Sommartid!

Så härligt att känna att sommmaren kommer ett steg närmare! Nackdelen med tidsomställningen är bara att jag som gillar sovmorgnar idag fick finna mig i att ha missat hela förmiddagen... haha! Men det köper jag. 
 

Tog en promenad och njöt av solen även om vindarna idag (också) var onödigt friska. Halsduk hade varit på sin plats. 

Hade också ett ärende till postlådan då jag för ett par dagar sedan åkte ned på stan för att fixa mina naglar inför onsdagens TV-sändning (jodå, på Hairstyle använder de munskydd så jag kände mig trygg). Naglarna blev superfina men när jag kom tillbaka till bilen hade jag parkeringsböter! Trots att jag betalat via app! Tur för Polisen att de stängde 15.00... Jag var en aning upprörd. Nu har jag iaf skickat in en överklagan med bildbevis så det borde lösa sig. 

Nu sitter jag i solen och ska förbereda mitt boksnack. Känns som om man gott kan förena nytta med nöje när det ändå är vackert väder. Min lutherska uppfostran ("gör rätt för dig, var aldrig nöjd") gör det svårt att bara sitta och göra ingenting. Men jag kan lura mig själv genom att läsa, spela spel i telefonen, fika, äta lunch, fika igen... ja, ni fattar. Nu luras jag lagom eftersom jag i böckerna numera förenar så mycket nytta med nöje!

Annars äter vi mest, promenerar och ser serier. Pratade med en kompis igår och inser att vi inte är ensamma om det. Den här veckan har det blivit mycket godsaker som fisksoppa, tacopaj, renskav, lax, lammfärsspett med blomkålsallad mm. Vi tömmer lite i frysen och äter godare än vanligt bara för att vi har tid att laga. 

Men nu över till böckerna! Här ser ni utsikten från mitt "utekontor". Jag klagar inte...
 
Ha det fint alla!
 
 
 
 
 
 

Jaha...?

Vad gör ni typ? Jag har massor med saker att pyssla med här hemma, både jobb och städning, men det är som om energinivån har gått ner några hack på grund av virusläget. Vi är inte sjuka och det går ingen nöd på oss men jag tappar fart när jag inte kan planera och agera som tidigare. Läget är osäkert.
 
En del saker kan man inte lägga ned tid på då man ju inte vet om de blir av, och att dra igång nya, kreativa projekt känns lite tungt. När kan de i så fall sjösättas? Och vem vill köpa? Jag förstår frågan om ett slutdatum för den här krisen - men det är fullt begripligt att ingen kan komma med ett sådant. Det är bara att jobba på, vänta på bättre tider och längta efter att träffas och mötas igen! Mest trist är det att inte få hem barnen över påsk och kraaaaaaama om alla! Skickar cyberkärlek! <3
 
Det är tur att vädret har varit på vår sida så att de dagliga promenaderna får en fin inramning. Jag har också kunnat sitta utomhus med datorn så att jag fått njuta av både sol och frisk luft.
 

Tankar kraft när vårsolen skiner...


...och äter delikata uteluncher! ;)


Det mest anmärkningsvärda är väl att jag börjat vakna tidigt och ibland hinner promenera redan innan klockan nio?! Vad händer? Haha!


Hittade även den här bilden i telefonen - så riktigt vaken var jag nog ändå inte... Icebugsen är fortfarande på men snart har isen dragit iväg från cykelvägarna.

Morgonpromenad idag och frukostyoghurt utomhus! Är rufsig och lätt yrvaken, men njuter! 
 
Otroligt tacksam för min halvtidstjänst på Nordiskt Berättarcentrum och har sedan två veckor tillbaka kunnat utföra mitt arbete hemifrån. Möten via Zoom på förmiddagarna gör också att man kan få en lägesuppdatering av alla. Tror rent generellt att det blir färre fysiska möten framöver - även sedan krisen blåst över. Miljömässigt är det ju väldigt bra - men nog saknar man att ses irl!
 
På onsdag är det i alla fall dags att åka till SVT och göra ett direktsänt Go'kväll. Längtar efter att träffa alla och hoppas att jag fortfarande är frisk och kry så att det blir av. Har ett spännande boktema och fina tips att komma med 1 april. Nej, det är inget skämt...
 
