Fotografiska!

Nu har vi äntligen varit på Fotografiska och sett de aktuella utställningarna. Tog en prommis på strandpromenaden några kilometer dit för att också få lite luft. Många fula och lite ruckliga båtar stod uppställda som sommarstugor? Den här var dock rätt piffad och fungerade också som Hostel:Men tillbaka till Fotografiska! Jag var ju mest sugen på att se Annie Leibovitz som man ju känner bäst till och jag blev inte besviken!


Här poserar jag med bl a Mikhail Baryshnikov. Man kan se likheten...haha!

Den här bilden och många andra porträtt av celebriteter samsades med personliga bilder av hennes vänner och familj. Hela utställningen blev därför en jätteintressant presentation av hennes personlighet och liv, både som fotograf och privatperson. Kärleken till familjen, sorgen efter livskamratens bortgång i cancer mm. Jag blev tagen och djupt imponerad! Hon är verkligen en av världens främsta!

Men vi såg också Lennart Nilssons utställning "A child is born" som kändes väldigt bekant eftersom man ju sett hans bilder så många gånger men det är fortfarande anmärkningsvärt att hans första bilder publicerades i LIFE redan 1965! Och för oss som fått en son i 28:e veckan är det lite speciellt att se det han kallar foster i 24:e... Lennart var förresten den som delade ut pris till Ulf när han vann Cancerfondens fototävling "Livskraft" med just en bild av Oskar där han gör V-tecknet, bara en vecka gammal.

Anders Petersen, en av Sveriges största "vardagslivsfotografer", visade också bilder ur boken "From Back Home". Också mycket bra! Kontaktsökande var temat och han hade verkligen hittat olika infallsvinklar och roliga bildkompositioner. Sedan är det ju så snyggt med svartvitt!

Vee Spears "The Birthday Party" med olika barnpoträtt är säkert tekniskt bra men berör mig inte särskilt mycket. Mer illa berörd blev dock jag av Joel-Peter Witkins "Bodies". Ja, det var nog det som var meningen. Han har nämligen specialiserat sig på bilder av avvikande människor, företrädesvis nakna, och lik! Han är besatt av den mänskliga kroppen, både det bisarra och det vackra, och många bilder är rätt kontroversiella.

Men så bra som Annies var de inte! Hennes "A photographer's life 1990-2005" var helt outstanding! Se den om ni har möjlighet! En "råvärd" förmiddag!

Efter utställningen tog vi en lunch på Pizza Hut, kollade vädret och insåg att det skulle komma en massa regn i Stockholm. Därför packade vi ihop och är nu på väg till Göteborg! Har vi tur hinner vi träffa Emilia redan ikväll!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0