Inspirationsdag!

Dagarna går fort igen och den senaste veckan har jag naturligtvis hunnit med massor. Förra torsdagen åkte jag till Umeå då jag bokat en inspirationsdag bara för min egen skull. Det kändes bra när jag bokade men i ärlighetens namn blev en dag i Umeå mer en stressfaktor när det väl var dags. Nu struntade jag i det och åkte i alla fall - och det var tur!
 

Maria "Sally" Lundqvist inledde och väckte mycket skratt då hon också raggade upp en man i publiken som fick hjälpa henne av med stövlarna (som hon naturligtvis gick in åt någon...)


Han gjorde verkligen en strålande insats! Ja, hon också!


Nästa talare var Jörgen Oom som pratade om Rätt Mental Inställning och han är en psykolog med lång erfarenhet - och en suverän föreläsare!


"If it's to be - it's up to me!" Så är det. Vi kan inte förändra någon annan än oss själva. 


Måns Möller pratade om livet i allmänhet och sin autistiske son i synnerhet. När livet förändras måste man tänka i nya banor och det var det genomgående temat under dagen. Han har samlat in pengar genom att cykla över nästan hela världen - och brinner verkligen för alla barns rätt till aktiviteter. 


Och så över till min favorit, Elaine Eksvärd, som pratade om härskartekniker och besvärliga människor. 
 

Entusiastisk, lysande och kunnig! Du är så bra!
 

Maria Lundqvist skötte mellansnacket! 


Och Martina Haag pratade om sin löpträning, skilsmässa och andra förändringar i livet. Kul!


Jag hann krama om Elaine och naturligtvis ta en gemensam selfie efteråt!
 
Roligt var det också att träffa Martina som faktiskt jobbade som skådis på Västerbottensteatern när jag var där. Hon hälsar till hela gänget!

Jag trodde inte att hon skulle känna igen mig men hon kom till och med ihåg revyn och ett par av mina slagfärdiga vitsar... haha! Jag fick hennes signerade kokbok och den ska jag testa framöver. Ska också anamma hennes löpstil som är lååååångsam - men bättre det än inte alls.
 
En rolig och inspirerande dag där jag fick idéer både till egen föreläsning och en del handfasta råd när livet krånglar. Att vara öppen för förändringar gör det mesta väldigt mycket lättare!
 
Sedan var det bara att köra hem för att packa inför den resa som vi nu befinner oss på. Mer om den kommer i nästa inlägg. Ha det fint alla!
 
 
 
 

Bröllopsdagar och fina minnen!

Hade vi gift oss när vi träffades för 40 år sedan så hade vi firat rubinbröllop idag men vi väntade ju 15 år innan vi slog till (man vill ju vara säker... haha!) så idag har vi därför Silverbröllopsdag och det är inte illa pinkat det heller!


Mycket vatten har runnit under broarna sedan den här bilden togs för 25 år sedan... Livet går upp och ned, kärleken går från himlastormande till vardagstrygg, jobbiga perioder varvas med lyckliga och jag är otroligt tacksam över att få dela glädje och sorg med min bästa vän! Vi är ett bra team Ulf! 


Lite skrövligare idag men lika glada! Här har vi landat i uterummet efter en tur i motionsspåret. Livet är en aning hälsosammare idag men det känns helt rätt och vi vill ju leva länge!

21 maj 1994 var i alla fall en helt fantastisk och väldigt spännande dag! Det största glädjeämnet var naturligtvis barnen som var alldeles bedårande som brudnäbbar!

Båda var tagna av stundens allvar - på lite olika sätt. Oskar var lugnet själv när vi repeterade innan men busade friskt när det blev skarpt läge. Emilia hann klättra runt hela kyrkan när vi träffade prästen för att gå igenom allt men hon blev istället lugn som en filbunke under vigseln. Charmiga, roliga, glada och hur söta som helst! Jodå, alla föräldrar får ju som tur är de allra finaste barnen. <3
 
De var 5 respektive 4 år och visste redan då precis hur de ville ha det. Oskar skulle ha frack som pappa och Emilia gav sig inte förrän hon fått välja sin klänning helt själv. Och de blev ju supersnygga båda två!
 

