nöjd och glad efter lite utejobb. Det är skönt att komma sig ut i det vackra vädret.
 
Nu har jag tagit fram en älgfilé (Tack fina Roland) och lite svamp. Blir till att fixa en lördagmiddag till mig och maken. Så gött! 
 
Ses imorrn då vintertiden också gör sitt antågande. Pratade med grannen idag och han påminde glädjande nog om att det bara återstår drygt 50 dagar innan ljuset vänder tillbaka. Känns bra! 
 
 
 
 
 

Roliga människor!

Fick en rolig överraskning till lunch då två av makens kusiner hörde av sig och ville komma förbi. Hon som ringde bor normalt i Täby så det tillhör inte vanligheterna. Nu var hon uppe och hälsade på syrran så jag bjöd dem på lunch och vi hann surra och skratta. Otroligt roligt att ni kom förbi Gun-Britt och Gudrun!
 
Fick ny energi och röjde bort lite prylar, skrev ett avtal och ett par fakturor, åkte iväg med sorterade sopor och har också gjort lite förändringar i mitt sparande. Oskar är väldigt intresserad av placeringar och kom med synpunkter när han var hemma. Han tycker kanske att vi inte tänker så bra - och det gör vi nog inte heller... Haha!
 
Sjukläget för dagen är annars bra. Åtminstone för mig. Maken fortsätter sitt snörvlande och hostar rätt ordentligt. Hoppas verkligen att jag klarar mig undan det. När det gäller "gamlern" så är svärmor inlagd då hon fick sådana magsmärtor efter sin förkylning. Hon är kvar men mår bättre så vi hoppas det går över! Mamma är dock på benen och imorrn bitti ska jag följa henne till tandläkaren igen. Jag håller på att bli stamkund på Folktandvården på Anderstorp...
 

Ikväll har jag förlustat mig på teatern tillsammans med spjuvern Mattias Kågström då Micke Lindgren spelade "Jompa och Jag" som jag fick äran att bearbeta och regissera i våras.

Har inte sett den sedan premiären och nu var det helt annat drag under galoscherna! Micke är så bra! Han var också väldigt bra i våras - men nu är han lysande! Föreställningen om gamla revykollegan Jompa blandas med självupplevda händelser och det blir bara så fint! 
 
Mickes egen sång skrev han som 17-åring. Den håller lika bra idag och blir så känslosam. "Vi måste våga visa vem vi är..."
 
Skrattsalvorna avlöste varandra i det festligt fullsatta teatercaféet! Snyggt jobbat Micke!  Jag var i och för sig aldrig rädd... 
 
Nu har Kepler kommit ut med en ny bok så det kan hända att jag kravlar mig i säng tidigt för att läsa (ett par timmar...). Sjukt spännande! 
 
Tack för idag alla fina och glada!
 
 
 
 

Vinklar...

Samma sak kan uppfattas olika beroende på vem som tolkar informationen. Lika olika som alla vi människor är - lika varierande är också våra tolkningar av samma fråga. Det slår mig ofta och jag påminns ständigt om vikten av att vara tydlig och även av att kvittera information. Ingen är ju tankeläsare.

Som tur är får jag träna och utvecklas hela livet - men jag inser också att många människor inte alls rekflekterar över detta. De lever ju i förvissning om att de alltid har rätt... Haha! Kommunikation är nog bland det svåraste som finns.
 
Rent bildmässigt är olika vinklar väldigt avgörande för slutresultatet. Jag kan ibland tycka att jag har en idé om en kul bild - men när jag sedan får se den ur en annan vinkel skrattar jag nästan ihjäl mig. Som den här i Berlin:
 

Jag fotograferade Urban vid Förintelsemonumentet och tyckte det var kul att bara kepsen stack upp. Man kan nästan tro att det är hans företag som anlagt hela monumentet... Ja, det var tills jag idag såg makens bild av samma sak:

Hahaha! Här kan man tydligt se att min bild var en aning arrangerad. Men modellen gjorde sitt bästa!

Ulf tog också en gruppbild vid samma monument. Lite mer spridda skurar när det gäller fokus... Haha!

Nåja, nu är resan över och vardagen är definitivt här. Vi röjer garderober här hemma och ser fram emot bättre ordning. Har varit lite trött - och maken har tagit över min förkylning så vi skyndar långsamt. Men det är väldigt uppfriskande att rensa bort! Går det som det ska så gör vi även en renovering av Emilias gamla rum och det är högst nödvändgt.
 
Nödvändigt var det också att gå till tandläkaren igår. Min trotjänare har slutat och efter nästan 40 år har jag fått byta. Gick över förväntan bra och hon blev lika nöjd över mitt tandpetarberoende... Haha! Ja, de verkar fungera som de ska.

Sedan blev det pappersarbete för hela slanten tills lillebror kom och åt middag och pratade bort en stund. Jag fick ny energi och satt sedan till midnatt innan jag fått ordning på allt. Förmodligen var jag för uppskruvad eftersom jag inte kunde somna förrän vid 03... Och så vaknade jag 06... Aaaahhhhggghh...

Det har därför varit en riktig "bakisdag" utan ork. Tog dock en power nap till lunch och det hjälpte. Jag kanske bytte synvinkel? Ibland måste man tydligen ligga ner för att kunna stå upp. Nu är det i alla fall kväll och jag är ohyggligt pigg...
 
 
 

Nu är det höst...

Ingen fönstertorkning eller städning idag, bara en definitiv "höstning" av husbilen! Körde upp den till Piteå där jag fått plats i ett nybyggt garage som var kanonfint! Nu står den också så till att vi kan vi hämta ut den när vi vill. Vem vet, det kanske blir en tidig vår? Blir den sen kan man ju alltid styra söderut... Haha!
 
Det vimlade också av kärvänliga "vakthundar" på gården. Har aldrig träffat så sällskapsjuka hönor. Tror att Knasen kommer att trivas där i vinter! 
 
Sedan jag kom hem har jag varit lite trött men handlat mat, plockat lite och slappat mycket - tror att jag fortsätter med det. Ser fram emot en ny svensk serie som börjar ikväll; "Midnattssol". Den har spelats in i Kiruna och kan bli ett spännande söndagsnöje.
 
Ses imorrn!
 
 
 
 
 

Tillbaka i selen!

Jag är definitivt på fötter igen. Känner mig t o m riktigt pigg och energisk! Ja, åtminstone så här på eftermiddagen... Haha! Värmde ju upp lite i torsdags med några vändor till soptippen och igår fyllde jag dagen med roliga möten!

Började med att besikta bilen och fick än en gång rent protokoll! Jag är så nöjd med dig min vän. Kanske måste sluta kalla dig Azhole... Haha!
 

Sedan iväg på Västerbottensteatern för en frejdig sopplunch. Mia tog emot och såg otroligt pigg och fräsch ut!


Det gjorde även Åsa som kom ner från Piteå för att gå på teater med mig. Så roligt att ses. Det blir inte så ofta nu men är ju alltid bäst! Och vi var spända av förväntan.