Hoppas att ni alla mår bra! Jag ska besöka lilla mamma idag för att hämta de räkningar som ska betalas. Hon längtar ju vansinnigt mycket efter besök men vi får finna oss i att utbyta kuvert på hallmattan. Vill ju verkligen inte att hon ska bli sjuk. 
 
Take care! <3
 
 
 
 
 

Hellre Cool än KOL...

Så är vi då här, mitt i den allvarligaste krisen någonsin - och det på grund av en fladdermus i Kina. Tror vi. Orsaken är naturligtvis öppen för alla möjliga tolkningar och en del ledare i världen beskyller t o m varandra för att ha satt igång denna epidemi. Själv är jag mest besviken på att kineserna inte lyssnade på den läkare som slog larm utan istället fängslade honom för någon form av uppvigling... Men nu sitter vi här lika förbaskat - och läkaren är död.
 
Sparpengarna har sinat å det grövsta eftersom jag länge hoppades att börsen skulle vända. Uppdrag och föreställningar stryks på löpande band och just nu har mitt företag inte mycket planerade inkomster... Det känns verkligen suuuuurt! Kanske, kanske, kanske kan man få någon krona ur det kommande kulturstödet - men vis av erfarenhet är det alltid någon punkt det spricker på. Det här året blir tufft - både för mig och andra småföretagare i kulturbranschen!
 
#backaskellefteå är ett utomordentligt initiativ mitt i krisen och många med mig har nyttjat stans restauranger och affärer så att de ska få in några kronor. Dessvärre har jag inte hittat något sätt att sälja mina egna tjänster. Man kanske skulle börja göra "stand-up" på torget? Med stort avstånd till publiken? Sälja matlådor? Skriva en bok? Nåja, vi får se vad som händer och jag har tur som (fortfarande) får jobba halvtid på teatern. Jag har inte haft en anställning på 12 år så det måste ha funnits en högre makt som förutsåg mina kommande svårigheter 2020. Tacksamhet är ordet!
 
Hoppet är ju också det sista som lämnar en så istället för att "flänna" över att helgens föreställningar med Profilteatern blivit inställda passar jag på att njuta av solen och en ledig helg!
 
Dagens lunch intogs utomhus och då smakar uppstekt palt i muurikkan alldeles fantastiskt!
 

Jag och (enbente?) maken inledde morgonen med att vakna alldeles för tidigt och utnyttjade "övertiden" till en härlig promenad upp på berget vid Solbackens Friluftsområde!
 

Usikt mot nya Kulturhuset!
 
Jag borde väl vara rädd för att drabbas av viruset då jag ju faktiskt har KOL och verkligen inte vill ha en sjukdom som leder till andningssvårigheter - men här hemma tar vi som vanligt till "hinkvis" med humor när det krisar:


Vad säger ni? Mer Cool än KOL? Haha!


Mer hot än het? Älskar min nya termosmugg som fått ersätta den maken köpte till mig på Starbucks i USA i början på 80-talet. Det var dags... Och har ni inte smakat toscakakan på Espresso House så är det bara att göra det!

Ja, jag konsumerar det jag kan medan jag har medel:
 

Unnade mig denna underbara vas på Pauls Blommor för någon vecka sedan och är sååååå nöjd! Man ska omge sig med vackra saker som man tycker om. Det är fantastiskt för humöret.

Och alla gillar tydligen olika. Medan jag köpte vas så var det någon annan som köpte toalettpapper:
 

Tomma hyllor på ICA Maxi har långsamt börjat fyllas igen - men nu sitter det lappar som påminner alla om att shoppa hänsynsfullt så att det räcker till alla. Vore ju skitjobbigt att vara utan...


När man drar sig för att åka på gymmet är det underbart att istället komma sig ut på soliga promenader på dagarna! 


Det gör jag varje dag och icebugsen är värda sin vikt i guld när man glider runt på "isgläggan".


Mer sol och mer is!

Roligaste inlägget under coronakrisen fick vi dock från Emilia för en dryg vecka sedan. Danmark stängde gränsen 12 eller 13 mars och det väckte självklart massor med frågor. Följande desperata inlägg såg hon på webben: 


Tord var desperat... haha!


Mindre desperat är Snurre som här hade ätit sig mätt på älgkött och bara dog bort i soffan... 

Han kan vila...
 
Njut allt ni kan av vädret och varandra! Tids nog kommer vi tillbaka i fas igen!
 
