Sightseeing!

En sån dag! Vi har traskat runt halva Rom och hittat både bort och hem igen! Men det var fanken inte det lättaste... Gatorna går lite kors och tvärs och en del är så små att de knappt finns på kartan... Sedan tar det ju alltid en stund innan man "kommer på" hur stan ser ut.
 

Igår kväll gick vi en sväng runt Trastevere, där vi bor, och tittade på folk och hus och restauranger.


Stnnade på ett säkert ställe! Hur jag vet det? Ja, men apoteket i bakgrunden... Haha!


Där tar de också tempen... 23 grader vid niotiden på kvällen är helt OK!

Sedan blev det en tuff natt. Inte så att vi var ute och rumlade. Det var det andra som gjorde bättre... Ute på vårt lilla torg blev det full rulle vid 01 i natt. Det var väl då partyt började. Två eller tre killgäng övade primalskrik på högsta volym! De kan ha hejat på Roma allihopa men man kunde inte urskilja ett ord. Mycket svårt att sova... Vi tror också att någon/några av dem har pissat på entrédörren eftersom lukten utanför numera inte är den bästa... 


Nåja, de gav sig till slut och vi somnade som stockar! Vaknade till kaffe och smarrig frukost med färska frukter, Lisas müsliblandning (god!) och lite lokala pålägg som parmaskinka och parmesan. Och brie. Och fikonmarmelad... Naturligtvis! Haha!


Efter en dusch var vi redo att "hit the town"! Och nu fanns det inga ungdomar ute... Haha! 


På Campo de Fiori var det marknad - precis som vi fått tips om! Nu var det här starten på dagen så vi handlade inget även om det fanns bra utbud.


Eller vad säger ni om ett helt stånd som bara sålde pasta? Det gör man bara i Italien!


Stort hus klockan 12... Vad kan det vara? 


Pantheon såklart! Ja, vi blev inte helt överraskade. Vi hade ju karta med oss! Nu kanske den inte hjälpte jättemycket eftersom vi inte riktigt orienterat oss i norr och söder ännu... Haha! Men vi kom ju lite hit och dit ändå!


Pantheon har ett alldeles magnifikt tak och är den byggnad från Antiken som varit i funktion hela tiden sedan den byggdes 126 eKr!


Man måste ju säga att de var ena rackare på att bygga förr i tiden... Påkostat och hållbart! Inte många av dagens nybyggen som står kvar efter 2000 år!


Och hålet i taket är verkligen ett hål. Läste senare tips om att man ska skynda sig dit när det hällregnar för att se vattnet strila ner och studs på marmorgolvet... Och ändå håller det!


Sedan gav vi oss ut på jakt med kartan i högsta hugg för att dricka Roms bästa kaffe som fanns på Piazza de Eustachio! Vi gick och gick - och upptäckte då att jag hade kartan upp och ner... Haha! Och jag kan säga att rättvänd är den något bättre! 


Men till slut så... Mmm... Maken njuter här av deras Gran Kaffe Speciale! Inte snorbilligt - men gott! 


Traskade vidare och gick förbi Pantheon igen. Nu tyckte jag att statyerna ändrat ögonriktning... Hmm... Men jag förstår honom. Inte kul med en duva på skallen!


I Rom finns mängder av gamla hus och hela stan är som en enda kulturskatt - men kanske i olika grader av förfall. En del hus borde verkligen renoveras men som helhet är det otroligt charmigt och personligt med all gammal bebyggelse. 


Det moderna livet tränger sig dock på... Gatorna är smala som fanken och alla kör så tätt att det ständigt råder risk att bli av med sidospeglarna... Eller som här, kofångaren... Det här är väl en ganska tight parkering?


Här trodde vi nästan att vi kommit till Spanska Trappan! Men den hade i så fall flyttat på sig... Haha! Och vid det här laget kom vi på att vi ju laddat ner en offlinekarta på telefonen innan vi åkte! Nuuuuu blev det oerhört enkelt! Även om inte alla gator syns så ser man ju riktningen och var man själv befinner sig... 


Fin utsikt var det i alla fall från toppen av trappan! Man ser ända bort till Peters-kyrkan! Oh då vi nu hade orienterat oss så gick det snabbt att ta sig till nästa sevärdhet:


Fontana di Trevi! Det här var nog det mest fascinerande idag! Kändes som om man var med i en film... Men maken tyckte inte att jag skulle bada...


Vi var ju inte direkt ensamma där...


Men här har ni oss i alla fall! Med fontänen! Nu är vi väl med i samma klubb som Anita Ekberg va?

Ja, bad hade nog varit trevligt eftersom vädret ändå har varit hyfsat. Det hade varnats för enormt mycket regn idag så hittills är vi mer än nöjda! Nu ska vi ut och äta lite så jag återkommer senare med mer rapporter! OM nu uppkopplingen sköter sig... Det är som ett lotteri det här wifi:et...

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0