Vi skulle se "Under (är jag) bar" med Mia Westin (bilden) och Charlotte Lindmark. En föreställning som riktade strålkastarljuset på något så ovanligt som vaginan! Ovanligt, men den blev friskt analyserad av de här två starka tjejerna!


Och här har ni Charlotte!

De inledde med att gå runt i publiken och fråga vad vi brukar kalla vaginan och kärt barn har många namn. Det kom en uppsjö av förslag. I pryda sammanhang skulle den kanske kunna kallas Jesus? Alla har hört talas om den men ingen har sett den... Haha!

Om ni tror att det bara var gapskratt och humor under bältet så tar ni fel. Det blev djupa analyser, skämt (givetvis!), kopplingar mellan dagens skönhetsoperationer och könsstympning (starkt!), genomgång av dess olika delar, diskussioner om jämställdhet och massor med överraskningar och roliga figurer - eller roliga vaginor, kanske jag ska säga.
 

Här har ni t ex en politikervagina som egentligen inte ville stå i fokus då hon också hade en sämre vecka... En rödstrumpa?

Roligast var Charlottes "vett och etikett"-Edna som hade mycket åsikter och var rätt pryd. Här har hon fått sällskap av sin bästa kamrat! Tack för showen tjejer! Riktigt uppfriskande!
 
Sedan avslutade jag fredagen med ett möte tillsammans med Micke Rehnberg (inte hockeyspelaren) som föreläser om arbetsmiljö och som, tro det eller ej, vill göra ett samarbete! Det känns otroligt roligt och blir en ny väg att vandra. Vi får se vart det landar men det ska bli kul!

Idag var jag energisk igen. Kom mig igång rätt snabbt och satte igång med fönstertorkning. Nu är det betydligt ljusare här inne... Haha! Det tar lite tid men är så skönt när det är klart. Har tagit framsidan och en del av baksidan men så tog strömmen i (både mig och) Kärchern slut så jag kunde åka och handla.


Belönade också mig med en nybunden bukett! 

Köpte en ny badrumsmatta och tog även fram ett tyg jag hittade när jag städade i linneskåpet så nu har jag sytt en ny gardin till badrummet! 
 
Känns inte som om det blir så mycket mer idag. Har lagat en gryta med fläskfilé och kantareller och det är dags att hugga in! Tjolahopp!
 
 
 
 
 

Goood dag!

Jag är tillbaka! Lite ont i halsen i morse men jag sa till mig själv att "nu får det vara nog" - och tydligen lyssnade jag! Händer ju inte varje dag... Haha!
 
All ny energi har jag använt på rätt praktiska sätt och gjort flera röjarrundor med avslutning på soptippen. Emilia rensade en del i sitt rum när hon var hemma så därför har jag både slängt och skänkt bort saker hon inte vill spara till återvinning. Så skönt!
 

Inga långa köer på favoritstället...


Några hade kanske mer högtflygande planer...  

Har också rensat husgeråd, linneskåp, gardiner, dukar e t c eftersom syrrans svägerska ska flytta och behöver massor med prylar. Själv kände jag mig rik som fick ge bort! Hittade också saker som inte använts sedan vi flyttade till huset för 29 år sedan... Kommer knappast att plocka fram dem nu.

Dagens goda gärning var att panta alla burkar och sedan skänka bort kvittot till en av de tiggare jag träffar på så ofta. Hon blev väldigt glad och tittade flera gånger på kvittot... Jag dricker ju en del mineralvatten på burk så det blev en slant. Kändes bra det också!

Avslutade med att åka tll syrran med alla prylar och på vägen fick jag också hämta en goding på Fritids:


My! Så härligt att få överraska dig på skolan med kramar och skjuts! 

Hann sedan sitta med barnen i soffan och även mysa en hel del med lillebror Max...

Efter övertalning stannade jag också på middag. När gullungarna klagar på att jag aldrig har tid inser jag att jag ännu mer måste vara här och nu. Det var väl självklart att jag kunde ta mig tid att stanna och kramas och äta en fantastisk kycklinggryta som Malin snodde ihop. Tusen Tack!
 
Nu har dammsugaren åkt runt en sväng och jag har tittat över planeringen för morgondagen. Hade tänkt köra upp Knasen till Piteå för vinterförvaring - men inser att jag också bokat besiktningstid för min vanliga bil... Blir en dag i stan och en rolig lunch tillsammans med Åsa som kommer för att följa mig på teatersoppa! Vi ska se Mia Westin och Charlotte Lindmark i "Under (är jag) bar". Spännande!
 
Först så går det upp...

Igår hade jag ju en toppnotering där jag t o m presterade på scenen. Kändes kanon! Idag vaknar jag efter att ha sovit 10(!) timmar och känner mig sjukare än nånsin... Grrr... Jag har varken tid eller lust att ligga lågt på det här oplanerade viset!


Om jag var klar och tydlig igår så känner jag mig mer suddig idag...
 
Men det har ändå blivit några timmars pappersarbete vid datorn och en sväng på affären. Lite varm soppa till middag och äppelpaj till dessert kanske gör oss kärn-friska... Haha!

Förirrade mig (man får göra det ibland) på en shoppingsida på nätet där det tydligen var SALE. Hittade inget jag ville ha - men flera saker jag absolut inte kunde tänka mig. Hur tror ni att jag skulle se ut i ett linne från ett märke som heter "Missguided"?

Haha! Hon måste ju ha vänt det bakfram? Var har hon brösten? Ja, jag vet i alla fall var mina skulle vara...
 
På något sätt är det ändå skönt att stänga ner en sida och känna sig nöjd över att INTE ha shoppat! Ibland kan en nedgång också vara en uppgång. Och imorrn ska jag jädrar anamma vara frisk!
 
 
 
 

Goa' människor och go' mat!

Det har varit så roligt att samla familjen den här helgen och jag har njutit varje minut! Ja, åtminstone de minuter jag inte ägnat åt att snyta mig... Jepp, ni läste rätt. Helvetesförkylningen är nu inne på vecka fyra och har ännu inte släppt greppet. Nu börjar dessutom maken klaga på ont i halsen... Kanske ska vi bara turas om nu?
 
Tur då att barnen piggat upp oss båda två! Det är mycket bättre med mig men jag är fortfarande så trött - och det är jag nästan mest trött på. Under helgen har jag dock förberett dagens uppdrag och försökt känna mig peppad inför en ny föreläsning. Har fått extra mycket energi av alla underbara människor som dykt upp här hemma!
 

Söndag kväll kom flera av Emilias kompisar och deras gullungar! Underbart! Här har ni Sara med nykomlingen Max!


Vilka godingar!


Max är fyra månader och Sara har även en alldeles underbar dotter:


Ella! Värsta charmtrollet!


Hon höll hov och hade verkligen inget emot att visa upp sina olika sidor. Arg...


Glad!


Förmanande.... Här säger hon "Luuuuuuugn..." som mamma brukar säga.


Max lystrade direkt! En vecka efter att Max föddes utökades kompisgänget med ännu ett underverk:


Alice!


