Möss och Människor!

Underbart väder! Och fullt upp av ingenting alls! Legat på altanen och satte mig upp mest bara för att hämta grejor till ett fotbad... Precis lagom stressigt en solig söndag på semestern! :) 

Andra har haft fullt upp...

Skrållan! Här lydig och duktig med en nyfångad mus i munnen! Snyggt jobbat!


Här har hon lagt ned bytet - som hon sedan lämnade... Var det en present till oss? Sedan övergick hon till fågeljakt och blev instängd i huset ett tag. Jag tycker det är ledsamt att se henne ta fågelungar men är osäker på om hon förstår skillnaden?

Ja, nog om mössen. Over to something completely different:


Mat! Var det en äcklig övergång? Kanske, men maten var snabblagad och god! Kycklingwraps och massor med kall dryck passade bra idag. Ett par timmar senare drog vi iväg på dagens utflykt till Hjoggböle!


Fyra tjejer bildade "förband" till dagens teaterföreställning och sjöng Bellman och annat. Småputtrigt!

Hjoggböle är ju byn med fyra egna författare; Kurt och Anita Salomonsson, Hjalmar Westerlund och P-O Enquist. De tre senaste somrarna har de också arrangerat sommarteater utomhus med Enquists texter i samarbete med teaterlinjen på Edelvik. Idag skulle vi se I Lodjurets timma, den korta pjäs han skrev 1988 och som vi också satte upp på Västerbottensteatern samma år.


Många bekanta kulturbärare i publiken: Mellan Tom Hedman och hans söta fru satt t ex Roland Hedlund - en av de två teaterchefer som var på plats idag. Den nya, Francesca Quartey var också där!

Jag var lite kluven till att se föreställningen. Vi gjorde den ju på teatern och Micke Lindgren har nästan aldrig varit så bra! En galen och ensam pojke med en mycket märklig historia. Jag minns att jag både älskade och hatade den. Älskade den oerhört välregisserade uppsättningen med fantastiska skådespelarinsatser - men ställde mig ofta frågande till vad den egentligen handlade om och varför den blev skriven?

Den är dessutom den mest ordbajsande uppsättning vi gjort! Missförstå mig rätt nu. Inte bara struntprat men väldigt många omtagningar och återberättanden av samma sak. Ibland kunde jag tycka att den gick ett varv för mycket och det gjorde jag nog även idag. Men texten är ändå sjukt bra!

Per Olov Enquist skrev den under en djup livskris. Så här beskriver han själv (i boken Ett annat liv) tillkomsten av pjäsen: (Och ja, han skriver om sig själv i tredje person)


"Pjäsen om den röda katten är det enda som han skriver i Paris. Vistelsen varar tre år. Han går upp tidigt, skriver i bästa fall någon timma innan han blir full. En teaterpjäs är ju inte så lång.

Pjäsen handlar om en ung pojke, en fånge, dubbelmördare, inspärrad, som tycks sjukligt fixerad vid det gröna hus i Hjoggböle där han är född, och som tilldelats vården av en katt i uppfostrande syfte. Det är kärlekshistorien mellan pojken och katten som pjäsen handlar om.

Och att en återuppståndelse är möjlig, naturligtvis, men vem tror på det."

 

Pojken i dagens uppsättning spelades av Erik Bovin och han gjorde det med den äran! Lite galen, sävlig - med snabba kast i tankebanorna! Han sitter inspärrad för att ha åkt upp till Västerbotten där han dödat två människor och ställt ut dem i en snödriva med armarna om varandra... I föreställningen sitter han mitt emellan prästen Helen och terapeuten Lisbeth som gjort ett experiment där man låtit psykiskt sjuka människor ha djur. Prästen har hon kallat in för att få hjälp med att förstå.

Pojken får en katt - som han naturligtvis dödar... Men han gör det inte på samma sätt som Lenny i Möss och Människor som kramade ihjäl varelser och inte förstod att de skulle dö. Pojken är högst medveten om att katten ska dö men det är också det enda sättet för dem båda att gå vidare, att komma undan, att komma tillbaka till morfars hus i Hjoggöle. Han tar senare också sitt eget liv.
 

Mörka bilder i föreställningen och mörka moln på himlen... Det var bara hur varmt som helst och jag gissade nästan att det skulle komma åska.


Men trion fortsatte! Bra porträtt av pojken, hyfsat av prästen och ett lite för aggressivt av terapeuten. Den rollfiguren hade blivit lättare att känna sympati för om hon varit mindre arg eller haft fler dimensioner. Men de gjorde ett jättejobb och det är verkligen ingen enkel pjäs att spela! Bra jobbat!


Och precis bakom spelplatsen, bredvid bönhuset som som ofta figurerar i P-O:s böcker, ligger det gröna huset i Sjön, Hjoggböle. Kändes nästan som om det också var med i föreställningen på något sätt!


Efter gott och hembakt fika fortsatte vi med andra akt och bilden på paraplyet får symbolisera omkastet i vädret... Vi hade jackor på oss men byxorna var genomvåta när vi satte oss i bilen på grund av strilandet från ovan.

Klart sevärd, fantastiskt bra sommaraktivitet i en by som verkligen lever! Härligt att se så många engagerade människor som tillsammans gör det möjligt att arrangera tre hela dagar med happenings! Snyggt jobbat alla! Vi kommer tillbaka nästa år igen!


Sedan bar det av hemåt där jag tagit upp fisk! Idag blev det en lite annorlunda rätt med fiskburgare på torsk! Mixade fiskköttet och blandade med ägg, salt, peppar, dill och hackad rödlök. Gjorde biffar och kryddade lite extra med Brobergs "Dilliade" som är en av deras fiskkryddor, stekte och serverade med en skagenröra och olivoljestekt surdegsbröd!


Riktigt gott! Nu har jag beställt mer fisk igen så det här kanske kan vara något att servera nästa vecka när vi får hem barnen! Emilia och Abbe har aviserat att de kommer på tisdag och fram emot helgen får vi nog hem Oskar och Lisa igen! Det är ju bara för härligt att få rå om dem på semestern! Ska bli underbart!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0