Oktober - film och FEST!

Oktober startade i rasande fart med filminspelning i Råneå i dagarna tre med finaste Oscar och Sandra Byström, Kangero Produktion, som nu producerar kortfilmen "Bortom bergen" där jag fick glädjen att göra huvudpersonen Eivor. 


Med bruna linser och lite annan färg på håret blev jag några år äldre!

Här ser ni mig med min yngre, och sötare, upplaga som spelades av Felicia Selin! Så roligt att träffas och så kul att få filma med Kangero som är oerhört professionella och väl förberedda. Jag som älskar struktur och ordning kände mig "hemma" på många sätt. Och Sandras mammas bullar var bara to die for...

Vi körde husbilen till Luleå för att passa på att också ha lite semester på kvällarna. Filmandet pågick i dagarna tre och det var en riktig bonus att få äta middag med Oskar och Emma på lördagkvällen!

Måndag morgon packade jag väskan för resa till Danmark och Svendborg där jag styrt upp en konferens som NBC höll med berättarkollegor från Norden och Baltikum. Konferensen övergick sedan i FEST (Federation For European Storytelling) som ägde rum de följande dagarna. 
 

Väldigt roligt att träffa deltagarna som jag mött i digitala möten men aldrig träffat i verkligheten. Maria Junghans är ordförande i den danska berättarorganisation FIDA och en klippa på så många sätt! Bredvid henne sitter Diana Garlytzka som arrangerar nästa FEST-konferens i Vilnius. I bakgrunden skymtar kollegan Theresa som jag inte lyckades få med på bild...


Malin och Jonas tog hand om de digitala deltagarna och vi hann med både gemensamma diskussioner och arbeten i grupp som alla mynnade ut i gemensamma riktlinjer och samarbeten i vår nya nordisk/baltiska organisation. 


Längst bak i lokalen ser ni vår fantastiske tekniker Ola Kostet som roddade den digitala sändningen tekniskt och han har också varit tekniksamordnare för Berättarfestivalen. En klippa!


Fler deltagare och här är det en av de norska deltagarna som delger sina synpunkter. Det var på det hela taget otroligt lärorika och spännande dagar!


Dag två avslutades med lunch och studiebesök i Ollerup hos Den Frie laerskole som utbildar lärare med berättande som genomgående tanke. Helt fantastiskt! Här är det läraren Bent Hansen som informerar.

Danmarks skolsystem ser ju lite annorlunda ut och där har föräldrarna större valfrihet när det gäller barnens skolgång. Det finns en betydligt större del friskolor där vissa kostar mer än andra. Vilket system som är bäst kan jag inte avgöra med så här lite information - men att använda berättande i undervisningen känns mer än rätt!


På väg tillbaka stötte vi på den här granen. De har präktiga julgransfötter i Danmark!

När vi åkte tillbaka till Svendborg fick jag ansvaret för det gemensamma busskortet som skulle finansiera allas resa. Tyvärr var inte kortet laddat med tillräckligt mycket pengar så jag fick pruta mig till gratis resa för 11 av deltagarna och tackade snabbt den något förvånade chauffören för hjälpen - innan han skulle komma på att han ju kunde slänga av oss... Haha! Ja, vad gör man? 


Jag passade på att vandra runt lite i Svendborg för att se mer än det hotell vi befann oss på. Fin stad!


Torget utanför hotellet!


Och en alldeles regnfri liten gata!


Riktigt fint! 


Hybelhus betyder sovsal om jag inte tar fel.


Mycket kullersten.


Och det här röda huset hyste Den lille lokal.


Som en karamell!

På kvällen började FEST med en gemensam start och härlig middag. En del av mina kollegor stannade veckan ut men jag, Jonas och Marianne kände stressen krypa under skinnet och vände hemåt redan på torsdagen - men vi tog oss däremot tid till ett alldeles underbart besök på H C Andersens nybyggda museum i Odenese.


Muséet öppnar först 4 november men vi fick chansen att vara där under en Slow opening. Allt är byggt i organiska former utifrån H C Andersens sagor. Ett makalöst ställe!


