Årets bild - bomb...

Godmorgon världen så här "dagen efter"! Måste inleda den med en tillbakablick på gårdagen när jag nu haft tid att behandla alla bilder... Ja, det blir en bildbomb idag men så måste det få bli när man sett årets bästa pressdito!

Fina familjen på väg till spårvagnen!

Och fina nya familjemedlemmen Abbe slöt upp på Centralstationen! Vi är så glada över att Emilia träffat en så fin kille - och över att de också är så lyckliga över varandra! Det värmer gott i mammahjärtat! Välkommen Abbe!

Tåg till Trollhättan genom det snöfria landskapet!

Maken är lite spänd men skrattar ändå! Nervöst?

Framme i Trollhättan! Fint gammalt stationshus! De har för övrigt sparat många gamla fina hus i den här stan! Äldsta bostadsområdet i Sverige finns t o m bevarat här. Nu hann vi ju inte se allt - vi hade ju ett uppdrag!

Passerade det här hotellet så Oskar fick också vara med på ett hörn. Hade önskat att även han och Lisa hade varit med!

Framme vid Folkets Hus där ceremonin skulle vara och där vi hämtade bankettbiljetter mm. Och Årets Bild hade skyltat upp hela gågatan!

Vi kom i god tid så vi hann kika på Jacob Forsells bilder av Björn Borg och hans karriär, gå en sväng på stan och äta en lätt lunch samt...

...ta ett glas vin i baren innan prisutdelningen skulle börja!


Men nu! Dags för Årets Bild 2013! Konferencier var Annika Dopping.

Och i publiken, bland alla andra nominerade fotografer satt maken!

Ny genre är Årets Bildspel där råttorna tog stor plats!

Vinnare blev Magnus Wennman, Aftonbladet! Han tog för övrigt storslam den här aftonen och slutade även som Årets Pressfotograf! Han hade följt ett par uteliggare och deras "husdjur" för att göra både film och stillbilder.

Årets Nöjesbild! Robin Aron Ohlsson, Göteborgsposten!

I klassen Årets Nyhetsbild feature var en annan norrlandsfotograf nominerad; Johan Axelsson, Östersundsposten. Men vann den klassen gjorde:

Jonas Lindqvist, Dagens Nyheter, som följt Ara Abrahamian i åtta år. Här har det senaste OS-et just inletts och han kom inte med... Fint tal av Lindqvist som fortfarande själv blev rörd till tårar över bakgrunden till bilden.

Årets Nyhetsreportage Feature Utland vann Casper Hedberg, frilans, som följt och dokumenterat en urgammal hästsport i Afghanistan.

Sedan kom nomineringarna i Årets Sportbild Nyhet! Jooodå, här kom makens bild först upp och jag kände hur glad han måste vara eftersom det här är en tuff klass och något han själv gärna skulle vilja bli uppmärksammad i!

I väntan på resultatet tillsammans med övriga nominerade i klassen.

Vann gjorde Joel Marklund, Bildbyrån, med den här bilden av Zlatans mål på Friends arena! Han hade riggat en kamera i taket och hade förmodligen också lite flyt. Men det ska man ju ha för att få en bra bild!

Och för makens del blev det ett 3:epris för bilden med den kastade handsken eller den osynlige motspelaren. Jag tycker ju självklart att den skulle ha vunnit eftersom den här ögonblicksbilden är en bättre pressbild än vinnaren men jag tror att han också premierades för sina nytänkande idéer. Men nej, vi är inte bittra - bara otroligt stolta över att Ulf fick bli belönad för en av alla sina otroligt bra bilder!

Och pressfotografer ska också fotograferas efteråt! Stort Grattis igen! Inte illa heller att ha fått pris i den här tävlingen två gånger tidigare så nu har han både ett första, andra och tredjepris! Stort!

I Årets Porträtt-klassen hade Viktor Johansson, Frilans, nominerats med två bilder. Den här av Marie Göranzon!

Och dessa av olika enäggstvillingar!

Men vann gjorde Magnus Wennman igen... Här med uteliggaren och hans råtta!

Wennman fick också det enda priset i Årets Naturbild! Joo, han fick bra utdelning på råttorna...

Sedan delade juryn ut specialpris till bilder som kanske inte passade i en klass men stod ut så mycket att de skulle premieras!

Pavel Koubek hade följt en pojke som varken såg eller hörde och förmodligen var lite autistisk. Han kommunicerade med att trumma med fingrarna och här somnade han mitt under deras reportage.

Linda Forsells reportage om kvinnor i Jordanien som blivit utsatta för våld fick också specialpis. Starka och viktiga bilder!

Årets Vardagsliv vanns av Johan Axelsson, Östersundsposten, som också höll finaste talet. Ett tal som verkligen speglade landsortsfotografens, kanske inte alltid så spännande, vardag. Här berättar han om att han jobbade helgjour och just hade varit på kattutställning. På väg därifrån och till ett jobb om koloniträdgårdar så passerade han det här fotspollspelande gänget under kraftledningen. Bra bild!

Årets Bildreportage: Magnus Wennman igen om den lite "schangserade" Miss Sverige-tävlingen".

Årets Vardagsbild Utland togs av Anders Hansson, Dagens Nyheter, dagen efter kravallerna i Grekland.

Jag gillade också Urban Anderssons, Aftonbladet, bild från Nordkorea. Fin komposition och underbara färger.

Årets Nyhetsbild Sverige blev Niclas Hammarströms, Aftonbladet, bild av Juholts sista dag. De hade suttit och lurpassat flera timmar i ett hus mitt över gatan för att se om de kunde ha turen att få ut honom på balkongen. Och till slut så...

Årets Nyhetsbild Utland vanns givetvis av Paul Hansen, Dagens Nyheter! Den här bilden har redan utsetts till världens bästa nyhetsbild av World Press Photo och är bara så otroligt bra! Ett begravningståg efter en bombning i Gaza där två pojkar och deras pappa dog. Begravningsföljet brukar normalt gå med kropparna till det hus där de har bott - men här fanns inget hus kvar... Så stark bild! Den har allt!!!

Årets Nyhetsreportage Sverige vanns av Jimmy Croona som också blev årets Rookie och av Nikon fick kamerautrustning för säkert 100 000 kronor...

Årets Nyhetsreportage Utland blev naturligtvis Paul Hansens reportage från Gasa där andra händelser från samma resa fanns med. Andra bilden till vänster är ett annat foto av pappan och pojkarna...

Paul Hansens bild blev också Årets Bild 2013 alla kategorier! Här kan man bara instämma i att "Rätt Bild vann!"

Återsamling på scenen med alla vinnarna och konfetti! Till vänster ser ni maken!

Uppställning för fotografering! Nu har maken tinat upp ordentligt och är förmodligen lättad att allt är över! Att stå på scenen är kanske inte hans favoritgren. Han trivs ju bäst bakom kameran!


Nöjd! Så kul att komma hem med ännu ett pris från den här prestigefyllda tävlingen! Fantastiskt bra jobbat Ulf!

Sedan blev det fest men den måste jag få skriva om senare eftersom den för det första var ganska tråkig och för det andra så måste jag göra annat idag! Nu ska vi få rå om Emilia!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0