Mera Kulturhus!

Om jag kallade gårdagen för slö så har den här dagen varit av det piggare slaget! Inte roligast men hyfsat aktiv! Och lite frusen... Jag har nämligen suttit med ekonomin hela eftermiddagen och i kontoret är det inte jättevarmt... Det är väl en av nackdelarna med luftvärmepump, kamin och ett långt hus. Men, man kan ju inte få allt!

Kvällen har jag tillbringat på Nordanå och ännu ett möte i serien "Kulturhus - mötesplatser berättar". Ikväll var det dags för Umeå att informera om sitt jättebygge "Kuturväven" som ska stå klart om drygt ett år. Tanken med dessa möten är ju att vi ska få veta mer om hur andra har tänkt och på så sätt kanske få idéer om vad vi vill ha här i Skellefteå - samt lära av andras eventuella misstag. Jag känner också att jag verkligen brinner för den här frågan! Jag ska ju leva här i minst 50 år till! Nåja, till saken!

Så började informationen. Han som håller låda just nu är Kulturnämndens ordförande Thomas Brännström, eller Wännström. Jag föredrar att kalla honom "Mannen som älskade sin egen röst och sin egen prestation". Herregud vilket ordbajseri det blev! Till höger om honom står Charlotte Lundqvist som är projektledare för "Kulturväven". Hon hade också talets gåva men blev ständigt avbruten...

Nåja, nu var det inte deras röster det här ska handla om utan vad de sa och vad de gör i Umeå. De ägnade först lååååång tid åt visionerna! De vill "vända stadens ansikte mot älven", få in olika verksamheter, ha öppet dygnet runt, skapa en mötesplats för medborgarna där de kan ägna sig åt skapande, kunskap och kreativitet, se bygget som en del i stadsutvecklingen, öka kulturkonsumtionen (som ju måste vara skyhög redan i en så evenemangstät stad som Umeå?). Och under tiden projekteringen fortsatte så verkar de ha gnuggat geniknölarna ordentligt för att komma på vad som kan inrymmas. Varför inte flytta biblioteket? Det är väl en bra idé kan jag tycka eftersom det verkligen är en naturlig mötesplats ur ett medborgarperspektiv. De ville också satsa på dansen, sprida kunskap och låta människor, vuxna och barn, skapa, uppleva och utforska! Puh!

Ja, ni hör ju själva! Myyyyyycket oooooord! Sparsmakat med konkreta planer tills vi fick se ritningarna men även där är formuleringarna luddiga och den så viktiga dansen fick stryka på foten för att "medborgarna" skulle få sitt. Är inte dansare medborgare? De vill också ge staden ett ansikte mot älven och göra stadskärnan mer attraktiv. Joo, det kan jag nog hålla med om - men för vem? Umeåborna själva? Där kunde man skönja en viss skrytsamhet - bygger man inte ett snyggt uppvisningshus? Och fyller det med lite av varje?

Hur som helst så har de Balticgruppen som medfinansiärer och de delar med kommunen de 6-700 miljonerna som bygget kostar 50/50. Men hur mycket tillåts näringslivet då att påverka kulturen? Bara en fråga.

Ja, vad tycker jag då? För det första är jag i princip allergisk mot politiska formuleringar i visionär anda! Det säger mig ingenting! Möjligen att "vi har så lite konkreta saker att berätta att vi måste linda in det i jävligt mycket visionära ord för att det ska låta vederhäftigt"... Lite som Kejsarens nya kläder... MEN nu var det här bara en information från en annan kommun. Anledningen till att jag går igång är att många människor snabbt fascineras av detta "lull-lull" och tror att det är det här vi ska ha i Skellefteå. De bygger t o m en "Black box" som ska tjäna som gästspelsscen i Umeå. Senare kröp det fram att de ska lägga ned fina Sagateatern! Den debatten har de nog inte släppt fram ordentligt...  Men i anslutning till detta kom frågor från publiken om det fanns någon liten verkstad bredvid... Men hallå!

