Littfest!

Vilken rolig dag! Jag har för första gången (lite skämmigt att erkänna) besökt Littfest i Umeå och det genom att medverka i programmet som en av de profiler i länet som läser Västerbottensförfattare.
 

"Umeå-folk"? Näääe, men ett besök i Skellefteå södra är aldrig fel. Försov mig bara liiite (dessa morgnar...) och kom därför i tid till samlingen på Folkets Hus i Umeå. 


Här är vi på väg upp på Iduns scen och först upp var vår samtalsledare, litteraturkritikern Therese Eriksson. Hon var suverän på att hålla ihop samtalet - och hålla oss i skinnet... Haha!

Värst ut var undertecknad och Sverker Olofsson. Vi har båda fått talets gåva och när det kom fram att vi skulle marknadsföra våra valda böcker gick vi igång ordentligt. Väldigt roligt!

Övriga profiler var förra Årets Västerbottning Malin Ackerman från Lycksele och "pensionerade" MMA-fightern Tor Troeng från Umeå. Ett härligt gäng med mycket kärlek till litteraturen. I bakgrunden utmärkta konferencieren Elfrida Bergman som är en klippa!

Jag pratade mig varm för P O Enquists "Kapten Nemos Bibiotek" som jag alltså läste om igår. Jag blev lika tagen den här gången. Jag är väldigt förtjust i PO:s poetiska språk och hur han varvar svenska och en försvenskad bondska som bidrar med en sådan färg.
 
Jag är själv uppvuxen i en by och kan också känna igen hans beskrivningar av det lite karga och kärlekslösa klimatet. Det är nog inte detsamma överallt men hos oss kom kärleken oft i form av en kalvstek eller en burk hjortronsylt.

Att förväxlingen på BB i Bureå också har ägt rum i verkligheten gjorde att handlingen kom nära - både engagemangsmässigt och rent geografiskt. Bokens handling pendlar mellan olika personer och tidsperioder som bitvis kan uppfattas som lite förvirrande - men det ger sig till slut och allt behöver man heller inte förstå.

Det är kanske som han skriver i boken: ”Förr hade jag hemliga drömmar att det vore möjligt att lägga ihop allting, så att allting blev färdigt, tillslutet. Att till sist kunna säga: så var det, det var så det gick till, detta är hela historien. Men det vore ju mot bättre vetande.”

När verkligheten blir för svår flyr också bokens huvudperson, en av pojkarna, till fantasin och Kapten Nemos bibliotek. Det skulle kunna symbolisera vilken flykt som helst – och också stärka tesen om att vi behöver fly verkligheten ibland. Inte med droger men kanske med en bra bok.



Under nästa pass hade jag möjligheten att få lyssna till en intressant kulturdebatt mellan Stina Oscarson och Johan Lundberg (se text nedan)

 

Kunniga Ulrika Knutsson ledde samtalet på ett lysande sätt.


Men bäst var ändå käraste Stina! Fan, vad bra du är!! Jag jublade i salongen åt flera av hennes inlägg som var så klockrena. Folk vände sig om och undrade nog vad katten släpat in för omogen människa på en så seriös tillställning - men det skiter jag i. Jag jublar när något är bra! Och Stina blev glad.

Hon är otroligt kunnig när det gäller kulturpolitik och har ju tidigare skrivit en alternativ kulturutredning. Hon vet precis vad hon vill att kulturen ska ha för roll i samhället och vad den ska vara för människorna. Hon slår slag på slag för det smala, det ifrågasättande, det människovärdiga och vikten av att kulturen inte ska vara en slasktratt som får ta hand om den politik som ingen orkar ta tag i. Kulturen ska ständigt vara i rörelse, påverka vår samtid och stärka människorna! 

Hon må se ut som en fågelunge men jädrar i min låda vad Johan Lundberg blev överkörd... Heja dig Stina! Önskar så att det var du som var Kulturminister! Roligt var det också att få krama om dig och jag håller fortfarande alla tummar för dig i allt du gör - och vill ju lite mammigt att du också ska vara rädd om dig. Vi behöver dig - läääänge! <3

En fantastiskt rolig och intressant förmiddag på Littfest som jag ju givetvis måste besöka fler gånger! Hade gärna stannat men behöver varva ned ikväll då vi ju spelar föreställning både lördag och söndag. Tack alla fina för härliga möten idag - och för att jag fick vara med!