Sjukt kulturintresserad...

Först av allt: Sjuk. Hosta, snuva, slemmig, huvudvärk... Ja, ni fattar. Inte i bästa formen alltså. Men jag har unnat mig vila och drog inte igång något jobb förrän sent i eftermiddag. Insåg då att jag lovat lämna synpunkter på det nya kulturhusbygget senast imorrn så det var lika bra att börja. Det blir naturligtvis inte någon heltäckande överblick men jag har skrivit ner mina åsikter (varav en del har publicerats på bloggen i höstas) och sedan får gruppen göra med mina tankar vad de vill. Kändes mest viktigt att få möjlighet att dela med sig eftersom jag ju tycker en massa!

För er som inte är ett dugg intresserade av det nya bygget och prioriteringarna kring detta så kommer det här att bli en låååååååång text. Ni andra får läsa det ni orkar. Jag har i alla fall skrivit vad jag tycker. Och nej, det är tyvärr inga bilder idag. Och ja, om ni tycker annorlunda så får ni också skriva insändare eller debattartiklar. Kan jag så kan du!         

Kulturhus eller Teaterhus?

Det har pratats i många år om att bygga ett Kulturhus i Skellefteå och jag tycker verkligen att det är hög tid! Hög tid att låta kulturen få mer utrymme och även att visa upp att man satsar. På så vis höjer man också kulturens status – som jag tror är livsnödvändig för alla människors personliga utveckling.

Nu gäller det dock att bestämma sig för vad man vill ha! Är det ett Kulturhus eller ett Teaterhus? För mig (och många med mig) är det verkligen inte alls samma sak!

Västerbottensteatern

Så här har diskussionerna gått i Skellefteå: Västerbottensteatern behöver nya produktionslokaler där man kan utvecklas som den regionteater man är! Håller fullständigt med eftersom gamla Socialbyrån inte var något kul hus ens på min tid (1986-2002)! Det finns för få replokaler och bara en riktig scen där man bara kan ta in 150 personer. Ynkligt!

I Skellefteå har man så pratat om att bygga ett kulturhus där teatern ska inrymmas. MEN. Inte bara den. Man vill bygga ett hus som ska klara allt och det tror inte jag är möjligt. Om det nu inte blir jättestort! Och då menar jag jätte-jätte-stort! Jag har deltagit i informationskvällarna där både Luleå och Umeå Kommun berättat om sina kulturhus och drar lite paralleller.

Luleå

Kulturens Hus i Luleå är ca 7000 m2 och där ryms Konsthallar, Lokaler för Konferens & Konserter och Biblioteket. Superfint, välorganiserat, folkligt och en fantastisk mötesplats som både har café och restaurang. Det strömmar hela tiden människor genom huset och verksamheterna befruktar varandra! Härligt! Jag tycker, efter att ha varit där några gånger, att biblioteket är en förutsättning för det folkliga - för att man ska nå "vanligt folk" och inte bara de redan kulturfrälsta! Ett syfte med ett nytt hus måste ju vara att nå nya besökare och bredda konsumtionen?

Västerbottensteatern behöver ca 6000 m2 till nya, fungerande och ändamålsenliga lokaler. Teaterns behov är väldigt speciella då man producerar föreställningar, bygger dekor, repar, har lokaler för kansli, kostym och rekvisita mm. SAMT scener för att spela föreställningarna! Eftersom scenerna många gånger också används för repetitioner så är det oerhört svårt för andra att komma in och gästspela. Teatern behöver med andra ord ett helt eget hus - precis som Norrbottensteatern (som ju ligger granne med Kulturens Hus) eller Norrlandsoperan - för sin egen verksamhet och dess utveckling! Teatern servar dessutom hela länet och är verkligen värd denna satsning!

Två hus?

MEN ett Kulturhus och ett Teaterhus är inte samma sak! Man kan inte kompromissa sönder Kulturens behov och tro att det räcker med bara ett hus. Vi bygger ju heller inte en stor hall för ALL idrott! Vissa idrotter (som t ex hockeyn) behöver egna lokaler för sin stora verksamhet. Precis som teatern.