En glad liten prinsessa!


Alice är Amanda och Fredriks dotter och det måste ju vara hur kul som helst att få barn så här nära varandra.


Och till slut kunde båda två slita blicken från Alice så att jag fick en front på hela familjen! Sötingar!

Ja, nu tycker ni kanske att jag redan har presenterat hela gänget men eftersom jag är oerhört förtjust i barn så tar jag det en gång till... Haha!


Ella!
 

Alice!


Max - och Emilia!


Tusen tack för att ni kom och hälsade på så att "gamlern" också fick träffa alla barnen! Man får en del bonusbesök när barnen är hemma och den här helgen har vi haft god utdelning som också fick ha Johan hos oss på middag!

Igår jobbade jag men tog paus och åkte med mamma till tandläkaren och till affären för att handla lite mat. Hon har blivit mer glömsk och hittar inte så bra. Känns skönt att hon inte behöver åka själv. Sedan laddade vi för en sista kväll med Emilia och middag på Stadskällaren. En höjdare!
 

Underbart ställe och en så mysig miljö!


Maken kikade i hyllorna - men jag hade visst bara ögon för Emilia...


Finaste flickan! Så härligt att få ha dig och Oskar hemma i helgen! Ni är det bästa som hänt oss!


Vi njöt av en härlig kväll, tog ett glas och åt massor med goda smårätter!


Rotselleri med fetaost!


Kantareller på bruschetta!


Havskatt och broccoli!


Fröjalax med syrliga tillbehör!


Älgentrecôte med madeirasås... Mmm... Det här var bland det godaste jag ätit! Kantareller igen, knaperstekt rökt fläsk och rönnbärsgelé gjorde rätten fullkomlig!


Sedan dök Pär in efter ett möte och vi hann äta lite tillsammans. Kul!


Desserterna med äpple (den här) och med blåbär och lakrits var ljuvliga!


Härligt surr avslutade kvällen och vi hann med att ge Mie en stor kram då hon faktiskt också var på jobbet! Emilia var imponerad över ert fina ställe och det är vi också! Det bästa som hänt Skellefteå!

Idag var det så dags för mig att ta tag i en ny aktivitet! Jag har skrivit ett föredrag utifrån Hållbart företagande där jag använt mig av egna erfarenheter när det gäller stressrelaterad ohälsa och idag var det premiär. Inte lika spännande som en ny föreställning men det kändes otroligt bra och en ledarskapskonsult följde sedan upp med frågor efteråt. Genomtänkt! 

Känns bra att alla var på hugget och VD:n verkade nöjd!


Hemma igen! Glad över att kunna dela med mig av erfarenheter och förebyggande åtgärder och tacksam över att ha världens roligaste jobb!

Nu vilar vi några timmar och sedan ska jag dra upp riktlinjerna för resten av hösten - och våren! Tack alla godingar som förgyller mitt liv!
 
 
 
 

Familjen...

Igår kväll anlände båda barnen sedan Emilia landat i Luleå och därför kunde åka med Oskar till Skellefteå! Såååå roligt! Det blev därför en väldigt mysig fredagkväll med kramar, prat och äppelpaj. Jag tog ocså fram symaskinen och lagade diverse trasiga jeansfickor som grabbarna av någon anledning lyckas få. Det kan tyckas orättvist att jag satt och jobbade men att få sitta tillsammans med familjen och prata och skratta gör mig så harmonisk att jag kan pyssla med vad som helst. Och det som är gjort är gjort!
 
Alla bloggläsare måste vara glada över att slippa läsa om min förkylning... Haha! Den är klart på bättringsvägen och efter en lång sovmorgon blev jag så sugen på att laga mat! Grabbarna åkte till farfars i Lövånger, Emilia åkte iväg till sina tjejkompisar för att hinna träffa alla bebisar som anlänt sedan hon var hemma sist.
 
Själv greppade jag det fina nötköttet "wagyu" som jag köpte på Stadskällaren. Fick ju tips om att tänka asiatiskt så det fick bli en japaninspirerad meny där Oskar hjälpte till att laga mat när han kom hem. Mysigt!
 

Marinerade och halstrade pilgrimsmusslor.


Varma grönsaker med glasnudlar och lite nötter.


Yakiniku som jag gjorde på lamm.


Och wagyun blev en semiråbiff.

Jag stekte köttet lite snabbt och skar upp det i små tärningar, blandade råa och stekta med en dressing på teriyakisås, citrus, chili och en massa annat. Köttet var bara heeeeeelt sanslöst gott och den här varianten funkade bra! Tyvärr hade jag inga örter hemma så uppläggningen är lite spartansk - men vi orkade inte åka och handla...


Hade ju fina gäster idag! Givetvis maken men också Oskar, Emilia och barnens kusin Johan!
 

Eller är det Petter Stordalen, Johan och Emilia? Oskar är en kvick humorist... 


Bara att hugga in. Riktigt gott - och framför allt väldigt trevligt!


Jag fick t o m en ny alkoholfri ale som smakade bra!

Kul att du kom Johan och roligt att höra dig berätta mer om utbildningen "No Plan B" som jag tycker är en fantastisk satsning av Petter Mikaelsson! Känns faktiskt som om han gör så mycket för ett ökat entreprenörskap i Skellefteå att Näringslivskontoret borde kunna läggas ned...
 
Nåja, nu har vi ätit kaffe och tårta och jag känner att det inte behöver hända så mycket mer. Lite sömn på det här så får vi se vad vi hittar på imorrn!
 
 
 
 

Times they're changing...

Jag älskar musik. Den väcker alltid känslor. Ibland är det melodin som griper tag i en och ibland är det texten som går rakt in i hjärtat.

Igår gjorde den mig både ledsen och glad. Ledsen över att se att Skellefteå förlorat en stor musiker och en fin människa när Magnus Löfstedt hastigt gått bort... Visst borde vi ha hittat ett botemedel för cancer nu? Orättvist och oändligt sorgligt! Tänder ett ljus för dig och tänker på alla som förlorat en älskad familjemedlem och nära vän.
 
Han skrev också dikter som jag verkligen gillade. Lånar en idag: 
 
"Hur är det med dig?
Tack, bra, för att vara så dåligt.
Eller, ganska dåligt, för att vara så bra.
Och ja, jag vet, det kan låta både ihåligt och förfärligt.
Men hellre det, än ett osant och oärligt svar på tal."
 
---
 
 
Svårt att bli glad efter en sådan inledning men jag måste få säga att jag gillar att Nobelpriset i litteratur går till Bob Dylan! Han är också en ordens man:
 


Så sant.
 
Nu bubblar det i stugorna av "Yezzz!" eller "Vad i helvete?" - men så är det ju alltid med litteraturpriset. Att det väcker reaktioner är väl nästan det viktigaste? Då är det ju i alla fall någon som bryr sig?
 
Jag gillar Dylan. Kan inte mest, vet inte bäst - men jag gillar honom och blev väldigt glad! Grattis! Det är gott att se att människor får priser medan de ännu är i livet.
 
