TV, film och urpremiär!

November närmar sig sitt slut och jag varvar jobb med ledighet - och längtar efter julen då barnen kommer hem. Advent betyder ju ankomst och sedan de flyttade hemifrån innebär tiden fram till jul alltid en väntan... på att få vara tillsammans, dela samma bord, äta, prata och kramas! 

Min halvtid på NBC är i proncip färdigarbetad men det återstår lite planeringsarbete inför nästa år och jag gör ju också lite andra saker mellan varven.


Rolig Go'kvällsändning 10 novemer tillsammans med Zeina, Pia och Clara Törnvall som berättade om sin nya bok. Missade ni programmet så finns det här: Go'kväll 10 november


Det här var mitt första program tillsammans med Zeina Mourtada och vi teamade fint. Hann göra en rolig film tillsammans och sedan bjöd hon naturligtvis på läcker mat! 


Schawarma Det här ska jag absolut laga. Gott och roligt!

Andra helgen i november tog jag och maken också lite semester och åkte en sväng till Stockholm. Vi har inte varit där sedan pandemin startade och det finns mycket att se om man promenerar omkring. Och det gör vi hela tiden!


Gamla stans gränder är charmiga!


Och väljer man att kliva av från Västerlånggatan kan man också få lite avskildhet.


Vackra hus och dekorationer - både nya och gamla!


Bakom den här dekorerade öppningen hade någon grävt ned en "Grålle"... haha!


Vackra portar.


Bakom den här fanns en korgtillverkare!


Fönster i kvadrat.


Och naturligtvis en promenad till Fotografiska. Jag gillar skyltningen på vägen dit. 


Promenad med utsikt över till Gröna Lund. 


Och framme! Det här är ett bätterställe som vi trivs på båda två.


Började med att se utställningen "The Pet Show". Gick runt och tänkte hela tiden på en av mina vänner som är den mesta och bästa djurvän jag vet.


Och Elliot Erwitts "New York" skulle kunnat vara ett porträtt av dig och dina djur Anki!


Roliga och överraskande bilder, collage och porträtt!


Är du lik ditt djur? Väldigt roligt!


Vi såg också utställningen NUDE - med den nakna kroppen i fokus.


Utsökta kompositioner!


Och väldigt fint med denna jämförelse-mobil där fotografen tagit porträtt, mätat färgen på näsan och sedan plockat upp den som bakgrund med angivet Pantone-färg-nummer. Det finns inga svarta och vita människor. Alla har vi ju olika färg!


Mera promenader i Gamla stan på vägen hem.


Vackra och lite brända färger. 


Och framför allt gamla hus. Det ÄR otroligt charmigt! 

Ja, vi traskade runt en hel del, tog ett par svängar på Söder och kände efter någon mil hur fikasugna vi blev (blir man inte alltid det?). Därför letade vi upp Svedjan Bageri där Alfred Hellström (sonen i familjen) startat fik och bageri. Naturligtvis är surdegsmackan toppad med ost från Svedjan Ost och ni som fikat på Sommarcaféet känner igen det magiska sortimentet.


Otroooooligt gott bröd!
 

Och sjuuuuukt goda bullar! Så roligt att se att det också var lång kö till disken. Många stannade för att fika och andra köpte med sig bröd och ost hem. Har ni vägarna förbi så slink in på Brännkyrkagatan 88 vid Zinkensdamm. Ni kommer inte att bli besvikna!

Besvikna blev vi inte heller på Grill dit vi gick för att avnjuta en av våra middagar. Vi repriserade lite och beställde än en gång in den asiatiska tonfisken som man får steka på egen häll. Tillbehören och såserna var också den här gången "to die for".

En fin helg med många steg, lite shopping, mycket mat och väldigt härlig avkoppling! Det gör vi om!

Maken tog dessurom bästa bilden på mig. Den säger allt... haha!


Väl hemma var det dags för genrep av Musikanternas uttåg. Vilken fin och storslagen föreställning! Att få öppna Västerbottensteaterns höst på SARA Kulturhus med denna var klockrent!