DÄRFÖR tycker jag att det är realistiskt att planera för två hus - eller varför inte ett helt kvarter? Hörde att busstationen är ett av alternativen och ytan där uppgår till ca 6000 m2 (om jag inte minns fel). Antingen bygger man på höjden, eller så tar man ännu en tomt i anspråk och bygger ett helt, eller två kvarter! Man kan tänka sig att de båda husen är sammanbyggda och att man har gemensam reception och biljettkassa (skulle spara pengar och energi). Utöver detta så betalar varje del sin egen hyra och har sin egen verksamhet. Kulturförvaltningen tar hand om Kulturhusets verksamhet och anställer driftiga personer som kan lägga egna program och köpa in olika arrangemang för en bred verksamhet. Teatern tar hand om sin verksamhet och de två "husen" drar publik åt varandra! Att biblioteket då ligger i Kulturhuset tror jag vore fantastiskt bra eftersom gemene man då också lär sig att komma till teatern! Som jag ju älskar!

Utan att förbise teaterns behov vidhåller jag fortfarande bibliotekets närvaro för folkligheten. Jag tror aldrig att teatern får samma genomströmning dagtid. Så är det i alla fall i Luleå och man måste väl dra nytta av andras erfarenheter. Därför tycker jag att det är dags att jämka ihop förslagen, tänka storskaligt och verkligen satsa på Kulturen när man nu för en gångs skull ska göra det! Så bygg två hus med gemensam reception och biljettkassa! OCH - blir detta för dyrt eller omfattande så bygg ett Teaterhus nu och ett Kulturhus senare. Men planera så att de kan dra nytta av varandra – att de i framtiden kan ha t ex en gemensam reception! Kompromissa inte sönder allt! Det vore det värsta som kunde hända! Då får kulturen egentligen ingenting som är ordentligt!

Det ledande politiska partiet har tydligen gått till val på att de lovat att bygga ett kulturhus – och det är bra – men det dummaste vore ju att bara hålla fast vid den principen och inte se till behoven. Det MÅSTE vara behoven som styr innehållet i huset. De har lovat ett ”Kulturhus med betoning på scenkonst”. Ja, bara den formuleringen är ju en kompromiss…

I Luleå har man debatterat ett Kulturhus i över 70 år och jag hoppas verkligen inte att vi ska behöva hålla på så länge. När det väl blev av berodde det på att några verksamheter blev nödställda när det gällde lokaler. Konsten, Biblioteket och Kulturförvaltningen behövde nya ytor och när man då ritade och byggde huset så var det med dessa behov för ögonen.

Umeå

I Umeå har man gjort tvärtom – vilket jag inte tycker är någon lysande lösning. Deras kulturhus ”Kulturväven” ska ju stå klart om något år och har verkligen blivit en berg- och dalbana när det gäller innehåll. Här känns det som om kulturpolitikerna driver frågan både för att de fått stöd av Balticgruppen och för att de själva vill kråma sig i glansen av ett nytt och stort skrytbygge. Jag säger inte att det är dåligt men situationen i Umeå ser ju lite annorlunda ut gentemot Skellefteå. Vår stad liknar mer Luleå än Umeå kan jag tycka.

Jag har lyssnat på information om båda husen och Luleås har jag delvis delgett ovan. När det gäller informationen från Umeås håll så var det en mycket mer luddig och visionär berättelse. Jo, visioner är bra men de ska också ha sin anknytning till verkligheten.

Några ord från deras beskrivning av ”Kulturväven”:  De vill "vända stadens ansikte mot älven, få in olika verksamheter, ha öppet dygnet runt, skapa en mötesplats för medborgarna där de kan ägna sig åt skapande, kunskap och kreativitet, se bygget som en del i stadsutvecklingen och öka kulturkonsumtionen” (som ju måste vara skyhög redan i en så evenemangstät stad som Umeå?). Ja, det där är vackra ord, men vad betyder de egentligen?

