Prag - fredag!

Pragresan var ju våra fina kompisars present till Ulf som fyllde jämnt i februari. Det finns fördelar med att bli lite äldre... Haha! En annan som också får lägga ytterligare ett år till handlingarna är Carina som fyllde år i fredags:
 

Hon blev firad redan till frukost då Anders ordnat med skumpa och jordgubbar till hela gänget. Vi sjöng såklart och passade på att fira henne hela dagen! Och när man fyller år får man ju önska sig aktiviteter va? Det betydde i alla fall att vi fick börja med shopping! 


Rustad till tänderna - men lite kort i rocken... Haha!


Vi skildes åt eftersom damerna behövde lite mer tid i affärerna men bestämde oss för att ses på Vaclavtorget. Ja, här hade vi kommit fram men några respektive såg vi inte till...

Med fläckvis usel mottagning var det knepigt att få kontakt och vi fick försöka åtskilliga gånger innan vi till slut kunde se dem komma travande. På frågan var de hade hållit hus svarade de; "Vi vet inte..." Haha! 


Själv har jag mina aningar...

Nåja, vi träffades ju till slut och bestämde oss för att söka upp det stora monumentet som rests till Franz Kafkas ära. Det ligger väldigt nära Vaclavtorget och bör inte missas om ni åker till Prag! Konstnären David Cerny hyllas i Tjeckien, och det är lätt att förstå varför när man ser det här:
 

Huvudet/konstverket som snurrar runt i olika lager ska symbolisera hur Franz Kafkas texter behandlar läsaren – de vrider och vänder på läsarens sinnen och det är svårt att uppfatta vad som är verkligt och vad som är fantasier. Hur coolt som helst! 


Man måste ju bara ta en selfie med Kafka... 


Bredvid låg ett litet shoppingcenter där några jobbade på hög nivå... Vi passade på att gå en shoppingtur därinne och när vi kom ut var våra gubbar borta igen... 


Men de hade bara hittat en egen "Husband day care"... Haha! Efter en god lunch och en del skrattande travade vi vidare för att se det dansande huset. Ingen hängde läpp...


...utom möjligen den här mannen som befann sig mellan två hus. Han var dock lite stelbent och ville inte komma ner.


"Det dansande huset" (Tančící dům) färdigställdes 1996 och ersatte byggnader som rasat under USA:s bombning av Prag 1945. Den otraditionella utformningen skapade lite kontroverser men presidenten var positiv så de fick lov att bli så här avvikande. Huset heter egentligen "Fred och Ginger" efter de berömda dansarna och visst påminner det om ett dansande par?


Utanför satt Sean Connery staty... Nej, det var naturligtvis någon helt annan men hyfsat likt ändå.


Ocj vi åkte givetvis upp för att se på utsikten och ta en iskaffe...


...och en bild som inte var en selfie! Haha!


Ja, längst bort ser ni borgen igen.


I Tjeckien är nog inte säkerhetsföreskrifterna lika noggranna som dem i Sverige. Ser ni mannen på taket därborta? Inte en säkerhetslina... Men det verkade gå bra ändå!


Konstverket på taket av dansande huset var ett rufs av plåt och nät. Kanske inte det snyggaste jag har sett men väldigt excentriskt!
 

Mer vackra byggnader när vi kom ner. Den här gången en kyrka.

När vi kommit fram till "Det dansande huset" kom herrarna på att de nog hade gått nästan ända dit när vi hade dem borta. De kände faktiskt igen korsningen bredvid och då förstod vi varför det blev som det blev:


De var alla tre helt övertygade om att deras väg var den rätta... Haha! Ja, det är tur att alla har humor och kan bjuda på sig själva. Vi har skrattat gott många gånger under den här resan.


Mera shopping och Carina och Anders hittade en egen affär...


Glada barn fascinerades av gatukonstnärer med såpbubblor! Det var rätt mycket folk överallt men ändå ett lugn och avslappnat tempo. Väldigt skönt och lite ovanligt för att vara en storstad med 1,3 miljoner invånare.
 

Efter lyckosam shopping och vila tog vi på oss lite nya outfits och gav oss iväg till helgens verkliga "bätterställe"; "Restaurang Bellevue"! Som ni ser är det kullersten överallt och inte läge för högklackat. Nu har mina fötter också slutat acceptera dessa och med 1,5-2 mils promenerande varje dag var det bara att kliva i sköna skor igen. Ja, det finns gott om transportmedel men vi gillar ju att gå.

Fint kvällsljus över torget när vi stegade iväg. Vädret har varit helt magisk bra - både i Prag och här hemma förstår jag. Sååå skönt för oss alla!
 

Här hade vi slagit oss ned till bords och började givetvis med ett glas bubbel för att skåla för födelsedagsbarnet! Det här restaurangtipset (Tack Lars och Pia!) var helt suveränt och det var skönt att veta att det var bra då man också fick betala en deposit på 20€/person redan när man bokade bord. Alla bokningar har för övrigt funkat fantastiskt bra! 

Vi valde Chef's meny som bestod av fyra rätter men blev serverade sex olika som alla smakade ljuvligt!


Efter en shot med soppa gjord på syrliga äpplen kom den här gravade och lättrökta fisken med asiatiska smaker... Mmm... Sååå god!


Därefter kom en anka med sprött hölje och primörer...


En och annan bild hann vi ta men mer var det inte. Aktiv middag på alla sätt med suverän service. Urban, Carina och maken var nöjda! "Andra sidan är ni klara?"


"Jajamensan, fattas bara!" Här är det jag och Helena som fick rå om Anders!


Varmrätten bestod av en långbakad spädgris med rödbetor och kål....


Och den här första desserten var rykande het - fast kall då.


Spännande anrättning med passionsfrukt omgiven av någon form av kolsyresnö. Fräscht!


Och till sist en citrusdessert med karamelliserat socker... Ja, ja, jaaaaa - det var magiskt gott!

Och välgödda efter en fantastisk middag rullade vi hem längs gatorna. Det är tur att vi promenerat så mycket för vi har verkligen ätit gott hela tiden!

Två intensiva dagar var över och fler skulle det bli - men de får jag återkomma till. Stort tack till våra fina vänner som gjorde resan så minnesvärd! Vi saknade givetvis Per-Erik och Marika som fick lov att stanna hemma p g a sjukdom men det kommer fler resor med det här gänget. Kanske redan nästa år? :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0