Edinburgh - part one!

Vilken fantastiskt fin stad! Fem dagar gick väldigt fort och jag åker gärna tillbaka till Edinburgh igen. Nu har jag varit hemma snart en vecka, men haft fullt upp med att ta igen allt jobb efter semestern, så bloggen har fått vila. Men idag är det söndag och jag kan koppla av med att titta tillbaka på riktigt fina dagar!
 
Vi hade tur med vädret - bara lite regn och mest sol. Blåsten i håret får man liksom på köpet... haha!
 

När man bokar hotell kan det ju gå lite hur som helst men vi hade tur även där och prickade av en väldigt central gata och bra rum.

Första dagen kastade vi oss ut på en gång och traskade (hoppade) längst "The Royal mile" som är huvudgatan mellan slottet och Hollyrood house.


Under augusti månad pågår både teaterfestivalen "Fringe" och "Edinburgh International Book Festival" så befolkningen ökar från en halv miljon till minst två miljoner människor... Men vi var förberedda på folkmassorna och det gick väldigt bra att ta sig fram ändå.


St Giles Cathredral!
 

Och massor med affärer som sålde skotskrutigt! Och för oss som läst Peter Mays böcker var det kul att också få se Harris Tweeds tyger i verkligheten.


Ljudet från säckpipor undgår man heller inte och här poserade några turister med en spelglad skotte.


Eftersom jag och Maria båda gillar gamla hus så inledde vi med en tur upp till slottet!


Inte helt ensamma där heller. Som ni ser är det gott om gamla stenhus och stan är både mysig och välskött. 


Slottet pampigt och synligt från nästan alla platser i stan då det ligger på en kulle.


Skottarna har krigat en hel del och det fanns gott om "War Memorials" tillägnade stupade soldater. På slottsområdet fanns ännu ett:


Scottish National Memorial!
 

Maria, som också är arkeolog i botten, frossade i sten! Här står hon framför en av Skottlands äldsta byggnader:
 

St Margaret's Chapel är byggt på 1130-talet och står fortfarande stadigt. Fönstren var fantastiska - särskilt från insidan:


Wow!
 
Ett väldigt vackert litet kapell!


On top of everything!


Här blommade Ölandstoken... Ja, vi såg Renfana och andra skandinaviska blommor också. 

Hur det gick för mig att traska runt? Jodå! När jag hade kameran i högsta hugg fick jag arrangera kryckorna i ryggsäcken...


Inte snyggt men funktionellt!


Och på slottet fanns också en hundkyrkogård för stupade regementshundar.


Inte stor, men välskött.

Från slottet är utsikten magisk...
 

...kanonerna stooooora...


...och lejonkungen väldigt stillsam.
 

Utsikt mot Calton Hill!


Och här i huvudbyggnaden fanns ännu en spiraltrappa där riksregalierna visades. Jag hoppade över den då det blir lite knöligt med kryckorna.
 

Där vajade för ovanlighetens skull engelska flaggan.


Ännu ett krigsmonument!


Till minne av soldater som stupat i första världskriget.


Vackra utsmyckningar.


Och kungliga stuprör värdiga ett palats!
 

Den skotska flaggan!


Och mera utsikter! Vi började tro att kranarna i bakgrunden var en installation då de mest stod stilla men enligt uppgift byggs det något nytt - men det är kanske ett långtidsprojekt?


Efter ett par timmar och lite skotska bakverk vandrade vi vidare.
 
Vi hade en väldigt välfylld agenda och skulle hinna otroligt mycket saker - men avstånden gör att man måste prioritera (hälvetet sinkade mig en aning) så det blev ett par föreställningar som fick stryka på foten. Nu gör det ingenting för vi fick uppleva mycket i alla fall!


Här hade vi vandrat ned till "The Scott Monument" som är tillägnat författaren Sir Walter Scott - han som bl a skrev den historiska romanen "Ivanhoe". 

Och slottet står som en vakande trygghet längre bort. 

Första dagen hann vi nog gå en dryg mil trots att vi ju bodde centralt men då man inte tar allt i ett svep gick det alldeles utmärkt även för mig. Torsdagen avslutade vi på bokfestivalen men dit får jag lov att återkomma. Nu måste jag fixa lite middag. Synes!