Under tiden projekteringen har fortsatt så verkar de ha gnuggat geniknölarna ordentligt för att komma på vad som egentligen kan inrymmas. ”Varför inte flytta biblioteket?” Ja, det är väl en bra idé kan jag tycka eftersom det verkligen är en naturlig mötesplats ur ett medborgarperspektiv. De kom också på att de skulle ”satsa på dansen, sprida kunskap och låta människor, vuxna och barn, skapa, uppleva och utforska”! Puh!

Ja, ni hör ju själva! Myyyyyycket oooooord! Sparsmakat med konkreta planer tills vi fick se ritningarna men även där är formuleringarna luddiga och den så viktiga dansen fick stryka på foten för att "medborgarna" skulle få sitt. Är inte dansare medborgare? De vill också ge staden ett ansikte mot älven och göra stadskärnan mer attraktiv. Joo, det kan jag nog hålla med om - men för vem? Umeåborna själva? Där kunde man skönja en viss skrytsamhet - bygger man inte ett snyggt uppvisningshus? Och fyller det med lite av varje?

Hur som helst så har de Balticgruppen som medfinansiärer och de delar med kommunen de 6-700 miljonerna som bygget kostar 50/50. Men hur mycket tillåts näringslivet då att påverka kulturen? Bara en fråga.

Ja, vad tycker jag då? För det första är jag i princip allergisk mot politiska formuleringar i visionär anda! Det säger mig ingenting! Möjligen att "vi har så lite konkreta saker att berätta att vi måste linda in det i jävligt mycket visionära ord för att det ska låta vederhäftigt"... Lite som Kejsarens nya kläder... MEN nu var det här bara en information från en annan kommun. Anledningen till att jag går igång är att många människor snabbt fascineras av detta "lull-lull" och tror att det är det här vi ska ha i Skellefteå. De bygger t o m en "Black box" som ska tjäna som gästspelsscen i Umeå. Wow! MEN senare kröp det fram att de ska lägga ned fina Sagateatern! Den debatten har de nog inte släppt fram ordentligt... Jag vet, efter kontakter med andra i Umeå, att det protesteras kraftigt från föreningslivet eftersom de aldrig kommer att ha råd att hyra lokaler/scenen i det nya kulturhuset. Sagateatern har varit en perfekt mindre lokal där hyreskostnaderna legat på en acceptabel nivå både för oss som gästspelar där och för Umeås egna föreningar.

I anslutning till den här informationen och ritningen på deras planerade ”black box” kom frågor från mötet om det fanns någon liten verkstad bredvid för att teatern... Men hallå! Det finns alltså människor i Skellefteå som har åsikter om kulturhuset och som samtidigt tror att Västerbottensteaterns behov kan täckas av en svart låda för 400 personer med tillhörande loger och ett förråd? Nej, nej, nej!

Skillnaden mellan Umeå och Skellefteå är också att Umeå redan har byggt alla andra lokaler! Först Idun/Folkets Hus och sedan Norrlandsoperan och nu ett Kulturhus med bibliotek. I Skellefteå ligger vi långt efter och behöver BÅDE ett nytt hus för Västerbottensteatern OCH ett kulturhus där jag tycker att biblioteket också ska inrymmas. Receptionen/Biljettkassan får gärna vara gemensam (tycker jag!)

Kompromiss?

Nu är ett kulturhus inte det enda som man lovat i politiska beslut. Man vill också bygga en centrumbro och jag kan tycka att det nu handlar om prioriteringar. Jag tycker personligen att man kan strunta i centrumbron och satsa pengarna på två hus istället! Hur ska man annars få plats med alla verksamheters olika behov? Ledande politiker i Skellefteå pratade på mötet om att det blir lokaler över om teatern får ett nytt hus – lokaler som i så fall kan användas till andra kulturverksamheter. Jodå, det kan säkert fungera men blir knappast en kraftfull manifestation för kulturen som helhet.

Anledningen till att jag engagerar mig är att jag är livrädd för att man bygger ett mellanting - ett hus som blir för litet för de olika behov som finns och i slutänden bara blir ett snyggt bygge som politikerna får ha på sin lista över vallöften de faktiskt har hållit... Då är det mycket bättre att man bestämmer sig för att bygga ett nytt Teaterhus där Västerbottensteatern får alla de utrymmen de behöver och förtjänar, och genom sin höjda status får vara ett ännu större ansikte utåt för Skellefteå! Ja, produktionerna håller så hög klass att de redan nu omtalas i teatersverige – precis som Skellefteå AIK i sportsammanhang. Att de fick en ny arena gjorde ju också sitt till för självförtroendet. Man växer om man blir sedd och uppmuntrad! Det gäller alla!