Jag fick kaffe på sängen i morse och maken fick chèvrefyllda lammfärsbiffar och potatissallad till middag. Bubblet var dock en aning svåröppnat...


Jag som är så stark i nyporna trodde att jag skulle gå bet...

...men till slut så! Skål på er!

Ett stort tack så här i efterhand till alla vänner som bidrog till att vårt bröllop blev en minnesvärd tillställning - allt från musik och sång till galna happenings och roliga tävlingar. Det gjorde ni bra!

---
 
Annars ser vi tillbaka på en helg med otroligt fint väder och vi har både stökat på här ute och njutit av läsning i solen! Innan helgen hann vi också med att flytta svärfar ännu en gång då han tillfälligt placerats i Skellefteå men nu skulle tillbaka till Lövånger för att komma närmare Sonja.


Svägerskan Berith kändes igen och Sture var positiv till en utflykt efter att vi packat alla saker.


Väl framme i Lövånger väntade ju Sonja och tårtkalas då vi firade att de varit gifta i hela 67 år! DET är fantastiskt!


Glad svärfar över att vara framme och förtjust i att få äta tårta! Det här blev bra. När man levt tillsammans så länge bör man få vara nära varandra även när man blir gammal. 

---

I söndags åkte jag till fina Folkets Hus i Skelleftehamn för filmpremiär! Saga Eserstam är ju en kvinna med många talanger och hon har nu också gjort film baserad på den egna monologen "Älskade jävla pappa". 
 

Här har förväntansfulla gäster börjat ta plats i salongen och vi blev verkligen tagna av upplevelsen! En kort film med fina skådespelarinsatser - och med ett väldigt viktigt budskap.

Vi får följa en ung tjej som växer upp med en alkoholiserad pappa och det är så viktigt att vi lyfter de här frågorna - från flera håll! Många familjer har anknytningar på ett eller annat sätt och i varje klass finns 3-4 barn vars föräldrar har alkoholproblem. Jag hoppas den ska visas i skolorna så att många får känna att de inte är ensamma...


Fina skådisar och finaste Saga! Du imponerar hela tiden!

---
 
Några som däremot INTE imponerar är de män som driver frågan om att inskränka aborträtten i Alabama och på andra ställen i världen. Vi kvinnor har rätt att fatta beslut om våra egna kroppar och under veckan som gått har jag sett många som också gått till vårt försvar. Den här skylten var bäst av alla:
 
Word! Och så sant! Det finns en hel del gubbar som har för mycket makt och för lite självinsikt...

Nu verkar Sverige förlora stort mot Ryssland i ishockey men jag ska återgå till matchen och heja fram dem allt jag kan i tredje perioden! Lillebror är på plats och jag hoppas de haft kul de övriga matcherna. Sverige har ju ett fantastiskt lag!

 
 
 

Bibliotekspremiääääääär!!

Äntligen blev det dags för premiär av "Café på turné" - min och Saga Eserstams biblioteksshow från A till Ö. Igår spelade vi för ett överfullt Stadsbibliotek där hela underbara publiken var med från första stund. Stort TACK till er alla som kom och gjorde vår premiär till en oförglömlig kväll! Extra tack till Skellefteå Stadsbibliotek som bjöd publiken på kalaset och som aldrig hört så mycket skratt i lokalerna... 


Taggade och glada innan det drog igång!
 

Finaste Saga på plats i scenografin! Du är helt fantastisk!

Vi bestämde oss för att göra projektet under en lunch i slutet av februari och när man får chansen att jobba ihop med någon så duktig och proffsig som Saga så innebar det att vi hade skrivit manus på ett par veckor. Ja, vi är snabba båda två. Sedan dess har vi med stor glädje repat de stunder vi haft över och nu längtade vi verkligen efter att ha publik. Stort tack till Lillemor Skogheden som kom med ovärderliga tips i fredags och till Västerbottensteaterns personal som kom på vårt spontana genrep i tisdags. Så härligt med er fina respons!
 