Nej, back to reality! Lånar några Villfarelser som hjälp på traven:
 
Men nog fan öppnar jag...
 
Annars är jag väl på bättringsvägen. Om jag vore riktigt osmaklig skulle jag skriva om mängden tjockt gulgrönt snor som lämnat min näsa - men nu är jag ju lite mer korrekt så jag säger bara att hjärnan förmodligen är tom nu... Men det går åt rätt håll. "Ondschka ska ut" som Peter Fjällström brukar säga.
 
Har jobbat på bra ett par dagar trots snuvan och igår slog jag bottenrekord med 426 steg på räknaren... Har jag nånsin suttit så stilla en dag? Men jag har skrivit klart mitt föredrag på ca 90 minuter och gjort bildspel så att jag är klar inför tisdagens uppdrag. 
 

Känns bra att kunna använda mina erfarenheter till att prata om hållbar social arbetsmiljö och vikten av att tänka efter före... Kan med fördel komma ut till andra företag - bara förkylningen ger med sig... Haha!
 
Det rullar på. När man stänger en dörr öppnas en annan. Hoppas att jag själv gillar föreläsandet. Vore kul att fortsätta stå på scenen - fast på ett annat sätt. Tackar Micke Rehnberg (nej, inte hockeyspelaren) för att du valde att plocka in mig som samarbetspartner! Jag ska göra mitt bästa!

Nu blir det till att förbereda lite mat och rulla tummarna till kvällen då både Oskar och Emilia kommer hem! Sååååååå roligt! Återkommer när jag har tid... Haha!
 
 
 
 
 

Berlin - del 8

Söndag kväll hade vi bokat biljetter till Blue Man Group som kommer från Berlin men också turnerar i hela världen. De har ju setts i Melodifestivalens pauser och är både slagverkare, komiker och duktiga mimare. 


De spelade på Blue Max Theatre som jag nästan trodde var deras egen men den tllhör Stage Entertainment som arrangerar alla gästspel.


Vi hade ju också med oss vår egen trio av fina blå män...


Bra platser på rad sju innebar också att man fick se hela föreställningen i regnponcho... Vad månde komma?


Och vi fick också glädjen att bjuda med oss Ingrid Carlsson som ju bor i Berlin sedan tre år tillbaka! Så roligt att ses! Och kvällen till ära hade jag naturligtvis mina blå glasögon...


Helt galen show som avslutades med jätteballonger och toalettpapper som flög över hela salongen!  De blå grabbarna hade under 90 minuter trummat i färgbad, kastat gelé, spelat på rör (som Cay Nyqvists stämda limträbalkar!) svalt marshmallows och även plockat upp en liten underbar tant på scenen. Hon fick spela med och var så där lågmält humoristisk. Lysande!


Projicerade bilder, inspelade röster och inte ett ljud från skådespelarna. Jag gillade det skarpt och skrattade gott (och högt!:).


Efter föreställningen gick vi snett över gatan för att ta en bit mat. Och så här kul såg min pilsner ut; Hacker-Pschorr... Man måste nog vara nykter för att uttala namnet. Haha!


Och här vinkar fina Ingrid till alla vänner och bekanta! Vi fick en väldigt trevlig kväll tillsammans där hon också kunde ge oss svaren på många av våra frågor om muren, öst och väst, skuldbördan efter andra världskriget mm - och framför allt berätta mer om vad Berlinborna tycker och hur de har reagerat. 

En natts sömn till och sedan var det bara att packa ihop sig på måndag morgon och åka ut till flyget. Det visade sig vara lättare sagt än gjort... Nej, inte att ta sig dit, men därifrån... Vi blev försenade nästan tre timmar vilket betydde att vi också blev ombokade hela vägen från Köpenhamn och Stockholm. 

Och när vi väntade som bäst började solen skina som mest... Ganska typiskt när man vänder hemåt - men vi är ändå otroligt nöjda med dagarna i den tyska huvudstaden! Nu återstår bara att komma på var vi ska åka nästa gång? Att resa är ju som att fylla en bok med sidor och jag vill ha många blad i min...
 
Det gäller att ta vara på livet - det är ju bara här och nu! Tack för att ni orkade hänga med på resan. Nu ska jag fortsätta mitt tillfrisknande och skriva färdigt en föreläsning jag ska hålla på tisdag samt ta emot finaste barnen som kommer hem i helgen! De har ju en alldeles egen bok i mitt hjärta... <3
 
 
 
 

Berlin - del 7

Det blev massor med inlägg från Berlin - men så var det också gott om utbud och upplevelser! Dessutom är det det enda jag åstadkommit sedan vi kom hem... Haha! Ja, igår låg jag hela dagen och idag har jag lyckats handla mat men blev helt genomsvettig. 
 
Snoret har också ändrat färg och konsistens... Men ni kanske inte vill ha mer upplysningar än så? Haha! Då lägger vi ned förkylningen helt tror jag. Sov i alla fall ganska bra i natt så det börjar nog ge sig.

Söndag i Berlin är stor loppisdag och eftersom alla andra affärer var stängda (det är egentligen otroligt vilka öppettider vi har i Sverige!) så tog vi en tur till Mauerparken.


Här fanns allt! Men vädret var inte det bästa och vi var ute ganska tidigt. Därav den minimala trängseln...


Skåpet var fint men blir nog knepigt att ta som handbagage så det fick vara.


Hittade dock en handväska som var riktigt skarp i kanterna... Haha! Blev dock inget köp - den kändes lite unkig.


Här kunde man ha klippt till med nya "klackiskor"... 


Men den här mannen (som hade allt sitt bråte i plastsäckar och själv stod och drack öl) kanske inte skulle räkna med någon stor kommers... Det låg också en lite sötaktig doft över området. Rökelse? Kanske ett sätt att dölja andra dofter?


Nej, något schönwetter var det inte och vi var glada över regnrockarna. Det här stället är ett café och grillbar men man blir inte sugen på att sitta ute en sådan här dag.

En del prylar ville man heller inte ta med hem... Därför traskade vi hemåt och kikade på omgivningarna.
 

Såg en stork!


Såg också massor med gråsparvar(?) som formligen tagit över en uteservering!


Man blir inte direkt sugen på att dela bord med det här gänget...


Man påminns om muren var man än går. Utanför en del hus finns också plaketter med namn på judiska familjer som deporterats eller skjutits... Berlin lämnar ingen oberörd!

Fina ljusmoduler - men affärerna var ju tyvärr stängda.


En av butikerna såg ut att ägna sig åt julfirande hela året. Det fanns baaaaaara julsaker...

Det blev ett litet café med klassisk musikanläggning, gott kaffe och en pain au chocolat... 


Tillbaka på Alexanderplatz passade jag på att ta ett par bilder av Die Weltzeituhr (Världstidsuret) - en stor klocka som visar tiden i andra länder.
 
Klockan invigdes 1969 då Alexanderplatz renoverades. Den var mindre än jag trott men har sedan den byggdes varit en av Berlins mest populära mötesplatser. Typ "Vi ses vid klockan..."
 
