Mera Österlen!

Vi har åkt runt ett antal mil de senaste dagarna och blivit rika på upplevelser. Sverige är så vackert!


Fråm Ales stenar åkte vi ut mot kusten, svängde av mot Sandhammaren där stränderna är lågsträckta - men vädret var inte det soligaste och vi hade många platser att besöka.
 

Vi åkte vidare till  den medeltida borgen Glimmingehus i Vallby socken. Den har fått sitt namn efter den glimmande sjön som fanns på platsen där riddaren Jens Holgersen Ulfstand år 1499 lät börja uppföra denna mäktiga och ointagliga borg.


Och vi möttes också av en fullfjädrad riddare som dock var rätt fredlig. Borgens ursprungsherre var en riktig skräckupplevelse som tog ut höga skatter och plundrade fartyg... Inte undra på att han hade pengar att sätta upp det här skrytbygget på fyra våningar!


Vi började med att haka på en guidad tur men det var så mycket folk att vi till slut avvek och gick en egen runda.


Många fina prång och gluggar. En del av dem tjänade ju till att försvara borgen.


Vackra rum.


Fin patina.


Och en stoooor sal på tredje våningen. 


Hisnande utsikt.


Och "Frurummet" var det mest utsmyckade. Klokt! 


Sovsalar.

På det hela taget ett fascinerande hus som var rätt finurligt konstruerat med ett värmesystem bestående av luftkanaler som gick upp från köket där man eldade och lät värmen stiga. Bygget kan inte ha varit ett enkelt jobb - men för att genomföra det befallde Ulfstand sina frälsebönder att göra dagsverken vid bygget. En bussig kille... 

Och här tittade vi ut och såg Knasen stå på vägen. Han längtade efter oss så vi körde vidare! Vi skulle ju övernatta någonstans och valde en annan pärla: Simrishamn!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0