Edinburgh, dag tre - part four!

Lördag morgon och vädret var alldeles utomordentligt bra! Lite moln men mest sol. Började dagen med en effektiv shoppingrunda - den blev så lyckad att vi tyvärr var tvungna att promenera tillbaka på hotellet med påsarna innan vi kom oss iväg till Bokfestivalen... haha!


Gamla stan i bakgrunden när vi gick ner för att ta oss till Charlotte Square!
 

Även unga skottar spelade säckpipa!


Och öööööööverallt sitter affischer som tipsar om föreställningar som spelas under festivalen i augusti. Vilket otroligt utbud. Man skulle behöva vara här en månad... Kolla in "Hair of the dog" till vänster. Hur coolt?


Och det fanns gott om vattenhål på vägen - för alla...


Bokmalarna på plats!


Festivalen fortsatte ut på gågatan där det fanns både servering och beer factory!


Här kunde man köpa lättare rätter. Och ett extra plus för alla toaletter!


Så fick vi äntligen träffa Sophie! Vi sågs ju på SVT:s Go'kväll och bestämde redan då att vi ville ses igen. Nu fick Maria också träffa min nya kompis och vi blev ett samspelt gäng på en gång. Gemensamma intressen gör allting så enkelt.


Mycket surrande och mycket skratt!
 

Lite uppvisning av foten... haha!


Och lite gött fika medan vi väntade på första programpunkten. Jag trodde nästan att Skellefteå Kraft hade sponsrat men de lila parasollen kom från Edinburgh Gin... haha!


Vilket gäng! Tack ni båda - jag har haft sååååå roligt!


Vår första föreläsning var den med danska Sofie Hagen som skrivit boken "Happy Fat" där hon skriver och också pratade om allas rätt att ta plats i vårt samhälle! 


En rolig och uppfriskande timme "stå upp" där vi fick veta allt om hennes liv som tjock.

Hon berättade om flygstolar vars minimala storlek gjorde att hon fick bo en tid i Australien då hon inte kunde ta sig hem och om lyckade dater med komiker som sedan använt referenserna till en showakt... Fy f-n så lågt. Hon rapporterade att något sådant skulle hon aldrig göra - och namngav sedan skitstöveln flera gånger... haha! Ja, den som bråkar med Sofie får svar på tal!

Vi fick många nya insikter och slutet var också obetalbart. Hon ville gärna avsluta boken med uppmaningen "punch nazis!" men hennes förläggare tyckte att det var lite opassande. Därför avslutade hon med en dikt som godkändes. Men om ni läser boken ska ni se att begynnelsebokstaven i varje mening bildar just de orden... Klockrent! 


En liten paus innan nästa event och jag tror att mannen i bakgrunden blev nyfiken på coola Sophie när jag tog bilder? Eller så tyckte han att jag var opassande högljudd? Haha!
 

Därefter var det dags för stor prisutdelning till årets Fiction och årets Biography i Spiegeltent - en lokal som liksom alla andra byggs upp bara för festivalen.


Taket var ju bara för läckert!


The James Tait Black Prizes delades ut för 100:e året i rad! 


Och en av Skottlands mest kända nyhetsankare på TV var utmärkt moderator!


Vi fick höra intervjuer med alla författare, läsningar, analyser av strålande litteraturkritiker och slutligen också hylla vinnarna:


Årets biografi blev Lindsey Hilsum's "In extremis" om krigskorrespondenten och före detta kollegan Marie Colvin. Superfint tal om sin bortgånga vän och en bok som jag gärna vill läsa!


Vi avslutade kvällen med Arne Dahl som delade scen med den skotska deckarförfattarinnan Alex Gray. Det blev mycket prat om spänningsromanerna som viktig litteratur då de också speglar samtiden på ett speciellt sätt.

Att gilla deckare innebär inte bara att man läser skräplitteratur. Inom alla genres finns oerhört hög kvalitet och de här både står för en del av den. Sedan är ju smaken som baken när det gäller böcker och det är heeeeelt ok att gilla olika!

Ännu en fantastisk dag led mot sitt slut och vi gick hem mot ett upplyst slott!
 
Här skulle vi också ha gått på stand upp vid midnatt men man orkar inte hur mycket som helst. Vi njöt istället av att krypa i säng med var sin bok och det kändes klockrent! Jag älskar att ligga i sängen och läsa. Det är en perfekt avrundning på dagen - och Maria satte ord på mina tankar med den här bilden:

Så är det!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0