Vi gick in på barnavdelningen för att ladda lite innan föreställning och när vi kom tillbaka till Bibliotekets café såg det ut så här:
 

Wow! Det som från början var ca 65 platser rymde nu 130 pers! Jag berättade för publiken att jag var tvungen att ta en bild som bevis... Om någon misstycker om publiceringen så säg till.


Folk satt överallt och det var glada fikagäster som gärna trängdes i den här underbara miljön. Biblioteket är verkligen en helt suverän samlingsplats och här kunde publiken också köpa fika innan föreställning - är det café så är det!

Och föreställningen då. Ja, den inrymmer allt från boktips till personliga reflektioner, musik, sång, humor, allvar och aktualiteter. En skön och lite flippad mix! 
 
Ja, lite crazy blir det också ibland... haha! 

Idag har beröm strömmat in och vi suger verkligen åt oss: "Boktips, sång och underfundig underhållning i bokstavsordning, kunde inte bli bättre!" 
 
Ett stort tack till alla som bidragit till att vår caféföreställning blev så lyckad! En extra stjärna får våra äkta hälfter som är otroligt proffsiga båda två! <3
 
Nu ska vi spela mycket och lääääänge. Kanske kan vi få till någon fler föreställning innan sommaren - annars får ni vänta till i augusti... Det blir även turné så vi kommer till många bibliotek och scener i Västerbotten! Vi ses! :)
 
 
 
 
 

Reclaim the music!

Vilken magisk kväll vi hade igår med strålande Skellefteåbandet "Reclaim the music" som firade 10-årsjubileum i Nordanås Bar- och Café! En riktig clubkväll med mycket folk, galet bra musik och fullt ös. Ett 13-mannaband med stor blåssektion är bara så maffigt.
 

På sång: Bästa Peter Fjällström som flankerades av Kicki Lövbom och Åsa Granlund Jonsson - en lysande trio! 
 
Roligt också att det blev så intimt med bandet mitt i lokalerna. I deras "vardagsrum" fick vi komma nära och på slutet var det omöjligt att sitta stilla - dansgolvet blev fullt! "Supersticious", "Disco Inferno", "September" och andra klassiker avslutade kvällen och då förstår ni...
 
Bandet består av: Peter Fjällström, Åsa Granlund Jonsson, Christina J Lövbom , Johan Nordlander, Åke Östman, Anders Löfgren, Erik Holmström, Samuel Löfgren, Jonas Wiklund, Erik Marklund, Maria Löfgren, Jan-Erik Sundqvist, Stefan Lindberg.
 
Otroligt proffsigt rakt igenom och imponerande att vi har så bra blåsare i Skellefteå! Jonas Wiklund längst bak är också den som startade bandet för tio år sedan.
 
Vi kan bara bocka och tacka för en supertrevlig kväll! Hoppas på fler clubkvällar i caféet. Igår var det fullsmockat och det var så roligt att både njuta av musiken och träffa så många glada människor. Det här bär vi med oss länge!
 
Bra jobbat alihopa!
 
 
 

Premiärtider och härliga föreställningar!

Mycket teater nu - precis som jag vill ha det! Jag och Saga har repeterat inför vår kommande premiär nästa vecka och det ska bli så roligt!
 

Ser fram emot mycket folk särskilt då Skellefteå Stadsbibliotek också bjuder på entrén! Kom i tid och passa på att köpa fika innan. Varmt välkomna! Nu återstår ett par repdagar på Västerbottensteatern och det blir bra med lite mer skarpt läge. 

Igår åkte vi upp till Luleå för att se en annan föreställning som sonen tipsat om. Han är ju marknadsansvarig på Kulturens Hus och det känns fint att vi också har kulturintresset gemensamt.
 

Han blir lite trött på att jag alltid vill ha med honom på bild men barnen får stå ut med mamman. Har man fått de allra finaste kan man ju inte se sig mätt... <3

Vi skulle se "Kvinnorna i gammelbastun" som ju är en fortsättning på TV-serien Bastubaletten som först gjordes med män och sedan med kvinnor från Tornedalen. Nu har de gått vidare och står stolta över sitt ursprung på scenen!
 
