Storstadsweekend!

När maken fyllde år tidigare i februari så firade jag honom med en weekend i Stockholm och förra helgen åkte vi iväg. Sedan Emilia flyttade till Göteborg (och Köpenhamn) har resorna till huvudstaden blivit färre - desto roligare att nu göra ett spontanbesök!

Och att Sverige (eller Stockholm) skulle vara fullt såg vi ingenting av:
 

Tomt på perrongen när vi skulle ta Arlanda Express in till stan...
 
Sedan började det bra med shoppingrunda och promenader. Vi gick en hel del och det är bra eftersom vi också åt rätt så mycket... haha!


Här stannade vi till i Humlegården för att ta en bild till svärsonen som är Djurgårdenfan... Jo, den här statyn vid Kungliga Biblioteket hade fått en signatur av en entusiastisk supporter och jag skickade givetvis en bild till Ludde!

För övrigt är det en väldigt verklighetstrogen - och stoooor - skulptur av skulptören Sean Henry. "The Seated Figure" föreställer en vanlig man som till synes slagit sig ned för att begrunda tillvaron. Vi stötte på en äldre dam i parken som undrade om skulpturen föreställde den man som under en längre period stulit dyrbara böcker på biblioteket... Jo, hon hade mött honom en gång och likheten var slående! 

Vi var på väg till ett smarrigt lunchstopp på Mr Cake som är Roy Fares café med både matiga inslag - och bakverk...


Ljuvliga skapelser blev dagens dessert!


Gott som tusan och som ni ser delade vi för att få smaka så mycket som möjligt!

Mera promenader och lite vila på hotellet (det är väl ändå en skön lyx att unna sig en vanlig fredagseftermiddag?) innan vi svidade om för en födelsedagsmiddag på Grill!


Tonfisk Teppanyaki serverades med magiska dressingar och friterade makirullar. Man fick steka på sin egen fisk och det här var nog det bästa vi någonsin ätit på Grill - och då har vi alltid varit nöjda! Sagolikt gott!


Ja, det slank tydligen ned en dessert även där... haha!

Lördag startade vi upp med mer promenader och siktade in oss på favoritstället Fotografiska! Vägen dit är kantad av gamla fina kvarter...


...som det här! Men annars var det mest bara...


...kaos!

Slussen är verkligen en helt dystopisk upplevelse och jag förstår att Stockholmarna är lite trötta - men det blir nog fint när det är klart.
 

På Fotografiska såg vi bl a utställning av Erik Johansson - Playces beyound. En hyllning till de platser som påverkar oss genom livet - både de yttre, fysiska, och de inre och mer fantasifulla. Vad är sant och vad är fantasi?

Erik är dataingenjör och har färdigställt/komponerat sina bilder i datorn. Det innebär naturligtivs teknisk genialitet av en bildkonstnär - men bilderna berör mig inte på samma sätt som ett fotografi som fångat en stämning eller händelse.
 

Då blev jag betydligt mer berörd av Pentti Sammallahti - Distant land. Han hade ställt ut bilder där han fångat förhållandet mellan människa, djur, landskap och natur. Starka och fina bilder från karga och lite ödesmättade miljöer.


Den här hunden i fönstret säger mycket om längtan...


Hassan Hajjaj - Vogue The Arab Issue. Storslagna modebilder på ett helt nytt sätt! Annorlunda ramar av konservburkar förhöjde intrycket.Sedan tog vi en promenad på söder och stötte på andra människor i arbete:


...eller kanske skulpturer i vardagsmiljö. Coolt det också!

Den här vyn får avsluta resebilderna och vi fortsatte njuta av god fiskgryta till middag och en söndag där vi mest vandrade omkring och softade. Skön helg - men just nu är hemmavädret så väldigt fint att vi nog njuter ännu mer här!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0