Söndag eftermiddag var jag tvungen att vika ner mig och sova ett tag för att orka med kvällen. Jag har varit otroligt tät men vi har gjort så mycket att jag nästan glömt bort att vara sjuk... Haha!
 
Söndag kväll var det ju dags för nästa show! Det rör på sig i Berlin...
 
 
 
 
 

Berlin - del 6

På väg hem från middagen i Fernsethurm passerade vi en Biergarten där stämningen var hög. Självklart måste vi avsluta kvällen med lite Oktoberfest - en klassisk ölfestival som har traditioner sedan 1810!


Ja, det var full fart på män och kvinnor i Lederhosen och de typiska klänningarna "Dirndl". Man kanske kan tycka att den här utklädningen ser lite töntig ut men när många har samma typ av kostym blev det betydligt mindre coolt att komma i vanliga kläder.
 

Cool snubbe i Lederhosen och rutigt.
 

Glada och roliga vänner! Den här gången slipper jag betala gage till Urban då sejdeln kom i vägen... Haha! Ni kanske tycker jag är hård med honom men vi har gått i samma klass och känt varandra i snart 50 år. Jargongen är rå men hjärtlig!


Ett par besökare som kanske är lite "på örat"?


Det dansades och sjöngs med överallt och när bandet övergick till engelska texter kunde vi också vara med! Sweet Caroline...


Woh, oh, oh... Bara party animals och ingen såg ut att vara överförfriskad. Dessutom troppade folk av efter midnatt så det verkar vara intensiva fester - men inte så sena. Kul var det i alla fall!

Härlig lördagkväll i Europas New York! Eller ska jag kanske säga München?
 
 
 
 

Berlin - del 5

Lördag kväll var det så dags att titta lite närmare på det 368 m höga TV-tornet på Alexanderplatz. Fernsehturm stod klart 1969 och var alltså placerat i Öst-Berlin. Åtta år efter murens tillkomst gav det Östtyskarna möjlighet att kika på vad som hände på västsidan - en plats de inte fick besöka. Det blev också en symbol för Östberlins exitens, väl synlig för alla i Västberlin.

Vi var lite skeptiska till besöket. Biljetterna till restaurangen kostade 244:- och var ju egentligen bara en bordsbokning och entré. Lite dyrt kan man tycka och kanske en typisk turistfälla men vi ville sitta på bästa platserna om vi ändå skulle ägna tornet en kväll. Och det var det värt!

Det gäller också att komma i tid då köerna till insläppet kan vara långa och alla ska åka i hissar som bara tar ca 10 personer. Sedan följde en noggrann säkerhetskontroll och det tog också tid. Vi gjorde dock allt rätt och åkte i racerfart upp till 203 meter där baren och utsiktsplatser finns.


Ganska häftigt att se Berlin "von oben"!


Hej och tack för fina dagar! Ja, en lite blygsam selfie fick det allt bli.


Härliga vyer! De varierar lite då en innercirkel också snurrar - ett varv i timmen. 


På den här gatan bodde vi, snett mitt emot Berliner Zeitung.

Hotellet, H2 på Alexanderplatz, var alldeles utmärkt! Rent och fräscht och ganska nybyggt med en restaurangdel med kiosk och enklare rätter - öppen dygnets alla timmar. Centralt beläget, bra personal, fin service och 1000:-/natt för ett dubbelrum. Rekommenderas!

Efter en stunds fotograferande var det dags att gå en trappa upp till restaurangen (på 207 meters höjd) och vårt bord. Det finns en väldigt bra organisation och med tanke på att 1, 2 miljoner människor besökter tornet varje år är det nödvändigt.


Ulf lekte med servetterna...


Pac-Man?


Han är kung va? Haha!


Anders och Carina - fina reskamrater! Det är nog det viktigaste när man åker iväg och vi har haft det kanonbra! Synd bara att Per-Erik och Marika fick sorg i familjen och inte kunde åka med. Men det ska vi ta igen framöver!


Urban var dock lite missnöjd med gaget för tidigare fotograferingar och valde att inte ställa upp på bild... Haha! Sambon Helena, vars 50-årsdag var anlendningen till resan, satt bredvid mig och vi kom av någon ljusskygg anledning inte med på bild den här kvällen. Men vi glänste i alla fall!

Det blev en trerätters till det facila priset 42 €. Dryck tillkom givetvis men det var ingen hemmansaffär att sitta där uppe en hel kväll. En aning åksjukekänsla till att börja med då partiet man sitter på är en roterande ring. Men det gav med sig. Lägg dock inte ifrån er saker i fönstersmygen! Den roterar inte... 


Bakad getost med pistagenötter och rödvinskokta grönsaker med lite glöggkryddor. Funkade fint! Extra plus fick de också för den alkoholfria drinken med bl a tranbärsjuice!


Lamm med polenta till varmrätt för min del. Lite för välstekt men absolut helt OK!


Maken åt gös och tallriken toppades av det här fina paketet - en citron som kunde pressas utan att man själv blev kladdig. 


Desserten var fantastiskt god med hallonkaka och passionssorbet... 

En fantastisk kväll och väl nere på marken kändes det overkligt att vi nyss satt i den övre fönsterringen och kikade ned. Det här var klart värt pengarna och vi var jättenöjda!
 
Som ni förstår hann vi med en hel del under vår långweekend. Därför blir också rapporterna uppdelade så att ni orkar läsa. Eller så vill jag suga lite på karamellerna...


 
 

Berlin - del 4

Lördag morgon och ännu en stadig hotellfrukost som avslutades med lite nutella på en sockerkaka... Vad gör man inte när croissanterna saknas?

Vi hade köpt 3-dagars biljett till Hop on-bussarnas båda linjer (350:- var prisvärt med tanke på hur mycket vi åkte) och kunde därför använda linjen för att ta oss ut på en shoppingtur. Det finns en hel del här och man kan omöjligt avverka allt. Vill man shoppa designermärken håller man sig till Kurfürstendamm och mer shopping finns vid Potzdamer platz. Ett besök på jättevaruhuset KaDeWe är ett måste så vi tog sikte på det.


Här åkte vi över den nya bron (Kronprinsens?) som binder ihop staden och därför också symboliserar det mer öppna klimatet.


Huset längst fram såg ut som en Alien...


Och här passerade vi en större "Snäckan-scen" som får den på Nordanå att verka mikroskopisk.
 

Siegessäule (Segerkolonn) uppfördes 1864 som ett monument över Preussens seger i kriget mot Danmark. Viktoriastatyn längst upp tillkom några år senare och man kan faktiskt gå i en spiraltrappa ända upp för att se på utsikten.

Från början stod den här kolonnen framför Riksdagshuset men när Albert Speer skulle skapa den nya rikshuvudstaden Germania i början av 30-talet så flyttade man den till Tiergarten och den plats där den står idag - som rondellsmycke på Strasse des 17. juni. 

