Länge leve demokratin!

En fantastisk kväll på Nordanåteatern igår med Unghästen från Västerbottensteatern som spelade sin alldeles utmärkta och interaktiva föreställning "Varför ska vi ha demokrati?". En enstaka offentlig kväll av en uppsättning som annars spelas internt för gymnasieelever. Lucky them! 


Det här är teater så bra på; att vara både underhållande och informativ. Unghästen har den här gången tagit hjälp av historikern Lena Berggren som lotsade oss igenom demokratins historia med alla dess avvikelser i form av orättvisor, korruption, fascism och krig som då och då fått den att dra iväg åt fel håll.

Visste ni förresten att Tyskland sedan andra världskriget antagit sådana lagar att demokratin i landet inte ens kan avskaffas? I Sverige skulle det ta 18 månader om ett parti själva får majoritet i form av 51% av rösterna... Det är ju skrämmande!

Lyyyyysande föreställning med historik, skön humor och ironi av David Åkerlund, Niklas Larsson Lirell, Firelle Najjar och Lena Berggren. Stort Tack!
 
Vi måste värna den demokratiska rättighet vi har och verkligen gå och rösta på söndag (om ni nu inte som jag redan har gjort det). Att ge bort sin röst är fruktansvärt dumt. Det är ju detsamma som att låta någon annan bestämma hur jag ska leva mitt liv. Låt vara att man kanske inte är helt insatt i politiken men att släppa fram SD är det mest förödande som kan hända. De skulle snabbt inskränka många människors rättigheter och se till att kvinnornas situation plötsligt liknar den vi hade på 1800-talet då vi inte tilläts rösta eller bestämma över våra kroppar eller ägodelar. Aldrig!!
 
Vi får aldrig glömma vår historia och situationen i Tyskland under andra världskriget är något som aldrig får upprepas. Tacka nej till brunskjortorna och gör det ordentligt! Egentligen tycker jag att alla andra partier borde kunna bilda någon form av samlings-mitt-regering där man kompromissar i alla frågor bara för att stänga SD ute. Sverige har ju valt att stå på den grund som FN:s konventioner om mänskliga rättigheter utgör och vi måste fortsätta värna alla människors lika rätt och värde. 


Jag blev så peppad efter föreställningen och önskar att den fått spelas offentligt många fler gånger. Det här är något alla borde se. Föreställningen väcker frågor på ett utmärkt sätt och deras sätt att visa på korruption är obetalbart!


När jag kom hem hade grabbarna fullt upp med Sveriges match mot Österrike. Snurre satt på första parkett och ville hjälpa till med bollen men det gick åt skogen ändå...

En bra dag på alla sätt med mycket skrivjobb, förtidsröstning, lunch med finaste syster Malin och sedan teater. Gött! Idag har jag fortsatt skriva företagshistorik och även hunnit med Rotarylunch en lång promenad.  

Avslutar med lite skrivande i solen och önskar er alla en magisk helg! 

Länge leve demokratin! :)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0