I infotexten kunde man läsa: "En tornedalsk kvinna gör allt själv. Hon tar hand om allt och alla och ber aldrig om hjälp. Tornedalskvinnan är envis och vill ha kontroll. Hon vill inte låta sig styras, utan bestämmer helst själv. Hon vill prestera. Hon gläds inte åt det hon gjort utan grämer sig snarare över det hon borde ha åstadkommit. Hon vill ha resultat och är nöjd med sig själv när hon hunnit med mycket. En typisk tornedalsk kvinna är stark och gör rätt för sig och bra ifrån sig."
 

Och det var riktigt fint! Fyra kvinnor samlas för att ställa i ordning gemmelbastun och de pratar och sjunger om livet som kvinna och stoltheten över sitt ursprung. Koreografen Justine Kirk var med på ett hörn men mest för att presentera och peppa sina modiga skådespelare. Fint, varmt och starkt på både svenska och Meänkieli.

Idag har jag jobbat med annan planering och hade bokat biljetter till "Relativitetsteorin" som är Musikalakademins slutproduktion. Vilken tur! Utbildningen på Strömbäcks Folkhögskola är treårig och att premiären nu gjordes i samarbete med Västerbottensteatern var oerhört lyckat! Bobo Lundén har sett över regin och med teaterns maskineri blev produktionen storslagen! 


All projektion gjordes på denna runda boll som bl a blev både klocka och jordglob. Snyggt!

Och eleverna då. Vilka magiskt bra sångare! Det var oerhört proffsigt och vi blev verkligen "blown away" under en musikal om ett gäng elever som skriver högskoleprov och reflekterar över livet och vem man är i förhållande till andra. Lysande sång och koreografi. Vilka artister som nu får gå vidare ut i arbetslivet! Jag blev sjukt imponerad och vet att det finns lite biljetter kvar till fredagens föreställning. Gååååå! Ni kommer inte att bli besvikna!
 
Nu ska jag knoppa in så att jag är pigg till morgondagens rep. Synes! 

Aprilväder - i maj...

Vilken vecka - från sommar till vinter på några timmar. Sverige kanske bara har två årstider? En vit och en grön vinter... Haha!


Igår kändes det i alla fall rejält hurvigt ute...


Maken var optimistisk och satte igång med biltvätt...


...men innan han var klar så... 
 

Men jag vill ju ut varje dag och då är det bara att klä sig!

Valborgs blev en lugn kväll hemma och jobb ute i solen på dagen. Jag satt vi datorn och maken var duktig med krattan:


Snyggt jobbat! Jag hejade lite på avstånd... 


I onsdags åkte vi och hälsade på svärfar på boendet här på Morö Backe! Han är lite dement men jag tror han kände igen oss. Han tyckte i alla fall att det var gott med fika.

Har också repat lite under veckan då jag och Saga äntligen fått klart med premiär på Skellefteå Stadsbibliotek 15 maj 18.00. Såååå roligt!

Välkomna alla glada! Fikaförsäljning innan så kom i tid och få plats. Den kommande veckan blir det mer rep och finputsning! Ni som undrar vad det är vi hittat på får komma och kolla. Litteraturen står i fokus men vi hinner med många aktuella ämnen - från A till Ö.
 
Det har också blivit lite röjning av gamla skor och kläder som jag kört iväg. Skulle precis gå över till grannarna med Emilias gamla ridprylar när de aviserade att de hade storfrämmande...

...av den här "fjolingen"! Han har nog precis lämnat mamman och var inte det minsta rädd. Liiite obehagligt när de kommer in på tomterna. Och jag som promenerar varje dag... Men han har i alla fall inte synts till mer.

Fredag var jag på trevligt Rotarylunch och hade nöjet att få lyssna till Museets nya chef Fabian Arnheim som känns som en frisk fläkt med nya idéer! Kul!
 

Igår hade vi kompisar på middag och fortsatte firandet av Carina som blir liiite äldre om några dagar! Trevlig kväll med bästa sällskapet. Snart åker vi bort och firar ännu mer. 
 
Idag är det söndag och vi vilar oss i form! Allihopa:
 
Snurre kan verkligen koppla av!
 
Ojämnt väder men jag gläder mig åt varje solstrimma! Den gör gott ända in i själen!

 
 
 

RSS 2.0