Här delade vi på oss och grabbarna tog en taxi till en bilutställning. Vi valde att promenera genom Tiergarten ner till KaDeWe och hann också förirra oss in på Cos för ett par lyckade köp. Jag gillar ju att promenera och vi har nog avverkat en mil varje dag.


Typ!
 

Här var vi framme vid KaDeWe (Kaufhaus Des Westens) som är ett av världens största varuhus - på snygg andraplats efter Harrods i London. Här finns ALLT och ingenting är särskilt billigt. Men nu kan man ju hitta saker ändå och jag gjorde mitt bästa köp den här lördagen! 

Vi åt en exklusiv buffélunch längst upp och det blev resans dyraste måltid. Ja, desserterna var också enorma! Det är annars rätt billigt att äta och dricka i Berlin och vi tyckte alltsom oftast att vi fick mycket för pengarna. En middagsrätt låg ofta på 80:- och det får man inte säga om. Sedan beror ju priset också på vad man dricker till...


Maken tog plats på torget och undrade var festen var?

Jodå, det är bara att titta upp! Här hade vi kollat in ett par som hoppade Bungy-jump från Park Inn-hotellet. Tyvärr hann vi inte plåta men Ulf har nu en egen Alexanderplatz... 

Hem för att dressa om och fira segern över shoppingen innan vi skulle ta en höjdarmiddag! En del saker kan man tänka är turistfällor men jag kan rekommendera en sittning uppe i TV-tornet. Det var verkligen värt pengarna!
 
Återkommer... Måste vila mig i form!
 
 
 
 

Berlin - del 3

Innan vi åkte till Berlin hade vi ett gemensamt planeringsmöte där alla fick säga vad de helst ville se. Vi gjorde också upp en plan med fördelning av aktiviter under dagarna. Det kanske låter fyrkantigt men blev i alla fall jättebra då utbudet är stort och dagarna få. Man vill ju få ut så mycket som möjligt!


Fredag kväll hade vi biljetter till "The One" på Friedrichstadtpalast som ju är en jättesalong med plats för 1900 personer. Förstår också att det behövs för intäkternas skull då ett 100-tal dansare och sångare gjorde stor show på scenen. Dansarna var för övrigt magiskt bra!


Vissa anslöt redan i foajén till Glamour Girls! Tyvärr ville den här personen inte vara med på bild... Haha!


Ganska tom scen med hängande scenografidelar som användes för projiceringar. Totalt fotoförbud fram till applådtacket gjorde att jag lugnt kunde sitta och uppleva.

The One handlar om en ung mans försök att hitta den rätta. Han söker överallt och miljön förändras med belysning, bilder och dansare i helt fantastiska kostymer signerade Jean Paul Gaultier! Själva storyn är kanske inte så mycket att hänga i julgranen men kostymerna är heeeeeelt otroliga och dansarna som sagt så proffsiga och på pricken korrekta. Imponerande!


I pausen blev det öl och pretzels - eller brezel som man säger här i Berlin. Kul att det också finns "Alkoholfrei" öl som alternativ överallt! Även i ölstugorna där festandet är mer påtagligt. Ganska mastiga bakverk det här. Smakar salta pinnar och en halv räcker gott som tilltugg.


Så närmade vi oss slutet. Den enorma scenen har delats, flyttats om, täckts med vatten, och förändrats under hela föreställningen. Takhöjden måste ha varit minst 20 meter och därifrån kom det ner nycirkusartister i gungor, tyger, scenografidelar mm. Det var "extra allt" av allting och otroligt imponerande! 


Applådtack där hundratalet medverkande turades om att kliva fram. Kostymerna är bara så sjukt häftiga och kropparna de mest vältränade jag sett på länge.


Här singlade det ner ett par cirkusartister - men det var tjejerna som imponerade mest. Otroligt starka och kontrollerade!


Lack och läder!


Även muren fanns representerad!


Punkig Goth-stil!


Och till slut föll naturligtvis glitter över hela lokalen. Vad trodde ni? Sammanfattningsvis kan man väl säga att showupplevelsen var något utöver det vanliga men att känslorna uteblev. Historien griper aldrig tag i en men det kan man köpa när totalen är så här maffig!


På väg hem fick vi ytterligare skymtar av Ljusfestivalen!


Det ÄR otroligt snyggt och häftigt! I Luleå har de liknande belysning av många hus och det vore så snyggt att göra detsamma i Skellefteå. Tänk hur coolt t ex Åhlénshuset skulle se ut? Jag gillade det skarpt!

Vissa var mer förstärkta i sitt originalskick men alla var superfina!

Nu hade vi avverkat två dagar fulla av upplevelser och fler skulle det bli! Min förkylning har inte varit någon bästa vän men tack vare diverse medikamenter höll jag ut hela tiden. Idag skriver vi tisdag och jag som trodde att jag skulle vara frisk gör en sjukdag hemma i sängen... Dricka och sova blir dagens medicin!
 
 
 
 

Berlin - del 2

Fredag morgon i Berlin och tidig start (för min del, helt normal för övriga...) och vi gav oss iväg på andra delen av bussturen runt stadens sevärdheter!


Centralstationen. Hauptbanhof är pampig och en av de största knutpunkterna i Europa (om jag kom ihåg rätt). Ett antal miljoner är nerplöjda och den stod klar 2006 - ett par veckor före Fotbolls-VM. Det byggs friskt över hela stan...


...och en del ser ut att ha svårt att komma loss.

Vi gjorde vårt första stopp vid Monumentet över Berlinmuren som ju revs 1989 - 28 år efter bygget 1961. Helt otroligt att det ens är möjligt att dela en stad på det här sättet.


Stålrör står uppställda på delar av den sträcka där muren stått.


I trottoaren finns markeringar och minnesmärken av människor som dött under sina flyktförsök från Öst till Väst...


En del av muren.


En annan där stolparna övergår i kvarlämnade delar av originalmuren. Man blir gripen av allvaret.


Spanade in maken genom ett hål i muren? Eller är det han som spanar in mig?


Die Mauer.


Åsså jag då...


Mycket graffiti och en del kärleksfulla upplysningar.


Minnesmärken över de människor som dött. Känns ju helt vansinnigt att man faktiskt fram till 1989 kunde skjuta människor som försökte ta sig över!!


På baksidan fann också plats för ljus och minnesgåvor...


Bakom muren fanns även en kyrkogård...


Och ett av vakttornen stod kvar.


Tvärs över gatan finns numer ett museum.


Här visades bl a bilder av hur det såg ut mellan murarna, Ja, det var egentligen två och mellan dem ett ingenmansland med spikmattor...


Som om inte taggtråden vore nog!


Längst upp i muséet kunde man få en överblick av mellanrummet nere på marken.


Där fanns också utställningar och bilder av människor som flytt eller dödats. Det blir liksom verkligt när man ser alla ansikten och det känns för vansinnigt hemskt att det här har hänt i Europa i modern tid!


Tillbaka på backen igen.


Det här huset på Ackerstrasse har fått ny närmiljö ett antal gånger och muren gick där den rostiga stolpen står.