Det finns alltså de som gärna lägger sig i den här debatten utan att veta ett skvatt om vilka behov som finns - särskilt när det gäller teatern. Jag säger inte att jag vet allt heller men är väl lite insatt i vissa frågor. Västerbottensteatern behöver ca 7000 m2 och det är betydligt mer än en svart låda för 400 personer. Skillnaden mellan Umeå och Skellefteå är också att Umeå redan har byggt alla andra lokaler! Först Idun/Folkets Hus och sedan Norrlandsoperan och nu ett Kulturhus med bibliotek. I Skellefteå ligger vi långt efter och behöver BÅDE ett nytt hus för Västerbottensteatern OCH ett kulturhus där jag tycker att biblioteket också ska inrymmas. Receptionen/Biljettkassan får gärna vara gemensam (tycker jag!)

Som avslutning så tog Kulturnämnden i Skellefteås ordförande Carin Lundberg till orda och berättade på samma självgoda sätt som "Mannen som älskade sin egen röst" att Socialdemokraterna ju lovat ett kulturhus med betoning på scenkonst OCH en centrumbro. Hon trodde väl att vi skulle jubla men jag sa att de kunde strunta i centrumbron och satsa pengarna på två hus istället! Hur ska man annars få plats med alla verksamheters olika behov? Hon pratade om Idrottens olika behov och fnös lite åt detta men olika kulturyttringar har OCKSÅ olika behov som måste beaktas. I samma andetag sa hon att det ju blir lokaler över på Nordanå och att gympasalens verksamhet kan flyttas till Kaplanskolan - men dit ska väl Brännanskolan? Hon tipsade också om att Västerbottensteaterns lokaler blir lediga om de får ett nytt hus. Så då menar hon alltså att det blir ett teaterhusbygge men att all övrig kultur blir lika utspridd som förr... Knappast en kraftfull manifestation för kulturen som helhet.

Ja, jag skulle väl egentligen kunna strunta i den här frågan men jag är livrädd för att man bygger ett mellanting - ett hus som blir för litet för de olika behov som finns och i slutänden bara ett snyggt bygge som Socialdemokraterna får ha på sin lista över vallöften de faktiskt har hållit... Hon inbjöd i alla fall till medborgardialoger fr o m mitten på november och det känns väldigt sent - men jag ska i alla fall vara där! Om inte annat för att vara kärringen mot strömmen. Ibland behövs det någon som surrar för att andra också ska börja våga prata. Jag får väl hoppas jag kan ha en sådan effekt! Inte att jag pratar ihjäl debatten... (Mitt förra inlägg i frågan var för övrigt 10 oktober)

För att inte bara vara negativ så tog jag en runda runt broarna för att titta på Skellefteå och läget mot älven! Det är väldigt fint så här på kvällen!

T o m hyreshus kan vara rätt snygga när det blir mörkt!

Jag gillar ju Bryggargatans läge och faktiskt också de nya trapporna ner mot älven. Nu fattas bara en flytande scen på vattnet! Läktarna är ju redan klara!

Vid Forum på Campus hittade jag också den här gamla bekantingen! Hon stod tidigare i Nordanås trapphus men står nu på gräset och ser ut över fontänen och älven. Hon har nog god utsikt - men vem ser henne? Jag är fortfarande fascinerad av Barcelonas arkitektur och konst överallt i stan. Det fanns så mycket vackert och spektakulärt att vila ögonen på och jag skulle gärna se att Skellefteå också kunde visa framfötterna! Jag vill ju i akt och mening bara väl och tycker det är dags att det börjar lysa om hela Skellefteå!

Inte bara hemma hos oss - där jag idag satte in nya lågenergilampor i köket. 5W motsvarar normala 20W men helvetet vilken effekt! Måste nog köpa ännu svagare... Och kanske skänka dessa till det nya Kulturhuset!

Ja, det är inte färdigpratat i den här frågan. Ha en bra kväll alla!