Stockholm å Fotografiska!

En nättare försening på en timme men framme i Stockholm och lägenheten i tid för att följa Skellefteå AIK:s slutsekunder som Fredrik Lindgren så förnämligt tog hand om! Vinst igen!
 
Och lägenheten är renoverad sedan förra året med nytt kök och nya golv mm! 
 

Och här ser du Sofi att även sofforna är utbytta! Det var faktiskt på tiden! Slapp avslutning på kvällen där vi mest låg och slötittade på TV och läste. Man blir ju trött av att resa också. Ja, man bli trött av allt i storstäder så vi måste väl ta ledigt en vecka när vi kommer hem... Haha!


Espressohouse har också öppnat i huset mitt emot så det blev en skön frukost ute! Maken ser ut att vara på lyset redan till frukost... Haha! 

Sedan tog vi vårt pick och pack och checkade in på hotellet. Ja, vi hade gärna bott två nätter i lägenheten men idag var det nya gäster i antågande. Framme på Freys ser vi att vi har sällskap:


Ett hästhuvud på väggen! Är det maffian som varit framme? Neeeej...


...då skulle det väl ha legat i sängen! Haha!

Men vi hade ju inte tänkt stanna på rummet hela dagen. Bara att ge sig iväg ut och ta sig till favoritstället:


Fotografiska! Känns stabilt!


Och här får ni en bild av snökaoset utanför...


Började med att säga hej till Robert Frank - världskänd fotograf som i år blir 90! Mycket vardag och intuitiva bilder utan någon annan plan än att skildra verkligheten. Intressant!


1954 fick han stipendium från Guggenheimstiftelsen för att dokumentera vardagen i USA genom en resa tvärs över landet. Det ledde till boken The Americans med förord av Jack Kerouac. Bilderna togs helt intuitivt och folk kunde vända sig bort från kameran, landskapen var övergivna och karga eller "Mer likt Ryssland" som Frank sa. 


Här har han också poträtterat Kerouac (som ju är en av sonens favoritförfattare!)


Här är en känd ögonblicksbild från Montana. 

Kritikerna var hårda och tyckte att han speglat Amerika felaktigt - att han angripit USA . Själv såg han nog mer än vad de vanligtvis ville visa upp och hade fångat patriotism, rasism och korruption - och det var knappast populärt. 


Men bilderna är bra och här en från 1962 där man läser om Marilyn Monroes bortgång. 


Nästa utställning handlade om jakten på lycka där man oftast slutar besviken och sökande efter nya kickar.


Mannen som hade allt fick bli en bildserie där en man ges olika attribut som tillför korta lyckorus och sedan måste bytas ut. Är det så? Måste fundera på det här när jag shoppar nästa gång... Haha! Nu tror jag inte att det blir så mycket mer eftersom väskan är proppfull... Gummistövlarna tog priset!

Men så här såg bilderna ut och de spelades upp filmiskt:
 

Ja, det var massor med varianter och jag tyckte att utställningen väckte en del intressanta frågeställningar! 


En trappa upp kunde man se Roger Ballen's Theatre of the Absurd som var foton från märkliga installationer och scenografier. Kanske inte helt i min smak.


Det fanns t o m installationer på plats - som den här med en man och insnärjda fåglar... Det var väldigt mycket fåglar! Han kopplar dem till både himmel och jord och såg dem som någon sorts övergång. 


Det här rummet hade han inrett med skräp han hittat i Stockholm...


Och det här skräpet kommer från Skellefteå... Haha!


En annan utställning med arrangerade bilder som jag tyckte var sådär. Jag har sett så mycket bättre på Fotografiska! Tur då att de har en magisk restaurang signerad Paul Svensson!


Vi tog en matjesillmacka till lunch! Mmm...


Och utsikten från Bistron är fantastisk!

Sedan trampade vi vidare upp mot Söder direkt från Fotografiska. En nätt trappa på 140 trappsteg! Nu fick man göra en jämförelse med vår trappa i Dubrovnik på nästan 400 steg som vi traskade upp och ner flera gånger varje dag!


Maken hamnade i en svacka? Haha!


Och jag fick en ny vy över bätterstället! 
 
Härlig dag som nu ska avslutas med middag på stan! Återkommer!!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0