 
 
 
 
 

8 mars! <3

Vilken härlig dag jag haft på Nordanå med massor av sköna, roliga, kreativa och smarta kvinnor under Feministisk Festival! Jag återkommer dock till detta då den viktigaste kvinnan i mitt liv för alltid kommer att vara älskade finaste dottern Emilia som idag blev 30 år!


Miljoner grattiskramar än en gång från övriga familjen! Vi älskar dig! Som ni förstår var hon inte hemma på gården och lekte "fjällen" som sina föräldrar utan firade i Åre med massor av kompisar och finaste Ludde! Underbart!

Nästa fjällresenär, sonen, skickade också bild hem från Riksgränsen! Oskar hade precis hittat hemmagatan Sommarstigen som jag gärna skulle åkt - om den inte hade varit svart och offpist... haha! Så roligt att ni fått ha en skidhelg med fin åkning och underbart väder!

Nu till den feministiska festen på Nordanå! Härligt att sitta på scenen tillsammans med fyra fantastiska konstnärer som berättade om sitt liv och sin kreativitet. Jag har aldrig känt mig som en konstnär men tillsammans visade vi bredden - och faktiskt likheten i våra tankar och skapande. 
 

Härlig scenbild och en varm och go' stämning!


Alla fick olika utmaningar av Theresa Eriksson som var konferencier. Silversmeden Åsa fick snabbdesigna ett diadem med dekor av godis!
 

Fotograf Paulina fick ta en reklambild för tamponger med lysande resultat!
 

Roligt att höra era berättelser och fantastiska bilder av Paulina!
 

Sanna är tatuerare och hennes utmaning gick inte av för hackor...
 
Hon fick tatuera med pennor som håller länge - fast utan att se något själv... Ja, det blev den sötaste påskdrake man kan tänka sig!
 

Ellenor Lindgren pratade om både Sara Lidman och sitt arbete. Hon är Skellefteås mest spännande kreatör inom teaterområdet!

Efter intervjuer, utmaningar (jag fick improvisera) och fika följde workshops där vi fick testa de olika konstnärernas förberedda uppgifter som att göra snabba smycken, utforska sin inre tant, ta ett självporträtt (men inte nödvändigtvis av dig själv), läsa ett tal eller skissa en tatuering utifrån en text. Riktigt roligt!


Astrid Maya - tidigare scenograf men nu även smyckesdesigner och tant!
 
Underbara skådisen Sonja Lindblom gjorde mitt självpoträtt med den äran! Snyggt!
 
Nu är jag trött och lite frusen så det får bli en bastu som avslutning på denna utmärkta dag!
 
 
 
 
 

SVT och vackerväder!

I onsdags var det dags för ännu en sändning i SVT:s Go'kväll och jag hade turen att få möta fantastiska komikern och människan Klara Zimmergren:


En rolig, klok och spännande människa som just nu är aktuell med nya föreställningen "Allt kommer att bli bra" som får premiär till veckan. Jag vill att hon kommer till Skellefteå och hittar vi en arrangör i höst kanske det blir verklighet?


Underbara Susanne Jonsson lagade fantastisk mat och det blir så roliga och avslappnade möten i studion.
 

Matilda fotade maten - och skrattade åt att jag fotade henne... haha!


Obligatorisk selfie innan start och i onsdags kunde ni få tips på några fina Coffeetablebooks! Programmet finns att se här om ni missat: Gokväll 4 mars

I torsdags njöt jag av att själv bli underhållen då vi tillsammans med Anders och Carina gick på Efter jobbet och såg All you need is Beatles med underbara Saga Eserstam och maken Hans Eriksson:


Såååååå otroligt fint och berörande och vackert och ljuvligt musikaliskt! Jag älskar både er och den här föreställningen! Utsålt även den här kvällen...


När Saga sjunger blir jag alldeles varm i hjärtat... Skellefteås absolut vackraste röst och mest begåvade duo! <3

Annars rullar livet på. Jag har jobbat ett par dagar på teatern och vi börjar sy ihop programmet för hösten Berättarfestival. Det blir sååååå mycket spännande inslag!


Här hemma läser Snurre numera DN på helgerna och själva har vi hållit oss utomhus hela dagen!


Vilket ljuvligt väder och vackra dagar! I fredags satt jag ute med datorn ett par timmar och idag och vi mest bara njutit!


Lite korvgrillning till lunch passade perfekt!


Den enögde korvkungen!
 

Kan man inte åka till fjällen (som barnen som är i Åre respektive Riksgränsen) så får man flytta fjället hem på gården. Uteätning smakar ju bäst!