Längre upp finns ett minneskapell där man också har andaktsstunder för att hedra offren. Det ser lite glest ut men det är bara ytterhöljet.


Inuti fanns en betongcirkel som inrymde andaktsrummet.


Nästa stopp var vid en annan del av muren, East Side Gallery, där man sparat massor med graffiti. Kärlek mitt i minnen av det kalla kriget.


Broderskyssen som Leonid Breshnev gav Erich Honecker när de firade Östtysklands 30-årsjubileum 1979. Det finns också en större målning på muren:

Men där är det Urban som får kyssen... Eler är det ett nackskott?
 

Genom muren kan man se floden Spree.


Märkning på trottoaren.


Och en målad Trabant!


Människor mellan murarna? Ja, det är en fascinerande stad det här. Mörk och grå till att börja med men det finns massor att se och göra även om historien verkligen griper tag i en!

Dag 2 kunde vi i alla fall konstatera att vi gillar stan mer för varje minut. Wunderbar!

Vädret har väl kanske inte varit det bästa - lite kallt och regnigt, men när jag tagit på regnrocken så har det varit uppehåll... Haha! Förkylningen frodas friskt men vi kör hårt i alla fall! 

Återkommer med fler inlägg och miljoner bilder. Det har ju lust att bli så när jag reser. Jag gillar att återuppleva allt igen och igen och då är bloggen perfekt. För mig i alla fall... Synes!
 
 
 
 

Berlin - del 1

Länge sedan sist! Är mitt i en händelserik och spännande vecka där jag mest hunnit uppleva live och inte blogga. Men jag gillar ju att spara på roliga minnen så jag vill ogärna strunta i rapporterna.

I tisdags gjorde jag och Kågis en bra repdag där vi drog igenom föreställningen "Lyckligare nu" för första gången på fem månader. Den har haft ett långt sommaruppehåll men ska ut och röra på sig igen. Kändes riktigt roligt!


Onsdag förmiddag var det dags att åka till Medlefors och spela för ett hundratal människor från Försäkringskassan i hela Västerbotten. Gick riktigt bra och den efterföljande frågestunden blev en bra avrundning med intresserad publik och bra frågor. 

Resten av dagen gick åt till strykning, besök hos mamma, ärenden, packning och fix innan vår tripp till Berlin tidigt på torsdag morgon.


Vaknade vid tretiden och vågade inte somna om. Jag är inte överförtjust i att flyga 06.30 - men det gick vägen!

Efter ett par stopp i Stockholm och Köpenhamn så landade vi i Berlin strax efter lunch. Snabb resa trots byten! Möttes av surväder och en ganska grå stad. Jag har ju besökt den tidigare men det var 1987 då staden firade 750 år. Har ju hänt en del sedan dess!

Vi gick ut hårt direkt med lunch en en första busstur med Hop on - Hop of bussarna. Ett smart och smidigt sätt att ta sig runt för att se så mycket som möjligt. Vi köpte ett tredagarskort och har också använt det till andra trasporter så det blev prisvärt. Det visade sig också vara rätt billigt att åka taxi. Ni får hänga med på en tur:
 

Berliner Dom. Största protestantiska kyrkan.


Museum? Har tyvärr glömt. Det är våndan av att blogga för långt efteråt...


Humboldt Universitetet. Huvudlös staty... Haha!


Nästa stopp Brandenburger Tor. Det är en stadsport som blivit en symbol för Berlin och här är det maken som kollar in informationen. 


Ser bra ut!


Tar selfie...


Vi passerade också Trabant-safarin på väg runt stan. Jo, man kan få åka i karavan och köra själv med guide. 1987 var Östberlin fullt av Trabanter i grått och grått. Nu har de blivit lite upphottade!


Lustgarten. Vädret var så trist att allt såg gråare ut än vanligt. Man tänkte inte direkt på stan som ett europeiskt New York - men det har tagit sig!


Förintelsemonumentet ligger nära Brandenburger Tor och är en installation av Peter Eisenman för att minnas de judar som dog under förföljelsen. 2 711 betongpelare i olika höjder  står uppställda på en 19000 kvadratmeter stor yta. Häftigt - men också en stark upplevelse.


Vi traskade omkring där rätt länge. Fotograferade och tänkte.


Jag är glad att Berlin-borna har ansett minnet av judarna så viktigt. Samtidigt förundras jag över att de visar upp något vars anledningen de verkligen inte kan vara stolta över... Men att de erkänner och inte glömmer bort förföljelsen är ju viktigast!


En selfie var kanske inte så passande... Betongen fällde lite tårar...


Maken plåtade och såg mer tagen ut av stundens allvar.


Men lite roliga bilder kan man ju varva med. Här sticker hela gänget ut! Vi saknade Per-Erik och Marika som tyvärr blev tvungna att avboka då hans mamma hastigt gick bort. Vi saknar och tänker på er!


Här fick man en tydlig bild av en av besökarna... 
 

Ett storslaget minnemärke!


Och här ser ni anledningen till vår resa; Helena som fyllt 50 fick resan i present och hittills har det varit en helt fantastisk och gemensam upplevelse! Här åkte vi vidare med bussen igen.


Riksdagshuset.


Klocktorn i granit som Merzedes Benz skänkt till Berlin på 750-årsdagen.


Slottet Bellevue och den tyska förbundspresidentens huvudresidens. Prydligt!


Vi fortsatte och blev passerade av massor med poliser. Det är gott om sådana här och vissa gator stängs plötsligt av. Kanske lika bra att man inte vet varför?


På väg tillbaka till hotellet fick Helena se en VW från -50. Inte samma ålder, men samma siffra!


Friedrichstadtpalatset! Hit åkte vi på fredagkväll för att se en mastodontshow men det får jag berätta om senare.


Snygg topp!


Och här avslutar jag med en bunker för 2 500 personer som byggdes ovan jord under nazitiden. Den övertogs dock av Sovjet 1945 och användes som fängelse. I folkmun kallas den också för Banan-Bunkern då man förvarade just bananer där under en viss period. Här har en känd reklamman också visat upp sin stora konstsamling.
 
Det blev kväll den första dagen och vi tyckte att vi hunnit massor! Avlslutade med en god och mycket sen middag innan jag stöp i säng. Min förkylning hängde med hemifrån så jag har inte varit i någon stor form. Tät i hela skallen och ganska slut men vi har väldigt roligt och det piggar upp! 

Rappporten fortsätter en annan dag för nu är klockan snart 02 och jag stänger butiken för idag! Auf Wiederzehn!
 
 
 
 
 
 

Fina familjerna!

Det har varit ett par trötta och förkylda arbetsdagar som förgyllts av fina familjemöten! Igår tog vi en paus i jobbet och åkte till Lövånger för att titta in hos svärfars på seniorboendet och sedan äta middag hos makens syster Berith i deras nyligen utbyggda stuga!

Ja, det som tidigare var två stugor i olika nivåer har nu blivit en. En större. Och sååå himla fin!


Här har vi kommit in i köket som blev större, ljusare och mer öppet. 


