Nice - uppifrån!

Idag blev det en promenaddag av stora mått. Vi har varit igång många timmar och det känns i benen när vi nu landat hemma igen.
 
Vi hade bestämt oss för att gå till hamnen och sedan upp på kullen "La Colline du Château" för att se utsikten över hela bukten! Det skulle också vara sämre väder idag - men det var väl det enda som inte stämde med våra planer. Lika bra!
 

Hamnen är full med båtar även om de största inte tar sig in. Satsningen på en ny handelshamn i Nice på 1700-talet blev inte någon succé varför "Port Lympia" inte blev så stor som man först planerat.
 

Men bitvis var det rätt tjockt...


Och lite färglatt!


Här samsades små segelbåtar...


...med stora kolosser som färjan till Korsika som går regelbundet.


Utanför hamnområdet går denna pir som vi gick ut på. Fint!


Och fint var det också att titta in mot bukten! Men vi ville ju högre - ända upp på toppen av berget som syns till höger. Bara att fortsätta knata!


Längst ned finns ett monument över stupade unga män under första och andra världskriget.


Och Promenad des Anglais tog oss tillbaka runt berget.


Här är det full fart både i vattnet och på himlen! Här finns 400 000 invånare och det gör Nice till Frankrikes femte största stad. Under turistsäsongen måste det ju vara mångdubbelt med människor så det rör på sig!


Här passerade vi det stora soluret som kanske inte visade rätt tid men var fint ändå!


Och där ser ni trapporna upp mot kullen! Det fanns hiss men vem vill åka hiss när man kan gå? För den som undrar hur många trappsteg det var upp på toppen så kan vi rapportera om 374 st. Kändes i benen men var ändå inte värre än de 422 steg vi hade upp till vår lägenhet i Dubrovnik. Och den biten gick vi flera gånger om dagen...


Svettiga - men uppe! Hej alla! 


Mirakulös utsikt över Änglarnas vik som strandremsan kallas eller "Baie des Anges" som det heter på franska.


Och här utsikten åt andra hållet - mot hamnen!


Långt ner till soluret nu! 

Vi traskade runt på området som är ganska stort och även inrymmer ett grönområde tänkt för sport och rekeration - för både privatpersoner och skolklasser!


Yoga är ju fascinerande... 


Och här fanns också en utgrävning av den gamla katedralen och slottet som stod här uppe. Det var här stan började anläggas av grekerna på 300-talet. Sedan kom romarna och tog över och staden Nice blev inte fransk förrän 1860. Ja, det var lite historisk kuriosa som jag själv funderat på.


Storslaget är det i vilket fall som helst!


Både uppåt och nedåt. Här hade maken hittat en ruin på väg ner.


Det såg ut som en fängelsehåla men han var fortfarande på fri fot!


Det ser ut som om jag försökte riva väggarna men det hade jag aldrig gått i land med. Har de stått sedan 300-talet klarar de nog ett tag till!

Efter promenaden ner gick vi iväg på stan en sväng och började med att gå till Place Massena som vi ju besökt flera gånger. Det är största torget och där finns både parkdelen med vattenånga, de upplysta figurerna på pinnar och ännu en park med vattenlek. Otroligt fint och massor med ställen för barn och vuxna att ha kul eller koppla av! 
 

Den här vattensprutande spegeldammen var bara för fin! Blev naturligtvis en stunds fotograferande!


Jaaa, jag ville också vara på bild!


Jag och barnen! Haha!


Oooppppss! Vi belv nog lika förvånade båda två när vattnet startade igen!


Även de minsta hade sjukt roligt och blöjan måste ha blivit tung att bära...


Fint med barn som leker och spegelbilden av husen som blev så tydlig!

Sedan shoppade vi vidare och köpte lite saker som vi inte visste att vi behövde... Jag köpte t ex en byxdress som jag alltid velat ha och nu provat igen och inser att Emilia har rätt: Jag är för gammal för den typen av plagg. Blir ett byte imorrn. Tur att jag också köpte annat! Haha!

Mitt i shoppingen är det skönt att stanna för att dricka lite nice coffee... 

Ikväll har vi varit ute och ätit, gått ännu mera och nu säger jag bara:


Klart slut från Nice för idag! Ses imorrn!