Idag har Snurre mest varit kung och njutit i solen han också.
 
Jag åkte ned med lite prylar till Hallen där jag imorgon ska vara med på Femfest som en av fem kvinnliga konstnärer. Det blir en spännande dag med roliga workshops och intervjuer så KOM! Det börjar vid 12 och redan efter en halvtimme ska jag ta plats på scenen. Vad som händer vet jag nästan inte men vi som deltar kommer att få en utmaning vi inte vet något om... Spännande!

Njut av helgen alla! Bättre än så här blir det inte!
Storstadsweekend!

När maken fyllde år tidigare i februari så firade jag honom med en weekend i Stockholm och förra helgen åkte vi iväg. Sedan Emilia flyttade till Göteborg (och Köpenhamn) har resorna till huvudstaden blivit färre - desto roligare att nu göra ett spontanbesök!

Och att Sverige (eller Stockholm) skulle vara fullt såg vi ingenting av:
 

Tomt på perrongen när vi skulle ta Arlanda Express in till stan...
 
Sedan började det bra med shoppingrunda och promenader. Vi gick en hel del och det är bra eftersom vi också åt rätt så mycket... haha!


Här stannade vi till i Humlegården för att ta en bild till svärsonen som är Djurgårdenfan... Jo, den här statyn vid Kungliga Biblioteket hade fått en signatur av en entusiastisk supporter och jag skickade givetvis en bild till Ludde!

För övrigt är det en väldigt verklighetstrogen - och stoooor - skulptur av skulptören Sean Henry. "The Seated Figure" föreställer en vanlig man som till synes slagit sig ned för att begrunda tillvaron. Vi stötte på en äldre dam i parken som undrade om skulpturen föreställde den man som under en längre period stulit dyrbara böcker på biblioteket... Jo, hon hade mött honom en gång och likheten var slående! 

Vi var på väg till ett smarrigt lunchstopp på Mr Cake som är Roy Fares café med både matiga inslag - och bakverk...


Ljuvliga skapelser blev dagens dessert!


Gott som tusan och som ni ser delade vi för att få smaka så mycket som möjligt!

Mera promenader och lite vila på hotellet (det är väl ändå en skön lyx att unna sig en vanlig fredagseftermiddag?) innan vi svidade om för en födelsedagsmiddag på Grill!


Tonfisk Teppanyaki serverades med magiska dressingar och friterade makirullar. Man fick steka på sin egen fisk och det här var nog det bästa vi någonsin ätit på Grill - och då har vi alltid varit nöjda! Sagolikt gott!


Ja, det slank tydligen ned en dessert även där... haha!

Lördag startade vi upp med mer promenader och siktade in oss på favoritstället Fotografiska! Vägen dit är kantad av gamla fina kvarter...


...som det här! Men annars var det mest bara...


...kaos!

Slussen är verkligen en helt dystopisk upplevelse och jag förstår att Stockholmarna är lite trötta - men det blir nog fint när det är klart.
 

På Fotografiska såg vi bl a utställning av Erik Johansson - Playces beyound. En hyllning till de platser som påverkar oss genom livet - både de yttre, fysiska, och de inre och mer fantasifulla. Vad är sant och vad är fantasi?

Erik är dataingenjör och har färdigställt/komponerat sina bilder i datorn. Det innebär naturligtivs teknisk genialitet av en bildkonstnär - men bilderna berör mig inte på samma sätt som ett fotografi som fångat en stämning eller händelse.
 

Då blev jag betydligt mer berörd av Pentti Sammallahti - Distant land. Han hade ställt ut bilder där han fångat förhållandet mellan människa, djur, landskap och natur. Starka och fina bilder från karga och lite ödesmättade miljöer.


Den här hunden i fönstret säger mycket om längtan...


Hassan Hajjaj - Vogue The Arab Issue. Storslagna modebilder på ett helt nytt sätt! Annorlunda ramar av konservburkar förhöjde intrycket.Sedan tog vi en promenad på söder och stötte på andra människor i arbete:


...eller kanske skulpturer i vardagsmiljö. Coolt det också!

Den här vyn får avsluta resebilderna och vi fortsatte njuta av god fiskgryta till middag och en söndag där vi mest vandrade omkring och softade. Skön helg - men just nu är hemmavädret så väldigt fint att vi nog njuter ännu mer här!

RSS 2.0