Men stoppa då inte in en massa andra verksamheter i teaterhuset utan planera långsiktigt för ännu ett (närliggande) hus så att kulturen i framtiden kan få ett kvarter där verksamheterna kan befrukta varandra som det så vackert heter.  Att förlägga en del av biblioteket till Teaterhuset tror jag heller inte på. Då är det bättre att vänta tills man har råd att bygga ett Kulturhus. För det är det som är frågan just nu: Teaterhus ELLER Kulturhus? Inte en kompromisslösning.

Så mina förslag är följande:

1.      Bygg ett teaterhus för Västerbottensteatern med tillhörande servering/restaurang (och kalla det Västerbottensteatern – precis som Norrlandsoperan och Norrbottensteatern har sina egna hus). Här ryms repetitionslokaler, scener, kansli, verkstäder, ateljéer för bygge och kostym – kort sagt allt som man behöver för att kunna göra teater!

2.      Bygg ett Kulturhus där man kan inrymma Konsthallar, Gästspelsscener (som även kan användas till konferenser), Kulturförvaltning och Bibliotek. Om man bygger dessa hus nära varandra kan det här huset t ex ha ett café. Bättre med café här eftersom biblioteket också drar barnfamiljer och behovet av fika förmodligen kommer att vara större än en restaurang. EN fråga här är om huset också ska ha ett separat kansli för alla konferenser och gästspel? Detta kan knappast, p g a arbetsbelastningen, ingå i den arbetsgrupp som i dagsläget är kulturförvaltning. Och konferenserna kommer att bli viktiga inkomstkällor för huset.

3.      Bygg ihop båda husen (eller planerna för att göra det i framtiden om resurser inte finns i nuläget) och se till att det i ”Mellanrummet” ryms gemensam restaurang, café och reception/biljettkassa. Då sparar man mycket pengar och får samtidigt samarbetseffekter. Bygger man bara ett Teaterhus i nuläget så får det både reception/biljettkassa, restaurang och café som sedan kan användas av båda husen i ett framtidsperspektiv.

4.      Utveckling: Jag tror att man genom den här satsningen höjer Kulturens status och att man genom att hålla hyrorna på en rimlig nivå (bidrag?) för föreningarna också tillåter dem att vara en del i det rika kulturutbudet. Ett kulturhus får inte bara vara avsett för ”finkulturen”. Man måste släppa in vanligt folk för att det ska bli folkligt.

Märk att jag nu skriver Kulturhus där jag menar Kulturhus och Teaterhus där jag menar Teaterhus. Teatern tar redan nu sitt ansvar för amatörteatern genom sin konsulent och andra samarbeten. Det får även i fortsättningen vara deras nisch. Gästspel av amatörer kan dock också göras på Kulturhusets gästspelsscener.

5.      Utveckling 2: Alla stora gästspel/konserter som i dagsläget går Skellefteå förbi får äntligen en spelplats i det nya Kulturhuset! Förr kunde vi inte få vissa produktioner till Skellefteå utan bara till Umeå och Luleå – men med en ny, stor, gästspelsscen skulle detta vara möjligt. Det gör också att huset blir folkligt men ur ett annat perspektiv. Skellefteå måste också kunna erbjuda ett rikt kulturutbud inom teater, konst och musik för att unga människor ska vilja stanna och bo kvar här eller nya att flytta hit! Det ÄR en lokaliseringsfaktor! Och Skellefteå ÄR också en fantastisk musikstad! En av de främsta!

Här kan man komma med åsikter om att gästspelen kan inrymmas på teatern men det tror jag är väldigt knepigt – för att inte säga omöjligt. Varje produktion som sätts upp repeteras i snitt åtta veckor och måste delvis hålla till på scenen där de senare ska spela. Teaterhusets scener kommer därför inte att vara lediga särskilt mycket. Det är ju en av anledningarna till att t ex Norrbottensteatern har 3 egna scener och Kulturens hus 2. Alla scenerna behövs för olika verksamheter! Och om alla scener är fyllda av verksamheter så visar det på ett rikt kulturliv!

