Semester, jazz och glada kor!

Sommarsemestern är här och jag börjar sakta men säkert både koppla av och njuta av fina dagar! I skrivande stund äter vi glass och jordgubbar till dessert och det är ju sommar i koncentrat. Ett annat säkert tecken är att barnen kommer hem! Först ut var Emilia och hennes Ludde i torsdags. 


Vi åkte till Umeå för att hämta dem på flyget och där blir man alltid glad över Jögge Sundqvists fina bänkar och konst. Gladast blev vi givetvis över att få hem ungdomarna!


Välkommen hem finaste flickan! Vi överraskade dem med picknick i bilen på vägen hem - löjrom, ljusugnsbröd och prosecco!
 

Jodå, det blev uppskattat av dem båda!

Och vi fick rå om dem en första kväll med middag i uterummet och hann surra ikapp. Nu är de ute på turné innan de kommer tillbaka på tisdag. Det har ju varit Stadsfest i helgen och då vill man som hemvändare också hinna träffa massor med vänner.


Och jag fortsätter mina promenader... Noterade nu att jag under årets sex första månader faktiskt traskat 139 mil med ett snitt på 7,7 km/dag. Största vinsten är dock att jag mår så bra till både kropp och själ.

Emilia tipsade om överläkaren Anders Hansens sommarprat där han pratar om motionens betydelse för vårt mående. Han säger att "motion stärker hjärnan, gör dig stresstålig och intelligent." Så nu väntar jag bara på att också bli skitsmart! Haha!

Ja, det blev blandade upplevelser den här veckan. I fredags var vi på begravning för makens gladaste kusin Åsa som gick bort alldeles för tidigt. 


Det blev ett fint avsked men cancer är en så grym och orättvis sjukdom! #fuckcancer
 
Tagna av den fina stunden passade det bra att avrunda fredagkvällen i Svedjan dit vi åkte för att äta fantastiska bullar, ost och lyssna på magisk jazz i kohagen.
 

Det började lite svalt med regnet som hängde i luften... Peter var glad ändå - mest över att han hittade vinterjackan i bilen! Haha!


Och vi hade klätt oss ordentligt med både varma jackor och regnrockar. Det behövdes...

Arrangemanget genomfördes av fantastiska Svedjan Ost - familjen Hellström som driver lantbruk, gör magisk ost och också har begåvade barn som jobbar i företaget. 


Sonen Alfred är jazztrummis, energisk som få och öppnar i sommar bageri och café på gården. Nu hälsade han välkommen och som ni ser var korna lika intresserade som vi av den svängiga musiken!

Kor och jazz är en otroligt skön kombo!


Och vilket band! Lysande Pontus Fällman på gitarr, Thor Homström på piano, Anders "Lövis" Lövgren på bas, Alfred Hellström på trummor och bästa Peter Fjällström på sång. Dagens gäst var också utmärkte saxofonisten Hans Åkesson!
 

Svängigt och jazzigt med många sköna solon!
 

Kul också att Peter och Hans har ett förflutet tillsammans i grundskolan där hade musik som fritt valt arbete tillsammans.


Underbar sång! Peters röst är verkligen ett lysande instrument.


Kossorna galopperade fram och tillbaka!


Bandet körde ""On a clear day"...
 
...och solen bröt fram igen. En alldeles perfekt kväll!
 

Tack till Alfred och hela familjen Hellström för ett lysande arrangemang och supergott fika! Hans hembakta surdegsbröd med den egenproducerade osten var verkligen "to die for"...

Och kossorna då... De gladaste man kan tänka sig! Jag blir alltid lycklig av att se kor ute på bete även om jag fortfarande har lite koskräck. Det betyder ju en levande landsbygd och öppna landskap.
 
Att se korna som den största miljöboven vägrar jag förlika mig med. Klimatförändringarna måste till största delen bero på annat som industrier, bilar, utsläpp, miljöförstöring, plaster, flyg mm. Vi har verkligen förstört jorden i takt med att vi fått det bättre. Och antalet jordbruk har ju minskat drastiskt de senaste 50 åren...

Nåväl, alla får ju tycka vad de vill, men jag äter med ohämmad glädje och medfödd vana lokalproducerade mejeriprodukter, ostar och lokalt kött. Det är hög kvalitet och sund djurhållning. I sammanhanget måste jag lyfta Svedjan Ost's egen grillost "Löpeld" som är så vansinnigt krämig och god. Prova! Finns på Stadskällarens Saluhall i Skellefteå. Jag hamstrar och fryser in...
 
Och njut "Svedjan Löpeld" av fler skäl. Hörde precis på nyheterna att importen av Halloumiost har ökat från 21 till 4 000 ton sedan 2011. Enormt! Den tillverkas dock på Cypern, som är det land i Europa som använder mest antibiotika till sina djur. Antibiotikaresistens är ju vårt kanske störst växande folkhälsoproblem... Ännu en anledning att välja lokalt. 
 

I övrigt grattar vi de svenska damerna som gått till semi efter att ha slagit Tyskland! Sååå spännande match igår.
 

Och i eftermiddags besökte vi Örviken för att se revy i den vackra havsmiljön!


Mats, Bengt och Thomas presenterade klassiska figurer tillsammans med sitt utmärkta tjejband!

Och under sista låten kom också en del av ortens barn in för att vara med på sången. Den här bilden kanske blev lite missvisande med texten... Annars var roliga entréer från farkoster på havet och samspelet med filmade scener det som var bäst. Tack för föreställningen!
 
Sådär ja, nu ska jag tagga ned och sjunka ner i soffan till lite "Diamond Legue" - ännu ett sommartecken!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0