Granska kritiskt!

Vi sitter och pratar om människor som tycker att allt är "toppen"! Som kan se vilket TV-program och tycka att det är "jättebra!". Som är glada och gillar allt och bara "triiiivs". En del kan nog ibland uppfatta mina frekventa glädjeyttringar på det viset men så är det inte. Jag är ganska bestämd på vissa punkter när det gäller saker jag INTE gillar och för varje dag inser jag att det mesta man tar till sig MÅSTE GRANSKAS kritiskt så att man helt plötsligt inte övergett sin värdegrund. 
 
Anledningen till mina funderingar är bl a situationen i Gaza och jag har nog inte förrän situationen trappades upp i år riktigt förstått läget och allvaret. Ja, visst har jag tänkt att det är hemskt men nu försöker jag också läsa och intressera mig mer. Det finns två sidor av varje mynt men nog har jag svårt att förstå dem som kan hålla på Israelerna. Men så läste jag en debattartikel i SvD på flyget och blev lite fundersam.
 
Stadsvetaren Tobias Goldman har skrivit om sin tid som fredsaktivist, medlem av den Israelsiska västern och som deltagare i kampen för uttåget ur Gaza som Israel ockuperat sedan 1967. Han påpekar dock att det efter uttåget inte blev bättre. Att Palestina svarade på uttåget genom att starta upp krig efter krig mot judarna istället för att ena landet och bli en fungerande stat. Han tycker nu att det finns en logisk grund till att blockaden fanns. Att Palestina inte fixar att sköta sig själva.

Jaha? Är det så? Har jag haft fel? Hmm... Jag funderade mycket men tog för säkerhets skull med mig tidningen hem och har resonerat lite mer kritiskt med bl a svärsonen som också känner stort engagemang. Är det så enkelt? Och kan jag kastbyta åsikt bara över en natt? Vad är sanningen? Jag säger inte att Goldman har fel (är det förresten inte ett judiskt namn?) men att han ju skriver om sina åsikter och att jag ändå måste få ha mina. 
 
Han säger att Hamas har bränt synagogor, kidnappat israeler, startat flera krig och att deras självständighet blev den sämsta lösning man kan tänka sig. Att Israel stått ut med nio år av terror... Jaha? Är det så det är? Jag får å andra sidan höra att det palestinska folket faktiskt valt Hamas genom demokratiska val och inte ser dem som en terrororganisation och sig själva som sköldar i det krig som pågår. Jaha? Men vad är sanningen?

Om jag ska ha några personliga åsikter just nu så blir det fler frågor att fundera på. Hur skulle det vara att bo i Gaza? Jag läste igår ett inlägg som "Oxfam" lagt ut. Oxfam är en opolitisk och global utvecklingsorganisation som mobiliserar människor i kampen mot fattigdom. Så här förklarar de läget i Gaza:


Därför fortsätter jag att ställa frågor. Om man bygger en mur runt ett område som är en bråkdel av ens egentliga ursprungsland och tvingar människor att vara kvar där, att inte kunna besöka människor eller länder utanför, att inte kunna idka handel eller utbyte av omvärlden. Skulle man inte gräva tunnlar för att ta sig ut? Skulle man inte fortsätta att protestera tills MURDJÄVELN är riven???

Varför blev det såhär? Läser en artikel av Bitte Hammargren som visserligen skrevs 2009 men som berättar mycket om utvecklingen:
 
"Strax innan Israels förre premiärminister Yitzhak Rabin skrev på Osloavtalet 1993 fällde han en butter kommentar: ”Måtte Gaza sjunka i havet”. Många israeler har under årens lopp delat hans önskan om att detta ständiga krisområde ska försvinna från deras horisont, så att de ska slippa nya generationer av palestinier som är beredda till strid.
 
Det var vid den tättbefolkade strandremsan vid Medelhavet som den palestinska befrielsekampen föddes i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Här exploderade den första intifadan 1987, vilken tog både Israel och Yasser Arafat på sängen. Under israelisk ockupation av Gaza föddes islamiströrelsen Hamas, terroriststämplad av bland andra EU sedan många år.

Vinterns krig i Gaza visar att det inte går att glömma bort denna enklav. Att belägra den, hindra människor från att resa, strypa tillförseln av läkemedel, drivmedel och baslivsmedel som mjöl har än en gång gjort Gaza till en tryckkokare som exploderat."

 

Ja, hon skriver långt och bra så läs gärna hela artikeln här:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/gaza-strandremsan-som-blev-ett-fangelse_2302981.svd


Vi vet ju att tryckkokaren fortfarande exploderar och att Israel då (2009) vägrade öppna gränsen mot Gaza. Jag tror att så länge muren finns och gränsen är stängd kommer det alltid att råda någon form av krigstillstånd. 


Muren. 720 km lång med taggtråd längst upp! Fotot är Paul Hansens.

Ja, jag skulle kunna skriva länge om detta och garanterat lära mig nya saker hela tiden. Min åsikt kvarstår dock: Riv muren och låt Palestinierna vara ifred! I Fred!

Resultatet av alla krigsutbrott och alla kväsningar är till syvende och sist alltid folkets förlust:

Foto: Oliver Weiken, EPA

Läser vidare på Oxfams hemsida: "Upptrappningen av konflikten mellan Israel och Hamas har orsakat en humanitär kris för de boende i Gaza. Hundratusentals människor har tvingats på flykt från sina hem för att söka skydd i skolor och på sjukhus. Dessa människor är nu i desperat behov av mat, vatten och medicinsk vård. Över en miljon människor har ingen, eller väldigt begränsad, tillgång till rent vatten och drygt 100,000 människor har fått sina hem förstörda. Enligt FN är sjukvårdssystemet i Gaza nära en kollaps, då många kliniker skadats allvarligt av de militära attackerna." 

Läs mer på: http://www.oxfam.se/blog/humanit%C3%A4r-kris-i-gaza

Och det jag ville säga från början är att jag mer och mer inser att all fakta måste granska kritiskt! Det gäller särskilt i valtider. Vad är det egentligen politikerna säger? Vad är sanningen? Ja, fortsättning följer. Nu måste jag ge mig och gå Broarna runt med Lisa och Oskar! Det är något jag VET kommer att bli superhärligt!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ulrica Rauhala

Besökte Israel-Palestina i maj, blev ännu mer förvirrad än innan. Men att begränsa och sätta upp murar skapar inte fred. Att ha en arme som består av ungamänniskor 19-23 år skapar inte fred och stabilitet i ett land. Rädda och förtryckta människor med eller utan vapen gör att de kokar i området. Sida stöder vattenprojekt både åt Israel och Palestina helt kontraproduktivt! De finns mycke i vår värld att granska, vi kan alla göra lite för att få en mer solidarisk värld, även om de känns svårt så får vi inte tappa hoppet! Vi mötte en organisation som hette The parent circel där anhöriga till offer jobbar tillsammans från Israel och Palestina de mest hoppfulla mötet på hela resan, så mitt i allt finns människor som försöker förena! Bra skrivet Monica! Vårt val är ett viktigt val! Demokrati är inget självklart därför är de Viktigt att vi tar vårt ansvar, granskar och röstar! Sen är de aldrig fel att ha roligt och skratta på vägen, ett gott skratt förlänger livet! Trevlig helg och njut av nära och kära!

Svar: Tack Ulrica! Vi ska absolut fortsätta att skratta och vara glada - men man blir beklämd när man börjar sätta sig in i situationen... Och Valet 2014 är superviktigt! Alla måste rösta! Kram och tack för kommentaren!
monicalindgren.blogg.se

2014-08-23 @ 15:52:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0