Rom - Kolossalt kul!

Idag var det dags! Äntligen Colosseum! Det är nog egentligen det vi båda längtat mest efter att se. Ja, vi gillar ju att ha stenkul... Haha!

Seg start med lite bloggande på morgonen men sedan bar det iväg. Ja, vi har ju kunnat åka buss de här dagarna men sevärdheterna ligger på ett vettigt avstånd från varandra - och vi gillar att gå!


Vi följde Tibern en bit söderut och det här är nog det enda snygga på hela strandpromenaden - ett sjukhus tror jag som ligger på en liten ö mitt i älven. I övrigt så skulle man ha kunnat göra så mycket mer; bänkar längst strandpromenaden och allmän uppsnyggning. Jag tycker att Rom är fantastiskt vackert - men lite skitigt...


Bortanför sjukhuset var det ett litet vattenfall. Men vad är det som åker omkring i det smutsiga vattnet? Jo, sopor... Vi fick anvisningar om att de sopsorterar men sedan ligger soporna ute på gatan och slängs huller om buller så jag tror att de behöver utveckla återvinningen lite.


När vi gått över en helt ny bro kom vi fram till en mer öppen yta där cypresserna (är det såna?) fick stå fritt mot himlen. Annars är det ju bebyggelse överallt. Och efter en liten park och några ruiner kom vi fram till slutmålet:


Colosseum! 45 minuter i kö och 120 kr i inträde och några nunnor senare (de finns överallt) var vi inne och vi gick ganska snabbt upp på övre våningen för att se bättre!


En fantastiskt upplevelse!


Nu kommer ni garanterat att tröttna på alla mina bilder som för en del kanske bara är sten och ruin men som för oss var jättehäftiga kopplingar till Romarriket! Tänk att gå på samma mark!


Och genom en av gluggarna kunde man se ruinerna av Forum Romanum som var dåtidens torg och samlingsplats.


Ja, här hade jag t o m stigit ut på en av balkongerna på Colosseum där man hade mer fri utsikt. Jag undrar faktiskt vart min svindel har tagit vägen? Tror att jag lämnade den i Sagrada Familia i Bareclona tillsammans med Anna. På väg upp i tornet där slog den nämligen till ordentligt... Haha!
 

Mycket prång och gluggar! Det här måste vara det minsta fönstret?


Ett helt fantastiskt bygge! Och då pratar vi 70-80 e Kr!


Inte lätt att på den tiden forsla upp stenblocken längst upp!


VIP-läktare? Den låg i alla fall närmast "scengolvet" och var klädd med marmorblock.


Men man ska ju inte glömma vad som utspelades i den här Amfiteatern... Spelen var oerhört grymma och pågick en hel dag. Först ut var alla dömda fångar som helt obeväpnade fick möta vilda djur som trasade sönder dem i stycken...Huga!


Men bygget är vackert och detaljerna många!
 

Delar av bygget förstördes i en jordbävning och kanske för att man slitit ut armeringsjärn och smält ner dem till vapen under något av krigen... Man smälte även ner en 40 m hög staty av Nero för detta ändamål.


Här ser man i alla fall djupet och omfattningen bäst. Colosseum har en omkrets på 524 meter och är 48 meter hög. Som mest rymdes 87 000 personer! Släng dig i väggen Friends Arena... Haha! Och under golvet låg det gångar för gladiatorerna och för kejsarna som hade en VIP-gång för att slippa beblanda sig med folket.


Ett stort kors fanns det - säkert ett hopp för många!


Underbara valv!


Och ett inkarvat kors i väggen. Såg lite mer hemmagjort ut. Någon desperat?


Och här är vi! Mitt i kulturen!


Men efter ett par timmars vandrande var det dags att gå vidare.


Och tänk att mina fötter nu trampat denna historiska mark! Känns stort! Sandalerna är för övrigt italienska...Högst passande!


Klotter på väggarna finns alltid och förr karvades det mer ordentligt...


Ja, så var det gjort. Maken ser lugn och fin ut. Han brukar ju mest vara i rörelse...


Som här! Haha! Jag vet ingen med mer studs i steget!


En fantastisk upplevelse som jag inte glömmer i första taget! Och vad gör man efter det? Inte mycket. Det blev till att smälta allt med lite strosande på stan - utan att komma hem med shoppingpåsar! Nej, det var inget beslut - men jag tror faktiskt att jag är lite för stor för Italien. Kommer hem med bara två toppar och en tröja... 
 

Genomgång mellan två gator! Enormt vackert hus!


Och man blir trött i benen och ryggen av allt promenerande. Här hittade vi ett skönt ställe att vila lite på. Men solskenet gör ju att man gärna tar sig en glass:


Och så blev det! Magiskt god på en mysig uteservering!

Här började vi vandra hemåt igen. Och fortfarande är kartan i huvudet inte gjord för Roms gator... Nej, inte så att vi går vilse, men det är oerhört svårt att tänka riktningar som stämmer.

Nu är det dock slutvandrat för idag! Vi har varit ute i kvarteret och ätit underbar Antipasti som blev en perfekt avslutning på en bra dag! Imorrn blir det nog till att ta det lite lugnt - även om det nog inte innebär att sitta stilla... Haha! Vi ses!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0