6.      Fallgropar och synpunkter – Ja, jag tror att jag fått med en hel del i texten ovan som tyvärr inte blev så strukturerad som jag först hade tänkt. Hela det här projektet (eller DE här projekten) väcker känslor och det viktiga måste väl i slutändan vara att det blir bra – inte att vi bygger allt på en gång? Jag har inte nämnt barnkultur men för mig är det också en del av kulturutbudet och där kan ansvaret delas mellan Västerbottensteatern och Kulturhuset. Ett nära samarbete blir oerhört viktigt och de båda cheferna måste vara inställda på tät kontakt och inte täta skott.

7.      Placering – Gärna busstorget om man tror att man kan rymma bägge eller bygga på höjden för att spara pengar. Vore bra att för en gång skull tänka längre än näsan räcker. Ibland känns kommunala beslut som att den högra handen inte vet vad den vänstra gör. Man duttar på och bygger lite här och där utan att det finns en långsiktig plan. Rätta mig gärna om jag har fel för då får jag också mer information om hur det är tänkt.

Ett exempel är Centrumbron och flyttningen av E4:an. Vill vi ha mer trafik och mer lättillgängligt centrum för bilar eller vill vi flytta ut trafiken? Och då tänker jag på en längre planeringstid än 10 år. Är det inte bättre att förstärka parkbron i nuläget (inte lika tjusigt) för att klara sig tills att den nya E4:an är dragen? Måste man så kan man kanske bygga ännu en gångbro som skulle främja gång och cykeltrafiken.

En annan placering där jag gärna velat se ett Kulturhusbygge är Bryggeribacken men där har ju Bryggargatan nu sina lokaler. Kan man bygga mer där? Bredvid? Kan man använda de befintliga trapporna som läktare och bygga en flytande scen på älven som ligger i nära anslutning till Teaterhuset?

Kan man bygga på Strömsörtomten? Jag tycker att ett nytt Kulturhus ska vara centralt placerat och lätt för alla att nå. Det ska också visa framfötterna och vara en snygg bild när man kommer och kör genom stan. Kan man kanske bygga ett antal skyskrapor som i ”Hedvig City” i ”Skrotarna”?

Och självklart ska man tänka Rececentrum, miljövänlig tågtrafik ända till Skellefteå på samma gång! Låt stadsplanernare ta hand om planeringen och låt politikerna stiga tillbaka. Det är inte viktigast vilket parti som får rätt. Det viktigaste är att det blir bra! Man kan tänka: ”Vill jag ha rätt eller vill jag vara lycklig?” En politiker i Skellefteå borde vara mest nöjd om det blir bra för stan’!

Jag är fortfarande fascinerad av Barcelonas arkitektur och deras fantastiska konst. Det fanns så mycket vackert och spektakulärt att vila ögonen på och jag skulle gärna se att Skellefteå också kunde visa framfötterna! Jag vill ju i akt och mening bara väl och tycker det är dags att det börjar lysa om hela Skellefteå! Se till att man inte kan köra förbi Skellefteå utan att det vid varje infart känns som en ”måste-stanna-stad”! Just nu släcks alla gatljus på kvällen och kommer man hem till Morö Backe efter 23.00 är det som att göra entré i en spökstad… Kolsvart! Det känns inte särskilt offensivt!

Jag vill bo kvar här och känna fortsatt stolthet! Förmodligen får inte jag bestämma i den här frågan men jag är tacksam över att ha fått lämna synpunkter och tycker att huvudsaken ju är att det blir bra! Och centralt! Och ingen kompromiss! Vad mina önskningar kommer att kosta har jag ingen aning om men om man lägger ihop budgeten för Centrumbron och Kulturhuset så borde det bli några hundra miljoner. Det är en början!

Tack för ordet!

Monica Lindgren
Egen företagare inom kultursektorn/artist/producent/kulturälskare/kulturkonsument!