Här ser ni Marianne, en del av trädgården och ett par av de cirkelformade byggnaderna. I den ena fanns en ljuvlig liten servering där vi också avnjöt lunch.


Inen på muséet där vi guidades in i cirkelformade rum med hjälp av skyltar gjorde av plåtband. Allt var så utsökt.


Varje rum var en saga och hade helt olika uttryck.


Och Han svävade överallt...


Siluetter i rörelse.


Träd mellan våningarna.


Blommor av stål. Här flög också en projicerad fjäril omkring men den lyckades jag inte få med på bild.


Vackra organiska former överallt.


Marianne gissade sagor i ett rum där det tekniska fick samsas med mer fysisk dekor.


Andersen var tydligen en stjärna på att klippa dekor i papper och här ser ni hans detaljerade original som också projicerades på väggen.


Som att komma in i en saga...


Svalor...


...prinsessor...


...och mera sagor i alla tänkbara vrår.


Hem för den lilla sjöjungrun.


Och näktergalen var mekanisk.


Prinsessan på ärten.


Och här Marianne i ett kaleidoskop.


Vilken trappa!


En spegel väcker ju idéer! 


Men Marianne var mer förutseende och fick med själva Hans Christian på toppen också! 

Sagolika spegelbilder! Ja, vi var helt tagna av allt. Så välgjort, så fantasifullt och såååå vackert!
 
Vacker och otroligt god var också den dessert som vi avrundade lunchen med. Päron, vit choklad och valnötter... Mums!
 

Vi började traska tillbaka till centrum längs vackra gator.


I Odense centrum satt skyltar för alkoholbehandlingen uppe på flera ställen. När det gäller alkoholvanor är danskarna mer kontinentala än oss och jag är övertygad om att problematiken också är påtaglig.

Här skildes vi åt och jag tog ett tidigare tåg till Köpenhamn då jag hade en viktig date på flygplatsen. Den allra finaste:
 

Emilia! Såååå mysigt att hinna krama om och käka lite med finaste flickan! Vill träffas oftare och längtar ständigt efter mer tid med barnen! Jag är inte den som ringer oftast - men längtar det gör vi hela tiden!
 

Och hemma väntade finaste maken som var laddad för en go'middag med grillade lammracks. Så skönt att få stanna av och bara vaaaaaaaaaara! Roligt att åka bort men alltid roligast att komma hem!

Efter en ledig helg laddade jag än en gång för Go'kväll och nu siktade jag in mig på böcker av Goda berättare. Det är mycket berättande nu men det är ju livsviktigt för oss människor!


Bästa Carro piffar till mina hakor... :)


Erik och Beppe var med (igen! Vilket team vi är!) och dessutom fantastiska fotbollsdomaren Jonas Eriksson som inte bara var urtrevlig utan också skrivit en bok (Korthuset) om baksidorna i deras jobb. 


Mycket skratt även den här gången och en väldigt rolig bekantskap! Jag har redan frågat om vi kan få ha honom i Skellefteå framöver!

Dagen efter hade jag, den ständiga optimisten, bokat in Emma på ett besök på SPF:s medlemsmöte - och de längtade verkligen efter att få skratta tillsammans!
 
Jag var lite trött men förhoppningsfull - och blev inte besviken. Vilka underbara människor och vilken skön och glad gemenskap det blev. De skrattade så mycket att jag var laddad med massor av ny energi när jag gick därifrån! Kärlek till er alla som gav så mycket tillbaka! 

Första halvan av oktober har gått här och jag har hunnit mer än vad jag trodde var möjligt. Trött som tusan men jag visste ju att två veckor återstod och då är det bara att hålla ångan oppe tills man är klar. Idag vilar jag och får man återhämtning efter en hektisk period så klarar man det mesta. 

Tjolahopp!
 
 
#1 - - Margareta N:

Tack för en trevlig reseskildring i höstmörkret!

Svar: Tack! ❤️
Monica Lindgren