Och här det tillbyggda vardagsrummet med kamin, högt i tak och fantastiskt ljusinsläpp!


Inredningen är inte klar men jag förstår att de är nöjda med utbyggnaden. De har fått så mycket mer space!


Usikten går heller inte av för hackor!
 

Fina Berith som inte fastnar på bild så ofta.


Här fick hon göra det ordentligt! Så snygg!

Vi blev bjudna på soppa, hembakt bröd och paj till dessert. Så gott och trevligt! Tack! Dessutom kom också barnens kusin Johan och hade med sig en klasskompis från gänget i entreprenörsutbildningen "No Plan B". De jobbar verkligen hårt och har ett spännande år. Kul att ses!


I den nedre stugan vid havet huserar grabbarna. Berith och Krister har ju två var så det är en stor familj som umgås där ute på sommaren. Underbart läge och ny och fin stuga! Snyggt jobbat och försök nu att hinna njuta nästa sommar! Tack för en trevlig kväll!

---

Idag har vi umgåtts med min familj och jag har varvat jobb med att hänga med mamma. Sitter och förbereder föredrag som ska hållas och försöker återuppta min monolog som ska spelas igen fr o m onsdag. Tog paus mitt på dagen för att hämta mamma och åka med henne till tandläkaren.

Hon har kläckt ur sig en och annan slagfärdig oneliner idag. Det blev ett antal röntgenplåtar för att undersöka hennes tänder och hon kommenterade inte helt oväntat; "Värst vad ni tar många bilder. Har ni tänkt jag ska komma i Norran?" Haha! Ibland är hon så rolig!

Sedan följde hon med mig hem då vi senare skulle ha familjemiddag med mina syskon. Tror att hon tyckte att jag var lite tråkig eftersom jag hade  jobb att göra undan och en del telefonsamtal. Jag tyckte själv att jag jobbade bra men hon kontrade med att "Du bara pratar"... Haha! Inte lätt.


Vi fick i alla fall en härlig och högljudd kväll tillsammans när vi firade lillebror som fyller 50 på lördag! Han kommer inte att vara hemma så vi ville passa på att överlämna presenter och umgås. Vi gjorde det enkelt för oss och beställde onlinepizza med utkörning och det funkade helt perfekt.


Det viktigaste var ju att få vara tillsammans!


Han fick presentkort och bidrag till roliga upplevelser och allt föll nog i god jord.


Och vi sjöng! Högt och tydligt... Och överlämnade paket vars papper han kände igen. "Kan det här vara köpt på Jula?"


Mamma kontrade med att det passade bra. "He jer ju snart jula..." Ja, det blev många skratt och hög stämning. Alla berättar historier och den som pratar högst blir till slut också hörd... Haha! Vi ÄR en lite italiensk familj!


Paketöppning är kul och Max ville gärna hjälpa favoriten "Rolle".


Och ut kom lite extra element till stugan. 


Glada miner och en härlig familjekväll avslutades med tårta och kaffe.


Max stod först i kö efter Roland...


My kollade in David Lindgren som körde show på barn-TV. Hon ska självklart också se honom leda Mello!


Jag smet undan för att mysa lite med gullungarna... Det bästa!


De kramas med hela kroppen och My gör gärna grimaser. Kanske blir hon nästa komiker?

Hon blir i så fall den sötaste!!

Tack alla för en kalaskväll! Nu ska jag lägga mig i sängen och plugga text! 
 
 
 
 

Seniordag!

Idag har jag fått äran att jobba tillsammans med Äldreomsorgen, Skellefteå Kommun, då jag varit konferencier på en av deras Seniordagar som de arrangerade på Folkparken. Om jag ska sammanfatta dagarna med både aktiviteter och personal så blir betyget Stor Succé! 
 

Här har vi fått en märklig gul ton (sorry!) men jag vill bara presentera Jeanette Stridsman, Kostchef, och Peter Lundmark, Chef för Måltid Äldreomsorgen! Det här är två positiva krafter som faktiskt fick mig intresserad av att söka jobb på Skellefteå Kommun... Det ni!


Och här har ni nästa postitiva energiknippe; Ewa Larsson som är Verksamhetsutvecklare inom Äldreomsorgen!
 
På det stora hela blev dagarna oerhört lyckade! 500 provsmakningsportioner har serverats till glada och intresserade 65+are som både fått äta och gå runt i montrar där de fick mer information om det stora utbud av aktiviteter som faktiskt finns för alla som blivit daglediga.
 
Man kunde testa syn, hörsel, balans, gå tipsrunda, få veta mer om utbudet av kurser, träning mm. Fantastiskt bra! För det är ju så att man kan vara sitt eget verktyg - äta rätt, träna, förebygga och på det viset hålla sig friskare längre! 

De här dagarna blev också en gemensam manifestation för hela personalgruppen inom äldreomsorgen. Att tillsammans stolt få presentera verksamheten höjer statusen för alla - både externt och internt. Bra jobbat!

Nåja, tillbaka till uppdraget. Jag höll i och höll låda under en Kockduell mellan Värdshuset Nordanågården och Stiftsgården som tävlade genom att laga var sin hösträtt där råvarorna fick kosta max 30:-/person och för att också kunna platsa på den faktiska matsedeln.

Kockarna Johanna och Hannes lagade fantastiska rätter som smakade underbart! Stiftsgården tog hem segern med en skiva karré som serverades med rösti, äppelsås, juliennegrönsaker och tunna stekta äppelskivor från deras egen trädgård. Mmm...

Nordanågården var inte långt efter och hade istället mer nytänk i sin rätt. Kroppkakor fyllda med stekta tärningar av lax, svamp och purjo. Till detta serverades en salsa med bl a hjortron och paprika, västerbottensostsmör och julienne på rödbetor och kålrot. Mmm...

Juryn som fick provsmaka rätterna var sjukt nöjd och man kan nog säga att alla gick hem som segrare. Själv hann jag surra massor och träffa många glada pensionärer och ett och annat barn!


Märta - med efternamnet Stidsman - hängde med mamma på jobbet. Hon pratade nästan lika mycket som mig...


Hon kunde också räkna på engelska...
 

...och le med hela ansiktet! Kul att träffa dig söting!


När jag skulle gå hem stötte jag på Sylvi från Bodbysund som vuxit upp med svärmor Sonja. Hon hälsade så gott och ville att jag skulle spela revy igen... Det är tur att jag och Åsa ska göra en ny humorshow efter nyår!


Och här vid provsmakningen stod ett par av enhetscheferna med ett par exempel på mat som serveras för våra äldre. 


Vackrare än en matlåda va? Ja, tallriken hade stått framme ett tag men jag tycker att det både såg vackert och gott ut!
 
Äldreomsorgens chef Ejja Häman-Aktell tog adjö av besökarna som tryckte på knappar och för att bedöma dagarna och jag kan avslöja att det blev mycket grönt...
 
En bra dag, ett roligt jobbuppdrag och massor med roliga möten. Jag älskar det!
 
 
 
 
 

RSS 2.0