Berlin - del 5

Lördag kväll var det så dags att titta lite närmare på det 368 m höga TV-tornet på Alexanderplatz. Fernsehturm stod klart 1969 och var alltså placerat i Öst-Berlin. Åtta år efter murens tillkomst gav det Östtyskarna möjlighet att kika på vad som hände på västsidan - en plats de inte fick besöka. Det blev också en symbol för Östberlins exitens, väl synlig för alla i Västberlin.

Vi var lite skeptiska till besöket. Biljetterna till restaurangen kostade 244:- och var ju egentligen bara en bordsbokning och entré. Lite dyrt kan man tycka och kanske en typisk turistfälla men vi ville sitta på bästa platserna om vi ändå skulle ägna tornet en kväll. Och det var det värt!

Det gäller också att komma i tid då köerna till insläppet kan vara långa och alla ska åka i hissar som bara tar ca 10 personer. Sedan följde en noggrann säkerhetskontroll och det tog också tid. Vi gjorde dock allt rätt och åkte i racerfart upp till 203 meter där baren och utsiktsplatser finns.


Ganska häftigt att se Berlin "von oben"!


Hej och tack för fina dagar! Ja, en lite blygsam selfie fick det allt bli.


Härliga vyer! De varierar lite då en innercirkel också snurrar - ett varv i timmen. 


På den här gatan bodde vi, snett mitt emot Berliner Zeitung.

Hotellet, H2 på Alexanderplatz, var alldeles utmärkt! Rent och fräscht och ganska nybyggt med en restaurangdel med kiosk och enklare rätter - öppen dygnets alla timmar. Centralt beläget, bra personal, fin service och 1000:-/natt för ett dubbelrum. Rekommenderas!

Efter en stunds fotograferande var det dags att gå en trappa upp till restaurangen (på 207 meters höjd) och vårt bord. Det finns en väldigt bra organisation och med tanke på att 1, 2 miljoner människor besökter tornet varje år är det nödvändigt.


Ulf lekte med servetterna...


Pac-Man?


Han är kung va? Haha!


Anders och Carina - fina reskamrater! Det är nog det viktigaste när man åker iväg och vi har haft det kanonbra! Synd bara att Per-Erik och Marika fick sorg i familjen och inte kunde åka med. Men det ska vi ta igen framöver!


Urban var dock lite missnöjd med gaget för tidigare fotograferingar och valde att inte ställa upp på bild... Haha! Sambon Helena, vars 50-årsdag var anlendningen till resan, satt bredvid mig och vi kom av någon ljusskygg anledning inte med på bild den här kvällen. Men vi glänste i alla fall!

Det blev en trerätters till det facila priset 42 €. Dryck tillkom givetvis men det var ingen hemmansaffär att sitta där uppe en hel kväll. En aning åksjukekänsla till att börja med då partiet man sitter på är en roterande ring. Men det gav med sig. Lägg dock inte ifrån er saker i fönstersmygen! Den roterar inte... 


Bakad getost med pistagenötter och rödvinskokta grönsaker med lite glöggkryddor. Funkade fint! Extra plus fick de också för den alkoholfria drinken med bl a tranbärsjuice!


Lamm med polenta till varmrätt för min del. Lite för välstekt men absolut helt OK!


Maken åt gös och tallriken toppades av det här fina paketet - en citron som kunde pressas utan att man själv blev kladdig. 


Desserten var fantastiskt god med hallonkaka och passionssorbet... 

En fantastisk kväll och väl nere på marken kändes det overkligt att vi nyss satt i den övre fönsterringen och kikade ned. Det här var klart värt pengarna och vi var jättenöjda!
 
Som ni förstår hann vi med en hel del under vår långweekend. Därför blir också rapporterna uppdelade så att ni orkar läsa. Eller så vill jag suga lite på karamellerna...


 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0