Udda utflyktsmål!

Framme i Sundsvall kan vi titta tillbaka på en alldeles utmärkt resdag! Vi hade ju tänkt besöka Kumla och deras skulpturutställning i Kvarntorp när vi åkte ner men nu fick det bli på tillbakavägen istället och det här var verkligen något jag kan rekommendera! "Konst på hög" var ett udda utflyktsmål som lämnade avtryck!

Kvarntorpshögen är en cirka 100 meter hög slagghög som består av rester från oljeskifferindustrin i området. Under andra världskriget så ströps oljetillförseln till Sverige och det här blev ett alternativ att utvinna egen olja ur oljeskiffer.

1966 stängdes allt och fortfarande, snart 50 år senare, så ryker det ur delar av skifferhögen som vid tiden för stängningen mätte upp mot 600 grader! Helt otroligt! Numera används området som slalombacke på vintern och Skulpturutställning på sommaren. 

Det finns en trappa med 427 steg som leder upp mot toppen och som har blivit väldigt populär för träning. Under sommaren 2012 uppstod begreppet "besegra trappan" som går ut på att klara tio varv, upp för trappan, runda toppen och springa körvägen ner. Puh! Vi siktade på ett varv i maklig takt!
 

Redan längst ned började installationerna och den här heter "Rum för resande". Men vi siktade ju högre!


Här börjar den! Trappan med de 427 stegen! Påminner om trapporna upp till vår lägenhet i den kuperade stan Dubrovnik! Den tog på krafterna. Nå, hur gick det då?


Ja, Ulf hade som ni ser inga problem... Haha!


Jag valde att ta det lite lugnare... Haha! 


Väl uppe fanns det mycket att titta på! Olika konstverk eller installationer av väldigt varierande slag. Här ser vi en kyrka!


Och här ett bygge av Lars Vilks - han har en egen stil som lätt känns igen. Här hälsa Ulf till Emilia och Abbe att det minsann inte behövs något vattenpass för att bygga hus,,,


Den här kvinnan påminde nästan om en Giacomettiskulptur med sin långa smala, men grovt tillhuggna kropp.


Bredvid henne fanns den här groteska mannen med ytterst vassa armbågar... Konstverket heter "Makt"... Och när jag gick runt för att kika förstod jag vad kvinnan kikade på egentligen...


Hela skrevet framme! Hennes replik måste vara: "Men klä på dig!" Haha!


Maken gick lite före mig och hittade några kompisar på en bänk.


Det var en ytterst välgjord installation som heter "Var är konstverket?" Haha! Mycket humor här och det gillar jag!


En ark. Men en man. Och en vidunderlig utsikt!


Stenblock med kvinna. Orginaltiteln är Ljusrum I och II av Pål Svensson. 
 

Intressant wokpanna! Haha! Joo, alla knopparna på skålen är bröst...


Den här var väl spännande? Rekommenderar dock inte att man kör över kanten...


Och här rök det fortfarande! Mest vattenånga men ändå coolt!
 

Och coolast av allt var Johanssons eget konstverk vid namnet "Utan titel". Men alla ser ju vad det ska föreställa...


Vi lämnade kråkslott och konstverk för att ta oss ner igen.


Maken gjorde det med hoppsa-steg...
 

Jag tog det lugnare men måste ändå ta en selfie för att bevisa att jag också har besegrat trappan!


Jag var också lite rädd om mina nya sandaler som jag köpte hos Emilia och som var djuriskt sköna!


Och här ser ni anledningen till att vi körde iväg en bit från konstområdet: Johansson! Värsta Hollywoodskylten uppe på högen! Hur fränt som helst!
 
Rolig utflykt och ett bra sätt att ta en paus under en lång kördag. Nu är vi drygt 70 mil senare framme i Sundsvall och ska knoppa in för att starta dagen på IKEA!