Kulturhus!

Intressant dag på alla sätt! Kändes väl inte jättekul att stiga upp imorse eftersom det alltid är svårt att stanna av när man jobbat på kvällen och därför ligger jag gärna och läser länge innan jag är tillräckligt trött för att somna... Men upp kom jag och iväg rätt tid till Medlefors där jag lovat vara med på en Workshop kring planerna på det kommande kulturhuset!
 
Det var en ganska brokig skara som samlades där ålder och profession skilde sig men där kulturintresset och engagemanget var den gemensamma nämnaren. Ett utmärkt sätt att gå vidare i diskussionerna. Målsättningen med dagen var att hitta samsyn, oliksyn och genom detta en retorik kring viktiga frågeställningar som rör kulturhuset.


Det var arbetsgruppen för Kulturhuset som bjöd in oss och det kändes både hedrande och positivt att få vara med. Jag har ju många åsikter kring huset och att få diskutera och möta andras synpunkter var väldigt givande. Carl-Henrik Barnekow, till vardags planarkitekt, var en av dem som höll i dagen tillsammans med tre andra.


Niklas, vars efternamn jag tyvärr missade, var en annan medlem i gruppen och han var förberedd, engagerad och lyckades på ett utmärkt sätt knyta ihop de olika grupperna som vi delades in i för att komma med fler idéer på detaljnivå. 

Hittills har det ju varit massor med diskussioner och debattartiklar kring huset och jag avundas inte gruppen som snart ska komma med ett slutgiltigt förslag till politikerna. Det har varit information utifrån på temat "Mötesplatser berättar", dialoger med näringslivet och 50 olika kulturaktörer, debattforum, intern dialog och "Drömstad" där allmänheten fick droppa in i f d Dukas lokaler och komma med idéer. Dessa har nu samlats ihop och blev till slut inte mindre än 650 punkter! All denna input tog de nu med sig för att tillsammans med oss gå vidare. 


Det enda politiska beslut som är taget är väl att bygga ett Kulturhus med betoning på Scenkonst. Jag tycker ju fortfarande att man måste bygga två hus för att rymma allt som allmänheten och politikerna önskar. Gruppen hade dock ställt samman några förslag och man kan tänka sig att det i första hand är ett hus för scenkonst - med utrymme för andra aktiviteter - i andra hand ett hus där biblioteket dominerar och samsas med andra delar. I tredje hand kan det vara ett hus med "Icke kulturellt tema" som kanske mer är en fjäder i hatten som ändå inrymmer de kulturaktiviteter som önskas. 

Ja, det var inte lätt men vi delades in i grupper och fick bena upp olika frågor som t ex vad som menas med ett "levande" kulturhus. Där var vi nog ganska överens om att det måste innehålla mötesplatser - men vi kanske inte valde att presentera dem på samma sätt.

Vi fick också komma med konkreta förslag på vad huset ska innehålla och under vilka tider olika verksamheter ska pågå. Ett digert arbete men det är först när man benar upp det som man ser mängden aktiviteter och utifrån detta också lokalbehov. Jag gillar verkligen att gruppen ser Umeås "Kulturväven" som ett skräckexempel där man först valde att bygga ett hus (eftersom Balticgruppen går in med halva kostnaden) och sedan i omgångar fått ändra inriktning beroende på vad man kommit på ska inrymmas där... Här tänker man istället innehåll före huskropp och det är jätteviktigt för att det ska bli bra i slutänden!


Vi fick slutligen komma med idéer på tematik och helhetstänk som kan vara lite spektakulärt och storslaget vilket skulle vara ett bra sätt att också få intresse och uppmärksamhet från världen i övrigt. Ja, jag säger världen eftersom vi var överens om att sluta vara så försiktiga... Tänk "Stoorn" - fast på torget! På bilden är det Mikke Johansson som presenterar sin grupps resultat.

Ja, vi tyckte att det är dags att säga att vi är bra och visa på något som är utöver det vanliga! Inte titta avundsjukt på andra utan bygga något och fylla detta med stor stolthet! Som ni förstår blev vi inte klara på fem timmar men vi har kommit en bit på väg och jag är glad och tacksam över att ha fått vara med och påverka. Om man inte säger något innan så kan man ju inte heller kritisera efteråt... Just kritik var det ingen som tänkte på idag. Alla kom med öppna sinnen och diskuterade utifrån att ingen åsikt är felaktig och att det är helt OK att tycka olika! 


Nu är jag hemma igen och har efter mathandling lagat mat och till slut lagt kött på grillen! Det blev en hemgjord potatissallad till detta och det är ju bra med telefoner - maken messade när jag var på affären så när jag kom hem hade han redan kokat potatis! 


Därför lyckades vi också bära ut allt till uterummet, grilla, äta, och ta med dator och annat ut - innan det nu började regna! Så nu sitter vi här och myser med TV och regnet smattrande på taket! Hur mysigt som helst!


Ja, det är fler som trivs när vi sitter här ute! 


And now over to something completely different! Jordgubbar och glass!

En hektisk vecka är över och jag ser fram emot en liknande efter helgen. Imorrn ska vi kanske åka och hälsa på Oskar och Lisa och sedan blir det jobb igen! Bara att bita ihop eftersom vi ska göra ett avbrott innan midsommar och åka till Emilia i Göteborg! Men nu kaffe och dessert!
 
Ha en bra kväll alla glada! Det gör ingenting att det regnar - det gör kanske bara att man ännu mer uppskattar solen när den kommer fram igen! 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0