Nu är det Matfest! Oj, så gott!

Idag har vi sparkat igång festligheterna och en del kanske tycker att det är lite trist att Stadsparken än så länge står tom - men det är många andra ställen som bubblar av matlust i Skellefteå. Parken kommer att fyllas av råvaror, människor och SM-tävling när vi närmar oss helgen och det ska också bli väldigt roligt!
 

Dagens avstämningsmöte skedde i en ganska stillsam park - men vi gjorde vad vi kunde för att hålla ånga uppe! Här med Pär, Nina och Anna-Karin som alla drar sitt strå till stacken. Utan den engagerade och kunniga styrelsen hade det här aldrig fungerat.


Ja, jag larvade mig som vanligt - men Johanna i Parken klagade inte... Haha!

Och efter möte och jobb kurrade det i magen. Jag valde att stanna till på Alhems Trädgård och kände den välbekanta röklukten på långt håll.


Här hade Torbjörn Holmlund från Svansele flyttat in eldar, muurika, bord och välbekanta västerbottniska läckerheter!


Han lagar mat, pratar och är en riktig entertainer! 


Öring, renskav, älgskav, lök, potatis och grönsaker serverades på takspån och smakade underbart! Och lunchen avslutades med riktigt kokkaffe från pannan på elden. Rustikt som det anstår ett Vildmarkscenter. 


Sedan har ju Alhems Trädgård en underbar Gelato som avslutning! Hans-Jörgen driver anläggningen med sambon Eva och här missade jag tyvärr namnet på killen som jobbar hos dem.


Han slevade så bra att jag också köpte med mig ett par lådor hem. Det blev smaker av lokala bär. En riktig Matfest-lunch!

Hem för mer jobb och en del inköp som fattades inför SM-tävlingen. Där har vi också stött på oväntade svårigheter som t ex dåliga skördar... Ja, alla lokala leverantörer är ju beroende av vädret och den här sommaren har inte varit den bästa. Nu blir det magert på äppelfronten men vi jagar vidare.

När man tror att man har ordnat allt så dyker det alltid upp något nytt... Det här projektet är fullt av inressanta utmaningar. Och mat. Ja, man ska ju äta middag också, och ikväll blev det Stadskällaren:


Fick med mig maken och hans systerson Johan. Goa gubbar som gillar mat och tillsammans ville vi prova deras "Farmers Dinner". 


Bästa Ludde tog hand om oss och det är otroligt trivsamt och mysigt i restaurangen! Dessutom var det ganska fullt med gäster som kommit för att testa Matfestens erbjudanden. Så roligt!


En trerättersmeny gjord på lokala råvaror lockar självklart!


Abborre med ärtpuré och pepparrot. Klockrent!


Nattbakad lammlägg med stuvad spetskål, honungsgratinerade betor och rödvinssås. Otroligt gott!

Och som avslutning en chokladmousse med hjortonsorbet, hjortron och vit choklad... Ja, jag behöver kanske inte säga mer? Mums!

Nu är vi mätta och lite trötta. Måste slänga mig isäng eftersom jag ska träffa ett gäng imorrn bitti för frukost med eftersnack om arbetsglädje på Stiftsgården. Vad gör man inte för att få matfesta hela dagen? Hoppas att ni också hinner provsmaka lite på Skellefteå den här veckan - vi har ju så braaaaaaaaa mat!
 
 
 
 
#1 - - Karin Lå:

Men herreje, vilken första Matdag du har haft. Jag blir mätt bara jag kollar in dina bilder och texter om allt. Nu kan du kolla in Aktiva seniorers hemsida. Tack för besöket där, det var uppskattat.

Svar: Haha! Ja, jag får ta det lugnare idag - men började med god frukost på Stiftsgården så det kan gå hur som helst! Ska kolla in sidan!
Monica Lindgren

#2 - - JossanHaugen:

Nu blev jag sugen på glass :D