Lite historia...

I skrivande stund sitter vi på ett försenat tåg till Stockholm där vi ska stanna ett par dagar (ja, inte på tåget hoppas jag!). Tidigare idag var det alltså dags att checka ut från hotellet och först då började vi prata om huset och vad som varit där tidigare. Maken hade kollat lite och upptäckt att det tidigare varit sockerbruk och senare blev Fürstenbergska palatset där paret Göthilda och Pontus Fürstenberg lät konstnärer komma och bo gratis (i deras enfamiljsvilla på 6000 kvadrat...) och i gengäld smycka huset med konst! 

Och det var inga okända namn utan Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors
m fl som kom och huserade. Efter en tid rack inte utrymmet(!) så de fick bygga på en våning som blev konstgalleri. Härifrån ringdes första rikssamtalet i Göteborg och här lyste också första glödlampan. 1907 övergick det till att bli hotell och all konst testamenterades till Göteborgs kommun. 1968 var en rivning planerad men nu är det renoverat igen i en lite annorlunda och ganska mysig stil.
 
Placeringen på Brunnstorget gör det oerhört centralt och vi har trivts som fisken!
 

Här bodde jag också tillsammans med Anna förra året och nu förstår jag ju varför någon har gjort denna lampa av penslar i olika storlek... Kul!


En och annan kristallkrona i taket ner till frukosten!


Och den här långa salen passerar man när man ska gå till frukosten. Här har det nog varit ett och annat party! Och gubbarna på bilden längst bort är ju givetvis Zorn och gänget!


På väggarna sitter ett collage av diverse brev och teckningar som sänts till Fürstenbergs. Det här var ett julkort från familjen Larsson!

Men nu ska vi väl inte bara vara historiska. Vi lever ju i modern tid och det betyder att maken googlat fram en butik för specialbeslag som skulle finnas in närheten av Backaplan!


Jajamen! Vi hittade dit och här ser ni honom med något lystet i blicken... Haha!


Stärkt av denna shoppingrunda tog han till nya grepp på väg tillbaka... Haha! Åter i stan passade vi på att träffa kärlekarna för lunch och massor med hej-då-kramar!


Vilka sötingar! Massor med kärlek till er båda fina och tack för en magisk helg!


Ulf fick också visa upp en del fiffiga saker som han köpt - både till sig själv och Emilia! Jo, de delar beslagsintresset!


Själv lade jag mest beslag på andra saker som numera ligger i både påsar och väska... Och en otroligt god citronmarängpaj fick avrunda mathelgen!


Som en fornlämning sitter jag här en sista gång i hotellfönstret... Så mätt att jag inte kunde röra mig. Haha! 

Och nu är det full fart framåt! Mot Stockholm! Känns lite sorgligt men jag är glad att vi kom oss iväg och fick så fina dagar! Hej då Göteborg! Ses snart igen!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0