Ett så fint kollektiv! Bra skådespelarinsatser, fantastisk scenografi, kostym, ljus, musik - och underbara sånginsatser där Saga Eserstams starka soloröst var vackrast och den sista sången gjorde oss riktigt gråtmilda. 


Ljus och effekter gav också extra liv åt historien om den socialistiska arbetarrörelsens försök att etablera sig i den frireligiösa bygden. Allt är såååå snyggt!!
 

Kågis är superfin som familjefadern KV och Sonja gör en stark Josefina Markström. Är också imponerad av alla barnen som turas om att spela Nicanor och Eva-Liisa som unga.

Ja, jag är imponerad av alla på scenen! Ellenor Lindgren gör Nicanor med den äran, Tuuli Heinonen är fantastisk som Eva-Liisa och Gunnar Eklund gör morbror Aron till en människa man verkligen känner för. Alla på scenen glider in och ur olika roller, gör berättarröster och sjunger så att håret reser sig på armarna. 
 

Och scenen med morbror Aron ackompanjeras av Sagas sång. En långsam "I'm a man of constant sorrow" är föreställningens vackraste ögonblick.

Musikanternas uttåg likt Stadsmusikanterna i Bremen - där "det alltid gives något bättre än döden". Stort och varmt TACK alla! 
 

Själva premiärdagen fick jag ett uppdrag att lägga in en programpunkt om bondskan under den bankett där en rad kulturpersonligheter deltog. Här presenterar Carina Brydling den västerbottniska menyn och i lokalen fanns både Kulturminister Amanda Lind och PO Enquists änka. Kändes stort!

Ja, jag hann naturligtvis mingla också! Patrick Degerman fotade. 
 

Mycket mat har jag också lagat den senaste tiden men nämner den här snabba pizzan på tortilla toppad med löjrom - en supersnack till sportsändningarna!

I onsdags åkte jag upp till Luleå för att sova hos Oskar och starta torsdagen 07.00 med filmdag utomhus tillsammans med FLX. Jonas Wallerström regisserade och Oskars kompis Robin Svensk fixade ljudet. Allt var väldigt roligt - men vi fröööös... Heldag utomhus i Södra hamnen i norra Sveriges kallaste stad... Haha!

I helgen har jag hunnit både mysa och umgås. Jag gav bort en upplevelsedag i födelsedagspresent, både till fina syrran och hennes flicka. På det viset fick jag också glädjen att umgås med dem en hel dag!  
 

Systrarna sisters har släppts ut! Glada som få...


...och alltid lite crazy! Haha!


Det var tur att fina My hängde med så att vi fick komplettera med lite normalitet!

Vi började med lunch på Paolos och fortsatte med Musikanternas uttåg. Jaaa, jag har sett den men kommer garanterat att se den ännu fler gånger. Man måste passa på medan den spelas! 


Till föreställningen fick vi också sällskap av My's fastrar så hon hade gott om "tanter" med sig! Fast det är nog bara jag som är tant - och tankspridd!

När föreställningen skulle börja insåg jag att jag råkat ställa ifrån mig ryggan någonstans och fick därför springa runt hela huset (jo, jag hade ju visat runt...) för att leta. Irriteeeeerande korkat gjort av mig. Bilnycklar och allt. Några svettiga minuter senare hittade jag den dock i hotellreceptionen där någon lämnat in den. Tack snälla du! 

Helgen ägnades också åt lite adventspyssel så nu är stakarna i fönstren och första ljuset tänt! Note to self; Om du ska ta en bild av ljusen, notera gärna bakgrunden och se till att lingonsylten inte står i vägen... Haha! Vi åt för övrigt renskav. Jodå, det var gott!
 
Avslutar med en kul grej på tal om konspirationsteorier kring vaccin. Denna måste bara delas:

Tjolahopp!
 
Nu får det bli december! Och juuuuuul!